Extern lagringsplats för Tableau Resource Monitoring Tool

Tableau Resource Monitoring Tool använder en PostgreSQL-databas som lagringsplats för att samla in och lagra Tableau Server-övervakningsdata som används för att tillhandahålla prestanda- och användningsinformation.

Före version 2022.3 installerades denna PostgreSQL-lagringsplats automatiskt med RMT Server, på samma dator som RMT Server och detta var det enda tillgängliga alternativet. Från och med version 2022.3 kan du konfigurera om RMT Server för att använda en PostgreSQL-databas som finns externt istället för den lokalt installerade databasen. När RMT Server konfigureras för att använda en PostgreSQL-databas som finns externt hänvisar vi till den som den externa lagringsplatsen.

Plattformen som stöds för att vara värd för den externa lagringsplatsen är en AWS RDS-instans. När lagringsplatsdatabasen finns externt kan du hantera tillgängligheten, säkerhetskopieringarna och katastrofåterställning av lagringsplatskomponenten i RMT Server.

Tillägget av detta alternativ för att konfigurera en extern lagringsplats gör att RMT Server kan konfigureras på följande sätt:

• Fortsätt att använda den lokalt installerade lagringsplatsen: Detta innebär att PostgreSQL-databasen som automatiskt installeras med RMT Server på samma dator används som lagringsplats för RMT Server, och inga ytterligare ändringar görs i denna konfiguration.
  • Konfigurera RMT Server för att använda en extern lagringsplats: Detta innebär att PostgreSQL-databasen som RMT använder finns externt och inte på RMT Server. Detta kräver att du gör vissa konfigurationsändringar efter installationen. För närvarande stöds endast AWS RDS-instanser som värdplattform för PostgreSQL-databasen.

För att konfigurera och hantera den externa lagringsplatsen bör du ha en god förståelse för AWS RDS-plattformen och PostgreSQL-databasen. Vi rekommenderar att du använder dokumentationen på AWS-webbplatsen för plattformsrelaterade instruktioner.

Du behöver även veta hur du konfigurerar och hanterar den externa lagringsplatskonfigurationen för Resource Monitoring Tool. Det här ämnet ger dig den informationen i avsnitten nedan.

Ny installation av Resource Monitoring Tool

Instruktionerna i detta avsnitt gäller för en ny installation av Resource Monitoring Tool. Om du har en befintlig distribution av RMT och vill flytta till en extern lagringsplatskonfiguration går du till avsnittet Befintlig Resource Monitoring Tool-installation i detta ämne.

När du installerar RMT Server installerar den automatiskt lagringsplatsdatabasen på samma dator som RMT Server. Processen för att konfigurera den externa lagringsplatsen är en konfiguration efter installationen där du konfigurerar om RMT Server för att använda en PostgreSQL-databas som finns externt.

Använd följande steg för att installera Resource Monitoring Tool och konfigurera om RMT Server för att använda en extern lagringsplats:

1. Skapa den externa lagringsplatsen: Skapa en RDS-instans som är värd för den externa lagringsplatsen med följande rekommendationer.

• Minsta rekommenderade specifikationer för PostgreSQL-instansen:

• db.m6g.2xlarge (8 vcpu, 32 GiB RAM)

• SSD-lagring med 500 GB diskutrymme

• Instanskonfigurationsvärden:
      • Max arbetsprocesser: Totalt antal logiska processorer

• Max antal arbetare per insamling: Min(totalt antal logiska processorer / 2, 4)

• Max parallella arbetare: Totalt antal logiska processorer

• Max parallella underhållsarbetare: Min(totalt antal logiska processorer / 2, 4)

• Delade buffertar: Totalt minne / 4

• Effektiv cachestorlek: 75 % av totalt minne

• Underhållsarbetsminne: Totalt minne / 16 Linux, Max 2GB – 1MB i Windows

• Wal-buffertar: Härleds från delade buffertar, troligen runt 16 MB

• Arbetsminne: Härleds från delade buffertar och Max antal arbetare per insamling

Lär dig hur du skapar och ansluter till en PostgreSQL DB-instans på AWS på den här sidan på AWS dokumentationswebbplats.

2. Installera RMT: Följ instruktionerna Installera RMT Server med kommandoraden för att installera RMT Server, men hoppa över stegen för att skapa en miljö. Du kommer att göra det senare, när du har konfigurerat RMT Server för användning av den externa lagringsplatsen. Observera att detta initialt installerar en lokal PostgreSQL-databas.

3. Testa anslutningen till den externa lagringsplatsen: Testa anslutningen till den nya databasen med psql, ett PostgreSQL-administrationsverktyg som installeras med RMT Server;

Gå till mappen ”bin” i den lokalt installerade PostgreSQL-installationskatalogen.

