Installera agenten med hjälp av webbgränssnittet

Agenten är en lätt process som förbrukar minimala serverresurser och skickar data till Resource Monitoring Tool Server (RMT-server). Installera Resource Monitoring Tool agenten på var och en av dina Tableau-servernoder. Om du vill installera och registrera en agent hämtar du konfigurationsstartfilen för agenten och sparar den på en plats som är tillgänglig från Resource Monitoring Tool agentnoderna.

Installation via webbgränssnitt stöds för närvarande endast för Windows-installationer. Gå till Installera Agent med kommandoraden om du vill installera på Linux.

Innan du installerar

• Hämta startfilen. Startfiler är endast giltiga i 24 timmar efter de laddas ner. Du måste återskapa startfilen om den du använder är mer än 24 timmar gammal.
  • Från och med version 2021.3 måste agentregistreringen kommunicera både via en https-slutpunkt och RabbitMQ för att slutföra agentregistreringen. Se till att både port 443 och 5672 är öppna för denna kommunikation.

Steg för att ladda ner startfilen för agenten

Gör följande om du inte har laddat ner startfilen från RMT-servern ännu.

1. Använd webbgränssnittet (https://<hostname>) på RMT-servern och välj EnvironmentsfrånAdmin-menyn.
  2. Startfilen kan laddas ner direkt från fliken miljööversikt på hemsidan.

Obs! Om du inte skapade en miljö när du installerade RMT-servern följer du steg 12–15 som beskrivs i ämnet Installera RMT-servern med webbgränssnittet.

3. Spara startkonfigurationsfilen på en plats som är tillgänglig från Tableau Server-noderna där du kommer att installera Resource Monitoring Tool-agenten.

Steg för att installera agenten

Installera agenten på var och en av Tableau Server-noderna.

1. Kör installationsprogrammet för agenten.
  2. När du har läst slutanvändaravtalet (EULA) väljer du I agree to the license terms and conditions och klickar på Next.

3. På den här sidan har du möjlighet att ändra installationsplatsen och ange Kör som användare-kontot för agenten.

Om du planerar att installera på en plats som inte är standard använder du riktlinjerna i Installera på en plats som inte är standard. Standardsökvägen är C:\Programfiler\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\agent.

Från och med 2021.4 måste du ange ett Kör som användare-konto för agenten. Detta konto används för att logga in på Tableau Server och samla in övervakningsinformation från Tableau Server-noder.

För Kör-som-användare-kontot för agenten måste du ange samma konto som du för närvarande använder för Kör-som-användare-kontot för Tableu Server. Om kontoinformationen som du anger inte är samma som på Tableau Server kan agenten inte samla in övervakningsdata på noden.

4. Om dialogrutan User Account Control öppnas klickar du på Yes för att tillåta att installationsprogrammet utför ändringar.
  5. När installationen är klar öppnas webbsidan för Agent Registration.

Tips! Det kan ta lite tid innan webbsidan öppnas. Om webbsidan av någon anledning inte öppnas ska du använda följande URL på den dator som du installerar:

http://localhost:9002/setup/register

6. Läs informationen om loggfilsstorlek, historiska data, och konsekvenser för Tableu Server på den här sidan. När du går vidare till nästa steg kommer denna information inte längre att visas.

När agenten har installerats och registrerats bearbetar Resource Monitoring Tool relevanta historiska data från Tableau Server-loggar innan data visas. Om det finns en stor mängd historiska loggdata kan det ta en stund att bearbeta informationen som i sin tur kan leda till fördröjd bearbetningen av nyare händelser på servern.

Om du är orolig för fördröjningen och inte behöver ha historisk information kan du göra följande för att rensa de befintliga Tableau-loggfilerna:

Ta bort filer som inte behövs och överväg att använda Ögonblicksbilder av loggfiler (arkivloggar) innan du tar bort loggfiler.

Obs! Prestandadata som CPU-användning och minnesanvändning samlas inte in med hjälp av historiska loggdata. De samlas in efter att agenten har installerats och konfigurerats så att rensning av historiska data inte påverkar prestandadata.

7. Gå till platsen för startfilen som du laddade ner från RMT-servern. Klicka på Import Bootstrap File. Startfiler är endast giltiga i 24 timmar efter de laddas ner. Du måste återskapa startfilen om den du använder är mer än 24 timmar gammal.
  8. När importen har slutförts visas en webbsida där du ska ange serverinformationen. I fältet Tableau Server gateway URL anger du den URL som du använder för att komma åt Tableau Server.

