Aangepaste kleurpaletten maken
Tableau Desktop wordt geleverd met kleurenpaletten die zorgvuldig zijn ontworpen zodat de kleuren goed bij elkaar passen en effectief kleur toepassen op data in veel situaties, zoals op kaarten, dichtheidskaarten, staafdiagrammen enz. U kunt ook uw eigen aangepaste kleurenpaletten maken en gebruiken door het bestand Preferences.tps dat bij Tableau Desktop wordt geleverd aan te passen. U kunt bijvoorbeeld een aangepast categoriepalet maken dat past bij het merk van uw bedrijf.
Over het voorkeurenbestand
U kunt zoveel aangepaste paletten toevoegen als u wilt aan het bestand Preferences.tps, elk met zoveel kleuren als u wilt. Hoewel er geen limiet is aan het aantal kleuren dat aan elk aangepast palet kan worden toegevoegd, worden in het dialoogvenster Kleuren bewerken slechts 20 kleuren weergegeven. Als u handmatig meer dan 20 kleuren aan data-items moet toewijzen, kunt u het beste meerdere aangepaste paletten maken met 20 of minder kleuren per palet.
Wanneer u Preferences.tps wijzigt om kleuren toe te voegen, gebruikt u de standaard HTML-indeling voor de nieuwe kleuren (hexadecimale waarde #RRGGBB of Rood Groen Blauw-indeling). Wanneer u de werkmap opslaat en Tableau Desktop opnieuw opstart, worden de kleurenpaletnamen die u hebt toegevoegd, weergegeven. Preferences.tps verschijnt in de vervolgkeuzelijst Kleurenpalet selecteren (dialoogvenster Kleur bewerken). U kunt een nieuw palet gebruiken zoals elk ander palet.
Tableau test en ondersteunt geen aangepaste kleurenpaletten. Maak daarom een back-up van uw werkmappen voordat u doorgaat. Er is bovendien geen garantie dat de door u gemaakte aangepaste kleurenpaletten ook werken met toekomstige Tableau Desktop-upgrades.
Opmerking: Wanneer u het bestand Preferences.tps bewerkt, zorg er dan voor dat u rechte aanhalingstekens gebruikt (' '
of " "
) om de naam en het type van het palet af te bakenen, en geen krullende aanhalingstekens (“ ” of ‘ ’).
Het voorkeurenbestand bewerken
Het bestand Preferences.tps bevindt zich in Mijn Tableau-opslagplaats. Het bestand is een eenvoudig XML-bestand dat u in een tekstbewerker kunt openen om te wijzigen. Een ongewijzigd voorkeurenbestand ziet er zo uit:
Om uw voorkeurenbestand te bewerken:
Ga naar de map Mijn Tableau-opslagplaats in het directory Documenten en open het bestand Preferences.tps.
Tussen het openende en sluitende tags
workbook
, voegt u openende en sluitende tagspreferences
toe, zodat het er zo uitziet:
<?xml version='1.0'?>
<workbook>
<preferences>
</preferences>
</workbook>
- Volg een van de volgende drie procedures om een aangepast kleurenpalet te maken.
Aangepaste kleurpaletten maken
Een categorisch kleurenpalet bevat verschillende, discrete kleuren die aan discrete dimensieleden kunnen worden toegewezen. Wanneer u bijvoorbeeld op de kaart Kleur een discrete dimensie invoert, zoals Regio, wordt de categorische kleurlegenda gebruikt.
Hieronder volgt een voorbeeld van wat u tussen de tags preferences
toevoegt om een categorisch kleurenpalet toe te voegen. Let op dat het kenmerk type
is opgegeven als normaal, wat dit palet identificeert als een categorisch palet.
Om een aangepast categorisch kleurenpalet te maken:
In het bestand Preferences.tps plakt u het volgende tussen de tags "voorkeuren". Zorg ervoor dat u rechte aanhalingstekens gebruikt, en geen gekrulde aanhalingstekens, om de naam en het type van het palet af te bakenen.
