Data beheren
Nadat u uw Tableau Cloud-site hebt geconfigureerd met uw logo en verificatieopties, kunt u beginnen met het organiseren van de inhoudsframework voor de manier waarop u en uw gebruikers Tableau-data willen delen. Om uw Tableau Cloud-site te vullen met inhoud (data, rapporten, enzovoort), moet u of de dataprofessionals in uw organisatie die inhoud publiceren. Afhankelijk van het type licentie kunnen gebruikers verbinding maken met en inhoud publiceren via Tableau Desktop of vanuit de webbewerkingsomgeving van Tableau Cloud.
De typen inhoud die u kunt publiceren, zijn onder andere zelfstandige databronnen die gebruikers kunnen delen tussen meerdere werkmappen, en werkmappen met ingesloten dataverbindingen en de bijbehorende visualisaties. Elk van deze typen heeft voor- en nadelen, die hieronder in de sectie Publicatiebronnen worden uitgelegd.
De publicatiebehoeften van uw organisatie bepalen
Als sitebeheerder moet u, voordat u de site opent voor publicatie, beoordelen hoeveel voorbereiding u geschikt acht voor uw gebruiksniveau van Tableau Cloud:
Als u geen strikte vereisten hebt met betrekking tot datatoegang (bijvoorbeeld als u slechts een paar gebruikers hebt die allemaal dezelfde data delen), dan leest u eerst de sectie Publicatiebronnen, te beginnen met het publicatieproces, waarna u de methoden voor publicatie en inhoudsbeheer gaandeweg aanpast.
Als personen in duidelijk verschillende eenheden van uw organisatie Tableau gebruiken, of als u een grote Tableau-gebruikerspopulatie hebt, raden we u aan om de Publicatiebronnen voor het maken van een testomgeving te gebruiken en eventuele problemen met toegang en bereikbaarheid op te lossen. U kunt nog steeds uw werkwijze aanpassen, maar dit is niet zo eenvoudig als u de site eenmaal hebt opengesteld voor een grote groep actieve gebruikers.
Voorbeelden van aanvullende factoren waarmee u rekening moet houden, zijn onder meer autorisatie (machtigingen voor wie toegang krijgt tot wat), vereisten voor databeveiliging en naleving, het minimaliseren van de noodzaak voor gebruikers om contact met u op te nemen voor hulp als ze niet kunnen achterhalen waar ze hun data kunnen publiceren of vinden, enzovoort. Zie Projecten, groepen, groepensets en machtigingen configureren voor beheerde selfservice voor meer informatie.
Samenvatting van het publicatieproces
In Tableau Desktop opent u de werkmap of dataverbinding die u wilt uploaden naarTableau Cloud, en gaat u vervolgens naar het menu Server om dit te publiceren.
Tijdens het publicatieproces meldt u zich aan bij Tableau Cloud, en voert u het Tableau Cloud-adres (https://online.tableau.com) en uw referenties in.
Tijdens het publicatieproces moet u ook beslissingen nemen over hoe u en anderen in uw organisatie toegang krijgen tot uw databron of werkmap. In sommige gevallen kan dit meerdere lagen van complexiteit met zich meebrengen. Het is dan handig om te begrijpen hoe deze lagen met elkaar samenhangen. Gebruik de onderwerpen in de volgende lijsten om het gewenste complexiteitsniveau te bepalen en om geschikte richtlijnen voor publicatie op te stellen.
Publicatiebronnen
Deze bronnen maken deel uit van de Help-functie voor Tableau-gebruikers en worden geopend in een nieuw browservenster.
