Installera Tableau Resource Monitoring Tool

Tableau Resource Monitoring Tool har två komponenter: RMT-servern och agenten.

Resource Monitoring Tool-förutsättningarna och RMT-servern måste installeras på dedikerad maskinvara för att säkerställa att de har nödvändiga resurser och att det inte finns några datorresurskonflikter med andra program eller annan mjukvara. Dessa bör inte installeras på Tableau Server-datorn, utom i undantagsfall (till exempel för begränsade demonstrationsändamål i icke-produktionsmiljöer).

Agenter installeras på alla noder i Tableau Server som du vill övervaka.

Information om uppgradering från Power Tools for Tableau Server till Resource Monitoring Tool finns i Uppgradera Power Tools for Server till Tableau Resource Monitoring Tool.

Installationsprogrammet för installation av Resource Monitoring Tool finns på webbplatsen för nedladdning av Advanced Management(Länken öppnas i ett nytt fönster). Ladda ner alla filer som börjar med Tabrmt.

I ett försök att verkställa våra företagsvärderingar om jämlikhet har vi ändrat icke-inkluderande terminologi där det är möjligt. Vi behåller den befintliga terminologin eftersom ändrade villkor på vissa platser kan orsaka en brytande förändring. Därför kan du fortsätta att se villkoren i CLI-kommandon och -alternativ, installationsmappar, konfigurationsfiler och andra instanser. Mer information finns i Om Tableau-hjälpen(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Versionshistorik för installation

Det här avsnittet beskriver betydande förändringar av installationsprocessen. Använd det här avsnittet för att förstå vilka ändringar som har gjorts beroende på din nuvarande version och versionen du uppgraderar till.

• Från och med version 2022.3 har du möjlighet att konfigurera RabbitMQ-meddelandetjänsten och PostgreSQL-databasen som används av Resource Monitoring Tool på en molnplattform. För närvarande stöds AWS AMQ för RabbitMQ och Amazon RDS för PostgreSQL-databasen. Med detta tillägg kan du välja att installera lagringsplatsen och meddelandekötjänsten med RMT Server på samma dator eller separat på AWS-plattformen.
  • Från och med version 2020.4 kan Resource Monitoring Tool installeras på Windows- eller Linux-datorer. Tidigare stöddes installation av Resource Monitoring Tool endast på Windows-datorer.
  • Från och med 2020.2 kommer ett enda installationsprogram att installera både förutsättningarna och RMT-servern. Du behöver du bara två installationsprogram: ett för RMT Server som innehåller de nödvändiga tillbehören och ett för installationen av agenten.

Innan Resource Monitoring Tool installeras

• Läs följande krav och instruktioner:
  • Se till att den Tableau Server-installation du ska övervaka är licensierad för Advanced Management. Du måste ha en giltig Advanced Management-licens för att använda Resource Monitoring Tool.
  • Granska storleken på Tableau Server-loggarna. När agenten har installerats och konfigurerats bearbetar Resource Monitoring Tool relevanta historiska data från Tableau Server-loggar innan data visas. Om det finns en stor mängd historiska loggdata kan det ta en stund att bearbeta informationen som i sin tur kan leda till fördröjd bearbetningen av nyare händelser på servern.

Om du är orolig för fördröjning och inte har historisk information kan du göra följande för att rensa befintliga filer:

Obs! Prestandadata som CPU-användning och minnesanvändning samlas inte in med hjälp av historiska loggdata. De samlas in efter att agenten har installerats och konfigurerats så att rensning av historiska data inte påverkar prestandadata.

• Aktivera den skrivskyddade inbyggda användaren för Tableau Server-lagringsplatsen. Denna användare används vid installation av Resource Monitoring Tool-agenten. Detta är ett krav från och med version 2022.3. Läs mer i Samla in data med Tableau Server-lagringsplatsen.
  • Bestäm om du vill konfigurera lagringsplatsen och meddelandekötjänsten externt till Resource Monitoring Tool.

Installationsarkitektur

En översikt över konfigurationen av Resource Monitoring Tool. Detta diagram visar två Tableau Server-kluster som övervakas av RMT-servern.

En detaljerad vy av Resource Monitoring Tool-komponenter som är installerade på RMT-servern och agenten.

Installationsöversikt

RMT-servern kan installeras på båda operativsystemen och är inte beroende av det operativsystem som agenten är installerad på. Detta innebär att du kan installera RMT-servern och agenten på olika operativsystem.

Agenten installeras dock på noderna i Tableau Server-klustret, så valet av operativsystem för agenten beror på Tableau Server-installationen.

Du kan övervaka flera Tableau Server-kluster med samma Resource Monitoring Tool. Varje Tableau-kluster ska konfigureras som en separat miljö.

Extern konfiguration

Lagringsplatsen och meddelandekötjänsten kan båda finnas externt för RMT Server på AWS-plattformen. Använd AWS RDS-instansen som värd för lagringsplatsen och AWS AMQ för meddelandekön. Mer information om konfigurationen, steg-för-steg-instruktioner och annan information finns i:

Installation på Windows

Du kan använda webbgränssnittet eller kommandoraden för att installera RMT-servern och agenten.