Här följer några exempel på hur URL:en kan se ut:

• https://MarketingServer/ (om du känner till serverns namn)

• https://10.0.0.2/ (om du känner till serverns IP-adress)

• http://10.0.0.4/ (om Tableau Server inte är har aktiverats för att använda SSL)
  9. Ange användarnamn och lösenord. Du kan använda de inloggningsuppgifter för admin-användare som skapades när du installerade RMT-servern. Detta användarnamn och lösenord används för kommunikation mellan RMT-servern och agenten.
  10. Klicka på Test Tableau Server Connection för att verifiera att agenten kan nå Tableau Server.

Meddelandet Success visas för att bekräfta att agenten kan ansluta till Tableau.

11. Fältet RMT Server URL ska redan vara ifyllt med information från startfilen. Detta är URL:en till den webbsida som används för att utföra administrativa uppgifter, övervaka prestanda och annat.

Här är ett exempel på hur URL:en kan se ut:

• https://<hostname>)
  12. Klicka på Test RMT Server Connection för att verifiera att agenten kan nå Resource Monitoring Tool RMT-servern.

Meddelandet Success visas för att bekräfta att anslutningen till RMT-servern fungerar.

13. Fältet RMT Server certificate thumbprint ska redan vara ifyllt med hjälp av informationen i startfilen. Den sparade startfilen bör innehålla denna och RMT-serverns URL-information. Ange användarnamn och lösenord för RMT-servern. Den här användaren måste ha rollen Server-/miljöhantering.

Klicka på Get Registration Options.

Då kommer du till sidan Agent Registration - Message Queue.

14. Klicka på Test Message Queue Connection för att verifiera att anslutningen till meddelandekön fungerar.

Meddelandet Success visas om anslutningen fungerar.

Obs! Med inställningen Aktivera TLS under avsnittet meddelandekö kan du aktivera kryptering när data överförs mellan RMT-servern och agenterna. Detta kräver ytterligare en installation av RabbitMQ. Mer information finns i Krypterad datainsamling.

15. På den sista agentregistreringssidan ska miljöavsnittet redan vara ifyllt. Verifiera informationen och lägg till eventuell nodinformation för Tableau Server.
  16. Klicka på Connect to Message Queue.
  17. Klicka på Register Agent för att slutföra agentinstallationen och konfigurationen.

Du kommer att se ett alternativ för att inaktivera webbgränssnittet. Efter registrering behövs inte webbgränssnittet längre för agenten och kan inaktiveras (valfritt). Om du behöver aktivera webbgränssnittet igen använder du följande kommando:

rmtadmin set server.web.run true

Mer information om kommandon i Resource Monitoring Tool finns i Kommandoradsverktyget rmtadmin.

18. Du kan verifiera att agenten är ansluten genom att gå till RMT-serverns webbgränssnitt. I Admin-menyn väljer du Environments. Under miljöinformation kan du se antalet agenter som för närvarande är anslutna.

Installera agenten på en distribuerad installation av Tableau Server

1. Följ stegen som beskrivs ovan för att installera agenten på den ursprungliga Tableau Server noden och ansluta till Resource Monitoring Tool.
  2. Markera alternativet Primary Server i avsnittet Server på den sista registreringssidan.
  3. På de ytterligare Tableau Server-noderna installerar du agenten med samma startfil som användes för att installera agenten på den ursprungliga noden och följer stegen ovan.
  4. I avsnittet Miljö på den sista registreringssidan väljer du den miljö du skapade när du installerade agenten på den ursprungliga noden.
  5. I avsnittet Server väljer du alternativet New Environment Server. Alternativet Primär server ska förbli avmarkerat.
  6. Agent registreringsprocessen lägger automatiskt till denna nod i din befintliga miljö.

Installera till en icke-standardplats

Tableau rekommenderar att du använder \Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\agent som plats för förutsättningarna. Exempel på icke-standardplats: D:\Tableau\Tableau Resource Monitoring Tool\agent.

Välj en icke-standardplats under installationen genom att följa dessa steg:

1. Kör agentinstallationsprogrammet.
  2. Välj Anpassa på sidan med slutanvändaravtalet.
  3. Under Installationsalternativ, i fältet Installationsplats, matar du in installationsplatsen.
  4. Gå vidare till steg 2 i installationen enligt beskrivningen i Installera agenten med hjälp av webbgränssnittet.

Vem kan göra detta?

För att kunna installera Resource Monitoring Tool måste du ha följande:

• Administratörsbehörigheter på den dator du installerar Resource Monitoring Tool på.
  • Administratörsroll på Tableau Server.

Nästa steg

Resource Monitoring Tool Serverkonfiguration