Felsöka installation och uppgradering av Tableau Server

Följ förslagen i det här avsnittet för att lösa vanliga problem med Tableau Server. Ytterligare felsökningssteg baserade på den processtatus som visas på sidan Status finns i Felsöka serverprocesser.

Allmänna felsökningssteg

Många Tableau Server-problem kan åtgärdas med några grundläggande steg:

1. Se till att det finns tillräckligt med diskutrymme på varje dator som kör Tableau Server. Begränsat diskutrymme kan orsaka installationsfel, uppgraderingsfel eller problem med att köra Tableau Server.

2. Starta om Tableau Server. Problem relaterade till processer som inte har startats helt kan lösas genom att starta om Tableau Server på ett kontrollerat sätt. Starta om Tableau Server med kommandot tsm restart. Det här stoppar alla processer som är associerade med Tableau Server och startar sedan om dem.

3. Reindex Tableau Server. Problem relaterade till indexering kan lösas genom omindexering av Tableau Server. Omindexera Tableau Server med hjälp av kommandot tsm maintenance reindex-search. För mer information, se Omindexering av Sök och bläddra i Tableau Server nedan.

4. Starta om datorn som Tableau Server körs på. Vissa problem, till exempel de som är relaterade till datakällans anslutning, kan lösas genom att starta om serverdatorn.

Vanliga installationsproblem med Tableau Server

Placering av installationsloggar

Installationsloggarna skrivs till \Temp-katalogen för det användarkonto som kör installationen. I de flesta fall finns detta i C:\Users\<user>\AppData\Local\Temp.

Om du vill bestämma var \Temp-katalogen ska finnas för den inloggade användaren kör du följande kommando i kommandotolken i Windows Command: ECHO %Temp%.

Installationsprogrammet ber inte om plats att installera till

När du installerar Tableau Server för första gången kommer du att bli tillfrågad om den plats du vill installera till. Om du inte ser denna fråga kan du ha överblivna filer eller kataloger från en tidigare installation, även om du avinstallerat Tableau. För att helt ta bort alla spår av Tableau version 2018.2 eller senare, kör tableau-server-obliterate.cmd-skriptet, starta sedan om datorn och försök installera igen. Om den tidigare installationen var en version tidigare än 2018.2, ta då manuellt bort alla Tableau-relaterade kataloger innan du kör om installationsprogrammet.

Viktigt: Om du skapade en säkerhetskopia av Tableau (<file>.tsbak) som du vill behålla (till exempel för att återställa till din nya installation) så kopierar du den filen till en säker plats på en annan dator för att garantera att den inte tas bort när du rensar din Tableau-dator.

Installationsprogrammet startar inte om Windows

När du installerar Tableau Server kan installationsprogrammet komma att be dig att starta om Windows i slutet av installationen. I vissa fall startar inte datorn om även om du klickar på Starta om. Detta kan hända när en tredjeparts komponentinstallatör begär en omstart av Windows.

Om ett klick på Starta om inte startar om Windows slutför du installationen genom att starta om Windows manuellt.

TSM-installationen misslyckades med felet ”Initialisering misslyckades”

Om du försöker installera Tableau Server och installationen misslyckas med detta fel:

Tableau server initialization failed
See install log at C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server\logs

Detta kan vara relaterat till ett behörighetsproblem på din dator. Användaren är inloggad i Windows och installationen av Tableau måste ha administratörsbehörighet till C-enheten, till katalogerna C:\Windows- och C:\Windows\ System32 samt till cmd.exe-filen. Detta gäller även om du inte installerar Tableau på C-enheten.

Mer information finns i Tableaus kunskapsbas(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Fönstret för tsm initialize visas inte

När du installerar eller uppgraderar Tableau Server och webbläsaren öppnas men det inte syns något i den, så kan du behöva lägga till värdnamnet i listan över betrodda platser. Du kan också prova med att rensa webbläsarens cache eller använda en annan webbläsare. Mer information finns i Tableaus kunskapsbas(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Flera installationsförsök misslyckades

Om du försöker installera Tableau Server och installationen misslyckas, är det troligt att eventuella efterföljande installationsförsök misslyckas om du inte kör tableau-server-obliterate.cmd -skriptet för att rensa Tableau från datorn.

