Om Tableau Catalog
Data ökar i volym, format och betydelse, vilket leder till mer komplexa miljöer. Med den snabba takt som data förändras i kan det vara svårt att hålla reda på dessa data och hur de används i sådana komplexa miljöer. Samtidigt behöver fler användare få tillgång till mer av dessa data på fler platser, och det är svårt för användarna att hitta rätt data. I slutändan orsakar detta en brist på förtroende för data eftersom människor ifrågasätter om de använder rätt källa eller om källan är uppdaterad.
Tableau Catalog integrerar funktioner såsom ursprung, konsekvensanalys, datalexikon, datakvalitetsvarningar och sökning i dina Tableau-applikationer, vilket hjälper till att lösa dessa problem annorlunda än med en fristående katalog. Det fokuserar på både IT och slutanvändaren så att alla som använder Tableau Server eller Tableau Cloud har mer förtroende för och insyn i data, samtidigt som det möjliggör större synlighet. Tableau Catalog bygger en katalog av det Tableau-innehåll som används av din organisation, vilket möjliggör omfattande funktioner som exempelvis följande:
- Konsekvensanalys och ursprung.
- Du kan se de arbetsböcker och annat Tableau-innehåll som är beroende av vissa kolumner eller fält från tabeller eller datakällor som du hanterar. När du behöver utföra ändringar på dina data kan du meddela påverkade Tableau-författare per e-post.
- Som arbetsboksutvecklare kan du använda ursprung för att spåra de fält som din arbetsbok är beroende av.
- När du som användare använder en Tableau-visualisering kan du se varifrån den data kom som användes för att skapa vyn.
- Datasäkring och förtroende. Som dataadministratör kan du lägga till användbara metadata, till exempel beskrivningar och certifiering, så att användarna hittar rätt data. Du kan ställa in datakvalitetsvarningar, visa datainformation i rutan Datainformation, certifiera tillgångar och ta bort tillgångar från katalogen.
- Dataidentifiering. I Tableau Desktop eller Tableau-webbredigeringen kan du använda Tableau Catalog för att söka efter databaser, tabeller, datakällor och virtuella anslutningar att analysera i Tableau och ansluta till dem från sökresultaten.
Från och med 2019.3 är Tableau Catalog tillgänglig som en del av Datahantering för Tableau Server och Tableau Cloud. När produktnyckeln är aktiv och aktiverad integreras katalogfunktionerna som beskrivs ovan i den produkt du använder så att du kan arbeta med data där du hittar den.
Så här fungerar Tableau Catalog
Tableau Catalog identifierar och indexerar allt innehåll på din plats – arbetsböcker, datakällor, blad, virtuella anslutningar och flöden – för att samla in metadata om innehållet. Utifrån dessa metadata identifieras externa resurser (databaser, tabeller och andra objekt). Att känna till relationerna mellan innehållet och de externa tillgångarna gör det möjligt för Tableau att visa innehållets och de externa tillgångarnas ursprung. Tableau Catalog gör det också möjligt för användare att ansluta till externa resurser med Tableau Server eller Tableau Cloud.
Användare på platsen kan publicera eller ta bort innehåll, bifoga varningar eller certifieringar för datakvalitet eller göra annat som ändrar innehållet eller dess metadata på platsen. Tableau Catalog uppdatera sedan sin information i enlighet med detta.
För information om hur du kan använda Tableau Catalog för att stödja datastyrning i din organisation, se Kontroll i Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster) i hjälpen för Tableau Blueprint.
Viktig Tableau Catalog-terminologi
- Metadata. Information om datan.
- Tableau-innehåll. Innehåll skapat i Tableau, exempelvis arbetsböcker, datakällor, virtuella anslutningar och flöden.
- Externa tillgångar. Metadata om databaser och tabeller som används av Tableau-innehåll och som publiceras till Tableau Server eller Tableau Cloud.
License Tableau-katalog
Tableau Catalog är licensierad via Datahantering. Information om hur Datahantering licensiering fungerar finns i Licens för Datahantering.
Aktivera Tableau Catalog
När Tableau Server eller Tableau Cloud har licensierats med Datahantering-funktioner kan du aktivera Tableau Catalog genom att göra något av följande:
- För Tableau Cloud behövs inga åtgärder. Tableau Catalog är aktiverat som standard, konfigurerat att använda härledda behörigheter och redo att användas. Mer information om härledd behörighet finns i avsnittet Behörigheter för metadata.