<color-palette name="My Categorical Palette" type="regular">
<color>#eb912b</color>
<color>#7099a5</color>
<color>#c71f34</color>
<color>#1d437d</color>
<color>#e8762b</color>
<color>#5b6591</color>
<color>#59879b</color>
</color-palette>Sla het bestand Preferences.tps op en start Tableau Desktop opnieuw op.
Open een databron, zoals de databron Voorbeeld - Superstore.
Vanuit het deelvenster Data sleept u een discrete dimensie, zoals Regio, naar Kleur.
Klik op de menupijl van de kleurlegenda en selecteer Kleuren bewerken.
- Selecteer in het dialoogvenster Kleuren bewerken uw nieuwe aangepaste palet in de vervolgkeuzelijst met kleurenpaletten.
Klik op de knop Palet toewijzen om de aangepaste kleuren aan elk veld toe te wijzen.
Klik op OK.
Een ander type palet is het sequentieel kleurenpalet. Meestal wordt bij dit type palet één enkele kleur weergegeven, waarvan de intensiteit varieert. Dit type kleurenpalet wordt gebruikt voor continue velden, meestal voor meetwaarden.
Hieronder volgt een voorbeeld van wat u tussen de tags preferences
kunt toevoegen om een sequentieel kleurenpalet toe te voegen. Let op dat het kenmerk type
ordered-sequential
is opgeven, wat aangeeft dat dit palet een sequentieel palet is. Bovendien moet u een bij sequentieel palet minimaal twee varianten van de kleur in het sequentieel kleurbereik opgeven.
Om een aangepast sequentieel kleurenpalet te maken:
Plak in het bestand Preferences.tps, tussen de tags
preferences
, het volgende. Zorg ervoor dat u rechte aanhalingstekens gebruikt, en geen gekrulde aanhalingstekens, om de naam en het type van het palet af te bakenen.<color-palette name="My Sequential Palette" type="ordered-sequential">
<color>#eb912b</color>
<color>#eb9c42</color>
<color>#ebad67</color>
<color>#eabb86</color>
<color>#eacba8</color>
<color>#ebd8c2</color>
</color-palette>Sla het bestand Preferences.tps op en start Tableau Desktop opnieuw op.
Open een databron, zoals de databron Voorbeeld - Superstore.
Vanuit het deelvenster Data sleept u een meetwaarde (zoals Verkoop) naar Kleur.
Klik op de menupijl van de kleurlegenda en selecteer Kleuren bewerken.
Selecteer in het dialoogvenster Kleuren bewerken uw aangepaste palet in de vervolgkeuzelijst met kleurenpaletten.
Als u wilt dat elke kleurgradatie binnen een vak wordt gedefinieerd, selecteert u het selectievakje Kleurgradatie en typt u in het tekstvak Stappen het aantal kleurstappen dat u in de staaf wilt weergeven.
Klik op de knop Geavanceerd.
Selecteer het selectievakje Begin en typ in het tekstvak het laagste getal dat u voor het continuüm wilt.
Klik op de knop Toepassen om het resultaat te bekijken en indien nodig aanpassingen te maken. De kleur varieert van hoge tot lage intensiteit (of omgekeerd) op basis van de volgorde die u opgeeft in het bestand Preferences.tps. De standaardinstelling voor een sequentieel kleurenpalet in Tableau is om het hoge uiteinde van het continuüm donker te maken en het lage uiteinde lichtgekleurd. Wanneer u het selectievakje Omgekeerd selecteert zal het tegenovergestelde gebeuren.
Het derde type kleurenpalet is een uiteenlopend kleurpalet. Een uiteenlopend palet toont twee waardebereiken, waarbij de kleurintensiteit de omvang van het nummer aangeeft en de werkelijke kleur aangeeft uit welk bereik het nummer komt. Uiteenlopende paletten worden meestal gebruikt om het verschil tussen positieve en negatieve nummers weer te geven.
