Skapa mätvärden med Tableau Pulse (endast tillgänglig på engelska)
Tableau Pulse ger insikter om data baserat på mätvärden som du definierar. När du har skapat ett mätvärde kan du lägga till medlemmar i din organisation som följare, och de får då regelbundna e-postmeddelanden eller Slack-sammanfattningar om sina data. Denna sammanfattning visar trender, extremvärden och andra förändringar, och håller följare uppdaterade om data som är relevanta för deras arbete. För att lära sig mer om data kan dessa användare undersöka ett mätvärde i Tableau Cloud och se hur olika faktorer bidrar till förändringar i datan. Dessa insikter ger dem den information de behöver för att fatta datadrivna beslut utan att behöva göra någon komplex analys i Tableau.
Mätvärdesdefinitioner och mätvärden
Bakom varje mätvärde i Tableau Pulse finns en mätvärdesdefinition. Viewers interagerar med mätvärden. Mätvärdesdefinitioner anger kärnmetadata för dessa mätvärden.
Mätvärdesdefinition: Den uppsättning metadata som fungerar som den enda källan till sanning för alla mätvärden som baseras på den. Definierat av en användare med platsrollen Creator, Site Administrator Explorer eller Explorer (kan publicera). Följande tabell ger ett exempel på metadata som fångas upp av en mätvärdesdefinition.
Definitionsfält | Exempelvärde |
---|---|
Namn | Superstore Sales |
Mätvärde och aggregering | Summa av försäljning |
Tidsdimension | Orderdatum |
Jämfört med | föregående år |
Justerbara mätvärdesfilter | Region, kategori |
Nummerformat | Valuta |
Att värdet går upp är | Gynnsamt |
Mätvärde: De interaktiva objekten som står framför en definition. Skapas när användare justerar filter eller tidsalternativ, vilket innebär att det kan finnas många mätvärden som baseras på en och samma definition. Användare följer och utforskar mätvärden för att få insikter. Följande tabeller ger ett exempel på alternativ som konfigurerats för mätvärden. Dessa alternativ tillämpas ovanpå det kärnvärde som anges i mätvärdesdefinitionen.
Mätvärdesalternativ | Exempelvärde |
---|---|
Tidsperiod | Kvartal hittills |
Filter | Kategori: Teknik |
Mätvärdesalternativ | Exempelvärde |
---|---|
Tidsperiod | År hittills |
Filter | Kategori: Kontorsmaterial |
För att komma igång med Tableau Pulse skapar du en mätvärdesdefinition som omfattar det kärnvärde som du vill spåra. På den mest grundläggande nivån är detta värde ett aggregerat mätvärde som spåras baserat på en tidsdimension. Definitionen anger också alternativ som de dimensioner som tittare kan filtrera efter, hur värdet formateras och vilka typer av insikter som visas.
När du skapar den här definitionen skapar Tableau automatiskt ett initialt mätvärde och skickar dig till det mätvärdets sida. Det initiala mätvärde som skapas för en definition har inga filter tillämpade, men varje gång du eller någon annan medlem i organisationen justerar mätvärdesfiltren eller tidsalternativen på ett nytt sätt, skapar Tableau Pulse ytterligare ett mätvärde.
Människor inom organisationen följer mätvärden, inte mätvärdesdefinitioner. Genom att följa individuella mätvärden får de insikter som är specifika för de dimensioner som är viktiga för dem. Definitionen finns för att du ska kunna hantera data för mätvärden från ett enskilt överordnat objekt. Om ett fält i datakällan ändras kan du uppdatera definitionen så att den återspeglar denna ändring, och alla mätvärden som baseras på definitionen kommer också att återspegla ändringen.
Säg att du är medlem i en säljorganisation och att organisationen behöver spåra mätvärden över olika territorier och produktlinjer. I Tableau Pulse skulle du skapa en mätvärdesdefinition som omfattar kärnvärdet för summan av daglig försäljning med justerbara mätvärdesfilter för region och produktlinje. Sedan skulle du skapa mätvärden för varje region och produktlinje. Slutligen skulle du lägga till medlemmar i organisationen som följare av de mätvärden som omfattar var och vad de säljer.
