Konfigurera noder

Använd webbgränssnittet eller CLI-kommandona för Tableau Services Manager (TSM) för att konfigurera topologin för en nod. Den initiala noden konfigureras med ett standardvärde som inkluderar alla processer som används av TSM och Tableau Server. När du lägger till ytterligare noder måste du ange vilka processer som kommer att köras på dessa noder, samt hur många instanser av dessa processer som kommer att köras. Du kanske också vill ändra topologin för den ursprungliga noden genom att antingen lägga till förekomster av befintliga processer eller flytta några av dessa processer till dina ytterligare noder (detta är vanligt när du ställer in en distribuerad installation av Tableau Server).

Obs! Du kan inte ta bort fillagringen eller lagringsplatsen (pgsql) om detta är den enda instansen av processen i ditt kluster. Du måste ha minst en instans av var och en av processerna i installationen av Tableau Server. Du måste även lägga till den andra instansen och ge den åtkomst till att synkronisera med den första, innan du tar bort processen från den ursprungliga noden. Se Flytta processen för lagringsplatser och Flytta fillagringsprocessen för mer information.

Obs! Om du har Tableau Resource Monitoring Tool Agent installerad på denna nod, måste du uppdatera Resource Monitoring Tool-huvudservern för att återspegla de ändringar du gör i en Tableau Server-nod. Ändringar inkluderar att lägga till eller ta bort processer, eller ändra antalet processer på en nod. Du hittar mer information i Topologiändringar i Tableau Server.

I de flesta fall kan du göra flera ändringar i din serverkonfiguration. Undantag är om du flyttar eller tar bort en instans i Fillagring eller Lagringsplats.

Gör följande för att konfigurera dina Tableau Server-noder med TSM-webbgränssnittet:

1. Öppna TSM i en webbläsare:

https://<tsm-computer-name>:8850

Du hittar mer information i Logga in på webbgränssnittet för Tableau Services Manager.

2. Klicka på fliken Konfiguration.

Dina nästa steg beror på vilka konfigurationsändringar du vill göra.

• Lägg till processer - Lägg till processer i en nod genom att ange antalet instanser du vill ha på noden eller markera rutan för processen.

Om du till exempel vill lägga till fyra instanser av bakgrundsprocessor och en gateway till en nod:

1. Markera rutan Gateway:

2. Ställ in antalet för Bakgrundsprocessor på 4.

Om du lägger till bakgrundsprocessorn i en nod läggs även en instans av datamotorn till, om det inte redan finns en på noden.

Obs! TSM-webbgränssnittet begränsar dig till högst åtta instanser av processer som låter dig välja antalet instanser. Använd kommandoraden och kommandot TSM topology set-process för att konfigurera fler instanser än så. Se tsm topology set-process för mer information.

• Ändra processantal - Ändra antalet processer på en nod genom att ange det nya värdet eller markera rutan för processen.

• Ta bort en process helt - Ta bort alla instanser av en process från en nod genom att rensa rutan för processen eller ställa in antalet på 0 (noll).

I de flesta fall flyttar du en process från en nod till en annan genom att ställa in antalet processinstanser på den första noden till 0 (noll) samt genom att ställa in antalet på ett värde som inte är noll på den andra noden.

Om du försöker skapa en konfiguration som inte är tillåten (om du till exempel försöker ta bort en fillagring som inte har tagits ur drift) visas ett meddelande som låter dig veta detta.

3. Klicka på Väntande ändringar längst upp till höger, och Tillämpa ändringar och Starta om för att utföra ändringarna och starta om Tableau Server.

För att konfigurera noder, kör kommandon från den initiala noden och använd nod-ID för att ange vilken nod du konfigurerar. Använd tsm topology list-nodes-kommandot för att bestämma nod-ID. Använd kommandot tsm topology set-process för att lägga till, uppdatera eller ta bort en process på en nod. Du måste ange noden du konfigurerar, processen du lägger till, uppdaterar eller tar bort, samt antalet instanser av processen. När du har ställt in topologin för en nod måste du tillämpa ändringarna på Tableau Server.

Verkställ ändringar med kommandot tsm pending-changes apply. Efter att ändringarna har tillämpats återgår Tableau Server till det tillstånd den befann sig i innan kommandot kördes. Detta innebär att om den kördes kommer den att startas om, och om den stoppades kommer den att förbli stoppad efter det att väntande ändringar har tillämpats. I de flesta fall kommer, om Tableau Server körs när du tillämpar väntande ändringar, servern att stoppas så att ändringar kan tillämpas, och sedan startas om. Undantaget är om du ändrar antalet förekomster av bakgrundsprocessor,  eller VizQL Server på en befintlig nod. Med ändringar i dessa processer på en befintlig nod behöver Tableau Server inte stoppas om det körs.

Du behöver nod-ID för en nod för att konfigurera noden. För att bestämma nod-ID, använd detta kommando:

tsm topology list-nodes -v

Obs! Exemplen här visar några processnamn. För en fullständig lista, se Tableau Server-processer.

Lägga till processer i en nod

Använd kommandot tsm topology set-process för att lägga till en process i en nod. Du måste ange noden du konfigurerar, processen du lägger till och antalet instanser av processen.

1. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

2. Leta upp ID:t för den nod du ändrar:

tsm topology list-nodes -v

3. Lägg till processer på noden genom att ange processen och antalet instanser.

Detta kommando lägger till exempel till två instanser av bakgrundsprocessor i nod1:

tsm topology set-process -n node1 -pr backgrounder -c 2

4. Använd ändringarna:

tsm pending-changes apply

Anger antalet processer på en nod

Ändra antalet processer på en nod genom att ange en redan konfigurerad process och ange ett nytt värde för antalet instanser.

1. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

2. Leta upp ID:t för den nod du ändrar:

tsm topology list-nodes -v

3. Ändra antalet processer på noden genom att ange en redan konfigurerad process och ange ett nytt värde för antalet instanser.

Till exempel: På en nod (nod1) som redan kör bakgrundsprocessor, ändrar detta kommando antalet instanser till fyra:

tsm topology set-process -n node1 -pr backgrounder -c 4

4. Använd ändringarna:

tsm pending-changes apply

Ta bort alla instanser av en process från en nod

1. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

2. Leta upp ID:t för den nod du ändrar:

tsm topology list-nodes -v

3. Ta bort en process från en nod genom att ange antalet 0 instanser för den processen på noden.

Detta kommando tar till exempel bort bakgrundsprocessorn från nod1:

tsm topology set-process -n node1 -pr backgrounder -c 0

4. Använd ändringarna:

tsm pending-changes apply

Flytta alla instanser av en process från en nod till en annan nod

I de flesta fall flyttar du en process från en nod till en annan genom att ställa in antalet processinstanser på den första noden till noll och ställa in antalet till ett värde som inte är noll på den andra noden.

1. Öppna en kommandotolk som administratör på den initiala noden.

2. Leta upp ID:t för den nod du ändrar:

tsm topology list-nodes -v

3. Flytta en process från en nod till en annan nod genom att ange antalet 0 instanser för den processen på den första noden och ange antalet 1 eller större för den andra noden.

Till exempel tar dessa kommandon bort bakgrundsprocessorn från nod1 och lägger till två instanser av den till nod2:

tsm topology set-process -n node1 -pr backgrounder -c 0

tsm topology set-process -n node2 -pr backgrounder -c 2

4. Använd ändringarna: