Formatera enskilda delar av vyn

Du kan formatera enskilda delar av vyn, inklusive textelement som titlar, bildtexter och verktygstips. Du kan även formatera enskilda kontroller, inklusive förklaringar, filter, framhävningsverktyg och parameterkontroller.

Textelement

Textelement, som titlar, bildtexter och verktygstips, kan visas på flera olika sätt i din vy. Du kan välja att dölja eller visa titlar och bildtexter i ditt arbetsblad. Du kan även lägga till verktygstips till Markeringar.

Visa titlar och bildtexter

Om en titel eller bildtext inte visas öppnar du menyn Arbetsblad och väljer Visa titel eller Visa bildtext.

För instrumentpaneler och berättelser finns motsvarande alternativ i deras respektive menyer (till exempel Kontrollpanel > Visa titel). Det finns även en kryssruta för att visa eller dölja instrumentpanels- eller berättelsetiteln i den vänstra rutan.

Redigera titlar och bildtext

1. Hovra över titeln på ett arbetsblad för att öppna dess snabbmeny, välj listrutan på höger sida och välj Redigera titel eller Redigera bildtext. Alternativt:
    1. Högerklicka (kontrollklicka på Mac) på det objekt du vill ändra och välj Redigera.
    2. Dubbelklicka på arbetsbladets titel i Tableau Cloud.
  2. I dialogrutan Redigera titel ändrar du texten och formaterar teckensnitt, storlek, stil, färg och justering. Om du vill kan du använda menyn Infoga för att lägga till dynamisk text, t.ex. bladegenskaper och fältvärden. Om du vill återställa en titel eller bildtext till standardinställningen klickar du på Återställ.

Formatera titlar och bildtext

Mer information om hur du visar eller döljer en titel finns i Titlar.

1. Högerklicka på (kontrollklicka på Mac) titeln, bildtexten eller förklaringen i ett arbetsblad och välj Format<item>, till exempel Formattitel.
  2. I rutan Format använder du listrutorna för att ändra standardskuggning eller kantlinje.

Redigera titlar för instrumentpanelen

Mer information om hur du visar eller döljer en titel finns i Titlar.

1. Dubbelklicka på titeln på en instrumentpanel.
  2. Formatera titeln som du vill i dialogrutan Redigera titel. Du kan ange en ny titel för instrumentpanelen eller en beskrivning och ändra teckensnitt, storlek, betoning, färg och justering. Du kan även skriva in en webbadress och Tableau skapar då automatiskt en hyperlänk.

Obs! Om du redigerar hyperlänken ska du säkerställa att du tar bort hela hyperlänken och sedan anger den nya. Om du inte gör det kommer texten i hyperlänken att uppdateras, men inte URL:ens sökväg.

3. Klicka på OK när du är klar. Instrumentpanelens titel uppdateras med ändringarna.

Formatera verktygstips

Verktygstips är information som visas när du håller muspekaren över en markering i vyn. Verktygstips innehåller också smidiga verktyg som gör det möjligt att snabbt filtrera eller ta bort ett val, välja markeringar som har samma värde eller visa underliggande data.

Du kan redigera verktygstips så att de inkluderar både statisk och dynamisk text. Du kan även ändra vilka fält som inkluderas i det automatiska verktygstipset.

1. Välj Verktygstips på kortet Markeringar. Verktygstips är specifika för varje enskilt blad och kan formateras med hjälp av formateringsverktygen längst upp i dialogrutan Redigera verktygstips.
  2. Använd menyn Infoga längst upp i dialogrutan för att lägga till dynamisk text, som till exempel fältvärden, bladegenskaper och mycket mer.
  3. Använd formateringsverktygen längst upp i dialogrutan Redigera verktygstips.

Det finns även flera valfria anpassningar.

Dynamiska textvärden

Använd listrutan Infoga längst upp i dialogrutan för att lägga till dynamisk text, som till exempel fältvärden, bladegenskaper och mycket mer.

Med alternativet Alla fält på menyn Infoga lägger du till alla fältnamn och värden som används i vyn. När du infogar parametern Alla fält uppdateras verktygstipset när du ändrar vyn. Du kan även använda alternativet Alla fält för att utesluta fält.