Detta gör Tableau Pulse annorlunda
Med Tableau Pulse är det enklare att skapa mätvärdesdefinitioner, så att du med bara ett fåtal val kan skapa en definition som skulle kräva komplexa beräkningar om du skulle ta fram den med traditionell visualiseringsredigering i Tableau. Medlemmar i organisationen använder den mätvärdesdefinitionen som en startpunkt för att ta fram mätvärden som är relevanta för deras behov, genom att dela upp data baserat på olika dimensioner eller tidsalternativ. Eftersom insikter om dessa mätvärden skickas direkt till följare får dina kollegor de data de behöver i sitt arbetsflöde.
Med Tableau Pulse kan användarna på ett enkelt sätt ta del av guidad datautforskning. De kan ställa frågor för att se hur olika dimensioner påverkar data. Den här guidade utforskningen kompletterar den friare analysen med traditionell visualiseringsredigering i Tableau och ger en tydligare bild av data för användare som inte har så stor erfarenhet av Tableau-analyser.
Observera att även om vissa delar av Tableau Pulse liknar andra Tableau-funktioner, kombinerar Tableau Pulse mätvärden och insikter i en helt ny upplevelse. I februari 2024, i och med lanseringen av Tableau Pulse, fasades Fråga data och Tableaus äldre mätvärdesfunktion ut. Precis som med Fråga data kan du med Tableau Pulse ställa frågor om data, så att du kan få svar angående siffrorna du ser. Med Tableau Pulse kan du också skapa och spåra mätvärden, precis som med den gamla mätvärdesfunktionen, men mätvärden i Tableau Pulse står inte ensamma. Dessa mätvärden är källan till insikter om dina data.
Krav på datakälla för mätvärdesdefinitioner
Du skapar en mätvärdesdefinition genom att ansluta till en publicerad datakälla. Se till att datakällan du arbetar med uppfyller följande kriterier.
- Det är en enda publicerad datakälla. Du kan inte ansluta till en datakälla som är inbäddad i en arbetsbok, och du kan inte ansluta till flera datakällor eller använda datakombination om du inte kombinerar data innan du publicerar datakällan. Datakällan kan vara ett extrakt eller en liveanslutning, och den kan använda en virtuell anslutning eller ansluta direkt till data.
- Du har behörigheterna Anslut och Visa för datakällan.
- Datakällan innehåller:
- Ett mätvärde som ska aggregeras som en summa, ett medelvärde, median, maximum eller minimum eller en dimension som ska aggregeras som antal eller antal (distinkt).
- En tidsdimension för mätvärdets tidsserie. Tableau Pulse övervakar data över tid, så enstaka tidpunktsvärden ger inte ett giltigt mätvärde. De detaljnivåer som stöds för tidsserien är dag, vecka, månad, kvartal och år. Data som kräver en högre detaljnivå (timme eller minut) passar inte bra för Tableau Pulse.
- Minst en dimension som kan användas för att filtrera data och insikter.
Tableau Pulse visar dimensionsnamn och värden som du kan lägga till som filter för mätvärden och i insiktstext. De här namnen och värdena i din datakälla bör vara lätta för andra att förstå. Följ de här rekommendationerna så att namnen och värdena passar med språket i Tableau Pulse för att skapa bästa möjliga upplevelse för Viewer-användare.
- Använd inledande versal istället för bara versaler.
- Använd mellanslag istället för bindestreck eller understreck för att skilja ord åt.
- Använd inte specialtecken.
- Använd inte booleska fält som visas som
true
ellerfalse
. - Använd inte fält som består av ID:n eller andra strängar som är omöjlig att tolka.
Skapa en mätvärdesdefinition
När du har kontrollerat att datakällan fungerar med Tableau Pulse är du redo att börja skapa din definition. Definitionsredigeraren är optimerad för större skärmar, så du bör skapa definitionen med en stationär eller bärbar dator istället för en mobilenhet.
