Rekommenderade baslinjekonfigurationer

För att fastställa topologin (antalet noder, antalet Tableau Server-processer) för din Tableau Server-driftsättning så måste du överväga dessa variabler: din miljö, data- och hanteringskällor för att ge dataåtkomst för självbetjäning, arbetsbelastning och användning. Det är dock möjligt att du inte har tillräcklig information om dessa variabler när du driftsätter Tableau Server för första gången. Det här ämnet beskriver de tre baslinjearkitekturer som kan användas som startpunkt för dina Tableau Server-installationer.

Validera driftsättningsplanen för servern

Innan du ger dig in på att installera en ny Tableau Server-driftsättning i organisationen bör du överväga alternativen noga. I de flesta organisationer är Tableau Cloud en mer tillförlitlig och kostnadseffektiv analyslösning jämfört med en lokal installation av Tableau Server. Om du vill veta mer om hur väl Tableau Cloud passar er organisation kan du läsa det här blogginlägget, Should I move my analytics to the cloud?(Länken öppnas i ett nytt fönster) (på engelska).

Kör du redan Tableau Server och vill migrera till Tableau Cloud? Se Guide till manuell migrering för Tableau Cloud(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Om du har kommit till slutsatsen att ni måste installera Tableau Server lokalt bör du använda följande föreskrivna Tableau-driftsättning i Driftsättningsguide för Tableau Server för företag(Länken öppnas i ett nytt fönster). Den innehåller en skalbar och säker referensarkitektur som bygger på ett datanätverk med flera nivåer och har testats utförligt och stöds. Framöver satsar vi fullt ut på denna referensarkitektur för att underlätta funktionslanseringar och förbättra uppgraderingsscenarierna.

Maskinvarurekommendationer för produktionsinstallationer

Maskinvarurekommendationerna för Tableau Server-installationer för produktion nedan baseras på den maskinvara som Tableau-teamet använder för att testa skalbarheten för Tableau Server. Vi föreslår att du använder dessa rekommendationer som startpunkter för dina produktionsdistributioner. För Proof of Concept-driftsättningar (PoC) rekommenderar vi att du använder Tableau Cloud. Mer information finns i Minimikrav vid installation av maskinvara.

Installationstyp

Processor

CPU

RAM

Ledigt diskutrymme

Enskild nod

• 64-bitar (x86_64 chipset)
  • Måste stödja instruktionsuppsättningarna SSE4.2 och POPCNT
  • ARM-baserade processorer stöds inte

8 kärnor (16 vCPU:er), 2,0 GHz eller mer

Version 2022.3 och senare:

• 128 GB

Version 2021.4.0 till version 2022.1.x:

• 64 GB

Version 2021.3.x och tidigare:

• 32 GB

500 GB–1 TB

Om du lägger till Tableau Prep Conductor i installationen av Tableau Server rekommenderar vi att du lägger till en andra nod som bara kör Tableau Server Prep Conductor. Denna nod ska ha minst 4 kärnor (8 vCPU:er) och 16 GB RAM-minne.

Driftsättning för flera noder och företagsinstallationer

Kontakta Tableau för teknisk vägledning.

Noder måste uppfylla eller överskrida minimikraven för maskinvara, förutom:

• Dedikerade noder för bakgrundsprocesser som kör upp till två instanser av bakgrundsprocessorn, där 4 kärnor kan accepteras.

• Dedikerad nod för Tableau Prep Conductor: minst 4 kärnor (8 vCPU:er) och 16 GB RAM.

• Dedikerad nod för oberoende gateway: minst 2 kärnor (4 vCPU:er), 8 GB RAM och 100 GB ledigt diskutrymme.

Obs! För driftsättningar som använder sig av virtuella datorer rekommenderar Tableau en dedikerad CPU-affinitet. Om du kör Tableau Server i en virtuell miljö, så använd VM-värdens bästa praxis för vCPU-allokering i förhållande till antalet fysiska CPU-kärnor på VM-värden. Normalt 2 vCPU:er = 1 fysisk kärna för Tableau Server. Till exempel motsvarar minimirekommendationen 4 kärnor 8 AWS vCPU:er för AWS-installationer. Följ på samma sätt de metodtips som tillhandahålls av leverantören av din virtuella infrastruktur för att se till att Tableau Server har tillgång till lämpliga resurser för bearbetning, minne och data. Om du installerar Tableau Server i en virtuell miljö eller en molnbaserad driftsättning så kan du läsa avsnittet Virtuella datorer och driftsättningar i offentliga moln lite senare i det här ämnet.

