Extern meddelandekötjänst (RabbitMQ) för Tableau Resource Monitoring Tool

Tableau Resource Monitoring Tool använder RabbitMQ som meddelandekötjänst för att samla in data från agenter och överföra dem till RMT Server. Denna information i kön bearbetas och lagras så småningom i RMT-lagringsplatsen (PostgreSQL-databasen).

Före version 2022.3 installerades RabbitMQ-meddelandekötjänsten automatiskt med RMT Server och detta var den enda tillgängliga konfigurationen. Från och med RMT version 2022.3 kan du konfigurera om RMT Server för att använda en RabbitMQ-tjänst som finns externt. När RMT Server konfigureras för att använda en meddelandekötjänst som finns externt hänvisar vi till den som den externa meddelandekötjänsten.

Med detta nya alternativ som lades till i version 2022.3 kan RMT Server konfigureras på följande sätt:

• Fortsätt att använda den lokalt installerade meddelandekötjänsten: Detta innebär att RabbitMQ som automatiskt installeras med RMT Server på samma dator används som meddelandetjänst för RMT Server, och inga ytterligare ändringar görs i denna konfiguration.
  • Konfigurera RMT Server för att använda en extern meddelandekötjänst: Detta betyder att den RabbitMQ som RMT använder finns externt och inte på RMT Server. För närvarande stöds endast AWS AMQ som värdplattform för RabbitMQ. Eftersom alla meddelanden från agenterna går via RabbitMQ frigörs resurser från datorn där RMT Server är installerat genom att använda en extern värd.

För att konfigurera och hantera den externa meddelandekötjänsten bör du ha en god förståelse för AWS AMQ-plattformen. Vi rekommenderar att du går igenom dokumentationen på AWS-webbplatsen . Du behöver även veta hur du konfigurerar och hanterar den externa meddelandekötjänsten för RMT. Det här ämnet ger dig den informationen i avsnitten nedan.

Ny installation av Resource Monitoring Tool

Anvisningarna i detta avsnitt gäller för en ny installation av Resource Monitoring Tool. Om du har en befintlig installation och vill flytta din lokala RabbitMQ till en konfiguration som finns externt går du till avsnittet Befintliga installationer av Tableau Resource Monitoring Tool i detta ämne.

Använd följande steg för att installera Tableau Resource Monitoring Tool och konfigurera om RMT Server för att använda en extern meddelandekötjänst:

1. Skapa Amazon AMQ för Rabbit MQ som värd för den externa meddelandekötjänsten med följande rekommendationer:

• Använd RabbitMQ-motor för motortyp. I avsnittet Produktkompatibilitet finns versionen av Rabbit MQ.

• Använd samma standardversion som den som används när RabbitMQ installeras lokalt. Mer information finns i tabellen över produktkompatibilitet.

• Använd en broker för en enskild instans.

• Instansspecifikation: mq.m5.large, 2 vCPU/8 GiB RAM.

• Skapa ett användarnamn/lösenord för RabbitMQ.

Läs mer i Arbeta med Amazon MQ för Rabbit MQ på AWS dokumentationswebbplats.

2. Testa anslutningen från RMT Server till integrationsbrokern genom att kopiera RabbitMQ-webbkonsolens URL från AWS MQ-sidan och klistra in den i en webbläsare på RMT Server. Logga in med det användarnamn och lösenord du skapade när du konfigurerade brokern.

3. Följ instruktionerna i det här avsnittet för att installera RMT Server, men hoppa över stegen för att skapa en miljö. Du kommer att göra det senare, när du har konfigurerat RMT Server för användning av den externa lagringsplatsen.

4. Kör rmtadmin-installationen enligt följande för att konfigurera den externa Rabbit MQ-meddelandekötjänsten:

rmtadmin master-setup --mq-config=external --mq-server=aws_amq_servername --mq-vhost='/' --mq-port=5671 --mq-username=aws_amq_username --mq-password='aws_amq_password' --mq-tls-certificate-host=aws_amq_servername

5. Skapa nu en miljö och ladda ner startfilen.

• Kör följande kommando för att skapa en miljö: rmtadmin create-env --name=<myenvironment> --api-username=<TableauServer API user name> --api-password=<password for the Tableau Server API user account>

• Ladda ner startfilen för att registrera agenter: rmtadmin bootstrap-file --env=<myenvironment> --filename<The absolute or relative path including the file name>

Stegen beskrivs i detalj i ämnet Installera RMT Server med kommandoraden.

6. Omregistrera agenter på Tableau-servernoder med hjälp av instruktionerna i avsnittet Installera Agent med kommandoraden.

Befintliga installationer av Tableau Resource Monitoring Tool

Det finns två sätt att migrera en befintlig RMT-installation som för närvarande använder en lokal meddelandekötjänst till en extern meddelandekötjänst:

• Migrering med miljöåterskapande: Detta innefattar att skapa den externa Rabbit MQ-tjänsten, konfigurera RMT Server för att använda den externa meddelandekötjänsten, återskapa miljöerna och göra om alla anpassade konfigurationer som incidenttrösklar, samt att omregistrera agenterna.

När den här metoden används förloras allt som kommer från agenten, hårdmätvärden, TS-loggar, visualiseringsbelastningar och hyperfrågor i kön som ännu inte har bearbetats under migreringen. Detta är mycket likt att göra en ny installation av RMT som beskrivs i avsnittet ovan förutom att du inte installerar RMT i det här fallet.

• Manuell migrering med minimal dataförlust: Detta är specifikt för kunder som självständigt kan implementera instruktionerna och inte vill återskapa miljöerna och återskapa incidenttrösklar. Denna metod bevarar händelsedata från att gå förlorade under övergången, men informationen från processräknaren som inhämtats från Tableau Server-nodmaskinvaran under övergången bevaras inte. Denna migrering är manuell och inte en inbyggd migreringsfunktion för Resource Monitoring Tool.

Instruktionerna för att göra detta beskrivs nedan:

Migrera till extern AWS AMQ

Steg 1: Skapa Amazon AMQ för Rabbit MQ som värd för den externa meddelandekötjänsten med följande rekommendationer.

• Använd motortypen RabbitMQ.
  • Standardversionen (3.9.13) är lika med medföljande version RMT 22.2.
  • Använd en broker för enskild instans.
  • Använd standardinstansstorlek (mq.m5.large, 2 vCPU/8 GiB RAM).
  • Konfigurera användarnamn/lösenord för RabbitMQ.

Läs mer i Arbeta med Amazon MQ för Rabbit MQ på AWS dokumentationswebbplats.

Steg 2: Testa anslutningen från RMT Server

Kopiera RabbitMQ-webbkonsolens URL från AWS MQ-sidan och klistra in den i en webbläsare på RMT Server. Logga in med det användarnamn och lösenord du skapade när du konfigurerade brokern.

Steg 3: Stoppa RMT-agenttjänsterna och avregistrera agenterna

Kör följande kommandon på varje nod där en agent körs. Stoppa inte RMT Server, den ska fortsätta att köras.

rmtadmin stop

rmtadmin deregister

Steg 4: Verifiera kön.

På RMT Server kör durmtadmin status och granskar resultatet. När alla värden i kolumnen Totalt för var och en av köerna når 0 (eller nästan 0) och stannar på det värdet fortsätter du till nästa steg.

Steg 5: Konfigurera Tableau Server för att använda den nya Amazon MQ-tjänsten

Värdet aws_amq_servername kommer att vara detsamma som slutpunkten som anges på Amazon MQ:s sida, förutom att protokollprefixet och porten i slutet bör tas bort. Se följande exempel:

Byt ut: "amqps://b-9512e888-a4a3-4b79-a9c0-07418c101941.mq.us-west-2.amazonaws.com:5671 " med: "B-9512e888-a4a3-4b79-a9c0-07418c101941.mq.us-west-2.amazonaws.com

Kör nu rmtadmin master-setup, vilket ersätter användarnamnet och lösenordet som du skapade för Amazon MQ.

rmtadmin master-setup --mq-config=external --mq-server=aws_amq_servername --mq-vhost='/' --mq-port=5671 --mq-username=aws_amq_username --mq-password=<aws_amq_password> --mq-tls-certificate-host=<aws_amq_servername>

Tänk på följande:

• Ersätt endast namnet i argumentet --mq-vhost nedan om du har skapat en egen virtuell värd (det är valfritt).
  • Ändra porten på liknande sätt om tjänsten är körfigurerad för att köras på en icke-standardport.
  • Värdet för --mq-tls-certificate-host måste vara servernamnet för din AWS MQ-instans som användes tidigare i argumentet --mq-server, men det kan vara ett jokertecken för extra flexibilitet.