För att skapa mätvärdesdefinitioner behöver du ha platsrollen Creator, Site Administrator Explorer eller Explorer (kan publicera) i Tableau Cloud. Om du har platsrollen Viewer kan du följa mätvärden och utforska insikter, men du kan inte skapa mätvärdesdefinitioner.
Från startsidan i Tableau Pulse väljer du Ny mätvärdesdefinition.
Välj en datakälla att ansluta till och välj sedan Anslut.
Som Namn anger du ett namn som inte används av andra mätvärdesdefinitioner.
Det här namnet visas på alla mätvärden som baseras på definitionen, så välj ett namn som är lätt för andra att förstå.
Som Beskrivning (valfritt) ger du korta detaljer för att hjälpa andra att förstå informationen.
Beskrivningen visas på definitionssidan. På insiktsutforskningssidan för varje mätvärde visas beskrivningen när användare trycker på infoikonen.
Begränsa redigering av definitioner och mål
Som standard kan alla användare med rätt platsroll redigera eller ta bort en mätvärdesdefinition och alla användare kan konfigurera, redigera eller ta bort mål för mätvärdena som baseras på den definitionen. Du kan begränsa dessa åtgärder till specifika användare och grupper. Du behöver inte lägga till Tableau-administratörer som redigerare eftersom de alltid har behörighet att redigera mätvärdesdefinitioner och mål.
Användare måste ha rollen Creator, Site Administrator Explorer eller Explorer (kan publicera) för att kunna redigera en mätvärdesdefinition. Om du ger en Viewer-användare behörighet att redigera en definition kommer den användaren ändå inte att kunna redigera definitionen, eftersom den platsrollen inte tillåter det. Behörigheten att redigera mål är inte begränsad av platsrollen, men mål är endast tillgängliga för användare som har tillgång till Tableau+.
Välj Vem som helst kan redigera under Redigeringsbehörigheter för definition eller Behörigheter för målredigering.
Använd reglaget Begränsa redigering.
Ange användare och grupper som ska läggas till som redaktörer.
Välj Lägg till.
Stäng dialogrutan Hantera redigerare.
Definiera mätvärdet
I Mätvärde väljer du fältet som ska spåras.
Du kan välja ett mätvärde eller en dimension, men dimensioner måste aggregeras som antal eller antal (distinkt) så att de resulterar i ett mätvärde som kan spåras.
Under Aggregering väljer du hur Tableau Pulse ska aggregera fältet du spårar.
Om du behöver en mer komplex aggregering, se Skapa en avancerad definition (valfritt).
Under Visa värden hittills i ett miniatyrdiagram som väljer du om du vill att punkterna i mätvärdesdiagrammet ska visas som en löpande totalsumma eller som icke-kumulativa värden.
Det aktuella värdet som visas högst upp i mätvärdet är alltid en löpande totalsumma för perioden du spårar. Den här inställningen gäller för miniatyrdiagram, översiktslinjediagram och tillämpliga insikter.
Som Definitionsfilter (valfritt) väljer du värden som begränsar mätvärdesdata.
Definitionsfilter påverkar data för alla mätvärden som baseras på definitionen och kan inte justeras av tittaren. Fält som läggs till som definitionsfilter ändrar definitionens innebörd. Till exempel kan ett definitionsfilter utesluta returnerade beställningar för att definiera nettoomsättningen. Om du bara vill använda ett fält för att segmentera data lägger du till ett justerbart mätvärdesfilter, som finns i avsnittet Alternativ. Mer information finns i Definiera mätvärdesalternativ.
- Som Tidsdimension väljer du fältet som definierar tidsserien.
Expandera Avancerade tidsinställningar (valfritt).
