Driftsätta en ensemble för samordningstjänst

Samordningstjänsten bygger på Apache ZooKeeper(Länken öppnas i ett nytt fönster), ett projekt med öppen källkod, som koordinerar aktiviteter på servern, garanterar ett quorum i händelse av fel och fungerar som källan till ”sanningen” när det kommer till servertopologin, konfigurationen och tillståndet. Tjänsten installeras automatiskt på den initiala Tableau Server-noden, men inga ytterligare instanser installeras när du lägger till ytterligare noder. Om Tableau Server ska fungera på ett lyckat sätt eller inte beror på en korrekt fungerande samordningstjänst. Vi rekommenderar därför att du vid installation av tre eller fler noder på en server lägger till ytterligare instanser av samordningstjänsten genom att driftsätta en ny ensemble för samordningstjänst. Detta ger redundans och förbättrad tillgänglighet om en instans av samordningstjänsten har problem.

Viktigt: Processen för att implementera samordningstjänster ändrades från och med version 2020.1.0. Om du kör en tidigare version av Tableau Server ska du se dokumentationen för den versionen. Du hittar dokumentationen för alla versioner som stöds här: Tableau-hjälp(Länken öppnas i ett nytt fönster)

Hårdvarukrav

Hårdvaran du använder för Tableau Server kan ha en effekt på hur bra samordningstjänsten fungerar. Mer specifikt:

• Minne. Samordningstjänsten lagrar statusinformation i minnet. Minnesförbrukningen är liten per design och påverkar vanligtvis inte serverns övergripande prestanda.

• Diskhastighet. Snabba diskar på de enskilda noddatorerna är att föredra eftersom tjänsten lagrar statusinformation på disk.

• Anslutningshastighet mellan noder. Tjänsten kommunicerar hela tiden med klusternoderna, och med en snabb anslutning mellan noderna blir synkroniseringen mer effektiv.

Eftersom koordinationstjänsten är I/O-intensiv, om du kör Tableau Server på datorer som uppfyller eller precis överskrider minimikraven för hårdvara, kanske du vill konfigurera en ensemble för koordinationstjänst, som placerar tjänsten på noder som inte används för andra serverprocesser. Detta minskar risken för förseningar på grund av I/O-konflikt mellan serverprocesser Mer information om hur man distribuerar en ensemble på dedikerade noder endast för koordinationstjänst finns i Konfigurera Tableau Server för hög tillgänglighet med noder för enbart samordningstjänster.

Kvorum för samordningstjänsten

För att garantera att samordningstjänsten fungerar korrekt kräver tjänsten ett kvorum – ett minsta antal instanser av tjänsten. Det innebär att antalet noder i installationen påverkar hur många instanser av samordningstjänsten du vill konfigurera i din ensemble.

Antal samordningstjänstinstanser som du kan använda

Det maximala antalet samordningstjänstinstanser du kan ha i en ensemble på Tableau Server beror på hur många Tableau Server-noder du har i din driftsättning. Konfigurera en samordningstjänstensemble utifrån följande riktlinjer:

Totalt antal servernoderRekommenderat antal samordningstjänstnoder i ensemble (måste vara 1, 3 eller 5)Observationer
1–2 noder1 nodDetta är standard och kräver inga ändringar, såvida inte du vill flytta samordningstjänsten från den första noden till en annan nod.
3-4 noder3 noder
5 eller fler noder3 noder
eller 5 noder
Fem är det maximala antalet samordningstjänstinstanser du kan installera. I en samordningstjänstensemble med tre noder kan en av ensemblenoderna drabbas av ett fel utan att Tableau Server påverkas. I en samordningstjänstensemble med fem noder kan två av ensemblenoderna drabbas av fel utan att Tableau Server påverkas.

För de flesta installationer räcker de med tre samordningstjänstnoder, och eftersom samordningstjänsten är I/O-intensiv är detta den bäst presterande konfigurationen.