Viktigt: Du måste köra skriptet tableau-server-obliterate.cmd från en 64-bitars kommandotolk. Kör till exempel cmd.exe i katalogen C:\Windows\System32. Om du kör skriptet från en 32-bitars kommandotolk tar skriptet inte bort Tableau helt och påföljande installationer kan misslyckas. Ange echo %processor_architecture% i kommandofönstret för att ta reda på om du kör en 64-bitars kommandotolk. Om resultatet inkluderar ”64” (till exempel AMD64) är kommandotolken 64-bitars. Om resultatet inkluderar ”x86” kör du en 32-bitars kommandotolk. Se lämplig Microsoft-dokumentation för dina versioner av Windows för mer information.

Ett misslyckat installationsförsök kan lämna datorn i ett tillstånd som gör att efterföljande försök också misslyckas med fel som inte verkar vara direkt relaterade till ett tidigare installationsförsök.

För att åtgärda detta problem, kör tableau-server-obliterate.cmd-skriptet för att rensa upp eventuella överblivna rester av föregående installationsförsök, och starta sedan om datorn. För mer information, se Köra skriptet tableau-server-obliterate.

Viktigt: Om du skapade en säkerhetskopia av Tableau (<file>.tsbak) som du vill behålla (till exempel för att återställa till din nya installation) så kopierar du den filen till en säker plats på en annan dator för att garantera att den inte tas bort när du rensar din Tableau-dator.

Utplåna-skript genererar fel: ”refresh-environment-variables.cmd 'känns inte igen som ett internt eller externt kommando

Om du använder Kontrollpanelen för att avinstallera Tableau Server och sedan kör tableau-server-obliterate.cmd-skriptet för att helt ta bort Tableau från datorn kan skriptet komma att generera ett fel om refresh-miljö-variabler. Detta inträffar eftersom ett andra skript som anropades av det utplånade skriptet inte flyttades till temp-katalogen. Du kan ignorera detta fel.

Installationen misslyckas på grund av maskinvarukrav

Tableau Server kan inte installeras om den dator du installerar på inte uppfyller minimikraven på maskinvaran. Kraven gäller alla datorer som du installerar Tableau Server på. För detaljer om minimikrav för maskinvara, se Minsta maskinvarukrav och rekommendationer för Tableau Server.

Installation eller uppgradering misslyckas på grund av processorkrav

Från och med version 2020.4.0 kräver Tableau att du har processorer som stöder instruktionsuppsättningarna SSE4.2 och POPCNT. Du kan inte installera eller uppgradera Tableau Server 2020.4.0 eller senare på datorer som har processorer som inte stöder dessa instruktionsuppsättningar.

Du kan komma att se detta felmeddelande när du installerar en ny installation, eller som förberedelse för att uppgradera en befintlig installation:

Your computer’s processor doesn’t meet the minimum requirements that Tableau requires to install the software. If you are using a VM, make sure Processor compatibility mode is off.

Instruktionsuppsättningarna SSE4.2 och POPCNT har varit vanliga i mer än 10 år och de flesta nyare processorer stöder dem, men om du får ett fel relaterat till processorns minimikrav när du försöker installera eller uppgradera Tableau Server på en virtuell dator (VM), kan processorkompatibilitetsläget aktiveras på VM. För att framgångsrikt installera eller uppgradera Tableau i en VM, se till att processorkompatibilitetsläget är avstängt.

Vanliga uppgraderingsproblem med Tableau Server

Uppgradera loggarnas plats

Som standard skrivs uppgraderingsloggen app-upgrade.log till C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server\logs.

Fel: Det gick inte att upprätta en anslutning till Active Directory

Från och med Tableau version 2021.2 tillåter Tableau Server inte längre osäkra anslutningar med Active Directory. Om din aktuella instans av Tableau Server kommunicerar med Active Directory via en icke-krypterad kanal, kommer uppgraderingen att misslyckas.

