Om Tableau Catalog

Data ökar i volym, format och betydelse, vilket leder till mer komplexa miljöer. Med den snabba takt som data förändras i kan det vara svårt att hålla reda på dessa data och hur de används i sådana komplexa miljöer. Samtidigt behöver fler användare få tillgång till mer av dessa data på fler platser, och det är svårt för användarna att hitta rätt data. I slutändan orsakar detta en brist på förtroende för data eftersom människor ifrågasätter om de använder rätt källa eller om källan är uppdaterad.

Tableau Catalog integrerar funktioner såsom ursprung, konsekvensanalys, datalexikon, datakvalitetsvarningar och sökning i dina Tableau-applikationer, vilket hjälper till att lösa dessa problem annorlunda än med en fristående katalog. Det fokuserar på både IT och slutanvändaren så att alla som använder Tableau Server eller Tableau Cloud har mer förtroende för och insyn i data, samtidigt som det möjliggör större synlighet. Tableau Catalog bygger en katalog av det Tableau-innehåll som används av din organisation, vilket möjliggör omfattande funktioner som exempelvis följande:

• Konsekvensanalys och ursprung.
    • Du kan se de arbetsböcker och annat Tableau-innehåll som är beroende av vissa kolumner eller fält från tabeller eller datakällor som du hanterar. När du behöver utföra ändringar på dina data kan du meddela påverkade Tableau-författare per e-post.
    • Som arbetsboksutvecklare kan du använda ursprung för att spåra de fält som din arbetsbok är beroende av.
    • När du som användare använder en Tableau-visualisering kan du se varifrån den data kom som användes för att skapa vyn.
  • Datasäkring och förtroende. Som dataadministratör kan du lägga till användbara metadata, till exempel beskrivningar och certifiering, så att användarna hittar rätt data. Du kan ställa in datakvalitetsvarningar, visa datainformation i rutan Datainformation, certifiera tillgångar och ta bort tillgångar från katalogen.
  • Dataidentifiering. I Tableau Desktop eller Tableau-webbredigeringen kan du använda Tableau Catalog för att söka efter databaser, tabeller, datakällor och virtuella anslutningar att analysera i Tableau och ansluta till dem från sökresultaten.

Från och med 2019.3 är Tableau Catalog tillgänglig som en del av Datahantering-utbudet för Tableau Server och Tableau Cloud. När produktnyckeln är aktiv och aktiverad integreras katalogfunktionerna som beskrivs ovan i den produkt du använder så att du kan arbeta med data där du hittar den.

Så här fungerar Tableau Catalog

Tableau Catalog identifierar och indexerar allt innehåll på din plats – arbetsböcker, datakällor, blad, virtuella anslutningar och flöden – för att samla in metadata om innehållet. Utifrån dessa metadata identifieras externa resurser (databaser, tabeller och andra objekt). Att känna till relationerna mellan innehållet och de externa tillgångarna gör det möjligt för Tableau att visa innehållets och de externa tillgångarnas ursprung. Tableau Catalog gör det också möjligt för användare att ansluta till externa resurser med Tableau Server eller Tableau Cloud.

Användare på platsen kan publicera eller ta bort innehåll, bifoga varningar eller certifieringar för datakvalitet eller göra annat som ändrar innehållet eller dess metadata på platsen. Tableau Catalog uppdatera sedan sin information i enlighet med detta.

För information om hur du kan använda Tableau Catalog för att stödja datastyrning i din organisation, se Styrning i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster) i hjälpen för Tableau Blueprint.

Viktig Tableau Catalog-terminologi

• Metadata. Information om datan.
  • Tableau-innehåll. Innehåll skapat i Tableau, exempelvis arbetsböcker, datakällor, virtuella anslutningar och flöden.
  • Externa tillgångar. Metadata om databaser och tabeller som används av Tableau-innehåll och som publiceras till Tableau Server eller Tableau Cloud.

License Tableau-katalog

Tableau Catalog är licensierad via Datahantering. Information om hur Datahantering licensiering fungerar finns i Licens för Datahantering.

Aktivera Tableau Catalog

När Tableau Server eller Tableau Cloud har licensierats med Datahantering kan du aktivera Tableau Catalog genom att göra något av följande:

• För Tableau Cloud behövs inga åtgärder. Tableau Catalog är aktiverat som standard, konfigurerat att använda härledda behörigheter och redo att användas. Mer information om härledd behörighet finns i avsnittet Behörigheter för metadata.
  • För Tableau Server måste Platsadministratören först aktivera Tableau Metadata API med kommandot tsm maintenance metadata-services. Du hittar mer information i Aktivera Tableau Catalog.

När Metadata API är aktiverat är Tableau Catalog på som standard, konfigurerat för att använda härledda behörigheter och redo att användas. Mer information om härledd behörighet finns i avsnittet Behörigheter för metadata.

Funktioner och funktionalitet

Mer information om de funktioner du kan använda med Tableau Catalog finns i följande hjälpartiklar:

Dataidentifiering

Datasäkring och förtroende

Ursprung och effektutvärdering

Resurser för utvecklare

Du kan använda metadatametoder i Tableau REST API för att programmeringsmässigt uppdatera vissa metadata. För mer information om metadatametoderna, se Metadatametoder i Tableau Server REST API.

Förutom REST API kan du använda Tableau Metadata API(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att programmeringsmässigt söka metadata från innehållet som publiceras till Tableau Server eller Tableau Cloud. Metadata API är snabbt och flexibelt och bäst när du vill ta reda på specifik information om förhållandet mellan metadata och dess strukturer. Utforska och testa sökfrågor mot Metadata API med hjälp av ett interaktivt webbläsarverktyg som heter GraphiQL(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Obs! Datahantering krävs inte för att använda metadata-API eller GraphiQL.