Automatisk installation av Tableau Server

Du kan använda SilentInstaller.py, ett Python-skript med community-support(Länken öppnas i ett nytt fönster), för att automatisera en ny installation av Tableau Server. Du kan ladda ner skriptet och använda det som det är, men du kan också ändra det efter dina behov.

Fördelar med automatisk installation

• Det går att installera, konfigurera och köra en fungerande instans av Tableau Server med ett enda kommando.

• Skriptet SilentInstaller.py kan köras utan användarindata vilket gör det lämpligt för automatisering.

• Konfiguration kan göras en gång och sedan användas för alla installationer, så processen är upprepningsbar.

När det automatiska installationsprogrammet inte ska användas

• Om du installerar Tableau Server för första gången rekommenderar vi att du testar installationen manuellt innan du automatiserar processen. Eventuella problem som blockerar installationen är lättare att lösa interaktivt. När du har löst dessa problem kan du utföra en automatisk installation Tableau Server av skriptet SilentInstaller.py.

• Om du testar nya konfigurationsparametrar, som autentiseringsmetoder, bör du köra installationen manuellt först. Tableau Services Manager (TSM) validerar konfigurationsenheter och avvisar konfigurationsparametrar som inte är giltiga. När du väl har identifierat rätt parametrar kan du använda den automatiska installationen.

• Om du inte kan eller inte vill ange lösenord i de hemliga filerna passar den automatiska installationen kanske inte dig.

Innan du börjar

Granska Innan du installerar … för att säkerställa att du har installerat Microsoft Windows Server på en dator som uppfyller operativsystemets krav och minimikraven för maskinvara Tableau Server.

Obs! Om du installerar Tableau Server i en produktionsmiljö ska du granska minimirekommendationerna för maskinvara. Rekommendationerna motsvarar de minimikrav för maskinvara som måste uppfyllas för en produktionsinstallation av Tableau Server.

För att utföra en automatisk installation använder du skriptet SilentInstaller.py, som använder installationspaketet för Tableau Server som indata. Innan du börjar rekommenderar vi att du laddar ner följande paket:

1. Ladda ner Python 3.5(Länken öppnas i ett nytt fönster) eller senare och installera den på datorn som du vill installera Tableau Server på.

2. Ladda ner både skriptet SilentInstaller.py och installationspaketet för Tableau Server:

1. Ladda ner skriptet SilentInstaller.py från GitHub(Länken öppnas i ett nytt fönster), tillsammans med config.template.json, registration.template.json, secrets.template.json och de tre bootstrap-mallarna (bootstrap.template.json, topologyBootstrap.template.json och workerBootstrap.template.json).

2. Välj och ladda ner rätt installationspaket för Tableau Server från sidan med produktnedladdningar för Tableau Server(Länken öppnas i ett nytt fönster). Valet beror på vilken version av Microsoft Windows Server du vill använda.

3. Kopiera paket och mallar till den dator där du tänker installera Tableau Server eller till en plats du kommer åt med den datorn.

Så här används skriptet SilentInstaller.py

Skriptet SilentInstaller.py installerar installationspaketet för Tableau Server, skapar katalogerna, konfigurerar de behörigheter som krävs för att köra Tableau Server samt startar oklnfigurationen av Tableau Services Manager (TSM). När TSM-installationen är klar kör skriptet SilentInstaller.py tsm-kommandon för att installera, konfigurera och starta Tableau Server. Som standard aktiverar skriptet SilentInstaller.py en provlicens under installationen. Om du har en faktisk produktnyckel kan du ange produktnyckeln på kommandoraden eller aktivera produktnyckeln efter att du har kört skriptet SilentInstaller.py. De flesta kommandoradsalternativ i den automatiska installationen är samma som de som används av kommandot tsm initialize.

Du kan köra skriptet SilentInstaller.py i tre lägen: installera den ursprungliga noden, installera ytterligare noder samt uppdatera klustertopologin. När du gör en installation för ett distribuerat kluster kör du SilentInstaller.py med alternativen för att installera den ursprungliga noden på den ursprungliga noden. Kör SilentInstaller.py med alternativen för att installera ytterligare noder på varje ytterligare nod. Kör slutligen SilentInstaller.py med alternativen för att uppdatera klustertopologi på den ursprungliga noden.

Skriptet SilentInstaller.py är avsett att köras utan användarinteraktion, så du måste mata in alla parametrar i de nödvändiga argumenten som skickas till skriptet SilentInstaller.py. Alternativt kan du även lägga in de nödvändiga argumenten i startfilen. Du kan använda de Filmallar för konfiguration, registrering och hemligheter som tillhandahålls.

Gör så här för att utföra en obevakad installation:

Steg 1: Installera det automatiska installationsprogrammet

1. Logga in på datorn som en användare med administratörsbehörighet.

2. Ladda ner och installera skriptet SilentInstaller.py, mallar och startfiler.

Steg 2: Skapa filer med ytterligare konfigurationsinformation som behövs för att köra den automatiska installationen

Eftersom skriptet SilentInstaller.py är avsett att köras utan användarinteraktion måste du ange följande ytterligare information:

1. Kopiera mallarna config.template.json, registration.template.json och secrets.template.json till en annan katalog som t.ex. hemkatalogen. Vi rekommenderar inte att redigera mallfilerna direkt.

2. Redigera filen config.template.json och ange konfigurationsinställningarna för den ursprungliga noden. Du måste konfigurera inställningarna för identitetsregistret för datorn med Tableau Server. Beroende på nätverket kan du behöva ange gatewayinställningar också. Alternativet för cachelagring är inställt på att cachelagra och återanvända data så länge som möjligt. Exempelarbetsböcker installeras som standard. Mallen innehåller den information som krävs för att användas som utgångspunkt. Mer information om konfigurationsinställningar finns i Konfigurera initiala nodinställningar.

3. Redigera filen registration.template.json och ange den information som behövs för att registrera Tableau Server. Du hittar mer information i Aktivera och registrera Tableau Server.

4. Redigera filen registration.template.json och ange användarnamn och lösenord för TSM- och Tableau Server-administratörskontona.

• TSM-administratörskontot ska vara samma användare som Windows-administratören som kör skriptet.

• Administratörskontot för Tableau Server är det första konto som skapas av installationsprogrammet och det används för att administrera Tableau Server.

Steg 3: Kör den automatiska installationen

1. Logga in på datorn som en användare med administratörsbehörighet.

Installera den ursprungliga noden

Skriptet SilentInstaller.py kör tillämpliga kommandon för att installera, aktivera, licensera, konfigurera och starta Tableau Services Manager. Kör SilentInstaller.py -h och SilentInstaller.py install –h om du vill se den kompletta listan med alternativ och deras standardvärden.

Så här installerar du den ursprungliga noden:

Öppna en Python-kommandotolk på den initiala noden och skriv:

SilentInstaller.py install --secretsFile secrets.json --configFile myconfig.json --registrationFile registration.json TableauServer-64bit-<version>.exe

Eller alternativt:

SilentInstaller.py --bootstrapFile <bootstrap file path>

Skriptalternativ

Beskrivning

Nödvändiga omkopplare

--configFile <filsökväg>

Den relativa eller absoluta sökvägen till JSON-filen för serverkonfiguration.

--SecretsFile <filsökväg>

Den relativa eller absoluta sökvägen till filen med hemligheter som beskriver inloggningsuppgifterna för det Windows-konto som används för att autentisera Tableau Services Manager (TSM) och användarnamnet/lösenordet för den första administratören för Tableau Server. Filen med hemligheter innehåller även den produktnyckel du ska använda för att aktivera Tableau Server. Som standard innehåller mallen för filen med hemligheter en licens för en provversion.

Obs! Det är valfritt att ange lösenord i filen med hemligheter. Men om lösenorden inte finns i filen med hemligheter uppmanas du att ange dem under installationen.

Paketet med den automatiska installationen innehåller mallen för filen med hemligheter.

--registrationFile <filsökväg>

Den relativa eller absoluta sökvägen till filen för serverregistrering som innehåller registreringsinformation för Tableau Server.

Paketet med den automatiska installationen innehåller mallen för registreringsfilen.

<sökväg till installationsprogrammets körbara fil>

Den relativa eller absoluta sökvägen till installationsprogrammet för Tableau Services Manager (TSM).

Valfria omkopplare

--installDir <filsökväg>

Installationskatalogen för Tableau Server. Om du inte anger en sökväg används standardkatalogen C:\Program Files\Tableau\Tableau Server.

--dataDir <filsökväg>

Den plats där programvarukonfiguration och data för Tableau Server lagras. Om du inte anger en sökväg används standardkatalogen C:\ProgramData\Tableau för konfigurations- och datafilerna.

--installerLog <filsökväg>

Den befintliga katalog där loggfilerna för installationen sparas. Om du inte anger en sökväg skrivs loggfilerna till TEMP-katalogen.

--controllerPort <portnummer>

Den port på vilken TSM-styrenheten ska köras.

--coordinationserviceClientPort <portnummer>

ZooKeepers klientport.

-- coordinationservicePeerPort <portnummer>

ZooKeepers peer-port.

-- coordinationserviceLeaderPort <portnummer>

ZooKeepers ledarport.

--start

Om servern ska startas när installationen är klar.

Installera ytterligare noder

Skriptet SilentInstaller.py kör tillämpliga kommandon för att installera Tableau Services Manager (TSM) på den ytterligare noden. Kör SilentInstaller.py installWorker –h om du vill visa den kompletta listan med alternativ och deras standardvärden.

För att installera ytterligare noder:

Öppna en Python-kommandotolk på den ytterligare noden och skriv:

SilentInstaller.py workerInstall --secretsFile secrets.json --nodeConfigurationFile nodeConfiguration.json TableauServer-64bit-<version>.exe

Alternativ

Beskrivning

--SecretsFile <filsökväg>

Obligatoriskt. Den relativa eller absoluta sökvägen till filen med hemligheter som beskriver inloggningsuppgifterna för det Windows-konto som används för att autentisera Tableau Services Manager (TSM) och användarnamnet/lösenordet för den första administratören för Tableau Server. Filen med hemligheter innehåller även den produktnyckel du ska använda för att aktivera Tableau Server. Som standard innehåller mallen för filen med hemligheter en licens för en provversion.

Obs! Det är valfritt att ange lösenord i filen med hemligheter. Men om lösenorden inte finns i filen med hemligheter uppmanas du att ange dem under installationen.

Paketet med den automatiska installationen innehåller mallen för filen med hemligheter.

--nodeConfigurationFile <filsökväg>

Obligatoriskt. Sökväg till nodkonfigurationsfilen för installation av den ytterligare noden.

(körbar installationsfil) <filsökväg>

Obligatoriskt. Det sista argumentet till skriptet är helt enkelt sökvägen, absolut eller relativ, till den körbara installationsfilen för Tableau Services Manager. Den hämtas via de vanliga kanalerna som till exempel nedladdning från Tableau-webbplatsen. Detta skript stöds endast för användning med Tableau Services Manager.

--installDir <filsökväg>

Valfritt. Installationskatalogen för Tableau Server. Om tom används standardkatalogen C:\Program Files\Tableau\Tableau Server.

--dataDir <filsökväg>

Valfritt. Den plats där programvarukonfiguration och data för Tableau Server lagras. Om tom används standardkatalogen C:\ProgramData\Tableau för konfigurations- och datafilerna.

--installerLog <filsökväg>

Valfritt. Den befintliga katalog där loggfilerna för installationen sparas. Om tom skrivs loggfilerna till användarens TEMP-katalog.

Obs! Nodkonfigurationsfilen sparas automatiskt efter installation av den första noden med SilentInstaller.py. Den finns under skriptets arbetskatalog.

Uppdatera klustertopologin

Skriptet SilentInstaller.py kör tillämpliga kommandon för att uppdatera den klustertopologi som önskas för Tableau Services Manager (TSM). Kör SilentInstaller.py updateTopology –h om du vill visa den kompletta listan med alternativ och deras standardvärden.

Så här uppdaterar du klustertopologin:

Öppna en Python-kommandotolk på den initiala noden och skriv:

SilentInstaller.py updateTopology --secretsFile secrets.json --configFile myconfig.json

Alternativ

Beskrivning

--SecretsFile <filsökväg>

Obligatoriskt. Den relativa eller absoluta sökvägen till filen med hemligheter som beskriver inloggningsuppgifterna för det Windows-konto som används för att autentisera Tableau Services Manager (TSM) och användarnamnet/lösenordet för den första administratören för Tableau Server. Filen med hemligheter innehåller även den produktnyckel du ska använda för att aktivera Tableau Server. Som standard innehåller mallen för filen med hemligheter en licens för en provversion.

Obs! Det är valfritt att ange lösenord i filen med hemligheter. Men om lösenorden inte finns i filen med hemligheter uppmanas du att ange dem under installationen.

Paketet med den automatiska installationen innehåller mallen för filen med hemligheter.

--configFile <filsökväg>

Obligatoriskt. Den relativa eller absoluta sökvägen till servertopologifilen som beskriver Tableau Server-topologin som ska uppdateras. Endast topologyVersion-delen av filen kommer att tillämpas, andra konfigurationer ignoreras.

Filmallar för konfiguration, registrering och hemligheter

Följande exempelmallar kan användas för att skicka data till skriptet SilentInstaller.py.

Exempel på filmall för hemligheter

{
    "local_admin_user":"",
    "local_admin_pass":"",
    "content_admin_user":"",
    "content_admin_pass":"",
    "product_keys":["trial"]
}

Local_admin_user är det Windows-konto som används för att autentisera till Tableau Services Manager.

content_admin_user är den första administrativa användaren, som fungerar som superanvändare för hela Tableau Server när det gäller att skapa och hantera användare, webbplatser och så vidare.

Vid installation av ytterligare noder eller uppdatering av klustertopoligin ignoreras dessa inloggningsuppgifter eftersom den ursprungliga administratörsanvändaren skapades redan när den ursprungliga noden installerades.

product_keys är nyckeln som används för att aktivera Tableau Services Manager. Om flera nycklar specificeras kommer de att aktiveras en efter en. Vid icke-installationsläge ignoreras dessa nycklar eftersom licenserna redan har aktiverats.

Exempel på filmall för serverkonfiguration

"configEntities":{
    "runAsUser":{
        "_type":"runAsUserType",
        "name":"NT AUTHORITY\\NetworkService"
    "gatewaySettings":{
        "_type":"gatewaySettingsType",
        "port":80,
        "firewallOpeningEnabled":true,
        "sslRedirectEnabled":true,
        "publicHost":"****replace me****",
        "publicPort":80,
        "sslEnabled":false,
        "sslPort":443
    "identityStore":{
        "_type":"identityStoreType",
        "type":"local",
        "domain":"****Domain Name Here****",
        "nickname":"****Domain Nickname Here****"
"topologyVersion":{
    "nodes":{
        "****insert nodeId (lowercase) here****": {
            "services": {
                "filestore": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "tabadmincontroller": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "clientfileservice": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "dataserver": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                        "instanceId":"1"
                "cacheserver": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                        "instanceId":"1"
                "vizqlserver": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                        "instanceId":"1"
                "backgrounder": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                        "instanceId":"1"
                "appzookeeper": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "pgsql": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "dataengine": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "licenseservice": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "searchserver": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "clustercontroller": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "tabsvc": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "vizportal": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "tabadminagent": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "clientfileservice": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"
                "gateway": {
                    "instances":[
                        "instanceId":"0"

Exempel på filmall för serverregistrering

"first_name" : "Andrew",
    "last_name" : "Smith",
    "phone" : "311-555-2368",
    "email" : "andrew.smith@mycompany.com",
    "company" : "My Company",
    "industry" : "Finance",
    "company_employees" : "500",
    "department" : "Engineering",
    "title" : "Senior Manager",
    "city" : "Kirkland",
    "state" : "WA",
    "zip" : "98034",
    "country" : "United States",
    "opt_in" : "true",
    "eula" : "true"