Konfigurera för mätvärden

Utfasning av gammal mätvärdesfunktion

Tableaus gamla mätvärdesfunktion togs bort från Tableau Cloud i februari 2024 och kommer inte att finnas i Tableau Server version 2024.2. I oktober 2023 tog Tableau bort möjligheten att bädda in mätvärden i Tableau Cloud och Tableau Server version 2023.3. Med Tableau Pulse har vi utvecklat en förbättrad upplevelse i vilken du kan spåra mätvärden och ställa frågor om data. Mer information finns i Skapa mätvärden med Tableau Pulse. Där kan du lära dig mer om den nya upplevelsen och Skapa och felsöka mätvärden (utfasad) för den utfasade funktionen.

Mätvärden är en typ av Tableau-innehåll som spårar värdet av ett aggregerat mätvärde, till exempel summan av försäljningar. Eftersom mätvärden uppdateras ofta och visar sitt aktuella värde i ett lättöverskådligt format är de praktiska för att övervaka data. Läs mer om hur användare arbetar med mätvärden i Skapa och felsöka mätvärden (utfasad).

Som Tableau Server-administratör kan du kontrollera hur ofta mätvärden uppdateras och hur misslyckade uppdateringar hanteras. Du kan också se till att användarna kan skapa mätvärden eller inaktivera mätvärden för vissa platser eller för hela servern.

Se till att användare kan skapa mätvärden

När mätvärden är aktiverade för en webbplats kan alla användare med en Creator- eller Explorer-webbplatsroll (kan publicera) skapa mätvärden om de har rätt behörigheter.

Mätvärden skapas från befintliga vyer på en Tableau-webbplats. För att säkerställa att användare kan skapa mätvärden i en vy ska du kontrollera att:

Inaktivera mätvärden för en webbplats

Mätvärden är aktiverade på alla webbplatser som standard. Du kan inaktivera mätvärden per enskild webbplats.

1. På den webbplats där du vill inaktivera mätvärden klickar du på Inställningar i navigeringspanelen.
  2. Under Innehållstyp för mätvärdenavmarkerar du Aktivera mätvärden.
  3. Klicka på Spara.

När du inaktiverar innehållstypen för mätvärden visas inte längre mätvärden på webbplatsen. Data för befintliga mätvärden behålls, men dessa mätvärden kommer inte längre att uppdateras. Om du återaktiverar mätvärden visas dessa mätvärden igen, och uppdateringen återupptas.

Du kan också inaktivera mätvärden i en specifik arbetsbok genom att neka funktionen Skapa/uppdatera mätvärden. Du hittar mer information i Behörigheter.

Inaktivera mätvärden för en server

Förutom att inaktivera mätvärden för specifika platser kan du inaktivera mätvärden för hela servern. När de är inaktiverade på servernivå uppdateras inte mätvärden och visas inte på några platser, mätvärdesprocesser körs inte och platsinställningarna för mätvärden är inte tillgängliga. Befintliga mätvärdesdata behålls, så om du återaktiverar mätvärden återställs dessa.

Mätvärden är aktiverade som standard. Använd tsm configuration set-alternativet metricsservices.enabled för att inaktivera mätvärden.

Konfigurera hur ofta mätvärden uppdateras

När ett mätvärde uppdateras söker det efter nya data via den vy som det skapades från, kallad den ”anslutna vyn”. Du kanske vill öka tiden mellan uppdateringarna om du märker en inverkan på prestandan på din server - eller minska den om dina användare behöver mer aktuella data.

Mätvärden som är beroende av live-data uppdateras var 60:e minut som standard. För att justera uppdateringsintervallet för livedata använder du alternativet tsm-konfigurationsuppsättning metricsservices.checkIntervalInMinutes. Det här är en serveromfattande inställning.

Mätvärden som är beroende av att extraktbaserade data uppdateras när extrakt uppdateras. Om du vill kontrollera hur ofta dessa mätvärden uppdateras ändrar du frekvensen för uppdatering av extrakt. Mer information finns i Scheman för extraktuppdatering.

Konfigurera felmeddelanden för uppdateringar av mätvärden

Om ett mätvärde inte kan ansluta till de data som det behöver uppdatera kommer uppdateringen att misslyckas. När en mätvärdesuppdatering misslyckas 10 gånger i rad får mätvärdesägaren ett e-postmeddelande.

