Minsta maskinvarukrav och rekommendationer för Tableau Server

Följande minsta maskinvarukrav och rekommendationer gäller för alla datorer som kör Tableau Server, inklusive fysisk maskinvara och virtuella datorer (VM):

• Minimikrav för installation återspeglar den minsta maskinvara som din dator måste ha för att kunna installera Tableau Server. Vi rekommenderar inte att du försöker köra Tableau Server på servrar med dessa värden, även om du bara testar. Beroende på vilka funktioner du har licensierat och använder kan du uppleva dålig prestanda och en orealistisk upplevelse. I vissa fall går det inte att starta Tableau Server utan minst 20 GB minne.

För prototyp- och Proof of Concept-testning (PoC) rekommenderar vi att du använder Tableau Cloud. Det ger dig möjlighet att uppleva Tableau Server på maskinvara med lämplig storlek.

• Minimirekommendationer för produktion går utöver minimikraven för installation och representerar den minsta maskinvarukonfiguration som du bör använda för installation på de flesta produktionsnoder. Om din dator uppfyller de lägsta installationskraven men inte uppfyller dessa rekommendationer får du en varning av installationsprogrammet, men du kan fortsätta installationen. För vissa noder som är dedikerade till specifika uppgifter och processer som bakgrundsprocessorn eller Prep kan du eventuellt använda servrar som inte uppfyller den här minimirekommendationen.

De rekommenderade minimikrav som listas här är avsedda som en allmän rekommendation. Rekommendationerna för din miljö kan dock skilja sig. Mer information finns i avsnittet maskinvarurekommendationer(Länken öppnas i ett nytt fönster) i ämnet Rekommenderade baslinjekonfigurationer(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Tableau Server bör inte heller installeras på en fysisk dator eller på en VM-instans som även kör resursintensiva program som databaser eller programservrar, eller på en VM-instans som använder delade resurser.

Obs! Om du installerar Tableau Server på en dator som uppfyller minimikraven men inte har minst 8 kärnor och 16 GB systemminne minskas standardantalet av alla processer som installeras till en av varje process per design. Mer information om processer finns i Gränser för serverprocesser

Minimikrav vid installation av maskinvara

Vi rekommenderar starkt att alla Proof of Concept-tester (PoC) eller prototyptester görs med Tableau Cloud. Det garanterar att du kör på system med tillräckliga resurser.

Datorn som du installerar eller uppgraderar Tableau Server på måste uppfylla de minsta maskinvarukraven för installation. Om installationsprogrammet fastställer att din dator inte uppfyller följande krav kommer du inte att kunna installera Tableau Server. Även om du uppfyller de här kraven garanterar det inte att du får en bra upplevelse av att testa Tableau Server

Mer information om hur installationsprogrammet bedömer maskinvara finns i Fastställa datormaskinvara.

Minimikrav för maskinvara

De här minimikraven gäller installation av Tableau Server. De är ingen garanti för att testning och användning fungerar felfritt. Minimirekommendationer när det gäller produktion finns i Minsta rekommendationer för produktionsmaskinvara.

Processor

CPU

RAM

Ledigt diskutrymme

• 64-bitar ( x64 chipset)
  • Måste stödja instruktionsuppsättningarna SSE4.2 och POPCNT
  • ARM-baserade processorer stöds inte

4 kärnor (8 vCPU:er)

Version 2022.3 och senare:

• 64 GB – ursprunglig nod
  • 16 GB – ytterligare noder

Version 2022.1 och tidigare:

• 16 GB – alla noder

15 GB

• Ledigt diskutrymme beräknas när installationsprogrammet för Tableau Server har tagits bort. Installationsprogrammet använder cirka 1 GB utrymme. Du kan behöva tilldela ytterligare diskutrymme beroende på olika faktorer, till exempel om du ska använda extrakt.

• Antalet kärnor baseras på ”fysiska” kärnor. Fysiska kärnor kan representera verklig servermaskinvara eller kärnor på en virtuell dator (VM). Hyper-threading ignoreras vid räkning av kärnor.

Minsta rekommendationer för produktionsmaskinvara

Om du ska använda programmet för produktion bör de datorer som du installerar eller uppgraderar Tableau Server på i de flesta fall uppfylla eller överträffa minimirekommendationerna för maskinvara. Dessa rekommendationer är allmänna. Faktiska systemkrav för Tableau Server-installationer kan variera beroende på flera faktorer, inklusive antalet användare, antalet extrakt och deras storlek samt de funktioner som du har licensierat. Om installationsprogrammet fastställer att datorn inte uppfyller följande rekommendationer får du en varning, men du kan fortsätta med installationsprocessen. Mer information finns i Maskinvarurekommendationer för produktionsinstallationer.

Installationstyp

Processor

CPU

RAM

Ledigt diskutrymme

Enskild nod

• 64-bitar (x86_64 chipset)
  • Måste stödja instruktionsuppsättningarna SSE4.2 och POPCNT
  • ARM-baserade processorer stöds inte

8 kärnor (16 vCPU:er), 2,0 GHz eller mer

Version 2022.3 och senare:

• 128 GB

Version 2021.4.0 till version 2022.1.x:

• 64 GB

Version 2021.3.x och tidigare:

• 32 GB

50 GB

Om du lägger till Tableau Prep Conductor i installationen av Tableau Server rekommenderar vi att du lägger till en andra nod som bara kör Tableau Server Prep Conductor. Denna nod ska ha minst 4 kärnor (8 vCPU:er) och 16 GB RAM-minne.