Ange en datumförskjutning för att ändra den sista punkten i ett mätvärdes tidsserie till ett visst antal dagar i det förflutna. Genom att till exempel ange en förskjutning på 2 justeras den sista punkten från ”Idag” till ”För 2 dagar sedan”. En förskjutning är användbar om data i din datakälla visas med en fördröjning. Annars kanske ditt mätvärde inte visar några data alls för den sista punkten i tidsserien.
För Minsta detaljnivå för tid väljer du en större detaljnivå om mindre enheter som dag eller vecka inte är meningsfulla baserat på dina data. Den här inställningen styr vilka tidsalternativ som är tillgängliga när användarna filtrerar mätvärden. På så sätt kan användare inte välja alternativ som saknar data.
För Jämfört med drar du den tidsjämförelse som du vill ska vara den primära jämförelsen till toppen av listan.
Den primära tidsjämförelsen visas i sammanfattningar och insikter samt på kortet med mätvärdesöversikten. Den sekundära jämförelsen visas utöver den primära när en användare öppnar ett mätvärde i Tableau Cloud för att se sidan med insikter. Om du inte vill ha en sekundär jämförelse väljer du x för att ta bort den.
Så fungerar räkenskapskalendrar med mätvärden
Om tidsdimensionen har konfigurerats till att använda en räkenskapskalender använder Tableau Pulse den kalendern. Mätvärden baserade på en definition med en räkenskapskalender visar räkenskapsår och räkenskapskvartal i diagram och insikter. När du skapar en definition listas räkenskapsstartmånaden under tidsdimensionsfältet, om ett sådant har ställts in. Det går inte att justera räkenskapskalendern i Tableau Pulse. För att ändra den redigerar du datakällan som används av definitionen. Mer information finns i Räkenskapsdatum.
Stöd för räkenskapskalendrar lades till i februari 2024. Betaversionen av Tableau Pulse hade inte stöd för räkenskapskalendrar. Om du skapade mätvärden under betaperioden och datan använder en räkenskapskalender, kommer dessa mätvärden inte automatiskt att uppdateras för att återspegla räkenskapskalendern. Du måste justera datumintervallet för att skapa nya mätvärden som använder räkenskapsåret. Ta sedan bort följare från mätvärdena som använde den gamla kalendern och lägg till dem i de nyskapade mätvärdena.
Skapa en avancerad definition (valfritt)
Om du föredrar flexibiliteten i att arbeta i den traditionella Tableau-miljön, eller om du behöver skapa beräknade fält, använder du den avancerade analysredigeraren.
På definitionspanelen väljer du Skapa avancerad definition.
Lägg till fält till mätvärdet, tidsdimensionen och filterhyllorna.
Endast de fält eller beräkningar som du lägger till i de här hyllorna sparas av redigeraren. Ändringar av nummerformat eller detaljnivåjusteringar som görs i de här fälten i den avancerade redigeraren överförs inte. Använd istället definitionsinställningarna för att ställa in en minsta detaljnivå för tid eller ändra nummerformatet.
Välj Tillämpa.
Fälten du lade till i redigeraren ersätter motsvarande fält i definitionspanelen. Om du vill redigera dessa fält öppnar du redigeraren igen. Du kan inte redigera fält som konfigurerats i den avancerade analysredigeraren i definitionspanelen.
Definiera mätvärdesalternativ
För Justerbara mätvärdesfilter lägger du till minst ett alternativ.
Dessa filteralternativ visas på mätvärden och möjliggör för användare att avgränsa data så att de tillgodoser deras behov. Om du justerar dessa filter skapas ytterligare mätvärden från en definition. De första 20 fälten du lägger till som justerbara mätvärdesfilter avgör också de dimensioner som används för att generera insikter om data. Om du lägger till fler än 20 fält visas dessa alternativ fortfarande som filter, men de används inte för att generera insikter eller är tillgängliga som uppdelningsalternativ.
Som Nummerformat kan du ange anpassade enheter som ska visas för värdet, eller så kan du ställa in värdet så att det visas som valuta eller som en procentsats.
Konfigurera insikter
Välj fliken Insikter.