För Tableau Server måste Platsadministratören först aktivera Tableau Metadata API med kommandot
tsm maintenance metadata-services
. Du hittar mer information i Aktivera Tableau Catalog.När Metadata API är aktiverat är Tableau Catalog på som standard, konfigurerat för att använda härledda behörigheter och redo att användas. Mer information om härledd behörighet finns i avsnittet Behörigheter för metadata.
Funktioner och funktionalitet
Mer information om de funktioner du kan använda med Tableau Catalog finns i följande hjälpartiklar:
Dataidentifiering
- I rutan Anslut i Tableau Desktop, under Sök efter data, väljer du Tableau Server för att ansluta till data med Tableau Server eller Tableau Cloud(Länken öppnas i ett nytt fönster). När Tableau Catalog är aktiverat kan du, förutom att söka efter publicerade datakällor att ansluta till, även söka efter och ansluta till de specifika databaser, tabeller och objekt som används av publicerade datakällor och arbetsböcker på Tableau Server- eller Tableau Cloud-platsen.
- Sökningen(Länken öppnas i ett nytt fönster) har utökats till att omfatta resultat baserat på kolumner, databaser, tabeller och andra objekt när Tableau Catalog är aktiverat.
- Om du utvecklar på webben kan du, förutom till publicerade datakällor, även ansluta till databaser och tabeller(Länken öppnas i ett nytt fönster).
- Om du använder Tableau Prep på webben kan du skapa nya flöden baserat på externa tillgångar(Länken öppnas i ett nytt fönster), till exempel databaser och tabeller.
- Om du ansluter till Salesforce Data Cloud(Länken öppnas i ett nytt fönster) ser du att det finns stöd för inbyggda Data Cloud-objekt i Tableau Catalog. Datasjöobjekt, datamodellobjekt och beräknade insikter visas var för sig på sök-, anslutnings- och ursprungssidor, vilket gör det enklare att identifiera, ansluta till och återanvända dem.
Datasäkring och förtroende
- Certifiera dina datatillgångar(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att hjälpa användare att hitta tillförlitliga och rekommenderade data.
- Ställ in datakvalitetsvarningar(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att varna användare om datakvalitetsproblem, såsom föråldrade eller inaktuella data.
- Lägg till känslighetsetiketter(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att varna användare om data som måste hanteras med försiktighet.
- Lägg till anpassade etiketter(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att klassificera data på ett sätt som passar behoven i organisationen.
- Hantera dataetiketter(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att utöka de etikettnamn och kategorier som är tillgängliga för användare.
- Kategorisera objekt på Tableau Server och Tableau Cloud med taggar(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att hjälpa användare att filtrera externa resurser.
- Förstå publicerade visualiseringar bättre genom att använda fliken Datainformation(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att se information om de data som används.
- Lägg till beskrivningar(Länken öppnas i ett nytt fönster) i databaser, tabeller och kolumner för att hjälpa användarna att hitta de data de söker.
Ursprung och effektutvärdering
- Använd ursprung(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att spåra källan till dina data, analysera effekten av ändringar i dina data och identifiera vilka användare som kan påverkas.
- Mejla ägare(Länken öppnas i ett nytt fönster) till en arbetsbok, en datakälla eller ett flöde om datarelaterade uppdateringar. Gör samma sak med kontakter för en databas, en tabell eller ett objekt.
Resurser för utvecklare
Du kan använda metadatametoder i Tableau REST API för att programmeringsmässigt uppdatera vissa metadata. För mer information om metadatametoderna, se Metadatametoder i Tableau Server REST API.
Förutom REST API kan du använda Tableau Metadata API(Länken öppnas i ett nytt fönster) för att programmeringsmässigt söka metadata från innehållet som publiceras till Tableau Server eller Tableau Cloud. Metadata API är snabbt och flexibelt och bäst när du vill ta reda på specifik information om förhållandet mellan metadata och dess strukturer. Utforska och testa sökfrågor mot Metadata API med hjälp av ett interaktivt webbläsarverktyg som heter GraphiQL(Länken öppnas i ett nytt fönster).
Obs! Datahantering krävs inte för att använda metadata-API eller GraphiQL.