Följ ett av stegen nedan för att lösa problemet:

• Undersök och lös den misslyckade säkra anslutningen. Se Microsoft-ämnet LDAP över SSL-anslutningsproblem(Länken öppnas i ett nytt fönster).
  • Kör följande kommandon för att tillåta en osäker anslutning på din nuvarande version av Tableau Server innan du uppgraderar:

tsm configuration set -k wgserver.domain.allow_insecure_connection -v true --force-keys

tsm pending-changes apply

När uppgraderingen är klar rekommenderar vi att kanalen säkras och att det här alternativet ställs in på false.

Obs! Standardinställningen gör att gruppsynkronisering i Active Directory kommer att misslyckas om kommunikationskanalen med Active Directory inte är krypterad (när wgserver.domain.allow_insecure_connection är inställt på false).

Kartor visas inte eller visas ofullständigt efter uppgradering

Från och med Tableau version 2019.2 ändrades internetåtkomstkraven för kartor. Om du uppgraderar från version 2019.1.x eller tidigare till version 2019.2.x eller senare och kartor inte visas som förväntat, bekräfta då att din miljö är konfigurerad för att tillåta åtkomst på port 443 till mapsconfig.tableau.com och api.mapbox.com.

I version 2019.1.x eller tidigare var åtkomst nödvändig till maps.tableausoftware.com.

Mer information om kraven på internetåtkomst finns i Kommunicera med Internet.

Uppgraderingsskriptfel: ”Tableau Server Version-ändring: validering misslyckades.”

Vid uppgradering, om du kör upgrade-tsm-skriptet från scripts.<version_code>-katalogen för den tidigare versionen, kommer uppgraderingen att misslyckas med ett fel:

Tableau Server Version change validation failed.
Tableau Server <version> is already installed.

Om du får detta fel, ändra till scripts.<version_code>-katalogen för den version du just installerat och kör skriptet därifrån.

Multinoduppgradering: Initiering av ytterligare nod misslyckas med felet ”Ange dina inloggningsuppgifter igen”

Om du försöker initiera ytterligare en nod när du uppgraderar Tableau Server och ser detta fel:

Enter your credentials again. The credentials you enter must provide administrative access to the computer where you generated the configuration file.

detta är en indikation på att noden inte kan ansluta till eller kommunicera med den initiala noden. Detta kan hända av flera anledningar:

• De inloggningsuppgifter du angav är inte giltiga eller också har du skrivit in dem fel. Behörighetsuppgifterna måste vara för en användare som har administrativa behörigheter på datorn där Tableau Server först installerades. Du behöver inte använda inloggningsuppgifterna för användaren som skapade bootstrap-filen, men genom att göra det kommer du att se till att du använder giltiga inloggningsuppgifter.

• Den lokala brandväggen på datorn du försöker lägga till tillåter inte kommunikation till den ursprungliga noden. Mer information finns i Konfiguration av lokal brandvägg.

Uppgradering misslyckas på grund av brist på diskutrymme

Om det inte finns tillräckligt med diskutrymme för att Tableau Server Setup-programmet ska kunna köras och utföra uppgraderingen kommer installationen att misslyckas. Mängden diskutrymme som krävs beror på storleken på din databas och antalet och storleken på dina utdrag.

Obs! När du uppgraderar från en version av Tableau Server innan TSM (en version tidigare än 2018.2.0), skapar avinstallationen av Tableau en fil med en säkerhetskopia av servern i datakatalogen. Den här säkerhetskopian har filtillägget .tsbak och krävs för uppgraderingen. Efter uppgraderingen kan du säkert ta bort den här filen för att frigöra utrymme (gör en kopia på en dator som inte är en del av Tableau Server-installationen ifall du behöver filen av någon anledning). Ta inte bort den här filen förrän uppgraderingen har slutförts och du vet att allt fungerar.

För att frigöra diskutrymme:

1. Skapa en ögonblicksbild av loggarkivet med tsm maintenance ziplogs-kommandot.

När du har skapat ziplogs-filen, spara den på en säker plats som inte är en del av din Tableau Server-installation.

