Ta bort Tableau Server från datorn

Varning: Stegen nedan tar helt bort Tableau Server från Windows samt tar bort alla relaterade data, användare och konfigurationsinformation. Detta inkluderar eventuella filer i \temp. Tableau Server-licenserna inaktiveras också om du inkluderar alternativet -l när du kör kommandot som visas nedan och datorn är ansluten till internet.

Vi rekommenderar att kopiera alla säkerhetskopior som du vill spara till en plats som inte är relaterad till Tableau. Då bevaras filerna när du tar bort Tableau. Du bör kopiera alla säkerhetskopior till en separat dator för säkerhets skull, inklusive säkerhetskopior som skapas när du avinstallerar Tableau. Som standard skapas dessa i C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server med ett namn som liknar uninstall-2018.1.tsbak. Att spara säkerhetskopior på en separat dator gör att du kan installera om versionen av Tableau Server som skapade säkerhetskopian, och har data som finns i säkerhetskopian, även efter att ha kört skriptet tableau-server-obliterate.cmd.

Gå till Avinstallera Tableau Server om du vill avinstallera ett visst Tableau Server-paket för att frigöra diskutrymme (till exempel efter en uppgradering).

Som en del av den normala Tableau Server-installationen, installeras ett skript som ger dig ett sätt att helt ta bort Tableau och alla tillhörande filer från datorn. Gör detta endast om du inte är intresserad av att behålla Tableau-data, konfigurations- eller loggfiler, eller om du samarbetar med Tableaus tekniska support och behöver installera om Tableau Server efter ett misslyckat installations- eller uppgraderingsförsök. Utplåningsskriptet tar inte bort några drivrutiner som har du installerat separat, inte ens de du installerat för att använda med Tableau Server.

Använd skriptet tableau-server-obliterate.cmd när du vill ta bort Tableau Server helt från din dator. Det kan finnas ett par olika anledningar till att du vill göra det.

• Du vill inte längre ha Tableau Server installerat på datorn. Använd skriptet tableau-server-obliterate.cmd för att ta bort Tableau Server helt. Om så är fallet, och datorn är ansluten till internet, kan du inkludera alternativet -l för att inaktivera Tableau Server-licensen.

• Felsökning av installationsproblem för Tableau Server – Om du stöter på problem när du installerar Tableau kan du behöva använda skriptet tableau-server-obliterate.cmd för att helt ta bort Tableau Server från datorn innan du installerar om. Om du gör detta rensas alla äldre inställningar eller tillstånd och du kan installera om på en ”ren” dator. Om du gör detta kan du utelämna alternativet -l för att behålla licensinformation på datorn. När du utelämnar alternativet -l behöver du inte aktivera din licens när du installerar om Tableau Server.

Viktigt: Du måste köra skriptet tableau-server-obliterate.cmd från en 64-bitars kommandotolk. Kör till exempel cmd.exe i katalogen C:\Windows\System32. Om du kör skriptet från en 32-bitars kommandotolk tar skriptet inte bort Tableau helt och påföljande installationer kan misslyckas. Ange echo %processor_architecture% i kommandofönstret för att ta reda på om du kör en 64-bitars kommandotolk. Om resultatet inkluderar ”64” (till exempel AMD64) är kommandotolken 64-bitars. Om resultatet inkluderar ”x86” kör du en 32-bitars kommandotolk. Se lämplig Microsoft-dokumentation för dina versioner av Windows för mer information.

Det här gör tableau-server-obliterate

Syftet med skriptet tableau-server-obliterate.cmd är att helt ta bort Tableau Server från datorn. Detta inkluderar filer, systeminställningar och konfigurationer samt – om du anger det – licensinformation.

När du kör tableau-server-obliterate.cmd utförs följande steg:

• Avinstallation körs för alla installerade versioner av Tableau Server (avinstallation från kontrollpanelen).
  • Det mesta av innehållet i datakatalogen tas bort (som standard C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server). Som standard sparas säkerhetskopior och loggfiler. Se avsnittet nedan, ”Bevara säkerhetskopior och loggfiler för Tableau Server”.
  • Alla registerposter som är relaterade till Tableau Server tas bort.
  • Alla serverlicenser inaktiveras om du använder alternativet -l och datorn är ansluten till internet. Det här alternativet fungerar inte i om daton är offline.