Fälten under Insiktsdimensioner är samma fält som du lade till som justerbara mätvärdesfilter. Tableau Pulse använder dessa dimensioner vid övervakning av data för att få fram relevanta insikter, som visas i förhandsgranskningen av insikter.
För Att värdet går upp är väljer du om ändringen är neutral, gynnsam eller ogynnsam.
Det här alternativet styr färgen för ändringsvärdet: blått för neutralt, grönt för gynnsamt och rött för ogynnsamt. Det påverkar också språket som används i insikter som refererar till ändringen.
Under Insiktstyper väljer du Aktivera eller … och sedan Stäng av för att justera de typer av insikter som visas. Håll muspekaren över infoikonen för en beskrivning av vardera typ. Som standard är insiktstypen för utstickare på rekordnivå avstängd. Om du slår på den kräver den ytterligare konfiguration.
För Postidentifierare väljer du ett fält i dina data som har ett unikt värde för varje post, till exempel order-ID.
För Postidentifierarnamn (valfritt) väljer du ett fält i dina data som har ett namn som motsvarar postidentifieraren, till exempel Ordernamn.
För Singular och Plural (valfritt) lägger du till namn för posterna så som de ska visas i insiktstext, till exempel Order.
Kontrollera att förhandsgranskningen av mätvärden och insikter ser ut som förväntat och välj sedan Spara definition.
Tableau Pulse skapar definitionen tillsammans med det initiala mätvärdet, som inte har några justerbara mätvärdesfilter tillämpade. Du hittar definitionen under fliken Bläddra bland mätvärden på Tableau Pulse-startsidan.
En översikt över insiktstyper och insiktsplattformen finns i Insiktsplattformen och insiktstyperna i Tableau Pulse.
Skapa mätvärden
När du har skapat definitionen skickas du till det initiala mätvärdet för den definitionen. Den här sidan är insiktssidan för det mätvärdet. På den kan du se insikter baserade på dimensioner som du väljer, och du kan skapa fler mätvärden genom att justera filter.
För ett mätvärde för definitionen väljer du Justera. Filteretiketterna blir interaktiva.
Tryck på knapparna för att ändra tids- och filteralternativ.
Välj bockknappen. Om det inte finns ett mätvärde med den kombinationen av filter ännu, skapar Tableau Pulse ett.
Om du vill veta hur tittarna interagerar med dessa mätvärden, se Utforska mätvärden med Tableau Pulse (endast tillgänglig på engelska).
Redigera en mätvärdesdefinition
Om datakällan ändras och mätvärdena som är baserade på den bryts, redigerar du mätvärdesdefinitionen för att ta hänsyn till dessa ändringar. Alla ändringar du gör i definitionen påverkar alla mätvärden baserade på den.
Öppna ett mätvärde för definitionen du vill redigera.
I Åtgärdsmenyn väljer du Redigera definition.
Hur redigering av en definition påverkar mätvärden och mål
När du redigerar en definition kan dina ändringar påverka mätvärdena baserade på definitionen och målen baserade på dessa mätvärden.
Ändrat fält | Berörd funktion | Inverkan |
---|---|---|
Definitionsfilter, justerbara mätvärdesfilter | Mätvärden | Om du tar bort ett justerbart mätvärdesfilter eller lägger till ett definitionsfilter som exkluderar värdet som används i ett mätvärdesfilter, kommer mätvärden som använder det filtret inte att tas bort. Befintliga följare av ett berört mätvärde kan justera filtret och lägga till andra följare. Användare som inte redan är följare kan dock inte följa det mätvärdet på egen hand. Om du vill att användare inte längre ska kunna se mätvärden som är baserade på eliminerade filter, tar du bort följare från dessa mätvärden. Alternativt, om du vill bli av med alla mätvärden för en definition, tar du bort definitionen. |
Aggregering | Mål | Användare kan ställa in mål för mätvärden som använder en summa, antal eller distinkt antalsaggregering. Om du ändrar definitionen för att använda en aggregering som inte stöds (genomsnitt, minimum, maximum eller median), döljs alla befintliga mål för de berörda mätvärdena. Om du ändrar tillbaka definitionen för att använda en aggregering som stöds, återställs de redan existerande målen. |
Ta bort en mätvärdesdefinition
Om du tar bort en mätvärdesdefinition raderas också alla mätvärden baserade på den.