Hieronder volgt een voorbeeld van wat u tussen de tags preferences
toevoegt om een uiteenlopend kleurpalet toe te voegen. Let op dat voor het kenmerk type
geordend-uiteenlopend is opgegeven, wat dit palet identificeert als een uiteenlopend palet.
Om een aangepast uiteenlopend kleurpalet te maken:
Plak in het bestand Preferences.tps, tussen de tags
preferences
, het volgende. Zorg ervoor dat u rechte aanhalingstekens gebruikt, en geen gekrulde aanhalingstekens, om de naam en het type van het palet af te bakenen.<color-palette name="My Diverging Palette" type="ordered-diverging">
<color>#eb912b</color>
<color>#59879b</color>
</color-palette>Sla het bestand Preferences.tps op en start Tableau Desktop opnieuw op.
Open een databron, zoals de databron Voorbeeld - Superstore.
Klik op de knop Palet toewijzen. De kleuren in het palet worden gebruikt in de volgorde waarin ze in het voorkeurenbestand voorkomen.
Als u een sequentieel of uiteenlopend palet toevoegt, vergeet dan niet het kenmerk ''type'' te wijzigen van ''normaal'' in een van de volgende:
- geordend-sequentieel
- geordend-uiteenlopend
Nadat u de werkmap hebt opgeslagen, wordt de informatie van het aangepaste kleurenpalet ingesloten in de werkmap (voor Excel- en tekstbestandsgebaseerde werkmappen in de .twbx). Deze informatie is dan ook alleen beschikbaar voor die werkmap. Dit betekent dat de gebruikte kleuren worden weergegeven voor iedereen die de werkmap opent. Als ze niet over het aangepaste voorkeurenbestand beschikken, kunnen ze de kleurinformatie niet gebruiken voor een nieuwe kleurcodering.
Als u nieuwe kleurcodering met het aangepaste kleurenpalet wilt toestaan of een aangepast kleurenpalet wilt standaardiseren voor de Tableau-werkmappen in uw organisatie, kunt u het aangepaste kleurenpalet maken met gebruik van een van de bovenstaande opties en het vervolgens publiceren als een Tableau Server-databron.
Op dezelfde computer waarop u het bestand Preferences.tps hebt aangepast, opent u Tableau Desktop.
Open de databron Voorbeeld - Superstore.
Klik met de rechtermuisknop op een veld in het deelvenster Data en selecteer Standaardeigenschappen > Kleur.
Koppel in het dialoogvenster Kleuren bewerken de veldwaarden aan het aangepaste kleurenpalet en klik vervolgens op OK als u klaar bent.
Vanuit het menu Data selecteert u de databron en daarna Publiceren naar server. Voltooi vervolgens het proces om de databron te publiceren.
Nadat u de databron naar Tableau Server hebt gepubliceerd, koppelt u alle nieuwe werkmappen aan deze databron om het aangepaste kleurenpalet te gebruiken.
Houd er rekening mee dat na het publiceren van de werkmap met het aangepaste kleurenpalet, dat palet niet meer zichtbaar of beschikbaar zal zijn in het dialoogvenster Kleuren bewerken. Auteurs kunnen geen aangepast kleurenpalet selecteren bij het gebruik van webbewerking in Tableau Server of Tableau Cloud.
Stopgezette (klassieke) kleurenpaletten gebruiken
In versie 10.0 heeft Tableau nieuwe kleurenpaletten gemaakt, een aantal bestaande paletten bijgewerkt (zoals Tableau 10 en Tableau 20) en andere stopgezet. Als u een kleurenpalet wilt blijven gebruiken dat is stopgezet, kunt u het bestand Preferences.tps bewerken om de hexadecimale waarden voor het palet toe te voegen. U kunt zoveel kleurenpaletten toevoegen als u wilt. Zie Hexadecimale waarden voor stopgezette kleurenpaletten en Stopgezette (klassieke) kleurenpaletten herstellen voor meer informatie.