2. Rensa upp onödiga filer med tsm maintenance cleanup-kommandot. Du hittar mer information i Ta bort filer som inte behövs.

Uppgraderingen misslyckades vid jobbet RebuildSearchIndex

Från och med version 2020.1.x är det sista steget i en uppgradering att bygga om sökindexet. Vid denna tidpunkt har alla tjänster uppgraderats, så om det här jobbet misslyckas kan du återställa sökservern manuellt genom att köra tsm maintenance reset-searchserver-kommandot. Du behöver inte rensa och börja om från början.

Felet kommer att vara:

An error occurred while rebuilding search index.

Så här återställer du sökservern :

1. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

Detta måste vara en -kommandopromptsession för eftersom uppgraderingsskriptet uppdaterar systemmiljön för den nya versionen.

2. Bygg om sökindexet med kommandot tsm maintenance reset-searchserver.

Uppgradering misslyckas på 2022.1 och senare

Efter uppgradering av Tableau Server 2022.1 (eller senare) kan återställning av en säkerhetskopia av Tableau Server som en del av din uppgraderingsprocess orsaka följande fel:

”Säkerhetskopieringen kan inte återställas eftersom Tableau Server använder de nya identitetstjänsttabellerna som standard.”

Detta problem uppstår eftersom Tableau Server 2022.1 (och senare) använder ett identitetsschema som skiljer sig från det identitetsschema som används av säkerhetskopian. För att lösa detta problem, se Felsöka problem med identitetsmigrering.

Uppgraderingen misslyckades för 2020.4.0 eller senare

Med början i version 2020.4.0 kan du använda funktionen Kontrollpunktsuppgradering för att försöka igen med en misslyckad uppgradering. I allmänhet är detta mest användbart för erfarna serveradministratörer och IT-proffs som är bekväma med Tableau Server-loggfiler och är villiga att söka igenom dem. Funktionen kan emellertid bistå vid alla misslyckade uppgraderingar eftersom det gör att du kan köra upgrade-tsm-skriptet igen, och skriptet körs från det sista framgångsrika steget, vilket sparar tid. För dem med erfarenhet kan det vara möjligt att identifiera problem som exempelvis diskutrymmesproblem eller behörighetsproblem, korrigera dessa och köra om uppgraderingen.

Om du uppgraderar till version 2020.4.0 eller senare och uppgraderingen misslyckas kan följande steg hjälpa dig att slutföra uppgraderingen:

• Kör om upgrade-tsm-skriptet. Uppgraderingsfel är ibland ett resultat av timeouts under uppgraderingsprocessen, och om du kör om skriptet kan uppgraderingen kringgå intermittenta eller enstaka tidsproblem. Detta är också ett steg som är både säkert och enkelt att utföra. Att köra om skriptet kommer inte att göra någon skada, och i värsta fall kommer uppgraderingen att misslyckas igen på samma punkt men utan att behöva gå igenom några tidigare steg.

Skriptet finns i \scripts-katalogen:

Som standard:

C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\packages\scripts.<version_code>\upgrade-tsm.cmd

Om din uppgradering av Tableau Server inte lyckas när du kör skriptet upgrade-tsm igen och du känner dig bekväm med Tableau Server-loggar, kan du vidta följande ytterligare felsökningssteg:

• Titta på skriptets utdata i kommandofönstret (kör om skriptet om du inte längre har kommandofönstret öppet). Du måste köra skriptet i ett kommandofönster med administratörsåtkomst. Användbara felmeddelanden kan hjälpa dig att identifiera orsaken till uppgraderingsfel och ge dig några idéer om hur du korrigerar problemet.

• Titta i filen app-upgrade.log. Eventuella fel som visas på kommandoraden kommer också att visas i app-upgrade.log-filen, ofta med mer information.

• Titta i filen tabadmincontroller.log. Uppgraderingsproblem som inte är lätta att identifiera i ovanstående två fall beror troligen på ett jobbproblem. Filen tabadmincontroller.log kan ha mer information som hjälper dig att diagnostisera problemet.