Steg 6: Starta RMT Server

Gå till installationsmappen för RMT Server: cd 'c:\Program Files\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\master\'

Gå till installationsmappen för RMT Server: sudo /var/opt/tableau/tabrmt/master

Starta RMT Server: rmtadmin start

Steg 7: Omregistrera agenter

• Ladda ner en ny startfil från RMT Server.
  • Gå till agentens webbgränssnitt genom att navigera till http://localhost:9002/setup/register, och importera startfilen.
  • Klicka på Testa meddelandekö. Granska de tidigare inmatningarna om du får ett felmeddelande.
  • Klicka på Anslut till meddelandekö
  • Under avsnittet Server klickar du på rullgardinsmenyn med ”Ny miljöserver” förvalt, och istället för att acceptera det förvalda alternativet väljer du den server du försöker registrera från listan. Scrolla till längst ned på sidan och klicka på knappen ”Registrera agent”.

Steg 8: Kontrollera att RMT Server körs

Logga in på RMT Servers webbgränssnittsverktyg och verifiera att ny data bearbetas.

Bästa praxis för uppgradering

Här är de allmänna stegen du måste följa om du vill uppgradera till version 2022.3 eller senare och migrera till att använda en extern meddelandekötjänst samtidigt.

Migrering med miljöåterskapande:

1. Uppgradera RMT Server och alla agenter till 2022.3 eller senare
  2. Skapa en Amazon AMQ-brokertjänst.
  3. Konfigurera RMT Server för att använda den externa meddelandekötjänsten
  4. Återskapa miljöer och omregistrera alla agenter
  5. Återskapa alla anpassade konfigurationer.

Obs! Du kommer att förlora vissa händelse- och data för maskinvarubearbetning och du måste även konfigurera om incidenttröskelvärdena

Manuell migrering med minimal dataförlust:

• Uppgradera RMT Server och alla agenter till version 2022.3 eller senare
  • Följ stegen som beskrivs i migreringsavsnittet i detta ämne. Detta innebär främst att skapa en Amazon AMQ-brokertjänst och peka RMT Server till den externa meddelandekötjänsten.
  • Registrera om agenterna.

Uppgraderingssteg för att aktivera TLS för RabbitMQ

Eftersom agenterna i tidigare versioner än 2022.3 har kommunicerat med okrypterad anslutning till RabbitMQ-meddelandekötjänsten, måste dessa agenter uppdateras att använda de nya säkra anslutningsuppgifterna vid uppgradering till version 2022.3 eller senare. Stegen för att göra detta är följande:

1. När du har utfört uppgraderingsstegen som beskrivs i avsnittet ovan stoppar du alla agenter genom att köra följande kommando:

rmtadmin stop --agent

2. Ladda ner bootstrap-filen för miljön genom att köra följande kommando:

rmtadmin bootstrap-file --env<myenvironment> --filename <The absolute or relative path including the file name>

3. Kör följande kommandon på alla datorer där agenten har installerats.

rmtadmin rotate-mq-certificate <BOOTSTRAP_FILE> --username=<RMT Server Username> --password-file=<RMT Server Password file name>

4. Starta om alla agentdatorer när du har kört kommandot rmtadmin rotate-mq-certificate utan fel.

Produktkompatibilitet

Den här tabellen listar endast RMT version 2022.3 och senare, eftersom den externa meddelandekön endast är tillgänglig från version 2022.3 och senare.

RMT-versionRabbitMQ-versionen som levereras med RMTStödd RabbitMQ-version för extern meddelandekötjänst
22,33.10.53.10.5

Vem kan göra detta?

För att kunna installera Resource Monitoring Tool måste du ha följande:

• Administratörsbehörigheter på den dator du installerar Resource Monitoring Tool på.
  • Administratörsroll på Tableau Server.
  • Resource Monitoring Tool-administratörskonto.