Om hög tillgänglighet har absolut högsta prioritet kanske du bör överväga att driftsätta en samordningstjänstensemble med fem noder. Detta ger högsta redundans i händelse av att en eller flera noder drabbas av fel, men kräver fler systemresurser. Högst två ensemblenoder kan drabbas av fel utan att Tableau Server påverkas (så länge alla andra tjänster på noden också finns på noder som fortfarande fungerar).

Du kan minska inverkan på prestanda genom att leta upp samordningstjänsten på noder som kör färre övriga tjänster eller så kan du överväga att använda noder som endast kör samordningstjänst. Mer information finns i Konfigurera Tableau Server för hög tillgänglighet med noder för enbart samordningstjänster.

Driftsätt en ny ensemble för samordningstjänst

Om du installerar totalt tre eller fler noder bör du också driftsätta en samordningsserver. Om du inte gör det får du ett varningsmeddelande varje gång du ändrar serverkonfigurationen eller topologin. Du kan ignorera det här meddelandet, men som bästa praxis bör du använda en samordningstjänst med flera noder.

När du installerar Tableau Server installeras en enda instans av samordningstjänsten på den ursprungliga noden. TSM och Tableau Server är beroende av att samordningstjänsten fungerar korrekt. För att säkerställa redundans och tillgänglighet vid installationer med flera noder ska du därför konfigurera ytterligare instanser av samordningstjänsten genom att använda en samordningstjänstensemble Samordningstjänstens installeras med en, tre eller fem instanser av samordningstjänsten. I en installation av Tableau Server med tre noder är det rekommenderade antalet samordningsinstanser tre: en på varje nod.

Försök inte att använda en samordningstjänstensemble om det finns andra ändringar som väntar. Ångra eller tillämpa eventuella väntande ändringar innan du distribuerar en ny samordningstjänstensemble.

Obs! Den här åtgärden inkluderar steg som du kan behöva utföra med TSM-kommandoraden. För att använda TSM CLI behöver du administratörsåtkomst till kommandoraden på en av noderna i installationen och inloggningsuppgifter som administratör för TSM för att köra TSM-kommandon.

Följande steg visar hur du illustrerar en ny samordningsensemble på ett befintligt Tableau Server-trenodskluster och rensar den gamla ensemblen.

1. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

2. Stoppa Tableau Server:

tsm stop

Logga in som TSM-administratör om du uppmanas att göra det.

Vissa TSM-processer kommer att fortsätta att köras, inklusive administrationsstyrenheten och administrationsagenten.

3. Bekräfta att det inte finns väntande ändringar:

tsm pending-changes list

Om det finns väntande ändringar måste du antingen ångra ändringarna eller tillämpa dem. Det kommer att ta lite tid att tillämpa väntande ändringar:

• Ångra ändringarna

tsm pending-changes discard
    • eller

• Använd ändringarna:

tsm pending-changes apply

Vänta tills kommandot har körts och du är tillbaka vid systemprompten.

4. Hämta nod-ID:t för varje nod i klustret:

tsm topology list-nodes -v

5. Använd kommandot tsm topology deploy-coordination-service för att lägga till en ny samordningstjänstensemble genom att lägga till samordningstjänsten på specifika noder. Den eller de noder som samordningstjänsten ska läggas till måste indikeras med det faktiska nod-ID:t som identifierar varje nod. Kommandot gör också den nya ensemblen till en ”produktionsensemble” (den ensemble som används) och tar bort den gamla ensemblen, såvida inte distributionen misslyckas. Följ steg 6 nedan om detta inträffar.

Obs! En ”j/n”-fråga visas för att meddela att servern kommer att startas om. Om du vill köra kommandot och ignorera uppmaningen lägger du till alternativet --ignore-prompt.

Distribuera till exempel samordningstjänsten till alla tre noderna i ett kluster med tre noder, där noderna är nod1, nod2 och nod3:

tsm topology deploy-coordination-service -n node1,node2,node3

Vänta tills kommandot har körts och du är tillbaka vid systemprompten.

6. (Valfritt) Om distributionen misslyckas måste du köra kommandot tsm topology cleanup-coordination-service för att ta bort ensemblen som inte distribuerades. Information om hur du kör kommandot finns i tsm topology cleanup-coordination-service.

7. Starta Tableau Server:

tsm start