C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\prerequisites\postgresql<version number>\bin

Kör följande kommando för att testa anslutningen. Ersätt ditt eget värde nedan med aws_rds_servername och ange PostgreSQL-lösenordet du skapade i AWS när du uppmanas att göra det.

.\psql.exe -h <aws_rds_servername> -p 5432 -d postgres -U postgres

Om du får ett felmeddelande i det här skedet och det inte går att ansluta ska du jämföra parametervärdena i kommandot med värdena från AWS RDS-konsolen.

När anslutningen har upprättats kan du stänga psql-sessionen med följande kommando:

\q

4. Kör rmtadmin master-setup för att konfigurera RMT Server att använda den externa lagringsplatsen. Använd följande kommandoexempel och redigera kommandot så att det motsvarar din installationssökväg i Resource Monitoring Tool, AWS RDS-instansnamnet, portnumret och användarlösenordet för RDS PostgreSQL-administratören:

Gå till Resource Monitoring Tool RMT Server installationskatalogen:cd 'c:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\'

Kör kommandot för att konfigurera extern lagringsplats: ./rmtadmin master-setup --db-config=external --db-server=aws_rds_servername --db-port=5432 --db-admin-username=postgres --db-admin-password='postgres_user_password'

5. Skapa en miljö och ladda ner startfilen:

• Kör följande kommando för att skapa en miljö:

rmtadmin create-env --name=<myenvironment> --api-username=<TableauServer API user name> --api-password=<password for the Tableau Server API user account>

• Ladda ner startfilen för att registrera agenter:

rmtadmin bootstrap-file --env=<myenvironment> --filename<The absolute or relative path including the file name>

Stegen beskrivs i detalj här: Installera RMT Server med kommandoraden.

6. Följ instruktionerna i Installera Agent med kommandoraden för att installera och registrera agenter på Tableau-servernoder.

Befintlig Resource Monitoring Tool-installation

Det finns två sätt att migrera en befintlig RMT-installation som för närvarande använder en lokal lagringsplats till en extern lagringsplats. Vilket sätt du ska välja beror på miljöns storlek och komplexitet.

1. Migrering med miljöåterskapande: Detta är lämpligt för RMT-installationer som har en liten miljö med inte mycket konfiguration och aviseringar eftersom det här sättet innebär att miljön återskapas och startas igen och att data som har samlats in hittills går förlorade.

Detta innefattar att konfigurera om RMT Server för att använda en extern lagringsplats, återskapa miljöerna och att göra om alla anpassade konfigurationer som incidenttrösklar, samt att omregistrera agenterna. Detta är mycket likt att göra en ny installation av RMT som beskrivs i avsnittet ovan förutom att du inte installerar RMT i det här fallet.

2. Manuell migrering med minimal dataförlust: Detta är särskilt för kunder som har stora och komplexa miljöer och inte vill börja om från början. Denna migrering är manuell och inte en inbyggd migreringsfunktion för RMT. Instruktionerna för att göra detta beskrivs nedan:

Manuellt migrera en lokal Resource Monitoring Tool-lagringsplats till en extern AWS PostgreSQL DB-instans

Steg 1: Skapa en RDS-instans som värd för den externa lagringsplatsen

Använd följande rekommendationer när du skapar den nya RDS-instansen:

• Minsta rekommenderade specifikationer för PostgreSQL-instansen:

• db.m6g.2xlarge (8 vcpu, 32 GiB RAM)

• SSD-lagring med 500 GB diskutrymme

• Instanskonfigurationsvärden:
      • Max arbetsprocesser: Totalt antal logiska processorer

• Max antal arbetare per insamling: Min(totalt antal logiska processorer / 2, 4)

• Max parallella arbetare: Totalt antal logiska processorer

• Max parallella underhållsarbetare: Min(totalt antal logiska processorer / 2, 4)

• Delade buffertar: Totalt minne / 4

• Effektiv cachestorlek: 75 % av totalt minne

• Underhållsarbetsminne: Totalt minne / 16 Linux, Max 2GB – 1MB i Windows

• Wal-buffertar: Härleds från delade buffertar, troligen runt 16 MB

• Arbetsminne: Härleds från delade buffertar och Max antal arbetare per insamling

Lär dig hur du skapar och ansluter till en PostgreSQL DB-instans på AWS på den här sidan på AWS dokumentationswebbplats.

Steg 2: Testa för att säkerställa att du kan ansluta till den nya databasen

• Testa anslutningen till den nya databasen med psql, ett PostgreSQL-administrationsverktyg som medföljer RMT Server. Ersätt ditt eget värde nedan med aws_rds_servername och ange PostgreSQL-lösenordet du skapade i AWS när du uppmanas att göra det.
    • Gå till mappen ”bin” i den lokalt installerade PostgreSQL-installationskatalogen.