Obs! För information om loggfilsplatser, se Tableau-serverloggar och lagringsplatser för loggfiler.

Uppgraderingen misslyckas på grund av behörighetsproblem med säkerhetskopierings-/återställningsfilens plats

Med versioner av Tableau Server före 2022.1.0 kommer uppdateringsskriptet − om filplatsen för säkerhetskopierings-/återställningsfilen inte har rätt behörigheter − att misslyckas med ett fel om att inte kunna läsa säkerhetskopieringsfilen eller inte kunna återställa lagringsplatsen.

Från och med version 2022.1 bekräftar uppgraderingsskriptet filplatsens behörigheter för säkerhetskopierings-/återställningsfilen innan du startar uppgraderingen, detta så att filen kan skrivas till och läsas från platsen under uppgraderingen till den nya versionen av Tableau Server.

Nödvändiga behörigheter för platsen där säkerhetskopian/återställningsfilen placeras:

• Nätverkstjänst: läs-/skriv-/körbehörigheter
  • Kör som tjänst-konto: läs-/skriv-/körbehörigheter

Felen kommer att likna dessa:

The runas user does not have permission to read the backup file: <backup/restore basefilepath>.

Repository restore failed.
An error occurred during installation.
An error occurred while restoring repository.

Platsen som används av TSM för säkerhetskopiering och återställning definieras av basefilepath.backuprestore-konfigurationsnyckeln och har en standard som installationsprogrammet ställer in med korrekta behörigheter, men dessa kan komma att påverkas av organisationens IT-regler eller om du ändrar platsen till en som du själv har skapat. Ett nytt kommando tillgängligt från och med 2022.1 låter dig kontrollera behörigheterna på säkerhetskopierings-/återställningsfilens plats omedelbart efter att du skapat den, detta för att undvika eventuella behörighetsrelaterade problem. För mer information om det kommandot, se tsm maintenance validate-backup-basefilepath.

För detaljer om säkerhetskopierings-/återställningsfilsökvägen, se Sökvägar för tsm.

Problem med import av vanliga inställningar

Import av inställningsfil orsakar valideringsfelet ”Inte närvarande på någon nod” på grund av saknade tjänster

Om du uppgraderar genom att installera en ny version av Tableau Server och importera en inställningsfil från en tidigare version, kan komma att du stöta på topologivalideringsfel när du kör tsm settings import-kommandot.

Detta kan hända när du exporterar en inställningsfil från en äldre version av Tableau Server och importerar den till en ny version, och nya tjänster har lagts till i Tableau mellan de två versionerna.

Fel kommer att likna detta (den specifika tjänsten kan vara annorlunda):

c:\Users\mytableau\Desktop>tsm settings import -f 20183-export.json

Pending topology set.
There are 1 topology validation errors/warnings.

Service 'elasticserver' is not present on any node in the cluster.
Service: Elastic Server

För att lösa detta problem, lägg till eventuella saknade tjänster i Tableau Server:

1. För alla tjänster som genererade ett valideringsfel, lägg till tjänsten med en instansräkning på 1.

Om Elastic Server till exempel inte finns i klustret ställer du in antalet processinstanser på 1 med hjälp av det tjänstenamn som visas på den första raden i valideringsfelsmeddelandet:

tsm topology set-process -n node1 -pr elasticserver -c 1

Upprepa detta steg för varje tjänst som resulterar i ett fel.

2. När du inte har några fler varningar eller fel ska du tillämpa de väntande ändringarna:

tsm pending-changes apply

Dina inställningar bör importeras framgångsrikt.

Import av inställningsfil orsakar felet ”Angivet konfigurationsvärde matchar ej”

Om du installerar en ny version av Tableau Server och importerar en inställningsfil från en tidigare version, kan du komma att stöta på konfigurationsvalideringsfel när du kör tsm settings import-kommandot. Dessa kan inträffa när en inställningsfil innehåller ett konfigurationsvärde som sedan har tagits bort från Tableau.

