Over Tableau Catalog
Data nemen toe in volume, formaten en belang, wat leidt tot complexere omgevingen. Met het snelle tempo waarin data veranderen, kan het lastig zijn om data bij te houden en hoe deze worden gebruikt in complexe omgevingen. Tegelijkertijd moeten meer gebruikers op meer plekken toegang hebben tot meer data, en is het voor gebruikers lastig om de juiste data te vinden. Uiteindelijk leidt dit tot een gebrek aan vertrouwen in de data, omdat mensen zich afvragen of ze de juiste bron gebruiken of de bron wel actueel is.
Tableau Catalog integreert functies zoals herkomst, impactanalyse, datawoordenboek, datakwaliteitswaarschuwingen en zoeken in uw Tableau-applicaties. Hierdoor kunnen deze problemen anders worden opgelost dan met een zelfstandige catalogus. Catalog zich op IT en de eindgebruiker, zodat iedereen die Tableau Server of Tableau Cloud gebruikt meer vertrouwen in en inzicht in de data heeft en tegelijkertijd meer vindbaarheid mogelijk maakt. Tableau Catalog bouwt een catalogus op van de Tableau-inhoud die door uw organisatie wordt gebruikt. Hierdoor wordt uitgebreide functionaliteit zoals de volgende mogelijk:
- Impactanalyse en herkomst.
- U kunt de werkmappen en andere Tableau-inhoud zien die afhankelijk zijn van bepaalde kolommen of velden uit tabellen of Databronnen die u beheert. Wanneer u wijzigingen in uw data moet aanbrengen, kunt u de betrokken Tableau-auteurs hiervan op de hoogte stellen via e-mail.
- Als auteur van een werkmap kunt u de herkomst gebruiken om de velden te traceren waarvan uw werkmap afhankelijk is.
- Wanneer u als gebruiker een Tableau-visualisatie gebruikt, kunt u zien waar de data vandaan kwamen die zijn gebruikt om de weergave te maken.
- Onderhoud en vertrouwen. Als data-steward kunt u nuttige metadata toevoegen, zoals beschrijvingen en certificering, zodat gebruikers de juiste data kunnen vinden. U kunt datakwaliteitswaarschuwingen instellen, datadetails bekijken in het deelvenster Datadetails, assets certificeren en assets uit de catalogus verwijderen.
- Data verkennen. In Tableau Desktop- of Tableau-webauthoring kunt u Tableau Catalog gebruiken om te zoeken naar databases, tabellen, databronnen en virtuele verbindingen om in Tableau te analyseren en er vanuit de zoekresultaten verbinding mee te maken.
Vanaf 2019.3 is Tableau Catalog beschikbaar als onderdeel van Databeheer voor Tableau Server en Tableau Cloud. Wanneer de productsleutel actief en ingeschakeld is, zijn de hierboven beschreven catalogusfuncties geïntegreerd in het product dat u gebruikt. Zo kunt u kunt werken met de data waar u deze vindt.
Hoe Tableau Catalog werkt
Tableau Catalog ontdekt en indexeert alle inhoud op uw site (werkmappen, databronnen, werkbladen, virtuele verbindingen en flows) om metadata over de inhoud te verzamelen. Uit de metadata worden externe assets (databases, tabellen en andere objecten) geïdentificeerd. Door de relaties tussen de inhoud en de externe assets te kennen, kan Tableau de herkomst van de inhoud en de externe assets weergeven. Met Tableau Catalog kunnen gebruikers ook verbinding maken met externe assets via Tableau Server of Tableau Cloud.
Gebruikers op uw site kunnen inhoud publiceren of verwijderen, waarschuwingen of certificeringen over datakwaliteit toevoegen of iets anders doen waarmee de inhoud of de metadata op de site worden gewijzigd. Tableau Catalog werkt de informatie vervolgens dienovereenkomstig bij.
Zie Governance in Tableau(Link wordt in een nieuw venster geopend) in de Tableau Blueprint Help voor informatie over hoe u Tableau Catalog kunt gebruiken om databeheer in uw organisatie te ondersteunen.
Belangrijkste termen uit Tableau Catalog
- Metadata. Informatie over de data.
- Tableau-inhoud. Inhoud die in Tableau is gemaakt, zoals werkmappen, databronnen, virtuele verbindingen en flows.
- Externe assets. De metadata over de databases en tabellen die worden gebruikt door Tableau-inhoud die is gepubliceerd naar Tableau Server of Tableau Cloud.
Licenties voor Tableau Catalog
Tableau Catalog wordt gelicentieerd via Databeheer. Zie Licentie voor Databeheer voor informatie over hoe licenties voor Databeheer werken.
Tableau Catalog inschakelen
Nadat Tableau Server of Tableau Cloud een licentie heeft verkregen met de mogelijkheden van Databeheer, kunt u Tableau Catalog inschakelen door een van de volgende taken uit te voeren:
- Voor Tableau Cloud er geen actie nodig. Tableau Catalog is standaard ingeschakeld, geconfigureerd om afgeleide machtigingen te gebruiken en klaar voor gebruik. Zie het onderwerp Machtigingen voor metadata voor meer informatie over afgeleide machtigingen.
