Creators: aan de slag met webauthoring
Er zijn veel mogelijkheden met Tableau op internet. Als een Creator kunt u rechtstreeks verbinding maken met data om uw analyses uit te voeren, verbluffende datavisualisaties te maken en deze inzichten met anderen te delen. In deze handleiding bespreken we de Tableau Cloud-omgeving, hoe u verbinding maakt met uw data en deze voorbereidt voor analyse, hoe u een werkmap maakt en hoe u die inzichten met anderen deelt.
Weet u niet zeker wat uw gebruikersniveau is? U kunt dit controleren door het pictogram in de rechterbovenhoek van de site met uw initialen of profielfoto te selecteren. U selecteert vervolgens Mijn accountinstellingen. Siterol geeft aan of u een Creator, Explorer, of Viewer bent.
Stap 1: meld u aan en verken projecten
U begint met het invoeren van uw gebruikersnaam en wachtwoord om u aan te melden bij uw Tableau-site. Klik vervolgens in het navigatiedeelvenster op Verkennen om alle inhoud te bekijken waartoe u op de site toegang hebt
In eerste instantie worden projecten op het hoogste niveau weergegeven. U kunt door deze projecten bladeren of andere inhoudstypen selecteren.
Werkmappen, databronnen, datarollen en flows kunnen worden opgeslagen op locaties die projecten worden genoemd. Projecten kunnen ook geneste projecten bevatten. Net als met mappen op uw computer, kunt u met projecten de inhoud van uw site sorteren en beheren. Als u bent uitgenodigd voor een bestaande site, worden mogelijk projecten weergegeven die door uw teamgenoten zijn gemaakt.
Naast projecten, kunt u werkmappen privé opslaan op een locatie die Persoonlijke ruimte wordt genoemd. U kunt in Persoonlijke ruimte werkmappen maken of verkennen en deze naar een project verplaatsen, wanneer u ze met anderen wilt delen. Zie Privé-inhoud maken en bewerken in een persoonlijke ruimte voor meer informatie.
U kunt zowel Persoonlijke ruimte als een standaardproject gebruiken voor verkenningen als andere projecten niet voor u beschikbaar zijn.
Vanaf 2019.3 is Tableau Catalog beschikbaar met Databeheer in Tableau Server en Tableau Cloud. Wanneer Tableau Catalog is ingeschakeld in uw omgeving, kunt u naast navigeren en verbinding maken met data vanuit Verkennen, ook navigeren en verbinding maken met meer soorten data, zoals databases en tabellen, vanuit Externe assets. Zie 'Over Tableau Catalog' in de Tableau Server of Help bij Tableau Cloud voor meer informatie over Tableau Catalog.
Stap 2: maak een nieuwe werkmap en maak verbinding met data
U moet op een of andere manier verbinding maken met de data om deze te kunnen analyseren en een werkmap te kunnen maken. Als Creator kunt u in Tableau rechtstreeks verbinding maken met databronnen op internet of u kunt verbinding maken met databronnen die zijn gepubliceerd naar Tableau Cloud via Tableau Desktop.
Klik eerst op de knop Nieuw en selecteer Werkmap.
In het dialoogvenster Verbinding maken met data ziet u een scrolbare lijst met gemengde, veelgebruikte inhoud. Als u over een Databeheer-licentie beschikt, kunt u verbinding maken met data via een virtuele verbinding en als u Databeheer hebt, waarbij Tableau Catalog is ingeschakeld, kunt u ook verbinding maken met externe assets, zoals databases, bestanden en tabellen.
In het responsieve zoekveld ziet u een lijst met suggesties die wordt bijgewerkt terwijl u tekst invoert. Filter zoekresultaten op datatype, certificeringsstatus of op basis van andere filters die afhankelijk zijn van het geselecteerde datatype. Voor sommige datatypen kunt u bijvoorbeeld filteren op basis van tags, verbindingstype, datakwaliteitswaarschuwingen of andere criteria. Oudere versies van het dialoogvenster zien er iets anders uit en functioneren net iets anders, maar de uiteindelijke functie is vergelijkbaar.
U kunt op verschillende manieren verbinding maken met de data die aan de basis staan van uw werkmap:
Maak verbinding met gepubliceerde databronnen vanaf het tabblad Op deze site.
