Installera och konfigurera ytterligare noder

När du har installerat Tableau Server på en dator (eller nod) är servern funktionell och klar för användning, men den har ingen redundans. Om det finns ett problem med en process eller ett problem med själva datorn kan Tableau Server vara otillgängligt. Dessutom körs alla processer på en enda dator, så det kan finnas konkurrens om resurser på den datorn.

Du kan utöka din Tableau Server-installation genom att lägga till Tableau till ytterligare noder och därmed skapa en distribuerad installation. I denna artikel beskrivs de allmänna stegen för att installera Tableau Server på ytterligare noder och det förutsätts att du redan har installerat Tableau på en initial nod. Mer information om hur du installerar Tableau på den initiala noden finns i Installera TSM.

Om du installerar Tableau Server på flera noder bör du installera och konfigurera en nod i taget. Detta gör det lättare att felsöka eventuella problem som du kan stöta på.

Viktigt: Det rekommenderas att du lägger till och konfigurerar ytterligare noder när du kan slutföra processen helt genom att tillämpa de väntande ändringarna. Att lägga till en nod utan att avsluta genom att tillämpa väntande ändringar kan göra att användare inte kan logga in på Tableau Server.

Installationsplats

Installationsplatsen för Tableau Server måste vara densamma på alla noder i ett kluster. Detta gäller oavsett om du installerar på standardplatsen eller inte.

Generera nodstartfilen

1. Öppna TSM i en webbläsare:

https://<tsm-computer-name>:8850

Du hittar mer information i Logga in på webbgränssnittet för Tableau Services Manager.

2. Klicka på fliken Konfiguration. I rutan Lägg till en nod klickar du sedan på Ladda ner startfil.

Startfilen skapas och kopieras till den lokala datorn.

Inbäddade inloggningsuppgifter inkluderas som standard i startfilen. Om du inte vill bädda in inloggningsuppgifter i startfilen avmarkerar du alternativet Inkludera temporära inloggningsuppgifter i filen. Om du vill avaktivera möjligheten att inkludera inbäddade autentiseringsuppgifter i nodens startfiler kan du ange ett konfigurationsalternativ för servern. Se features.PasswordlessBootstrapInit för mer information.

Installera och initiera en ytterligare nod

Kontrollera att din nodstartfil är den senaste versionen innan du börjar. Om du exempelvis har kört tsm security regenerate-internal-tokens efter att du genererat en startfil kommer initieringen att misslyckas.

1. Kopiera det ursprungliga installationsprogrammet som du använde på den första datorn tillsammans med startfilen som du skapade och placera dem på en plats som är tillgänglig från den nya datorn som du lägger till Tableau Server till. Detta kan vara på en monterad nätverksresurs, eller direkt på den nya datorn.

2. Om du kör en lokal brandvägg måste du konfigurera brandväggsregler för alla noder i klustret. Mer information finns i Konfiguration av lokal brandvägg.

3. Kör installationsprogrammet för Tableau Server på den nya noden. Detta bör vara samma installationsprogram som du körde på den ursprungliga noden för att installera Tableau Server. Godkänn villkoren i licensavtalet och klicka på Nästa.

4. Installationsplatsen måste vara samma på varje nod i klustret.

Ange installationsplats eller klicka på Bläddra för att gå till installationsplatsen. Klicka på Nästa för att fortsätta.

5. Under installationen kommer du att ombes att välja en installationstyp.

Välj Lägg till ytterligare en nod till befintligt Tableau Server-kluster och klicka på Nästa för att fortsätta.

6. Alternativet Använd ATR för produktaktivering som angavs för nod 1 väljs automatiskt:

Klicka på Installera för att fortsätta.

Klicka på Tillåt åtkomst om du så uppmanas av Windows Defender-brandväggen. Du kan behöva göra detta flera gånger för att installationen ska slutföras.

7. I installationsprogrammet, efter att Tableau Server-filerna har kopierats, kommer du att ombes ange startfilen samt namn och lösenord för TSM-administratören:

Ange plats för startfilen eller klicka på Bläddra för att gå till platsen. Om startfilen inte inkluderar inbäddade inloggningsuppgifter, eller om inloggningsuppgifterna gått ut, anger du TSM-administratörens användarnamn och lösenord. Dessa inloggningsuppgifter måste vara inloggningsuppgifterna för användaren som du använde under installationsprocessen på den ursprungliga noden.

