Optimera för användartrafik

Du kan optimera för trafik om du har många aktiva Tableau Server användare och få publicerade datakällor som behöver extraktuppdateringar.

Obs! I det här avsnittet används exempelarbetsboken från övervakningsavsnittet. Mer information finns i Analysera data med exempelarbetsboken för prestanda.

När du ska optimera för användartrafik

Långsamma laddningstider för vyer

Använd kontrollpanelen för begäranden och sessioner i exempelarbetsboken för att analysera hur lång tid det tar att läsa in vyer.

Om flera visningar tar längre än 10 sekunder att läsa in, och om de långsamma laddningstiderna motsvarar ett stort antal sessioner, kan detta vara en indikation på att användartrafiken saktar ner servern.

Om en viss vy emellertid tar lång tid att läsa in oavsett när den visas är detta ett tecken på att arbetsboken för vyn behöver optimeras. Du kan identifiera vilka arbetsböcker som behöver optimeras via administratörsvyn Statistik för inläsningstider. Några enkla sätt att optimera arbetsböcker är att visa mindre information i varje vy eller dela upp vyer, minska antalet filter samt använda dataextrakt.

Hög resursanvändning motsvarande användartrafik

Om din server visar hög CPU- och minnesanvändning vid de tidpunkter då datatrafiken är omfattande bör du optimera för användartrafik. Använd instrumentpanelen Användare och åtgärder för att ange de tidpunkter då datatrafiken är som högst och analysera hur många samtidiga användare som finns på din server. Dessutom kan du använda den administrativa vyn Trafik till vyer för att se hur mycket användartrafik som avser åtkomst till vyer (i motsats till att utföra administrativa funktioner, publicering eller andra uppgifter).

Om du klickar på en punkt i vyn Antal användare visar instrumentpanelen de användare som var aktiva vid den tidpunkten och antalet användaråtgärder som dessa användare utförde. De enda användaråtgärder som visas är som standard användarvisningar, men du kan använda filtret Åtgärdstyper för att visa ytterligare användaråtgärder.

Notera de tider på dagen då det finns många samtidiga användare och visningar så att du kan jämföra detta med resursanvändningen. Som tumregel bör antalet användare motsvara ett stort antal användaråtgärder. Vyn i detta exempel visar emellertid ett artificiellt högt antal åtgärder för en enskild användare som en del av ett belastningsgenereringstest. Som ett exempel kan du jämföra det höga antalet visningar kl. 12.00 den 28 juni med resursanvändningen i instrumentpanelen som illustreras senare.

Använd instrumentpanelen CPU-användning om du vill visa procentandelen av den totala CPU-användningen och procentandelen CPU-användning för respektive process. Notera i följande exempel toppen i den totala CPU-användningen och i VizQL-serverprocessen kl. 12.00 den 28 juni. Eftersom VizQL-serverprocessen läser in och återger vyer är VizQL-serverprocessen ofta den första processen att uppvisa påfrestning vid hög användartrafik.

Obs! Procentandelen CPU-användning för enskilda processer kan uppgå till mer än 100 procent. Detta beror på att processorutnyttjandet för enskilda processer mäts för en viss processorkärna. Den totala CPU-användningen mäts däremot för alla processorkärnor.

Använd instrumentpanelen Minnesanvändning om du vill visa procentandelen av den totala minnesanvändningen och genomsnittlig minnesanvändning för respektive process i gigabytes. Som en allmän regel ökar minnesanvändningen stadigt i takt med användartrafiken. Även här är VizQL-serverprocessen först att uppvisa påfrestningar vid hög trafik.

Sätt att optimera för användartrafik

När hög användartrafik motsvarar hög resursanvändning (exempelvis i exemplet som visades tidigare) bör du optimera för användartrafik.

Justera antalet VizQL-serverprocesser

Det mest effektiva sättet att optimera för användartrafik är att justera antalet VizQL-serverprocesser. Lägg till en VizQL-serverprocess i taget och mät effekten med mer prestandaövervakning. Eftersom VizQL-serverprocesser kan förbruka en hel del CPU och minne, kan tillägg av alltför många processer istället sakta ner servern. Om du ser en konsekvent hög minnesanvändning, försök då att minska antalet VizQL-serverprocesser i syfte att minska mängden minne som reserveras.

Mer information om att konfigurera processer finns i Konfigurera noder.

Justera antalet övriga processer

Även om det mest effektiva sättet att förbättra prestandan för användartrafik är att justera antalet VizQL-serverprocesser kan du också ställa in andra processer som stöder VizQL-serverprocessen eller som hindrar VizQL-serverprocessen från att få tillgång till resurser. VizQL-serverprocessen gör till exempel ofta förfrågningar till cacheserverprocessen, varför du kanske också vill öka antalet cacheserverprocesser. Å andra sidan kan processer för bakgrundsprocessor komma att göra anspråk på CPU-resurser med VizQL-serverprocessen. Om du inte behöver köra frekventa extraktuppdateringar kan du därför minska antalet processer för bakgrundsprocessor. Om du behöver ytterligare instanser av bakgrundsprocessor och kör Tableau Server på ett kluster kan du flytta processen för bakgrundsprocessor till en dedikerad nod.

Justera tidsgräns för VizQL-session

I exemplet som visades tidigare ökar mängden minne som används av VizQL-serverprocessen i takt med användartrafiken, och minnet förblir reserverat av Tableau Server under en tid efter att trafiken avslutats. Detta beror på att VizQL-serverprocessen reserverar minne för varje session under en viss tid. Om VizQL-serverprocessen använder en hög procentandel av det tillgängliga minnet, försök då att minska timeouten för varje session för att göra minnet snabbare tillgängligt.

För att göra detta, använd kommandot tsm configuration set för att minska inställningen vizqlserver.session.expiry.timeout. Standardvärdet är 30 minuter.

Uppdatera cacheminnet mindre ofta

Om dina användare inte alltid behöver de mest aktuella data kan du optimera för användartrafik genom att konfigurera Tableau Server för att cachelagra och återanvända data så mycket som möjligt.

För att göra detta, använd kommandot Cachelagringslista för tsm data-access för att bekräfta uppdateringsfrekvensen. Standardinställningen är Low. Använd kommandot Cachelagringsuppsättning för tsm data-access för att ändra uppdateringsfrekvensen.

Utvärdera visningsrespons

När en användare öppnar en vy hämtas och tolkas först vyns komponenter innan de visas i användarens webbläsare. För de flesta vyer sker visningsåtergivningsfasen i användarens webbläsare, och i de flesta fall ger detta snabbast resultat och högsta nivå av interaktiv respons. Hantering av de flesta interaktioner i klientens webbläsare minskar bandbredden och eliminerar fördröjningar av begäranden för tur och retur. Om en vy är mycket komplex hanterar Tableau Server återgivningsfasen på servern istället för i klientens webbläsare, detta eftersom detta i allmänhet resulterar i bäst prestanda. Om du upptäcker att vyer inte är så responsiva som du skulle vilja, kan du testa och ändra tröskeln som gör att vyer återges av servern istället för i klientens webbläsare. Mer information finns i Konfigurera återgivning på klientsidan.