Aangepaste kleurpaletten maken

Tableau Desktop wordt geleverd met kleurenpaletten die zorgvuldig zijn ontworpen zodat de kleuren goed bij elkaar passen en effectief kleur toepassen op data in veel situaties, zoals op kaarten, dichtheidskaarten, staafdiagrammen enz. U kunt ook uw eigen aangepaste kleurenpaletten maken en gebruiken door het bestand Preferences.tps dat bij Tableau Desktop wordt geleverd aan te passen. U kunt bijvoorbeeld een aangepast categoriepalet maken dat past bij het merk van uw bedrijf.

Over het voorkeurenbestand

U kunt zoveel aangepaste paletten toevoegen als u wilt aan het bestand Preferences.tps, elk met zoveel kleuren als u wilt. Hoewel er geen limiet is aan het aantal kleuren dat aan elk aangepast palet kan worden toegevoegd, worden in het dialoogvenster Kleuren bewerken slechts 20 kleuren weergegeven. Als u handmatig meer dan 20 kleuren aan data-items moet toewijzen, kunt u het beste meerdere aangepaste paletten maken met 20 of minder kleuren per palet.

Wanneer u Preferences.tps wijzigt om kleuren toe te voegen, gebruikt u de standaard HTML-indeling voor de nieuwe kleuren (hexadecimale waarde #RRGGBB of Rood Groen Blauw-indeling). Wanneer u de werkmap opslaat en Tableau Desktop opnieuw opstart, worden de kleurenpaletnamen die u hebt toegevoegd, weergegeven. Preferences.tps verschijnt in de vervolgkeuzelijst Kleurenpalet selecteren (dialoogvenster Kleur bewerken). U kunt een aangepast palet gebruiken zoals elk ander palet.

Tableau test en ondersteunt geen aangepaste kleurenpaletten. Maak daarom een back-up van uw werkmappen voordat u doorgaat. Er is bovendien geen garantie dat de door u gemaakte aangepaste kleurenpaletten ook werken met toekomstige Tableau Desktop-upgrades.

Opmerking: Wanneer u het bestand Preferences.tps bewerkt, zorg er dan voor dat u rechte aanhalingstekens gebruikt (' ' of " ") om de naam en het type van het palet af te bakenen, en geen gekrulde aanhalingstekens (“ ” of ‘ ’).

Het voorkeurenbestand bewerken

Het voorkeurenbestand Preferences.tps bevindt zich in de map Mijn Tableau-opslagplaats die wordt gemaakt wanneer u Tableau Desktop installeert, en waarschijnlijk in Documenten. Het voorkeurenbestand is een eenvoudig XML-bestand dat u in een tekstbewerker kunt openen om te wijzigen. Een ongewijzigd voorkeurenbestand ziet er zo uit:

Om uw voorkeurenbestand te bewerken:

  1. Ga naar de map Mijn Tableau-opslagplaats in het directory Documenten en open het bestand Preferences.tps met een tekstbewerker.
  2. Tussen de openings- en sluitingstags voor workbook, voegt u openings- en sluitingstags toe voor preferences, als volgt:
    <?xml version='1.0'?>
    <workbook>
    <preferences>
    </preferences>
    </workbook>

    Opmerking: Als uw voorkeurenbestand Preferences.tps al voorkeurlabels heeft, hoeft u deze niet opnieuw toe te voegen.

  1. Volg een van de volgende procedures om een aangepast kleurenpalet te maken door de tags color-palette tussen de tags voor preferences in te voegen. Bijvoorbeeld:
    <?xml version='1.0'?>	
    <workbook>
    <preferences>
    <color-palette name="MyColors" type="regular">
    <color>#1e4c56</color>
    <color>#cba94b</color>
    </color-palette>
    </preferences>
    </workbook>

    Kleurenpaletten kunnen categorisch (type="regular"), sequentieel (type="ordered-sequential") of uiteenlopend (type="ordered-diverging") zijn.

  2. Om meer paletten toe te voegen, voegt u een andere set met color-palette-tags toe.
    <?xml version='1.0'?>	
    <workbook>
    <preferences>
    <color-palette name="MyColors" type="regular">
    <color>#1e4c56</color>
    <color>#cba94b</color>
    </color-palette>
    <color-palette name="MoreColors" type="regular">
    <color>#ffe96f</color>
    <color>#799a0d</color>
    </color-palette>
    </preferences>
    </workbook>
  3. Start Tableau Desktop opnieuw op om de nieuwe kleurenpaletten te bekijken.

Een categorisch palet maken

Een categorisch kleurenpalet bevat verschillende, discrete kleuren die aan discrete dimensieleden kunnen worden toegewezen. Wanneer u bijvoorbeeld op de kaart Kleur een discrete dimensie invoert, zoals Regio, wordt de categorische kleurlegenda gebruikt.

In het voorkeurenbestand heeft een categorisch palet het kenmerk type="regular".

Een aangepast categorisch kleurenpalet maken

Een sequentieel palet maken

Een ander type palet is het sequentieel kleurenpalet. Dit type kleurenpalet wordt gebruikt voor continue velden, meestal voor meetwaarden. Meestal wordt bij een sequentieel palet één enkele kleur weergegeven, waarvan de intensiteit varieert.

U moet minimaal de twee eindkleuren in het sequentiële kleurenbereik opgeven. Tableau extrapoleert de tinten die ertussen liggen.

Een aangepast sequentieel kleurenpalet maken

Een aangepast uiteenlopend kleurpalet maken

Het derde type kleurenpalet is een uiteenlopend kleurpalet. In plaats van een verloop van het ene uiterste naar het andere, lijkt een uiteenlopend palet op twee opeenvolgende paletten die een kleur in het midden delen, maar verschillende uitersten hebben. Dit type palet toont twee waardebereiken, waarbij de kleurintensiteit (hoe donker of hoe licht) de omvang van het nummer aangeeft en de werkelijke kleur (oranje of blauw) aangeeft uit welk bereik het nummer komt. Uiteenlopende paletten worden meestal gebruikt om het verschil tussen positieve en negatieve nummers weer te geven.

Een aangepast uiteenlopend kleurenpalet maken

Stopgezette (klassieke) kleurenpaletten gebruiken

In versie 10.0 heeft Tableau nieuwe kleurenpaletten gemaakt, een aantal bestaande paletten bijgewerkt (zoals Tableau 10 en Tableau 20) en andere stopgezet. Als u een kleurenpalet wilt blijven gebruiken dat is stopgezet, kunt u het bestand Preferences.tps bewerken om de hexadecimale waarden voor het palet toe te voegen. U kunt zoveel kleurenpaletten toevoegen als u wilt.

Hexadecimale waarden voor stopgezette kleurenpaletten