Klicka på Nästa för att fortsätta.

8. Ett webbläsarfönster öppnas och du får logga in på TSM. Ange användarnamn och lösenord för TSM-administratören.

Om inget webbläsarfönster öppnas autoamtiskt öppnar du ett fönster och går till TSM:

https://<tsm-computer-name>:8850

9. I TSM klickar du på Konfiguration.

Ett meddelande visas och säger att noden har lagts till:

10. Klicka på Fortsätt.

Konfigurera den ytterligare noden med klusterstyrenhet

1. Öppna TSM i en webbläsare:

https://<tsm-computer-name>:8850

Du hittar mer information i Logga in på webbgränssnittet för Tableau Services Manager.

2. Klicka på fliken Konfiguration. Ett meddelande bör visas som anger att den nya noden har lagts till.

Avfärda meddelandet genom att klicka på Fortsätt.

3. Klusterstyrenheten ingår i den minsta topologin och är redan markerad. Varje nod måste köra klusterstyrenheten.

Gå till steg 4 nedan om du bara vill konfigurera den minsta topologin för noden. Du kan göra detta om du kommer att lägga till ytterligare noder och inte är redo att konfigurera denna nod utöver miniminivån.

Om du vill lägga till ytterligare processer till den minsta topologin anger du de processer som ska köras på noden. Gör detta genom att välja de processer du vill ha, eller ange antalet processer som ska köras på noden.

Om du till exempel vill lägga till en gateway och två instanser av bakgrundsprocessorn på noden:

1. Välj Gateway.

2. Ställ in antalet instanser av Bakgrundsprocessor till 2.

Om du lägger till bakgrundsprocessorn i en nod läggs även en instans av datamotorn till, om det inte redan finns en på noden.

Vilka specifika processer och hur många processer du konfigurerar beror på organisationens miljö och behov. Vissa processer läggs till automatiskt när du lägger till en annan process Mer information finns i Konfigurera noder och Tableau Server-processer.

Obs! TSM-webbgränssnittet begränsar dig till högst åtta instanser av processer som låter dig välja antalet instanser. Använd kommandoraden och kommandot TSM topology set-process för att konfigurera fler instanser än så. Se tsm topology set-process för mer information.

4. Klicka på Väntande ändringar längst upp på sidan:

Om du konfigurerar ett kluster med tre eller fler noder visas en varning om samordningstjänstensemblen. Du kan fortsätta. Du driftsätter en samordningstjänstensemble i ett separat steg.

5. Klicka på Tillämpa ändringarna och starta om och sedan på Bekräfta för att bekräfta omstarten av Tableau Server.

Efter omstart av Tableau Server inkluderas noden med den minsta topologi som krävs och eventuella ytterligare processer som du har konfigurerat.

Obs! Den här installationsmetoden via kommandoraden kräver att du konfigurerar Windows-miljövariabler på varje ytterligare nod per användarnamn och lösenord för en administratör på den initiala noden. Se Automatisk installation av Tableau Server för ett alternativt sätt att automatisera Tableau Server-installationer utan att inkludera okrypterade inloggningsuppgifter.

Generera nodstartfilen

Installera Tableau Server på flera datorer genom att använda samma installationsprogram som du gjorde för den första noden, tillsammans med en startfil som du genererar på den första noden.

Viktigt: Startfilen innehåller en kopia av huvudnyckelarkivfilen som används för att kryptera konfigurationshemligheterna. Filen kan också innehålla inbäddade inloggningsuppgifter som är giltiga under en viss tid (läs mer i tabadmincontroller.auth.expiration.minutes) och fungerar som en sessionscookie. Du bör vidta ytterligare åtgärder för att skydda startfilen.

1. När du har installerat Tableau Server på den initiala noden genererar du nodstartfilen.

2. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

3. Skriv det här kommandot för att generera startfilen:

tsm topology nodes get-bootstrap-file --file <path\file>.json

Inbäddade inloggningsuppgifter inkluderas som standard i startfilen. Om du inte vill att startfilen ska innehålla inloggningsuppgifter använder du alternativet -nec eller --no-embedded-credentials:

tsm topology nodes get-bootstrap-file --file <path\file>.json --no-embedded-credentials.

Om du vill avaktivera möjligheten att inkludera inbäddade autentiseringsuppgifter i nodens startfiler kan du ange ett konfigurationsalternativ för servern. Se features.PasswordlessBootstrapInit för mer information.