Uppskatta diskutrymme

Det finns flera faktorer som påverkar diskutrymmeskrav, inklusive om du kommer att publicera extrakt, flöden och antalet arbetsböcker i Tableau Server. Mer information finns i Nödvändigt diskutrymme.

Baslinjekonfigurationer

Installationer på enskild server

Rekommendationer

Vi rekommenderar att du använder en enskild dator för att installera din Tableau Server för initiala driftsättningar med begränsad användning och som inte är verksamhetskritiska. Installationer på enskild server kan även expanderas till en installation med flera noder allteftersom din arbetsbelastning ökar.

Här är några instanser där en installation på enskild server kan vara fel för dig:

• Om ditt system är kritiskt viktigt och behöver ha hög tillgänglighet. Hög tillgänglighet handlar om att minimera avbrott för systemet. Det uppnås genom att eliminera felkritiska systemdelar och genom att ha en tillförlitlig redundansmekanism. Tableau Server kräver minst en konfiguration med tre noder för att ge redundans och eliminera de felkritiska systemdelarna. Det är en av de primära skälen att flytta till en konfiguration med flera noder.

• Om du har många aktiva användare och många extraktuppdateringar så är det möjligt att de två belastningstyperna konkurrerar om samma resurser på datorn. Vid sådana scenarion är det möjligt att en konfiguration med enskild server inte är rätt alternativ eftersom du kan behöva ytterligare specialiserade noder för att isolera de olika arbetsbelastningarna.

Obs! Aktiva användare representerar de interaktiva, konkurrerande begärandena som görs till Tableau Server, inklusive att förbruka instrumentpaneler på en bärbar dator eller mobil enhet, webbredigering samt ansluta till och fråga Publicerade datakällor.

Serverkonfiguration

Topologidiagram för Tableau Server på en enskild nod

• Fristående enskild server-nod med alla processer installerade på en dator.

• Som standard konfigurerar installationsprogrammet för Tableau Server antal processinstanser baserat på datorns maskinvara. Vi rekommenderar att du behåller standardkonfigurationen som startpunkt. Nedan visas antalet processerna för en dator med 8 kärnor.

• VizQL Server: ställ in på 2 instanser (standardberäkning: antal fysiska kärnor delat med 4, upp till högst 4).

• Bakgrundsprocess, cacheserver och dataserver: inställd på 2 instanser.

• Bara en instans av processen installeras för alla andra processer, oberoende av maskinvaran.

Obs! En instans av Tableau Prep Conductor konfigureras automatiskt med bakgrundsprocessen när du har produktnyckeln för Data Management aktiverad på din server. Dock rekommenderar vi att du har en dedikerad nod för Tableau Prep Conductor. Om du planerar att ha flöden på din Tableau Server så rekommenderar vi att du använder två eller fler noder och dedikerar en av dessa noder att endast köra flöden. Den exempelkonfiguration som beskrivs ovan inkluderar inte Tableau Prep Conductor eftersom det är en server med en nod.

Installationer på flera noder

Om du kör Tableau Server på fler än en dator så kallas det en installation med flera noder eller ett kluster. Det finns flera orsaker till varför du skulle vilja ha en installation med flera noder. Du kanske till exempel har tunga extraktmiljöer vilket kan innebära att du behöver dedikera maskinvaruresurser till bakgrundsprocessen. För system med krav på hög tillgänglighet behöver du en miljö med flera noder som har minst tre noder.

Installation på två noder – Specialiserad för extrakttunga miljöer

Rekommendationer

Starta med en konfiguration för två noder när följande villkor stämmer för dig:

• Extrakttung miljö: Huvuddelen av dina datakällor är extrakt. Om du bara har några få, extremt stora extrakt kan din driftsättning hamna i den här kategorin, likaså om du har väldigt många små extrakt.