Driftsättning för flera noder och företagsinstallationer

Kontakta Tableau för teknisk vägledning.

Noder måste uppfylla eller överskrida minimikraven för maskinvara, förutom:

• Dedikerade noder för bakgrundsprocesser som kör upp till två instanser av bakgrundsprocessorn, där 4 kärnor kan accepteras.

• Dedikerad nod för Tableau Prep Conductor: minst 4 kärnor (8 vCPU:er) och 16 GB RAM.

• Dedikerad nod för oberoende gateway: minst 2 kärnor (4 vCPU:er), 8 GB RAM och 100 GB ledigt diskutrymme.

Viktigt: Kravet på diskutrymme kan inte kontrolleras förrän du initierar TSM.

• Ledigt diskutrymme beräknas när installationsprogrammet för Tableau Server har tagits bort. Installationsprogrammet använder cirka 1 GB utrymme. Du kan behöva tilldela ytterligare diskutrymme beroende på olika faktorer, till exempel om du ska använda extrakt.

• Utrymmeskrav för nätverksanslutna enheter för extern fillagring: Om du planerar att konfigurera Tableau Server med extern fillagring måste du beräkna hur mycket lagringsutrymme som ska avsättas på den nätverksanslutna enheten.

Beräkna lagringsutrymme: Du måste ta hänsyn till mängden lagringsutrymme som krävs för att publicera och uppdatera extrakt. Dessutom måste du ta hänsyn till storleken på lagringsplatsens säkerhetskopia, om du inte uttryckligen väljer att köra säkerhetskopieringen separat enligt beskrivningen i avsnittet Alternativ 2: Säkerhetskopiera lagringsplatsen separat.

• Extrakt:
      • Tänk på antalet extrakt som kommer att publiceras till Tableau Server och storleken på varje extrakt. Testa behovet genom att publicera flera extrakt till Tableau Server och sedan kontrollera hur mycket diskutrymme som används. Du kan använda denna mängd diskutrymme för att enklare räkna ut hur många extrakt som kommer att publiceras till Tableau Server med tiden samt hur varje befintligt extrakt kommer att öka i storlek.
      • Tänk på utrymmet som krävs av temp-mappen när extrakten uppdateras. Temp-mappen, där ett extrakt lagras under uppdatering, kan kräva upp till tre gånger mer utrymme än extraktets slutliga storlek.

• Lagringsplatsens säkerhetskopia:
      • För att få en uppskattning av datastorleken på lagringsplatsen kan du kontrollera storleken på katalogen <data directory>/pgsql/data/base.

• Om du vill veta den exakta storleken på lagringsplatsens data öppnar du säkerhetskopian och använder storleken på filen workgroup.pg_dump.
  • Antalet kärnor baseras på ”fysiska” kärnor. Fysiska kärnor kan representera verklig servermaskinvara eller kärnor på en virtuell dator (VM). Hyper-threading ignoreras vid räkning av kärnor.

• RAM-minnet som visas är det minsta som rekommenderas för en installation med en nod. Installationen kan fungera bättre med mer RAM-minne, beroende på till exempel aktivitet, antal användare och bakgrundsjobb.

En fullständig lista med rekommendationer och minimikrav finns i avsnittet Minsta maskinvarukrav och rekommendationer för Tableau Server. Information om de maskinvaruspecifikationer som Tableau använder internt för att testa skalbarhet finns i Maskinvarurekommendationer för produktionsinstallationer.

Fastställa datormaskinvara

För att fastställa hur många fysiska kärnor en dator har skickar installationsprogrammet för Tableau Server en fråga till operativsystemet. Om du vill visa maskinvaruinformation som installationsprogrammet identifierat på din dator öppnar du filen app-install.log i följande mapp på den dator där du installerar Tableau Server:

<install directory>\ProgramData\Tableau\Tableau Server\logs\app-install.log

Leta efter rader i filen app-install.log som liknar det följande. De här raderna ger information om de fysiska kärnor som installationsprogrammet upptäckte och som det använde för att fastställa antalet kärnor som används för licensiering samt mängden systemminne som upptäcktes.

2020-11-24 17:40:43.842 +0000 main : DEBUG com.tableausoftware.tabadmin.configuration.builder.BootstrapConfigurationBuilder - System processor count = 8
2020-11-24 17:40:43.842 +0000 main : DEBUG com.tableausoftware.tabadmin.configuration.builder.BootstrapConfigurationBuilder - System memory = 64383MB

Fastställa antalet kärnor på datorn manuellt

Om du vill ta reda på hur många fysiska kärnor som finns på servern manuellt kan du använda kommandoradsverktyget Windows Management Instrumentation (WMI). Detta är användbart om du inte vet om datorn uppfyller minimikraven för maskinvara för att installera Tableau Server.

1. Öppna en kommandotolk.

2. Skriv följande kommando:

WMIC CPU Get DeviceID,NumberOfCores

Utdata visar enhetens ID och hur många fysiska kärnor datorn har.

I det här exemplet finns det två processorer, var och en med sex kärnor, vilket sammanlagt ger tolv fysiska kärnor. Den här datorn skulle uppfylla de minsta maskinvarukraven för att installera Tableau Server.

Följande kommando visar en längre version som listar såväl logiska processorer som fysiska kärnor.

WMIC CPU Get DeviceID,NumberOfCores,NumberOfLogicalProcessors,SocketDesignation

I exemplet ovan har servern totalt tolv fysiska kärnor, vilket ger 24 logiska kärnor.