Als u over een Databeheer-licentie beschikt, kunt u verbinding maken met data via een virtuele verbinding en als u Databeheer hebt, waarbij Tableau Catalog is ingeschakeld, kunt u ook verbinding maken met externe assets, zoals databases, bestanden en tabellen.
- Upload Excel- of tekstdatabronnen vanaf het tabblad Bestanden .
Maak verbinding met server- of clouddatabronnen vanaf het tabblad Connectors.
In Tableau Cloud kunt u snel data uit LinkedIn Sales Navigator, Oracle Eloqua, Salesforce, ServiceNow ITSM en Marketo creëren en analyseren vanaf het tabblad Startpakketten voor het dashboard.
Zie Creators: verbinding maken met data op het web voor meer informatie over verbinding maken met data.
Tableau Catalog-gebruikers maken werkboeken van externe assets
Als u over Databeheer beschikt, waarbij Tableau Catalog is ingeschakeld, kunt u een nieuwe werkmap maken wanneer u een door Catalog ondersteunde verbinding maakt vanaf de pagina Externe assets:
En op database- en tabelpagina's:
Als Catalog de verbinding niet ondersteunt, wordt Nieuwe werkmap niet weergegeven.
Stap 3: bereid uw data voor
Nadat u verbinding hebt gemaakt met de data, kunt u op de databronpagina uw data voorbereiden op analyse.
Onderdelen van de databronpagina
De databronpagina kan worden ingedeeld in vier gebieden:
Linkerdeelvenster: geeft details over uw data weer. Bij bestandsdata worden in het linkerdeelvenster de bestandsnaam en de werkbladen in het bestand weergegeven. Voor relationele data geeft het linkerdeelvenster de server, de database of het schema en de tabellen in de database weer.
Canvas: wanneer u verbonden bent met de meeste relationele data en bestandsdata, kunt u een of meer tabellen naar het canvasgebied slepen om uw Tableau-databron in te stellen voor analyse.
Dataraster: met het dataraster kunt u de velden en de eerste 1000 rijen van de data in de Tableau-databron bekijken.
Metadataraster: via de knop gaat u naar het metadataraster, waarin de velden in uw databron als rijen worden weergegeven, zodat u de structuur ervan kunt bekijken.
U kunt uw data op de databronpagina voorbereiden voor analyse door het volgende te doen:
De naam van de databron te wijzigen
Uw data opschonen met de Data Interpreter
Opties voor tekstbestanden instellen
Verbanden tussen uw data aanleggen
Datakolommen bewerken
Zie Creators: uw data op het web voorbereiden voor meer informatie over het voorbereiden van uw data voor analyse op internet.
Wanneer uw data eenmaal klaar zijn voor analyse, klikt u op Blad 1 onderaan het scherm om naar de Tableau-werkruimte te gaan en een weergave te maken.
Stap 4: maak een weergave
U hebt verbinding gemaakt met de data, deze ingesteld voor analyse en u bent nu klaar om een visuele analyse van uw data te maken. Tableau noemt dit een weergave. Als u Tableau Desktop al eerder hebt gebruikt, ziet de werkruimte er vrijwel hetzelfde uit.
Werkruimtegebied
Dit is de indeling van de Tableau-werkruimte:
Naam van de werkmap. Een werkmap bevat bladen. Een blad kan een werkblad, een dashboard of een verhaal zijn. Zie Werkmappen en bladen voor meer informatie.
De container Pagina's, de container Filters, de kaart Markeringen: sleep velden naar de kaarten en containers in de werkruimte om data aan uw weergave toe te voegen. Zie Containers en kaarten voor meer informatie.
De containers Kolommen en Rijen: sleep velden naar de kaarten en containers in de werkruimte om data aan uw weergave toe te voegen. Zie Containers en kaarten voor meer informatie.
Werkbalk: gebruik de werkbalk om toegang te krijgen tot opdrachten en analyse- en navigatietools. Zie de referentie voor de Tableau-werkbalkknop.
Weergave: dit is de werkruimte waar u uw datavisualisaties maakt.
Zijbalk: in een werkblad bevat het zijbalkgebied het deelvenster Data en het deelvenster Analyse.
Ga naar de pagina voor de databron. Zie Creators: data op het web voorbereiden voor meer informatie.
Bladtabbladen: tabbladen duiden elk blad in uw werkmap aan. Dit kunnen werkbladen, dashboards en verhalen zijn.