Bevara säkerhetskopior och loggfiler för Tableau Server

Före version 2020.1 av Tableau Server tog skriptet tableau-server-obliterate bort allt innehåll från datakatalogen. Från och med version 2020.1 har standardfunktionen för skriptet tableau-server-obliterate ändrats: skriptet kopierar och sparar säkerhetskopierings- och loggfiler för Tableau Server i katalogen logs-temp. Standardplatsen för den tillfälliga katalogen för loggfiler är \ProgramData\Tableau\logs-temp. Du kan ställa in alternativ på skriptet för att avaktivera den här nya funktionen.

För att ändra standardbeteendet och ta bort säkerhetskopior eller loggfiler inkluderar du ett av följande alternativ när du kör skriptet tableau-server-obliterate.cmd:

• -k Kopiera inte säkerhetskopior till logs-temp-katalogen.
  • -g Kopiera inte loggar till logs-temp-katalogen.
  • -a Kopiera inte något till logs-temp-katalogen.

Köra skriptet tableau-server-obliterate

Du kan ta bort Tableau Server från en dator helt och antingen behålla licensinformationen eller ta bort den tillsammans med alla andra aspekter av Tableau Server. Det kan vara praktiskt att behålla licensen om du planerar att installera om Tableau Server på samma dator.

En äldre version av tableau-server-obliterate.cmd kan missa filer från nya versioner av Tableau Server. Kör alltid utplåningsskriptet för den version av Tableau Server som är installerad på datorn.

Att helt ta bort Tableau Server utan att ta bort serverlicensiering

Exempelskriptet i den här proceduren innehåller även alternativet -a för att ta bort säkerhetskopierings- och loggfiler för Tableau Server.

Obs! Om du planerar att installera om Tableau Server och Aktivera Tableau Server med tjänsten Auktorisera för körning (ATR) rekommenderar vi att du tar bort licensinformationen innan du installerar om och aktiverar Tableau Server med hjälp av Server ATR.

1. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

2. Kör skriptet tableau-server-obliterate.cmd:

Som standard:C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\packages\scripts.<version_code>\tableau-server-obliterate.cmd -a -y -y -y

Obs! Om du redan har avinstallerat Tableau Server med hjälp av Kontrollpanelen och nu vill ta bort den helt, kör du kopian av skriptet tableau-server-obliterate.cmd i mappen \Tableau Server\temp (som standard: C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\temp). Om skriptet inte finns i den mappen installerar du om Tableau Server-paketet och kör sedan skriptet tableau-server-obliterate.cmd inifrån mappen med skript (Som standard:C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\packages\scripts.<version_code>\).

Du kan även få en kopia av skriptet från denna kunskapsbasartikel: Utplåningsskript otillgängligt(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Om du har en distribuerad installation (med flera noder) av Tableau Server kör du skriptet tableau-server-obliterate.cmd på varje nod i klustret.

3. Starta om varje dator som du körde skriptet tableau-server-obliterate.cmd på.

För att helt ta bort Tableau Server och licensiering

Exempelskriptet i den här proceduren innehåller även alternativet -a för att ta bort säkerhetskopierings- och loggfiler för Tableau Server.

1. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

2. Inaktivera alla aktiva produktnycklar.

tsm licenses deactivate -k <product_key>

3. Kör skriptet tableau-server-obliterate.cmd:

Som standard:C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\packages\scripts.<version_code>\tableau-server-obliterate.cmd -a -y -y -y -l

Alternativet -l för det utplånade skriptet tar bort alla licensfiler från datorn om datorn är ansluten till internet. Skriptet försöker först avaktivera alla aktiva licenser, men det tar bort all licensinformation oavsett om avaktiveringen lyckas eller inte. Därför rekommenderar vi att du kör kommandot tsm licenses deactivate innan du kör raderingsskriptet ”obliterate”.

Obs! Om du redan har avinstallerat Tableau Server med hjälp av Kontrollpanelen och nu vill ta bort den helt, kör du kopian av skriptet tableau-server-obliterate.cmd i mappen \Tableau Server\temp (som standard: C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\temp). Om skriptet inte finns i den mappen installerar du om Tableau Server-paketet och kör sedan skriptet tableau-server-obliterate.cmd inifrån mappen med skript (Som standard:C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\packages\scripts.<version_code>\).

Om du har en distribuerad installation (med flera noder) av Tableau Server kör du skriptet tableau-server-obliterate.cmd på varje nod i klustret. Du behöver inte inaktivera licenser på några ytterligare noder.

4. Starta om varje dator som du körde skriptet tableau-server-obliterate.cmd på.