På startsidan i Tableau Pulse väljer du fliken Bläddra bland mätvärden.
På den mätvärdesdefinition som du vill ta bort väljer du åtgärdsmenyn (…) och sedan Ta bort.
Hantera följare
Följare är specifika för varje mätvärde, inte för mätvärdesdefinitionen som helhet. På så sätt får individer inom organisationen insikter om endast de mätvärden som är viktiga för dem. Varje gång du skapar ett nytt mätvärde måste du lägga till följare. Följare överförs inte från det mätvärde du senast tittade på.
Lägga till följare
Öppna mätvärdet som du vill lägga till följare till.
Tryck på knappen Följare.
I sökrutan anger du namnet på användaren eller gruppen som du vill lägga till.
Välj Lägg till.
Om användare läggs till i ett mätvärde som en del av en grupp kommer de inte att kunna ta bort sig själva individuellt. Om du vill att användarna ska ha kontroll över de mätvärden de följer lägger du till dem som individer.
Ta bort följare
Öppna mätvärdet som du vill ta bort följare från.
Tryck på knappen Följare.
Bredvid följarens namn väljer du Ta bort.
Se rekommenderade mätvärden för en instrumentpanel
För att få ett försprång när du skapar en mätvärdesdefinition kan du skapa en från listan över rekommenderade mätvärden som visas för instrumentpaneler.
Medan du tittar på instrumentpanelen som du vill skapa en mätvärdesdefinition från trycker du på knappen Dataguide i verktygsfältet.
På instrumentpanelen väljer du visualiseringen med de data du vill använda.
Dataguide visar rekommenderade mätvärden för denna visualisering. Beroende på hur väl data i visualiseringen passar kraven för ett mätvärde kan det hända att du inte ser rekommenderade mätvärden. Om dataguiden inte kan rekommendera ett komplett mätvärde kan det hända att den visar rekommenderade mätvärden eller dimensioner eller den primära datakälla som du ansluter till.
Välj en rekommendation för att konfigurera den i Tableau Pulse.
Rekommendationen är förifylld i definitionsredigeraren för Tableau Pulse. För att avsluta inställningen av definitionen, se Skapa en mätvärdesdefinition.
Lägga till mätvärden i en instrumentpanel
Om du vill visa mätvärden tillsammans med annat innehåll i en instrumentpanel lägger du till objektet Pulse Metric. De mätvärden som är tillgängliga att lägga till i en instrumentpanel är de som ansluter till samma publicerade datakällor som används av arbetsboken. Mer information om instrumentpanelsobjekt finns i Lägga till instrumentpanelsobjekt och ange alternativ.
- På en instrumentpanel drar du, från avsnittet Objekt, objektet Pulse Metric till instrumentpanelen.
- Välj en mätvärdesdefinition för att se listan över mätvärden baserade på den definitionen. Om det inte visas några mätvärdesdefinitioner skapar du en i Tableau Pulse.
- Välj ett mätvärde.
- För mätvärdesvisningen väljer du om du vill visa hela kortet eller ett kompakt kort.
- Välj om du vill länka mätvärdeskortet till dess sida för Tableau Pulse-insikter. Den här länken öppnas i en ny flik.
- Välj Lägg till i instrumentpanel.
När du har lagt till ett Pulse Metric-objekt kan du ändra mätvärdet eller justera inställningarna genom att välja Konfigurera från objektets snabbmeny.
Bädda in mätvärden
Du kan använda inbäddnings-API för att bädda in Tableau Pulse-mätvärden på webbsidor. Mer information finns i Bädda in Tableau Pulse.