Installera och initiera en ytterligare nod

1. Kopiera det ursprungliga installationsprogrammet som du använde på den första datorn tillsammans med startfilen som du skapade och placera dem på en plats som är tillgänglig från den nya datorn som du lägger till Tableau Server till. Detta kan vara på en monterad nätverksresurs, eller direkt på den nya datorn.

2. Om du kör en lokal brandvägg måste du konfigurera brandväggsregler för alla noder i klustret. Mer information finns i Konfiguration av lokal brandvägg.

3. Kör installationsprogrammet för Tableau Server på den nya noden. Detta bör vara samma installationsprogram som du körde på den ursprungliga noden för att installera Tableau Server.

TableauServer-64bit-<version>.exe /silent /accepteula /embeddedcredential /bootstrapfile="path\bootstrapfile"

Mer information om växlar du kan använda med installationsprogrammet finns i Installera växlar och egenskaper för Tableau Server.

Konfigurera den ytterligare noden

Obs! Detta grundläggande exempel illustrerar hur man konfigurerar topologin på en nod. Ett mer detaljerat fungerande exempel med flera noder finns i Exempel: Installera och konfigurera ett HT-kluster med tre noder.

På den initiala (ursprungliga) noden konfigurerar du topologin för den nyligen tillagda noden. Topologin definierar vilka processer som ska köras på noden, och hur många instanser av varje process som ska köras. Nodens topologi beror på din miljö och behoven i din organisation. Nedanstående är bara exempel på hur man konfigurerar topologin.

1. Öppna en kommandotolk på den initiala (ursprungliga) noden.

2. Hämta nod-ID:t för den nya noden:

tsm topology list-nodes -v

Alternativet -v listar noderna och de processer de för närvarande kör. Du kan identifiera den nyligen tillagda noden eftersom den inte har några processer som körs på den.

3. Ange de enskilda processer som ska köras på den nya noden.

Gör detta med följande kommando:

tsm topology set-process -n <nodeID> -pr <processname> -c <n>

Du måste lägga till en instans av klusterstyrenheten till varje nod.

Om du till exempel vill lägga till klusterstyrenheten, två instanser av bakgrundsprocessorn och en gateway till nod2:

tsm topology set-process -n node2 -pr clustercontroller -c 1
    tsm topology set-process -n node2 -pr backgrounder -c 2
    tsm topology set-process -n node2 -pr gateway -c 1

Vilka specifika processer och hur många processer du konfigurerar beror på organisationens miljö och behov. Vissa processer läggs till automatiskt när du lägger till en annan process Mer information finns i Konfigurera noder och Tableau Server-processer.

4. Tillämpa nodkonfigurationen. Om de väntande ändringarna kräver att servern startas om visar kommandot pending-changes apply en kommandotolk så att du vet att en omstart kommer att ske. Kommandotolken visas även om servern stoppas, men i så fall sker ingen omstart. Du kan utelämna tolken med alternativet --ignore-prompt, men det påverkar inte omstartsbeteendet. Om ändringarna inte kräver omstart används de utan någon kommandotolk. Du hittar mer information i tsm pending-changes apply.

tsm pending-changes apply

En varning om driftsättning av en samordningstjänstensemble visas om du har driftsatt ett kluster med tre eller fem noder. Om det här är den enda varningen kan du lugnt ignorera den med alternativet --ignore-warnings och tillämpa konfigurationsändringarna trots varningen.

tsm pending-changes apply --ignore-warnings

Installera drivrutiner

Du måste installera drivrutiner så att Tableau Server kan ansluta till data och köra extrakt. Installera dessa drivrutiner på noder som kör någon av följande processer:

• VizQL Server (vizqlserver)
  • Programserver (vizportal)
  • Dataserver (dataserver)
  • Bakgrundsprocessor (backgrounder)

Drivrutiner och administratörsvyer

Om du vill använda de inbyggda administratörsvyerna i Tableau Server måste du även installera drivrutinen PostgreSQL på alla noder som kör någon av ovanstående processer.

Mer information finns i Databasdrivrutiner.

Installera Tableau Resource Monitoring Tool-agenten

Om du använder Resource Monitoring Tool för att övervaka prestandan hos Tableau Server måste du även installera Resource Monitoring Tool när du lägger till en ny nod. Du hittar mer information i Topologiändringar i Tableau Server.