• Frekventa extraktuppdateringar: Uppdatering av ett extrakt är en CPU-intensiv aktivitet. driftsättningar där extrakt uppdateras ofta (till exempel flera gånger per dag under arbetstid) har ofta hjälp av mer emfas på bakgrundprocessen som hanterar uppdateringsuppgifter.

Viktigt: konfigurationer med två noder uppfyller inte minimikraven för hög tillgänglighet. Om du behöver ett system med hög tillgänglighet kan du läsa mer i Installationer med hög tillgänglighet (HA).

Serverkonfiguration

Topologidiagram av en Tableau Server på två noder med isolerad bakgrundsprocess på den andra noden

• På den ursprungliga noden installerar du alla processer förutom bakgrundsprocessen. Nedan visas antalet instanser av processerna för en dator med 8 kärnor:

• VizQL Server: ställ in på 2 instanser. (standardberäkning: antal fysiska kärnor delat med 4, upp till högst 4).

• Cacheserver och dataserver: ställ in på 2 instanser. En instans av Fråga data konfigureras automatiskt på den nod där dataservern är installerad.

• Index och sökserver: Minnet för Index och sökservern kan konfigureras för att öka prestandan genom att använda TSM-konfigurationsalternativet indexandsearchserver.vmopts. Mer information finns i Alternativ för tsm configuration set.

• Bara en instans av processen installeras för alla andra processer, oberoende av maskinvaran. En instans av Interactive Microservice Container är installerad på en nod där applikationsservern är aktiverad, och en instans av Non-Interactive Microservice Container är installerad på en nod där bakgrundsprocessen är aktiverad.

• Isolera bakgrundsprocessen på den ytterligare noden. Beräkna det minsta antalet bakgrundsprocesser att köra på den här noden genom att dela datorns totala antal fysiska kärnor med 4. Beräkna maxantalet genom att dela datorns totala fysiska kärnor med 2. I exemplet ovan finns bägge noderna på datorer med 8 fysiska kärnor. När du installerar bakgrundsprocessen installerar Tableau Server automatiskt en instans av datamotorn.

Obs! Den här konfigurationen förutsätter att du inte har Tableau Prep Conductor aktiverat på din Tableau Server. Om du använder Tableau Prep Conductor för att schemalägga och hantera flöden och har en extrakttung miljö så rekommenderar vi att du har minst 3 noder och använder den konfiguration för tre noder som beskrivs senare i det här ämnet.

Allteftersom du övervakar och samlar in data om prestanda och användning så kan du finjustera och konfigurera antalet instanser för dessa processer. På noden som är dedikerad att köra bakgrundsprocessen kan du till exempel initialt ange antalet bakgrundsprocesser till rekommenderat minimum (totalt antal kärnor delat med fyra) och öka antalet bakgrundsprocesser senare om du upptäcker att:

• Extraktuppdateringar tar lång tid att slutföras

• Prenumerationer och aviseringar slutförs inte i tid

För dedikerade bakgrundsnoder kan du kanske, beroende på arbetsbelastning och systemresurser, öka antalet bakgrundsinstanser utöver det högsta rekommenderade ovan. Ökande bakgrundsprosessorinstanser på noden kan påverka nodens funktionalitet positivt och negativt. Du ansvarar för att noggrant övervaka RAM- och CPU-resurser och andra aspekter av Tableau Server för att fastställa den bästa konfigurationen för din miljö.

Mer information om prestandajustering finns i ämnet Prestandajustering.

Installation på två noder – Specialiserad för flödestunga miljöer

Starta med en konfiguration för två noder om du planerar att publicera, schemalägga och hantera flöden på din Tableau Server.

Viktigt: konfigurationer med två noder uppfyller inte minimikraven för hög tillgänglighet. Om du behöver ett system med hög tillgänglighet kan du läsa mer i Installationer med hög tillgänglighet (HA).

Serverkonfiguration

Topologidiagram med två noder för Tableau Server med dedikerad Prep Conductor som andra nod.

• På den ursprungliga noden installerar du alla processer. Nedan visas antalet instanser av processerna för en dator med 8 kärnor:

• VizQL Server: ställ in på 2 instanser. (standardberäkning: antal fysiska kärnor delat med 4, upp till högst 4).