Voor Tableau Server moet de serverbeheerder eerst de Tableau Metadata-API inschakelen met de opdracht
tsm maintenance metadata-services
. Zie Tableau Catalog inschakelen voor meer informatie.Nadat de Metadata-API is ingeschakeld, is Tableau Catalog standaard ingeschakeld, geconfigureerd om afgeleide machtigingen te gebruiken en klaar voor gebruik. Zie het onderwerp Machtigingen voor metadata voor meer informatie over afgeleide machtigingen.
Kenmerken en functionaliteit
Zie de volgende Help-artikelen voor meer informatie over de functies die u kunt gebruiken met Tableau Catalog:
Data verkennen
- Selecteer in het deelvenster Verbinding maken in Tableau Desktop, onder Zoeken naar data, Tableau-server om verbinding te maken met data via Tableau Server of Tableau Cloud(Link wordt in een nieuw venster geopend). Wanneer Tableau Catalog is ingeschakeld, kunt u nu niet alleen zoeken naar gepubliceerde databronnen om verbinding mee te maken, maar ook zoeken naar en verbinding maken met de specifieke databases, tabellen en objecten die worden gebruikt door gepubliceerde databronnen en werkmappen op uw Tableau Server- of Tableau Cloud-site.
- Zoeken(Link wordt in een nieuw venster geopend) is uitgebreid met resultaten op basis van kolommen, databases, tabellen en andere objecten wanneer Tableau Catalog is ingeschakeld.
- Als u op internet schrijft, kunt u naast gepubliceerde databronnen ook Verbinding maken met databases en tabellen(Link wordt in een nieuw venster geopend).
- Als u Tableau Prep op het internet gebruikt, kan dat Nieuwe flows creëren op basis van externe assets(Link wordt in een nieuw venster geopend), zoals databases en tabellen.
- Als u Verbinding maakt met Salesforce Data Cloud(Link wordt in een nieuw venster geopend), ziet u ondersteuning voor systeemeigen Data Cloud-objecten ingebouwd in Tableau Catalog. Data Lake Objects (DLO's), Data Model Objects (DMO's) en berekende inzichten worden verschillend weergegeven op zoek-, verbindings- en herkomstpagina's. Hierdoor wordt verkennen, verbinden en hergebruiken eenvoudiger.
Onderhoud en vertrouwen
- Certificeer uw data-assets(Link wordt in een nieuw venster geopend) om gebruikers te helpen vertrouwde en aanbevolen data te vinden.
- Stel datakwaliteitswaarschuwingen(Link wordt in een nieuw venster geopend) in om gebruikers te waarschuwen voor problemen met datakwaliteit, zoals verouderde of verouderde data.
- Voeg gevoeligheidslabels(Link wordt in een nieuw venster geopend) toe om gebruikers te waarschuwen voor data waarmee zorgvuldig moet worden omgegaan.
- Voeg aangepaste labels(Link wordt in een nieuw venster geopend) om data in te delen op een manier die past bij de behoeften van uw organisatie
- Datalabels beheren(Link wordt in een nieuw venster geopend) om de labelnamen en categorieën uit te breiden die beschikbaar zijn voor gebruikers.
- Deel items in Tableau Server en Tableau Cloud in met labels(Link wordt in een nieuw venster geopend) om gebruikers te helpen bij het filteren van externe assets.
- Begrijp gepubliceerde visualisaties beter met het tabblad Datadetails(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor informatie over de gebruikte data.
- Beschrijvingen toevoegen(Link wordt in een nieuw venster geopend) naar databases, tabellen en kolommen om gebruikers te helpen de data te vinden waarnaar ze op zoek zijn.
Herkomst- en impactanalyse
- Gebruik herkomst(Link wordt in een nieuw venster geopend) om de bron van uw data te traceren, de impact van wijzigingen in uw data te analyseren en te identificeren welke gebruikers mogelijk getroffen worden.
- Eigenaren een e-mail sturen(Link wordt in een nieuw venster geopend) over een werkmap, databron of flow bij aan data gerelateerde updates. Doe hetzelfde met contactpersonen voor databases, tabellen of objecten.
Resources voor ontwikkelaars
U kunt metadatamethoden in de Tableau REST-API gebruiken om bepaalde metadata programmatisch bij te werken. Zie Metadatamethoden in de Tableau Server REST API voor meer informatie over metadatamethoden.
Naast de REST API kunt u gebruik maken van de Tableau Metadata-API(Link wordt in een nieuw venster geopend) om programmatisch metadata op te vragen van de inhoud die is gepubliceerd naar Tableau Server of Tableau Cloud. De Metadata-API is snel en flexibel en is de beste optie als u specifieke informatie zoekt over de relatie tussen metadata en de structuren ervan. Verken en test zoekopdrachten met de Metadata-API met GraphiQL(Link wordt in een nieuw venster geopend), een interactieve tool binnen de browser.
Opmerking: Databeheer is niet vereist om de Metadata-API of GraphiQL te gebruiken.