Publicatieconcepten
Het publiceren van een werkmap voorbereiden(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Databronnen en werkmappen publiceren(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Best practices voor gepubliceerde databronnen(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Basisstappen voor het publiceren bij informele samenwerking
Eenvoudige stappen voor het delen van een werkmap(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Uitgebreide planning en publicatie van databronnen om te voldoen aan nalevings- en beveiligingsnormen, een 'bron van waarheid' voor data te creëren en best practices te gebruiken
De databron plannen(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Een databron publiceren(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Een werkmap publiceren(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Tableau Cloud-opslaglimiet
Een site heeft een opslaglimiet van 1 TB voor werkmappen en extracten. De opslaglimiet kan niet worden geconfigureerd. Voor ondernemingen die meer opslagruimte nodig hebben, kan een Advanced Management-licentie een goede optie zijn. Zie Over Tableau Advanced Management in Tableau Cloud voor meer informatie.
Aanvullende technische specificaties voor Tableau Cloud vindt u in de sectie Technische specificaties op de website van Tableau.
Ondersteuning voor Tableau Cloud-dataverbinding
U kunt databronnen en werkmappen publiceren via directe (live) verbindingen of via extractverbindingen naar uw onderliggende database. U kunt ook databronnen met meerdere verbindingen publiceren die één of beide verbindingstypen gebruiken. De databaseverbindingen die in de werkmap of databron zijn gedefinieerd, bepalen hoe u de data in Tableau Cloud kunt publiceren en actueel kunt houden.
Zie Data actueel houden als u bekend bent met verbindingstypen, en een specifiekere lijst wilt van datatypen en de verbindingen die worden ondersteund. Zo niet, dan kunt u hier verder lezen.
Connectortypen die directe (live) verbindingen met Tableau Cloud ondersteunen
Wanneer u liveverbindingen gebruikt, weerspiegelen de gepubliceerde werkmappen en databronnen altijd de actuele informatie in de onderliggende database.
Tableau Cloud biedt geen ondersteuning voor live verbindingen met:
Data van Google BigQuery, Amazon Redshift of op SQL gebaseerde data die worden gehost op een cloudplatform, bijvoorbeeld Amazon RDS, Microsoft SQL Azure of een vergelijkbare service.
Voor directe verbindingen met clouddata moet u doorgaans Tableau Cloud toevoegen aan de geautoriseerde lijst van uw dataprovider.
Relationele data op locatie, zoals SQL Server of Oracle, wanneer u Tableau Bridge gebruikt om de verbinding te onderhouden.
Zie Tableau Bridge gebruiken om data actueel te houden(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie over Tableau Bridge.
U kunt databasereferenties insluiten in liveverbindingen, zodat alle gebruikers die toegang hebben tot de gepubliceerde inhoud, de onderliggende data kunnen zien. U kunt ook vereisen dat gebruikers hun eigen database-referenties opgeven. In dat geval moeten ze zich aanmelden bij de onderliggende database om de gepubliceerde inhoud te kunnen bekijken, ook al kunnen ze deze op de server openen.
Connectortypen die extractverbindingen ondersteunen
Voor elk type data waarmee Tableau verbinding kan maken, kunnen gebruikers extracten publiceren met ingesloten databasereferenties, en daarbij ook terugkerende vernieuwingsschema's instellen.
U kunt een extract maken in Tableau Desktop voordat u het publicatieproces start, zodat u meer controle hebt over de verbindingsdefinitie. Dit is erg nuttig als u een steekproef van de data wilt publiceren of als u de mogelijkheid wilt instellen om de data stapsgewijs te vernieuwen. Als u dit niet doet, dan maakt Tableau het extract tijdens het publiceren en kunt u alleen volledige vernieuwingen uitvoeren.
Nadat Tableau de publicatiestap heeft voltooid, wordt u door de stappen geleid voor het instellen van een schema voor het vernieuwen van uw data. Als uw Tableau-databron of werkmap verbinding maakt met onderliggende data in de cloud, worden vernieuwingen rechtstreeks vanuit Tableau Cloud uitgevoerd. Als de onderliggende data zich op uw lokale netwerk bevinden, gebruikt u Tableau Bridge.
Zie Tableau Bridge gebruiken om data actueel te houden(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie over Tableau Bridge.