• Cacheserver och dataserver: ställ in på 2 instanser. En instans av Fråga data konfigureras automatiskt på den nod där dataservern är installerad.

• Bakgrundsprocess: Minimum 2, max 4. Diagrammet ovan visar max för en nod med 8 kärnor. Tableau Prep Conductor konfigureras automatiskt på den nod där du har installerat bakgrundsprocessen. På den ursprungliga noden anger du bakgrundsprocessnodens roll till att köra alla jobbtyper inklusive flöden med tsm-konfigurationen tsm topology set-node-role. Läs mer i tsm topology set-node-role.

• Index och sökserver: Minnet för Index och sökservern kan konfigureras för att öka prestandan genom att använda TSM-konfigurationsalternativet indexandsearchserver.vmopts. Mer information finns i Alternativ för tsm configuration set.

• Bara en instans av processen installeras för alla andra processer, oberoende av maskinvaran. En instans av Interactive Microservice Container är installerad på en nod där applikationsservern är aktiverad, och en instans av Non-Interactive Microservice Container är installerad på en nod där bakgrundsprocessen är aktiverad.

• Isolerade bakgrundsprocessen på den ytterligare noden till att endast köra flöden. Använd TSM-konfigurationen tsm topology set-node-role för att konfigurera den här inställningen. Läs mer i tsm topology set-node-role.

Obs! Om du har både en extrakttung miljö samt schemalägger och hanterar flöden på din server så rekommenderar vi att du använder den konfiguration för tre flöden som beskrivs nedan.

Installationer med hög tillgänglighet (HA)

Rekommendationer

En högt tillgänglig installation av Tableau Server är en distribuerad installation som utformats för att maximera tillgängligheten för Tableau Server. Hög tillgänglighet betyder i princip att systemet finns tillgängligt med minimal nedtid. För att kunna bygga in redundans för HA-relaterade objekt som lagringsplats, filredundans och redundansväxling så behöver du minst tre noder. Nedtidstoleransen varierar beroende på organisation och är beroende av de servicenivåavtal du upprättat inom organisationen.

Hög tillgänglighet uppnås genom att eliminera felkritiska systemdelar och identifiera fel samt konfigurera ett tillförlitligt system för redundansväxling. HA i Tableau Server uppnås främst genom:

• Filredundans med flera fillager-/datamotorinstanser.

• Aktiv/passiv lagringsplats över två noder.

• Index och sökserver över alla tre noder.
  • Lägga till en extern lastbalanserare för att se till att din installation står emot gateway-fel och tillse att begäranden endast vidarebefordras till fungerande gateway-processer.

Serverkonfiguration

Konfiguration med tre noder:

Grundläggande trenodstopologi för hög tillgänglighet för Tableau Server

• För att bygga in redundans måste du lägga till ytterligare noder som är värdar för instanser av lagringsplatsen och fillager-/datamotorprocesser. Du kan lägga till instanser av andra processer, t.ex. flera instanser av en process eller en nod.

• Skapa redundans för typen av bakgrundsprocessjobb genom att ha en av noderna (ursprunlig nod i det här exemplet) köra alla typer av jobb. Bakgrundsprocesser kör alla typer av jobb som standard. På en av de ytterligare noderna konfigurerar du bakgrundsprocessen att endast köra flöden och på den andra att köra alla jobb förutom flöden.

• För att Tableau Server ska fungera korrekt så krävs en korrekt fungerande Samordningstjänst. För serverinstallationer på tre eller flera noder rekommenderar vi att du lägger till ytterligare instanser av Samordningstjänsten genom att distribuera en ny Samordningstjänstensemble. Detta ger redundans och förbättrad tillgänglighet om en instans av samordningstjänsten har problem. Mer information finns i Driftsätta en ensemble för samordningstjänst.

• Minne för Index och sökserver läggs till i alla tre noder för redundans och kan konfigureras för att öka prestandan genom att använda TSM-konfigurationsalternativet indexandsearchserver.vmopts. Mer information finns i indexandsearchserver.vmopts.

• För att minska systemets sårbarhet kan du även köra flera gatewayer och ytterligare instanser av några av serverprocesserna. Minst tre datorer krävs för den här konfigurationen.