Vanaf Tableau 2020.2: voor elke tabel of map in het deelvenster Data scheidt een grijze lijn de dimensies (boven de lijn) van de meetwaarden (onder de lijn). De labels Dimensies en Meetwaarden worden niet meer gebruikt in het deelvenster Data.
Verschillende manieren om een weergave te maken
Elke keer als u een veld naar de weergave of een container sleept, stelt u een vraag over die data. De vraag zal variëren, afhankelijk van de locatie waar u de verschillende velden naartoe sleept, de typen velden en de volgorde waarin u velden naar de weergave sleept.
Bij elke vraag die u stelt, verandert de weergave om het antwoord visueel uit te beelden met markeringen (vormen, tekst, hiërarchieën, tabelstructuren, assen en kleuren).
In het werkblad worden de kolommen uit uw databron weergegeven als velden aan de linkerkant in het deelvenster Data. Het deelvenster Data bevat verschillende soorten velden, geordend per tabel.
Wanneer u een weergave maakt, voegt u velden toe uit het deelvenster Data. U kunt dit op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld:
Sleep velden uit het deelvenster Data en plaats ze op de kaarten en in de containers die deel uitmaken van elk Tableau-werkblad.
Dubbelklik op een of meer velden in het deelvenster Data.
Selecteer een of meer velden in het deelvenster Data en kies vervolgens een diagramtype uit Laten zien, waarmee de diagramtypen worden weergegeven die geschikt zijn voor de velden die u hebt geselecteerd. Zie Laten zien voor meer informatie.
Data filteren
Mogelijk wilt u uw data filteren, zodat alleen een bepaalde hoeveelheid in uw weergave wordt weergegeven. U kunt uw data op verschillende manieren filteren, zoals:
Wanneer u velden toevoegt aan het filter Container, wordt er een interactieve filter in de weergave getoond. Vervolgens kunt u de items selecteren die u in de weergave wilt opnemen of daarvan wilt uitsluiten.
Als u in Tableau een filter op internet wilt maken, sleept u een dimensie, meetwaarde of datumveld naar de filtercontainer.
Wanneer u een veld toevoegt aan de container voor filters, wordt er een interactief filter in de weergave getoond. U kunt items selecteren die u in de weergave wilt opnemen of daarvan wilt uitsluiten. U kunt ook een bereik van waarden selecteren.
U kunt daarnaast met een gepubliceerde weergave werken door één markering (gegevenspunt) te selecteren of door in de weergave te klikken en te slepen om meerdere markeringen te selecteren. In de tooltip die wordt weergegeven, kunt u Alleen deze behouden selecteren om alleen de geselecteerde markeringen in de weergave te behouden. U kunt Uitsluiten selecteren om de geselecteerde markeringen uit de weergave te verwijderen.
Zie Data uit uw weergaven filteren voor meer informatie over het filteren in Tableau, waaronder de volgorde van bewerkingen in Tableau.
De kaart Markeringen gebruiken
U kunt met de kaart Markeringen context en details toevoegen aan de markeringen in uw weergave. Op de kaart Markeringen stelt u het markeringstype in en codeert u de data met kleur, grootte, vorm, details en tekst.
Nadat u een veld aan de kaart Markeringen hebt toegevoegd, kunt u op het pictogram naast het veld klikken om de eigenschap die het gebruikt te wijzigen. U kunt ook op de knoppen voor de eigenschappen op de kaart Markeringen klikken om deze instellingen te wijzigen.
Veel eigenschappen kunnen meerdere velden bevatten. U kunt bijvoorbeeld meerdere velden toevoegen aan Label, Detail, Knopinfo en Kleur. Formaat en Vorm kunnen slechts één veld tegelijk bevatten. Zie Referentie voor markeringseigenschappen voor meer informatie.
Uw werk ongedaan maken
Tableau is zeer flexibel en erg vergevingsgezind. Als u tijdens het maken van een weergave op een doodlopend spoor bent beland, kunt u altijd teruggaan naar een vorig punt in uw verkenning.
Als u iets ongedaan wilt maken of opnieuw wilt uitvoeren, klikt u op de werkbalk op Ongedaan maken of Opnieuw .
U kunt alle voorgaande bewerkingen ongedaan maken tot de laatste keer dat u de werkmap opende. U kunt bewerkingen een onbeperkt aantal keren ongedaan maken of opnieuw uitvoeren.