C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\prerequisites\postgresql<version number>\bin

Kör följande kommando för att testa anslutningen. Ersätt ditt eget värde nedan med aws_rds_servername och ange PostgreSQL-lösenordet du skapade i AWS när du uppmanas att göra det.

.\psql.exe -h <aws_rds_servername> -p 5432 -d postgres -U postgres

Om du får ett felmeddelande i det här skedet och det inte går att ansluta ska du jämföra parametervärdena i kommandot med värdena från AWS RDS-konsolen.

När anslutningen har upprättats kan du stänga psql-sessionen med följande kommando:

\q

Steg 3: Skaffa administratörslösenordet för den lokala PostgreSQL-databasen som för närvarande används av RMT

Kör följande kommandon för att hämta administratörslösenordet från den lokala lagringsplatsen. Detta behövs för att göra en säkerhetskopia av data i din lokala lagringsplats innan du utför migreringen.

Gå till installationsmappen för RMT Server: cd 'c:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\'

Hämta administratörslösenordet: rmtadmin get db.adminPassword

Steg 4: Gör en säkerhetskopia av den befintliga PostgreSQL-databasen

• Stoppa först RMT som förberedelse för att göra säkerhetskopian av databasen.

rmtadmin stop

• Starta om enbart DB-tjänsten så att du kan göra säkerhetskopian: rmtadmin start -db
    • Använd följande exempelskript och ersätt filsökvägen med dina egna värden. Om du har anpassat porten ska du även uppdatera den. Ange lösenordet från föregående steg när du uppmanas:
      • Gå till bin-mappen för den lokala lagringsplatsen:cd 'C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\prerequisites\postgresql<version number>\bin'
    • Gör en säkerhetskopia:pg_dump -f your_file_name.dump -F d -j 10 -Z 5 -d tabrmt -h localhost -p 5555 -U postgres

• -F d: Mata ut ett arkiv i katalogformat som är lämpligt för inmatning i pg_restore
      • -j 10: Kör säkerhetskopieringen parallellt genom att säkerhetskopiera 10 tabeller samtidigt
      • -Z 5: Ange vilken komprimeringsnivå som ska användas

Obs! Data som Resource Monitoring Tool samlar in under tiden mellan detta steg och det sista behålls inte när migreringen är klar.

Steg 5: Konfigurera RMT-servern så att den pekar på den externa lagringsplatsen

• Starta om alla RMT-tjänster: rmtadmin restart --all
    • Använd följande kommando som exempel. Redigera kommandot så att det motsvarar RDS-serverns namn, port och användarlösenordet för RDS postgres.

Gå till installationsmappen för RMT Server: cd 'c:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\'

Konfigurera extern lagringsplats: rmtadmin master-setup --db-config=external --db-server=<aws_rds_servername> --db-port=5432 --db-admin-username=postgres --db-admin-password=<postgres_user_password>

Steg 6: Återställ säkerhetskopian till den externa lagringsplatsen

• Stoppa RMT Server först:

rmtadmin stop

• Återställ säkerhetskopian du skapade i steg 4 till den nya AWS RDS PostgreSQL-instansen. Redigera exempelskriptet nedan så att det motsvarar ditt AWS RDS-servernamn och port, och se till att dumpfilens sökväg och namn är korrekta. Ange lösenordet för ”postgres”-användaren i RDS när du uppmanas att göra det.

pg_restore -j 5 -c -h <aws_rds_servername> -p 5432 -U postgres -d tabrmt <your_file_name>.dump

• -j 5: Kör återställningen parallellt genom att återställa 5 tabeller samtidigt
      • -c: Rensa (släpp) databasobjekt innan du återskapar dem

Steg 7: Starta RMT Server

rmtadmin start

Steg 8: Omregistrera agenter

När ändringarna i tjänsterna har utförts startar du om varje agent och registrerar dem sedan igen med hjälp av webbgränssnittet, genom att följa stegen nedan.

1. Ladda ner en ny startfil från RMT Server.
    2. Gå till agentens webbgränssnitt genom att navigera till http://localhost:9002/setup/register, och importera startfilen.
    3. Klicka på Testa meddelandekö. Granska de tidigare inmatningarna om du får ett felmeddelande.
    4. Klicka på Anslut till meddelandekö.
    5. Under avsnittet Server klickar du på rullgardinsmenyn med ”Ny miljöserver” förvalt, och istället för att acceptera det förvalda alternativet väljer du den server du försöker registrera från listan. Scrolla till längst ned på sidan och klicka på knappen ”Registrera agent”.

För mer information eller registrering av agenter går du till Installera Agent med kommandoraden.

Steg 9: Kontrollera att RMT-servern körs och att du ser historiska data

Logga in på RMT Server och kontrollera att data från äldre tidsperioder finns samt att nya data bearbetas. Granska även eventuella anpassade konfigurationsvärden för att säkerställa att allt migreras korrekt.

Bästa praxis för uppgradering

Här är de allmänna stegen du behöver följa om du vill uppgradera Tableau Resource Monitoring Tool och migrera till en extern lagringsplats samtidigt:

Migrering med miljöåterskapande:

1. Uppgradera RMT Server och alla agenter till 2022.3 eller senare.
  2. Steg till 2-4 är mycket lika stegen för att göra en ny installation – se Ny installation av Resource Monitoring Tool ovan. Dessa innefattar främst att:
    • Skapa en AWS PostgreSQL DB-instans.
    • Konfigurera RMT Server att använda en extern lagringsplats.
    • Återskapa miljöer och omregistrera alla agenter.
  3. Konfigurera om eventuella anpassade konfigurationer.

Obs! Du kommer att förlora historiska data och måste även konfigurera om eventuella anpassade konfigurationer.

Manuell migrering med minimal dataförlust:

1. Uppgradera RMT Server och alla agenter till version 2022.3 eller senare
  2. Följ stegen som beskrivs i migreringsavsnittet. Dessa innefattar främst att:
    • Skapa en AWS PostgreSQL DB-instans.
    • Säkerhetskopiera PostgreSQL-databasen.
    • Konfigurera RMT-servern att använda den externa lagringsplatsen (PostgreSQL DB-instansen).
    • Återställa säkerhetskopian till den externa lagringsplatsen.
    • Registrera om agenterna.

Uppgradering när den nya versionen av RMT kräver att huvudversionen av PostgreSQL uppgraderas

När det finns en förändring i kravet på huvudversion för PostgreSQL för Resource Monitoring Tool, är det en bästa praxis att uppgradera PostgreSQL-versionen för den externa lagringsplatsen först innan Resource Monitoring Tool uppgraderas. Mer information finns nedan. Använd tabellen över produktkompatibilitet för att se om du bör uppgradera PostgreSQL-versionen för din externa lagringsplats.

Följ dessa steg för att uppgradera RMT och RDS-instansen när en uppgradering av huvudversionen för PostgreSQL krävs

1. Gör en säkerhetskopia av din RDS-instans. Du behöver denna om du behöver återställa uppgraderingen. Mer information finns i ämnet Backing up and restoring an Amazon RDS DB instance på AWS-webbplatsen.
  2. Gör en kopia av konfigurationsfilen iResource Monitoring Tool-katalogen. Konfigurationsfilen finns på:
    C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\config.json
  3. Uppgradera RDS-instansen till den nya versionen av PostgreSQL Mer information finns i ämnet Upgrading the PostgreSQL DB engine for Amazon RDS på AWS-webbplatsen.
  4. Uppgradera RMT Server. Om uppgraderingen inklusive databasmigreringen slutförs fortsätter du till nästa steg. Om uppgraderingen misslyckas går du till instruktionerna i det här avsnittet om hur du återställer uppgraderingen.
  5. Uppgradera alla agenter på Tableau Server-noder till den nya RMT-versionen. Mer information finns i Uppgradera Resource Monitoring Tool.

Återställning efter en misslyckad uppgradering

1. Avinstallera den uppgraderade versionen av RMT Servern.
  2. Återställ AWS RDS-instansen till versionen före uppgraderingen. Mer information finns i ämnet Backup up and restoring an Amazon RDS DB instance på AWS-webbplatsen.
  3. Byt ut konfigurationsfilen som du säkerhetskopierade före uppgraderingen på följande plats. Du kanske måste skapa den här mappen eftersom den kan ha tagits bort under avinstallationen:

C:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\config.json

4. Installera RMT Server som installerar en lokal lagringsplats.
  5. Konfigurera RMT Server för att använda den externa lagringsplatsen: rmtadmin master-setup --db-config=external --db-server=<aws_rds_servername> --db-port=5432 --db-admin-username=postgres --db-admin-password=<postgres_user_password> .

Versionskompatibilitet för RMT och PostgreSQL

Den här tabellen listar endast RMT version 2022.3 och senare, eftersom den externa lagringsplatsen endast är tillgänglig från version 2022.3 och senare.

RMT-versionPostgreSQL-versionen om levereras med RMTPostgreSQL-version som stöds för extern lagringsplats
2022.313.713.7

Vem kan göra detta?

För att kunna installera Resource Monitoring Tool måste du ha följande:

• Administratörsbehörigheter på den dator du installerar Resource Monitoring Tool på.
  • Administratörsroll på Tableau Server.
  • Resource Monitoring Tool-administratörskonto.