Felet kommer att likna detta (konfigurationsnyckeln kan vara annorlunda):

c:\Users\mytableau\Desktop>tsm settings import -f 20183-export.json
Configuration error: At least one configuration value you specified does not match a known configuration key. This applies to the following keys: '[features.TsmConfigFileService]'
Use this parameter to override unknown key error: --force-keys

Om du vill lösa problemet redigerar du inställningsfilen du importerar för att ta bort referensen till konfigurationsnyckeln eller -nycklarna i felmeddelandet:

1. Kopiera JSON-inställningsfilen och spara kopian för säkerhetskopiering.

2. Öppna JSON-inställningsfilen i en textredigerare.

3. Leta reda på och ta bort hela raden som innehåller nyckeln. I detta exempel: features.TsmConfigFileService:

"configKeys" : {
      "config.version" : 19,
      "tabadmincontroller.port" : "8850",
      "endpoints.enabled" : false,
      "endpoints.health.enabled" : true,
      "features.TsmConfigFileService" : true,
      "tableau_projects.language" : "en",

Ovanstående är ett exempel på en liten del av en exporterad inställningsfil och är inte avsedd att representera hela innehållet i filen.

4. Spara inställningsfilen och importera den igen.

Du kan stöta på ytterligare fel relaterade till validering av topologi. Information om hur du löser dessa fel finns i Import av inställningsfil orsakar valideringsfelet ”Inte närvarande på någon nod” på grund av saknade tjänster ovan.

Felet ”Du kan inte ändra instanser av samordningstjänsten direkt”

Detta fel kan uppstå i två situationer:

• När du importerar en Tableau Server-inställningsfil till en installation som har en annan samordningstjänsttopologi än inställningsfilen
  • När du försöker konfigurera samordningstjänsten med tsm topology set-process-kommandot

Om du ser det här felet efter att du har importerat en inställningsfil:

Inställningsfilen för Tableau Server har en annan samordningstjänsttopologi än målservern. Detta kan hända om du uppgraderar Tableau Server genom att installera en ny version och importera en inställningsfil från en tidigare version. Om du inte uttryckligen har distribuerat en samordningstjänstensemble på målservern har den en enda instans av samordningstjänsten, på den initiala noden.

För att korrigera detta fel kan du antingen korrigera felet på kommandoraden eller genom att redigera importfilen för inställningar. Du kan också kassera alla väntande ändringar, distribuera samordningstjänsten på måldatorn för att matcha inställningarna i importfilen, samt importera om inställningsfilen.

För att korrigera felmatchningen från kommandoraden, använd kommandot tsm topology set-process för varje nod som genererar ett fel för att återställa instansräkningen för Coordination Service.

1. Kör kommandot tsm pending-changes list. Utmatningen visar vilka noder som har ändringar.

2. Leta reda på noden eller noderna där samordningstjänstantalet ändras.

Om inställningsfilen till exempel hade en instans av samordningstjänsten på nod2, men målsystemet inte hade någon instans av samordningstjänsten på den noden, skulle antalet för nod 2 visas som ändrats från 0 till 1 vid import av inställningsfilen:

C:\Windows\system32>tsm pending-changes list
    Configuration
    There are no pending configuration changes.
    Topology
    node2:
                Coordination Service
                                    New Instance Count:1
                                    Old Instance Count:0
  3. Använd kommandot tsm topology set-process för att återställa räkningen till värdet ”Gammal instans”.

För exemplet ovan:

tsm topology set-process -n node2 -c 0 -pr "Coordination Service"
  4. När du har återställt antalet samordningstjänster som har ändrats ska du tillämpa väntande ändringar:

tsm pending-changes apply

Om du ser felet när du ställer in processräkningen för samordningstjänsten manuellt:

Detta fel kan också uppstå om du försöker uppdatera samordningstjänsten direkt, med tsm topology set-process-kommandot istället för tsm topology-kommandona för att hantera samordningstjänsten. Om du provat detta:

1. Använd kommandot tsm pending-changes discard för att kassera de väntande ändringarna.
  2. Använd rätt kommandon för att konfigurera samordningstjänsten. Mer information finns i Driftsätta en ensemble för samordningstjänst.