• Lagringsplatsen har även flyttats från den ursprungliga noden till en av de ytterligare noderna och en andra passiv instans har lagts till i den andra nya noden.

• En instans av Interactive Microservice Container är installerad på en nod där applikationsservern är aktiverad, och en instans av Non-Interactive Microservice Container är installerad på en nod där bakgrundsprocessen är aktiverad.

Obs! Under vissa omständigheter kan du vilja begränsa de processer som körs på din ursprungliga nod. Orsaker att göra det här inkluderar att vilja köra så få processer som möjligt på noden för att begränsa bearbetningsbegärandena på noden. Du kan även ta bort licensierade Tableau Server-processer från noden om du har en kärnbaserad licens och inte vill att den ursprungliga nodens kärnor räknas mot din kärnanvändning. Mer information om Tableau Server-licensierade processer finns i Tableau Server-processer från noden.

Virtuella datorer och driftsättningar i offentliga moln

Generellt sett gäller de överväganden och rekommendationer som beskrivs i det här ämnet även för virtuella datorer och molndistributioner.

Om du kör Tableau Server i en virtuell miljö, så använd VM-värdens bästa praxis för vCPU-allokering i förhållande till antalet fysiska CPU-kärnor på VM-värden. Normalt 2 vCPU:er = 1 fysisk kärna för Tableau Server. Till exempel motsvarar minimirekommendationen 4 kärnor 8 AWS vCPU:er för AWS-installationer.

Mer information om molnbaserade driftsättningar finns i:

Utöver baslinjekonfigurationer

Om du planerar ett system vars konfiguration går utöver de gränser som dokumenteras här så kan du kontakta Tableau Professional Services(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Överväganden vid hög användning av VizQL

För optimal prestanda för Tableau Server rekommenderar vi att du isolerar arkivet på en dedikerad nod i din distribution. Om du har Advanced Management-licens kan du överväga att köra arkivet som en extern databas.

Om din organisation har belastningstoppar på mer än 1000 VizQL-sessioner per timme rekommenderar vi också att köra Tableau Server på Linux. I ett sådant scenario hänvisar VizQL-sessioner till alla användaråtgärder som visar eller genererar visualiseringar från Tableau Server.

Mer information finns i Tableau Server extern lagringsplats(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Överväganden vid katastrofåterställning

Även om HA-konfigurationer minskar nedtid så kan du ändå stöta på fel i form av en katastrof eller maskinvarufel. Utöver ovanstående överväganden så bör du utvärdera vikten av katastrofåterställning inom din organisation och planera för en driftsättning som hjälper dig uppnå dina målsättningar för katastrofåterställning.

När du planerar för katastrofåterställning (DR) i din Tableau-miljö så finns det två huvudsakliga faktorer att tänka på:

• Målsättning för återställningstid (RTO), ett mätvärde på hur mycket nedtid som din verksamhet kan acceptera innan fullständig återställning.

• Påverkar hur ofta du återställer dina säkerhetskopior till ett alternativt kluster och mängden investeringar i infrastruktur.

• Målsättning för återställningspunkt (RPO), ett mätvärde på hur mycket dataförlust som din verksamhet kan tolerera.

• Påverkar hur ofta du behöver utföra säkerhetskopiering av systemet.

• För Tableau Server kan RPO inte vara kortare än den tid det tar att utföra en fullständig säkerhetskopiering av servern.

Diagrammet nedan illustrerar hur du planerar för en rad olika RTO-krav:

Skalbarhet för Tableau Server

Baslinjekonfigurationerna kanske inte räcker till allteftersom dina behov ändras och ökar och du kan behöva skala din Tableau Server utöver dessa konfigurationer. Precis som andra företagsplattformar skalar Tableau Server upp genom att lägga till processorer, minne och diskutrymme till befintliga noder och skalar ut genom att lägga till fler noder till ett kluster. Skalbarhet och prestanda är dock väldigt beroende av externa system och användaraktivitet. Konfigurationen av din Tableau Server kan skilja sig beroende på dina kravsättningar och variabler:

Mer information om skalbarhet för Tableau Server och de variabler som påverkar skalbarhet finns i Vitbok Skalbarhet för Tableau Server.