Hexadecimale waarden voor stopgezette kleurenpaletten
In de onderstaande tabel staan de stopgezette kleurenpaletten vermeld, samen met de XML-code en hex-waarden die u in het bestand Preferences.tps kunt gebruiken om ze te herstellen. Als u de code gebruikt zoals deze is genoteerd, beginnen de paletnamen met Klassiek om aan te geven dat ze van versie 9.3 en eerder zijn. In veel gevallen zijn er bijgewerkte versies van de kleurenpaletten die zijn stopgezet. Zie de kolom ''Details'' voor meer informatie.
Paletnaam versie 9.x | Details | HEX-waarden versie 9.x |
---|---|---|
Tableau 10 | Heeft de naam Tableau Classic 10 in versie 10.0 en hoger. | <color-palette name="Classic 10" type="regular"> |
Tableau 10 Medium | Heeft de naam Tableau Classic Medium in versie 10.0 en hoger. | <color-palette name="Classic 10 Medium" type="regular">
|
Licht Tableau 10 | Stopgezet
| <color-palette name="Classic 10 Light" type="regular">
|
Tableau 20 | Heeft de naam Tableau Classic 20 in versie 10.0 en hoger. | <color-palette name="Classic 20" type="regular">
<color>#9edae5</color>
<color>#17becf</color>
<color>#dbdb8d</color>
<color>#bcbd22</color>
<color>#c7c7c7</color>
<color>#7f7f7f</color>
<color>#f7b6d2</color>
<color>#e377c2</color>
<color>#c49c94</color>
<color>#8c564b</color>
<color>#c5b0d5</color>
<color>#9467bd</color>
<color>#ff9896</color>
<color>#d62728</color>
<color>#98df8a</color>
<color>#2ca02c</color>
<color>#ffbb78</color>
<color>#ff7f0e</color>
<color>#aec7e8</color>
<color>#1f77b4</color>
|
Grijs 5 | Stopgezet Bekijk Seattle-grijs in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Gray 5" type="regular">
<color>#cfcfcf</color>
<color>#8f8782</color>
<color>#414451</color>
<color>#a5acaf</color>
<color>#60636a</color>
|
Kleurenblind 10 | Stopgezet Bekijk Kleurenblind in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Color Blind" type="regular">
|
Verkeerslicht | Stopgezet Bekijk Verkeerslicht in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Traffic Light" type="regular">
|
Paars-Grijs 6 | Stopgezet | <color-palette name="Classic Purple-Gray 6" type="regular">
|
Paars-Grijs 12 | Stopgezet Bekijk Paars-Roze-Grijs in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Purple-Gray 12" type="regular">
|
Groen-Oranje 6 | Stopgezet | <color-palette name="Classic Green-Orange 6" type="regular">
|
Groen-Oranje 12 | Stopgezet Bekijk Groen-Oranje-Groenblauw in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Green-Orange 12" type="regular">
|
Blauw-Rood 6 | Stopgezet | <color-palette name="Classic Blue-Red 6" type="regular">
|
Blauw-Rood 12 | Stopgezet Bekijk Blauw-Rood-Bruin in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Blue-Red 12" type="regular">
|
Cyclisch | Stopgezet Bekijk Tintcirkel in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Cyclic" type="regular"> |
Groen | Stopgezet Bekijk Groen in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Green" type="ordered-sequential">
|
Grijs | Stopgezet Bekijk Grijs in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Gray" type="ordered-sequential">
|
Blauw | Stopgezet Bekijk Blauw in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Blue" type="ordered-sequential">
|
Rood | Stopgezet Bekijk Rood in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Red" type="ordered-sequential">
|
Oranje | Stopgezet Bekijk Oranje in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Orange" type="ordered-sequential">
|