Kommandoknappar

Välj alternativet Inkludera kommandoknappar för att visa alternativ för filtrering och visning av data i verktygstipset.

Om du till exempel inkluderar kommandoknappar läggs knapparna Behåll endast, Utesluta och Visa data till i verktygstipset. Dessa kommandoknappar är tillgängliga både i Tableau Desktop och när vyn publiceras på webben eller visas på en mobil enhet. Om du avmarkerar Inkludera kommandoknappar döljer du även aggregeringsöversikten om flera markeringar väljs.

Val per kategori

Markera kryssrutan Tillåt val per kategori. Välj därefter ett diskret fält i ett verktygstips för att visa markeringar med samma värde som har valts. Mer information finns i Verktygstips.

Kontroller

Från och med Tableau-version 2024.2 kan du formatera kontroller, inklusive förklaringar, snabbfilter, framhävningsverktyg och parameterkontroller, individuellt eller tillsammans. I Tableau-version 2024.1. och tidigare har dessa kontroller den formatering som tillämpas på arbetsbladsnivå.

Visa kontroller

Förklaringar

En förklaring visas automatiskt på arbetsbladet om du kodar markeringar genom att släppa dem på korten Färg, Form eller Storlek.

Filter

Om du inte ser en filterkontroll kan du hovra över fältet i filterrutan, expandera snabbmenyn och välja Visa filter.

Framhävningsverktyg

Ett framhävningsverktyg visas automatiskt på arbetsbladet när det har aktiverats.

Mer information om framhävningsverktyg finns i Framhäva datapunkter i sammanhanget.

Parametrar

Om du inte ser en parameterkontroll kan du hovra över parametern i datarutan, expandera snabbmenyn och välja Visa parameter.

Mer information om parametrar finns i Skapa parametrar.

Formatkontroller på Tableau Desktop

1. Från kontrollen expanderar du snabbmenyn genom att klicka på listrutan högst upp till höger i rutan.

Markerad sökväg för kontrollsnabbmenyn.

2. Välj Formatera …

3. Välj Denna [kontroll] ... eller Alla [kontroller] ...

Snabbmeny för parameterkontroll

Om du väljer Denna [kontroll] ... kommer alla formateringsuppdateringar som du gör endast att gälla för den valda kontrollen. Om du väljer Alla [kontroller] ... kommer alla formateringsuppdateringar som du gör att gälla för alla kontroller av den typen, till exempel alla parametrar.

4. Gör dina formateringsändringar i formateringsrutan på vänster sida av visualiseringen. Du kan formatera rubriken och brödtexten, inklusive teckensnitt, stil, text och färg. Du kan också formatera bakgrundens färg och kant.

Obs! På Tableau Desktop åsidosätter formatering av en individuell kontroll formatering som tillämpas på arbetsbladsnivå. Om du vill att efterföljande formateringsändringar ska gälla för alla element måste du först ta bort formateringen som är tillämpad på den individuella kontrollnivån. Vissa formateringselement, som kanter, kanske inte återges på ett arbetsblad, men kommer att visas i visualiseringen när de läggs till i en instrumentpanel.

Formatera kontroller i Tableau Cloud och Tableau Server

1. Från kontrollen expanderar du snabbmenyn genom att klicka på nedåtpilen högst upp till höger i rutan.

2. Välj Formatera.

En formateringsruta visas till höger om visualiseringen.

Formatera den individuella kontrollrutan i Tableau Cloud. Den valda kontrollen är markerad.

3. Som standard är ändringar inställda att endast gälla för den valda kontrollen. Om du vill formatera alla typer av kontroller för den här vyn, till exempel alla filter, väljer du Alla.

4. Gör önskade formateringsändringar. Du kan formatera texten, inklusive teckensnitt, stil, text och färg, samt bakgrundens färg och kant. Du kan även välja att visa eller dölja kontrollens titel från den här rutan.

Obs! I Tableau Cloud kan du komma åt individuella formateringskontroller i arbetsbladet. Formatering av enskilda kontroller är inte tillgängligt på en instrumentpanel.

Mer information om hur du lägger till kontroller, inklusive förklaringar, filter och parameterkontroller, i ett arbetsblad finns i Ytterligare hyllor, förklaringar, kort och kontroller.