Felsökning av anslutningar till TSM

Det gick inte att ansluta till TSM

Om du kan ansluta till TSM från datorn där du installerade Tableau (till exempel med hjälp av https://localhost:8850), men inte kan ansluta från en annan dator (med hjälp av https://<server-name>:8850), kan du behöva konfigurera den lokala brandväggen på datorn med Tableau Server.

Från och med version 2018.2 måste du konfigurera brandväggen manuellt. Mer information finns i Konfiguration av lokal brandvägg.

Starta Tableau Server

Tableau-servern kan inte avgöra om den har startat helt

I vissa fall kan Tableau Server rapportera att det inte kunnat avgöra om alla komponenter startats korrekt vid start. Meddelandet ”Det går inte att fastställa om tjänstens samtliga komponenter har startats korrekt” visas.

Om du ser det här meddelandet efter start, kontrollera då att Tableau Server körs som förväntat med hjälp av ett tsm status -v-kommando.

Om statusen anges som körandes (Status: RUNNING”) startades servern korrekt och du kan ignorera meddelandet. Om statusen är DEGRADED eller STOPPED, se då ”Tableau Server startar inte” i nästa avsnitt.

Tableau Server startar inte

Om Tableau Server inte startar eller körs i ett degraderat tillstånd, kör då kommandot tsm restart från en kommandoprompt. Det här avslutar alla processer som körs och startar om Tableau Server.

Omindexering av Sök och bläddra i Tableau Server

Problem som kan lösas genom att bygga om Sök & Bläddra-index

Tecken på ett index som behöver omskapas inkluderar:

• En tom lista med platser när en användare försöker logga in
  • En tom lista med projekt när en användare försöker välja ett projekt
  • Innehåll som saknas (arbetsböcker, vyer eller instrumentpaneler)
  • Oväntade eller felaktiga aviseringar (till exempel en ”uppdateringen misslyckades”-avisering för en arbetsbok utan extrakt).

Om du ser något av dessa beteenden, återställ och återskapa då Sök & Bläddra-indexet med kommandot tsm maintenance reset-searchserver.

Aktivera Tableau Server

Tableau Server-licensaktiveringen misslyckas

I vissa fall kan Tableau Server-licensaktiveringen misslyckas. Felmeddelanden kan variera från ett mycket generellt meddelande:

• An error has occurred

Till mer specifika meddelanden:

• Function flxActCommonLicSpcPopulateFromTS returned error 50030, 71521,
  • No license found for 'Tableau Server'

För att lösa detta problem, prova dessa lösningar i den ordning som anges:

Bekräfta att du kan komma åt licensservern

Den 6 oktober 2018 flyttades Tableaus licensieringstjänst till ett nytt datacenter. Detta innebär att alla miljöer som krävde speciell konfiguration (statisk säker IP-lista, till exempel) för att komma åt licensiering.tableau.com eller licensiering.tableau.com måste uppdateras innan du kan aktivera, uppdatera eller avaktivera en Tableau-produktnyckel.

För att testa åtkomst, skriv in webbadressen och porten för licensservern i en webbläsare:

https://licensing.tableau.com:443

och

https://atr.licensing.tableau.com/_status/healthz

Om du kan komma åt servern visas meddelandet ”Test success” för den första servern och meddelandet ”OK” för den andra.

Tableau Server måste skapa en anslutning till följande internetplatser i licensändamål:

• atr.licensing.tableau.com:443

• licensing.tableau.com:443

• register.tableau.com:443

• o.ss2.us

• s.ss2.us

• crt.rootca1.amazontrust.com

• crt.sca1b.amazontrust.com

• crt.sca0a.amazontrust.com

• crt.sca1a.amazontrust.com

• crt.sca2a.amazontrust.com

• crt.sca3a.amazontrust.com

• crt.sca4a.amazontrust.com

• *.digicert.com

• ocsp.*.amazontrust.com

• crl.*.amazontrust.com

Förfrågningar till domänerna ovan kan ske på port 80 eller 443. Port 80 används för certifikatvalidering (återkallning, certifikatkedja med mera). Port 443 används för SSL-anslutningar.