Gebied rood | Stopgezet | <color-palette name="Classic Area Red" type="ordered-sequential">
|
Gebied groen | Stopgezet | <color-palette name="Classic Area Green" type="ordered-sequential">
|
Gebied bruin | Stopgezet | <color-palette name="Classic Area-Brown" type="ordered-sequential">
|
Rood-groen uiteenlopend | Stopgezet Bekijk Rood-groen uiteenlopend in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Red-Green" type="ordered-diverging">
|
Rood-blauw uiteenlopend | Stopgezet Bekijk Rood-blauw uiteenlopend in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Red-Blue" type="ordered-diverging">
|
Rood-zwart uiteenlopend | Stopgezet Bekijk Rood-zwart uiteenlopend in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Red-Black" type="ordered-diverging">
|
Gebied rood-groen uiteenlopend | Stopgezet | <color-palette name="Classic Area Red-Green" type="ordered-diverging"> |
Oranje-blauw uiteenlopend | Stopgezet Bekijk Oranje-blauw uiteenlopend in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Orange-Blue" type="ordered-diverging">
|
Groen-blauw uiteenlopend | Stopgezet Bekijk Groen-blauw uiteenlopend in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Green-Blue" type="ordered-diverging">
|
Rood-wit-groen uiteenlopend | Stopgezet Bekijk Rood-groen-wit uiteenlopend in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Red-White-Green" type="ordered-diverging">
|
Rood-wit-zwart uiteenlopend | Stopgezet Bekijk Rood-zwart-wit uiteenlopend in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Red-White-Black" type="ordered-diverging">
|
Oranje-wit-blauw uiteenlopend | Stopgezet Bekijk Oranje-blauw-wit uiteenlopend in 10.0 en hoger voor de bijgewerkte versie van dit palet. | <color-palette name="Classic Orange-White-Blue" type="ordered-diverging">
|
Licht rood-wit-zwart | Stopgezet | <color-palette name="Classic Red-White-Black Light" type="ordered-diverging">
|
Licht oranje-wit-blauw uiteenlopend | Stopgezet | <color-palette name="Classic Orange-White-Blue Light" type="ordered-diverging">
|
Licht rood-wit-groen uiteenlopend | Stopgezet | <color-palette name="Classic Red-White-Green Light" type="ordered-diverging">
|
Licht rood-groen uiteenlopend | Stopgezet | <color-palette name="Classic Red-Green Light" type="ordered-diverging">
|
Stopgezette (klassieke) kleurenpaletten herstellen
Ga naar de map Mijn Tableau-opslagplaats in het directory Documenten en open het bestand Preferences.tps.
Tussen de openende en sluitende tags
workbook
voegt u de openende en sluitende tagspreferences
in.<?xml version='1.0'?>
<workbook>
<preferences>
</preferences>
</workbook>In het bestand Preferences.tps plakt u tussen de tags "preferences" de XML-code voor het stopgezette palet (zie Hexadecimale waarden voor stopgezette kleurenpaletten). Bijvoorbeeld:
<color-palette name="Classic Blue Red 12" type="regular">
<color>#f4737a</color> <color>#bd0a36</color> <color>#ddc9b4</color> <color>#ac8763</color> <color>#b5dffd</color> <color>#6ba3d6</color> <color>#e9c39b</color> <color>#ac613c</color> <color>#ffb6b0</color> <color>#f02720</color> <color>#b5c8e2</color> <color>#2c69b0</color>
</color-palette>Gebruik rechte aanhalingstekens (dus
' '
of" "
), geen krullende aanhalingstekens, om de naam en het type van het palet af te bakenen.Sla het bestand Preferences.tps op en start Tableau Desktop opnieuw op.
Wanneer u het dialoogvenster Kleuren bewerken opent en Kleurenpalet selecteren kiest, staat het kleurenpalet dat u hebt toegevoegd onderaan de paletlijst.