För att justera antalet på varandra följande fel innan ett varningsmeddelande skickas, använd alternativet tsm-konfigurationsuppsättning metricsservices.failureCountToWarnUser. Det här är en serveromfattande inställning.

Konfigurera när mätvärdesuppdateringar suspenderas

Om en mätvärdesuppdatering misslyckas 175 gånger i rad suspenderas uppdateringen. När en mätvärdesuppdatering har avbrutits kommer servern inte längre att försöka söka efter nya data förrän uppdateringen har återupptagits manuellt.

För att justera antalet på varandra följande fel innan en uppdatering suspenderas, använd alternativet tsm-konfigurationsuppsättning metricsservices.maxFailedRefreshAttempts. Det här är en serveromfattande inställning.

Hantera mätvärden

Även om mätvärden skapas från en vy är de inte bundna till vyn som varningar eller prenumerationer. Detta innebär att du kan hantera mätvärden som liknar hur du hanterar arbetsböcker, genom att byta namn, flytta, tagga, ta bort eller ställa in behörigheter för ett mätvärde.

Hitta mätvärden att hantera genom att antingen navigera i projekthierarkin eller via följande sökvägar.

• Visa alla mätvärden på en webbplats genom att gå till sektionen Utforska och sedan välja Alla mätvärden.
  • Visa mätvärden som skapats från alla vyer i en arbetsbok genom att gå till arbetsboken och sedan välja fliken Anslutna mätvärden.
  • För att visa mätvärden från en enda vy: Öppna vyn och välj sedan Visa > Mätvärden i verktygsfältet.

Adressen misslyckas och avbrutna mätvärden uppdateras

Mätvärdesuppdateringar kan misslyckas av någon av följande orsaker.

• Den anslutna vyn togs bort eller ändrades.
  • Behörigheterna har ändrats för den anslutna vyn.
  • Datakällans lösenord är inte längre inbäddat eller är inte längre giltigt.
  • Mätvärdets ägare har inte den platsroll som krävs för att uppdatera mätvärdet. Platsrollen Creator eller Explorer (kan publicera) krävs.
  • Det uppstod ett tillfälligt anslutningsproblem, vilket kommer att lösas av sig självt.

Obs! Om mätvärdesuppdateringen suspenderas på grund av att ägaren inte har den webbplatsroll som krävs för att den ska kunna uppdateras, kommer du inte att kunna återuppta uppdateringen om du inte ändrar ägaren.

Mer information om varför mätvärdesuppdateringar misslyckas och vad användarna kan göra för att åtgärda dem finns i Åtgärda felaktiga uppdateringar.

Uppmuntra användare att skriva över ett mätvärde om den anslutna vyn har ändrats på ett sätt som gjorde att uppdateringen misslyckades, men vyn är fortfarande tillgänglig. Användare kan skriva över ett mätvärde genom att skapa ett mätvärde med samma namn i samma projekt som det befintliga mätvärdet.

Återuppta uppskjutna uppdateringar

Om orsaken till felet har åtgärdats, till exempel genom att bädda in rätt lösenord för datakällan, kan du återuppta mätvärdesuppdateringen.

1. Leta reda på det påverkade mätvärdet. Beräkningar med suspenderade uppdateringar visar texten Uppdatering suspenderad istället för tiden för senaste uppdatering i rutnät och listvy.
  2. Klicka på Återuppta uppdatering i varningsmeddelandet.

Tableau försöker genomföra uppdateringen. Om detta försök lyckas får du en bekräftelse och uppdateringen återupptas enligt schema. Om försöket inte lyckas förblir uppdateringen suspenderad. Du eller ägaren av mätvärdet kan radera eller skriva över mätvärdet eller behålla det för att referera till historiska data.

Övervaka mätvärdesaktivitet med administrativa vyer

Använd de administrativa vyerna för Tableau Server för att övervaka mätvärdesuppdateringar och se vilka användare som skapar och visar mätvärden.

1. Navigera till den webbplats du vill övervaka, eller övervaka serveromfattande aktivitet genom att välja Alla platser från platsväljaren.
  2. Från navigeringspanelen klickar du på Webbplatsstatus eller Serverstatus.
  3. Välj den instrumentpanel du vill inspektera.