Förfrågningar till domänerna ocsp.*.amazontrust.com och crl.*.amazontrust.com hanteras av Amazon för information om återkallade certifikat. Mer information finns i ACM certificate characteristics(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Verifiera datum och tid

Kontrollera att datum och tid på den ursprungliga Tableau Server-datorn är korrekt. Om klockan är inställd på en tid och ett datum tidigare än det aktuella datumet kan Tableau Server inte aktiveras.

Verifiera att FlexNet Licensing Service har startat

Om datum och tid på Tableau Server-datorn är korrekta, kontrollera att FlexNet Licensing Service körs på den ursprungliga Tableau Server-datorn.

1. Öppna services.msc från Windows Start-menyn på den ursprungliga datorn.

2. I dialogrutan Tjänster kontrollerar du att statusen för FlexNet Licensing Service 64 (64-bitars) eller FlexNet Licensing Service (32-bitars) är Startad.

Om FlexNet inte anges som Startad högerklickar du på FlexNet Licensing Service och väljer Starta.

Om alternativet Starta är grått kan tjänsten vara inställd på Inaktiverad. För att aktivera tjänsten:

1. Högerklicka på FlexNet Licensing Service och välj Egenskaper.

2. I listrutan Uppstartstyp väljer du Automatisk.

3. Klicka på knappen Starta och klicka sedan på OK.

Tvinga produktnyckeln att läsas igen

1. På den inledande Tableau Server-datorn loggar du in som administratör och öppnar en kommandotolk.

2. Ändra till klass-katalogen för Tableau Server. Som standard är detta:

C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\packages\bin.<version_code>

3. Skriv följande kommandon:

tsm stop
    lmreread
    tsm start

Skicka innehållet i betrodd lagring till Tableau Support

Om felet visas trots att FlexNet Licensing Services är installerat och körs kan problemet bero på informationen för Tableau-produktnyckeln. För att lösa detta problem, utför följande steg för att skapa en fil med viktig information som finns i betrodd lagring.

1. På den inledande Tableau Server-datorn loggar du in som administratör och öppnar en kommandotolk.

2. Skriv följande kommando:

serveractutil -view > <machine_name>-LicResults.txt

Då skapas filen <machine_name>-LicResults.txt i den aktuella katalogen. Om du inte har skrivbehörighet för den platsen och ser ett fel ska du byta till en plats där du har behörighet att skapa en fil och sedan köra kommandot igen.

3. Kontakta Tableau-supporten (http://www.tableau.com/sv-se/support/request(Länken öppnas i ett nytt fönster)) och inkludera den <machine_name>-LicResults.txt -fil som du skapat.

Installationsproblem med tabcmd

Installera tabcmd separat

tabcmd installeras automatiskt på den ursprungliga Tableau Server-noden när du installerar Tableau Server, men om du vill köra det på en annan dator måste du ladda ner och installera tabcmd separat. Mer information finns i Installera tabcmd.

Problem vid installation av tabcmd på Linux

tabcmd kräver Java 11 för att köras korrekt. På RHEL-liknande system kommer detta att installeras som ett beroende vid installation av tabcmd. På Debian-liknande system måste du installera Java 11 separat om det inte redan är installerat.

Från och med juli 2022 stöds inte längre Debian-distributioner. Mer information finns i det här Tableau Community-inlägget(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Java är inte installerat

Om du ser fel liknande detta när du installerar tabcmd, bekräfta då att Java 11 är installerat på din Linux-dator:

Cannot find 'java' in your PATH. Install 'java' and make sure it is in your PATH to continue.

Felaktig version av Java har installerats

Om du ser fel liknande dessa, bekräfta då att Java 11 är installerat:

Exception in thread "main" java.lang.UnsupportedClassVersionError: com/tableausoftware/tabcmd/Tabcmd : Unsupported major.minor version 52.0

eller

*** Uncaught exception NoClassDefFoundError: javax/xml/bind/JAXBException
*** See the logs for the stacktrace.