Analysera data med exempelarbetsboken för prestanda

Viktigt: Innan du läser det här avsnittet måste du slutföra stegen i Samla in data med Windows-prestandaövervakaren och Samla in data med Tableau Server-lagringsplatsen.

Du kommer igång med analysen av de data du samlar in med Windows-prestandaövervakaren (PerfMon) och med Tableau Server-lagringsplatsen genom att ladda ner och använda exempelarbetaboken för prestanda som tillhandahålls av Tableau. Exempelarbetsboken innehåller arbetsblad för några av de viktigaste prestandaindikatorerna, däribland CPU och minnesförbrukning per process, diskaktivitet, vyinläsningstider och mycket mer. När du har laddat ner arbetsboken använder du den som en utgångspunkt för datautforskningen och expanderar den för att tillgodose dina behov.

Ladda ner exempelarbetsboken för prestanda

1. I arbetsboken som är inbäddad nedan klickar du på knappen Ladda ner i det nedre högra hörnet av arbetsboken.

2. Navigera till katalogen där du laddade ner arbetsboken och dubbelklicka på arbetsboken för att öppna den i Tableau Desktop.

Redigera anslutningarna till Tableau Server-lagringsplatsen

När du har öppnat arbetsboken måste du redigera dataanslutningarna som pekar mot PostgreSQL-lagringsplatsen för installationen av Tableau Server.

Exempelarbetsboken innehåller följande anslutningar till datakälla:

• Bakgrundsuppgifter – en anslutning till Tableau Server-lagringsplatsen som kopplar tabellen _background_tasks till tabellen _sites.

• Historiska händelser – en anslutning till Tableau Server-lagringsplatsen som kopplar tabellen historical_events till tabellen hist_users och historical_event_types.

• Resursförbrukning – en anslutning till de data du samlar in från PerfMon.

• Sessioner och inläsningstider – en anslutning till Tableau Server-lagringsplatsen som kopplar ihop tabellerna _users, _http_requests, _sessions och _sites.

1. Från något av bladen i arbetsboken högerklickar du på datakällan Bakgrundsuppgifter i rutan Data och klickar sedan på Redigera datakälla. (Observera att du kanske måste högerklicka på en instrumentpanel och sedan klicka på Visa alla blad.)

I dialogrutan PostgreSQL-anslutning visas fält där du kan ange serveradressen, användarnamnet och lösenordet.

2. Ersätt serveradressen med värdnamnet eller IP-adressen för servern.

3. Ange det lösenord som du angav för användaren readonly.

4. Klicka på OK.

5. Upprepa ovanstående steg för datakällan Sessioner och inläsningstider.

Redigera anslutningen till PerfMon-data

1. Klicka på fliken Datakälla.

2. I listan över datakällor väljer du Resursförbrukning.

Välj Resursförbrukning i listrutan.

3. I menyn klickar du på DataResursförbrukningRedigera anslutning.

4. Navigera till katalogen där du lagrade data från PerfMon.

5. Välj fil och klicka på Öppna.

Ersätta referenser till PerfMon-fält

Eftersom de data du samlar in från PerfMon innehåller referenser till specifika värdnamn måste du även ersätta referenserna i arbetsboken med specifika fältnamn. När du till exempel klickar på arbetsbladet CPU kan det hända att de flesta fälten har ett rött utropstecken bredvid sig. Detta indikerar att fältet saknas från den nya datakällan.

Brutna referenser till datakällor visas med ett rött utropstecken bredvid sig.

Följ de här stegen för att kartlägga fälten i dina data till fälten i arbetsboken:

1. Navigera till arbetsbladet CPU eller till något av arbetsbladen som använder datakällan Resursförbrukning.

2. Högerklicka på ett fält i listan Mätvärden som har ett rött utropstecken bredvid sig.

3. Klicka på Ersätt referenser.

4. Välj motsvarande fält i dialogrutan.

Till exempel kan du ersätta referenser till \\YOUR-SERVER\LogicalDisk(C:)\Current Disk Queue Length.

Uppdatera beräkningar

Exempelarbetsboken innehåller beräkningar som aggregerar processoranvändningen för flera processer. För att visa data för alla processer på servern måste du redigera beräkningarna så att de inbegriper ytterligare instanser av serverprocesser.

Till exempel innehåller beräkningen CPU-procent för VizQL-server en referens till en process:

[\\YOUR-SERVER\Process(vizqlserver)\% Processor Time]

Om din server däremot kör fler än en VizQL-serverprocess måste du aggregera de ytterligare processerna i beräkningen. Du kan till exempel ange följande:

[\\YOUR-SERVER\Process(vizqlserver)\% Processor Time] + [\\YOUR-SERVER\Process(vizqlserver#1)\% Processor Time]

Ta bort datumfilter från extrakt

I syfte att begränsa mängden data som buntas ihop i exempelarbetsboken för prestanda (och minska storleken på nedladdningen) tillämpar arbetsboken ett datumfilter på det inkluderade extraktet. Visualiseringarna i arbetsboken visas som tomma tills datumfiltret tas bort.

1. Klicka på fliken Datakälla.

2. Uppe till höger klickar du på Redigera.

Klicka på Redigera bredvid alternativknappen Anslutning.

3. Välj filter för datakälla.

4. Klicka på Ta bort.

Klicka på knappen Ta bort.

Publicera till Tableau Server

Alternativt kan du när du är klar med uppdateringen av arbetsboken för prestanda publicera den till Tableau Server så att vyerna i arbetsboken går att öppna från Tableau Server-gränssnittet.