Weergaven op het web maken en bewerken
Er zijn veel manieren om data te verkennen in Tableau. Zie Tableau-weergaven bewerken op het web voor instructies over het maken van specifieke diagramtypen op internet. Zie Dataweergaven maken en verkennen voor meer beschikbare functies waarmee u een visualisatie in Tableau kunt maken.
Stap 5: presenteer uw werk
Er zijn verschillende manieren om een verhaal te vertellen of anderen te overtuigen met de data-inzichten die u in uw weergaven hebt gevonden.
Uw werk opmaken
U kunt bijna alles wat u ziet in een werkmap opmaken, zoals onderdelen van een weergave, de lettertypen van uw werkmap en de grafieklijnen.
Dashboards
Een dashboard is een verzameling van verschillende werkbladen en ondersteunende informatie die in één ruimte worden weergegeven, zodat u verschillende data tegelijkertijd kunt vergelijken en monitoren.
Klik op het pictogram Nieuw dashboard onderaan de werkmap om een nieuw dashboardblad te openen en een dashboard te maken:
Het gebied Dashboard wordt aan de linkerkant weergegeven en geeft een overzicht van de werkbladen in uw werkmap. U kunt een of meerdere weergaven aan een dashboard toevoegen, objecten zoals webpagina's, lege ruimte en lay-outcontainers toevoegen of interactiviteit toevoegen om verschillende weergaven op uw werkblad te koppelen.
Verhalen
Een verhaal is een blad dat een reeks werkbladen en dashboards bevat die samenwerken om informatie over te brengen. U kunt met verhalen uw zaak overtuigend bepleiten. U kunt laten zien hoe feiten met elkaar in verband staan en hoe beslissingen aan de basis staan van verhalen. Zo kunt u een verhaal vertellen over data, context bieden, laten zien hoe beslissingen verband houden met uitkomsten of een zaak overtuigend onderbouwen met uw data.
Maak een verhaal of lees meer over verhalen.
Stap 6: sla uw werk op
U kunt uw werkmap op elk gewenst moment opslaan door Bestand > Opslaan als te selecteren. Uw werkmap wordt opgeslagen in de map waarin deze is gemaakt.
U kunt uw databron ook opslaan om later een andere werkmap te maken of leden van uw team de mogelijkheid te bieden die data voor hun eigen analyses te gebruiken.
Als u een databron wilt opslaan, beweegt u de cursor over de naam van de databron op het tabblad Data in de werkruimte totdat er een pijl wordt weergegeven. Selecteer de pijl en selecteer Opslaan.
Opmerking: wanneer u een databron op internet opslaat, wordt deze weergegeven als een gepubliceerde databron, zowel in het venster Verbinding maken met data als in het gedeelte Databronnen.
Wanneer u klaar bent, selecteert u Bestand > Sluiten om de werkruimte te verlaten.
Stap 7: werk samen en deel uw inzichten
Er zijn verschillende manieren om uw werk te delen en op de hoogte te blijven.
Samenwerken
Andere Creators of Explorers in uw organisatie kunnen uw werkmappen en weergaven bewerken of bijwerken als ze toegang hebben gekregen tot het project waarin de werkmap zich bevindt. De toegang wordt beheerd door de beheerder van uw site. De beheerder kan projectmachtigingen instellen, inhoud tussen projecten verplaatsen en de rol van een gebruiker wijzigen. Als u uw databron hebt opgeslagen, kunnen die gebruikers verbinding maken met uw data en deze gebruiken om nieuwe werkmappen te maken.
Weergaven en inzichten delen
Elke weergave of werkmap die op uw site is opgeslagen, kan worden gedeeld via links in e-mail en andere toepassingen. Ze kunnen ook rechtstreeks worden ingesloten in webpagina's, wiki's en webtoepassingen.
Als gebruikers een weergave willen bekijken, moeten ze hiervoor zijn gemachtigd in Tableau Server of Tableau Cloud.
Ontdek hoe u het volgende kunt doen:
Webweergaven delen (link naar een weergave of een weergave insluiten).
Abonneren op weergaven om regelmatig een momentopname per e-mail te ontvangen.
Datagestuurde meldingen maken om e-mailmeldingen te ontvangen wanneer data belangrijke drempelwaarden bereiken.
Opmerkingen maken over weergaven om in gesprek te gaan met andere gebruikers.
Weergaven en dashboards insluiten in webpagina's.