Här är stegen för att installera Resource Monitoring Tool:

1. Installera RMT-servern med webbgränssnitteteller med kommandoraden.

När du startar installationsprogrammet för Resource Monitoring Tool installeras vissa program som krävs för att köra Resource Monitoring Tool först. Programmen som installeras är RabbitMQ, Erlang och en dedikerad PostgreSQL-databas. Installationsprogrammet fortsätter sedan genom att installera RMT-servern.

2. Installera agenten med webbgränssnittet eller med kommandoraden.

Installera agenten på var och en av dina Tableau Server-noder. agenten skickar information om Tableau Servers användning och prestanda till RMT-servern för rapportering.

Antivirus

Vi rekommenderar att Loggfiler för Tableau Resource Monitoring Tool inte tas med i viruskontrollerna. Detta förbättrar prestandan genom att undvika konflikter när Resource Monitoring Tool skriver till loggfilerna.

HTTPS

Bästa praxis är att använda HTTPS för att skydda känslig information och användarautentiseringsuppgifter.

Inställningen Kräv HTTPS i serverkonfigurationen används för kommunikation mellan användare och RMT-servern. Den används också när du registrerar en agenten. Normal agentkommunikation mellan agenten och RMT-servern för datainsamling görs via Rabbit MQ.

Som standard installeras RMT-servern med ett självsignerat certifikat och använder det certifikatet för HTTPS-kommunikation, vilket inkluderar kommunikation under agentregistrering. Du kan använda ditt eget certifikat istället för det självsignerade certifikatet. Detta kan göras under RMT Server-installationen på sidan Serverkonfiguration eller när installationen är klar. Följande avsnitt beskriver kraven:

SSL-certifikatsläge och krav

Verktyget för Resource Monitoring Tool stöder följande lägen för användning av SSL-certifikat:

• Standard: i det här läget används det självsignerade standardcertifikatet som tillhandahålls av installationsprogrammet.
  • Arkiv: detta läge låter dig ange tumavtrycket av ett certifikat i Windows certifikatarkiv.
  • Lokalt: Det här läget låter dig ange ett filbaserat certifikat i mappen <installation directory>\config. Den är: C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\config som standard.

Om du använder ditt eget certifikat kan du antingen välja Lokalt eller Arkiv.

• Om du väljer Lokalt måste du ha certifikatet, certifikatutfärdaren och privata nycklar tillgängliga i de grupperade filerna eller i en enskild fil.
  • Om du väljer alternativet Arkiv kan du lagra certifikatet och tumavtrycket i förväg och hänvisa till det under installationen. Certifikatet och den privata nyckeln behöver förpackas tillsammans och måste kunna refereras med ett enda tumavtryck. Det paketerade certifikatet måste lagras på en specifik plats som definieras av .NET-kraven och dokumenteras på Microsofts webbplats här. När du har importerat certifikatet på datorn kan du använda detta certifikat för att konfigurera HTTPS.

Följ dessa riktlinjer och krav för ditt certifikat:

• Du måste ha ett HTTPS-certifikat (till exempel X.509) för lämpliga domäner. Detta beror på lokala säkerhetspolicier och certifikatkrav. Om Resource Monitoring Tool till exempel använder en CName- eller SSL-proxy för genomströmning kan du behöva använda ett SAN-certifikat. Jokerteckencertifikat stöds för flera underdomäner.
  • Resource Monitoring Tool stöder endast PKCS #12 och PEM-format.
  • Resource Monitoring Tool-webbservern kräver ett certifikat och en privat nyckel, och valfritt en certifikatkedja.

Den privata nyckeln kan vara antingen RSA eller DSA.

Dessa kan tillhandahållas i en enskild fil eller flera grupperade filer.

• Exempel på enskild fil:
      • PKCS # 12: En enskild fil med filtilläggen .pfx eller .p12.
      • PEM: PEM-kodat certifikat + privat nyckel (plus valfria mellanliggande certifikatutfärdare som är kopplade till rotcertifikatutfärdaren), i en enda fil med tillägget .pem. Objekten i filen behöver inte vara i någon specifik ordning.
    • Exempel på grupperade filer:
      • PEM-kodat certifikat i.crt- eller .cer-fil PLUS
      • PEM-kodad privat nyckel i en .key file PLUS (valfritt)
      • PEM-kodad certifikatutfärdare i en eller flera .ca-filer

Standardsökvägar för filer och kataloger:

RMT-servern:

• Installationskatalog: C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master
  • Konfigurationsfil: C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\config.json
  • Loggkatalog: C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\logs

Agenten:

• Installationskatalog: C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\agent
  • Loggkatalog: C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\agent\logs

Vem kan göra detta?

För att kunna installera Resource Monitoring Tool måste du ha följande:

• Administratörsbehörigheter på den dator du installerar Resource Monitoring Tool på.
  • Administratörsroll på Tableau Server.
  • Resource Monitoring Tool-administratörskonto.

Nästa steg

Installera RMT-servern: