Innan du installerar …

Obs! Du hittar mer information om de tekniska specifikationerna för Tableau Server på Tableaus webbplats, här(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Det här avsnittet innehåller krav och rekommendationer som ni bör beakta innan ni installerar Tableau Server i en produktionsmiljö.

Validera driftsättningsplanen för servern

Innan du ger dig in på att installera en ny Tableau Server-driftsättning i organisationen bör du överväga alternativen noga. I de flesta organisationer är Tableau Cloud en mer tillförlitlig och kostnadseffektiv analyslösning jämfört med en lokal installation av Tableau Server. Om du vill veta mer om hur väl Tableau Cloud passar er organisation kan du läsa det här blogginlägget, Should I move my analytics to the cloud?(Länken öppnas i ett nytt fönster) (på engelska).

Kör du redan Tableau Server och vill migrera till Tableau Cloud? Se Guide till manuell migrering för Tableau Cloud(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Om du har kommit till slutsatsen att ni måste installera Tableau Server lokalt bör du använda följande föreskrivna Tableau-driftsättning i Driftsättningsguide för Tableau Server för företag(Länken öppnas i ett nytt fönster). Den innehåller en skalbar och säker referensarkitektur som bygger på ett datanätverk med flera nivåer och har testats utförligt och stöds. Framöver satsar vi fullt ut på denna referensarkitektur för att underlätta funktionslanseringar och förbättra uppgraderingsscenarierna.

Maskinvarurekommendationer för produktionsinstallationer

Följande lista innehåller minimikraven för maskinvara för en produktionsinstallation av Tableau Server med en enda nod:

Viktig: Dessa rekommendationer är minimikrav och återspeglar kanske inte kraven för din installation och organisation. Det finns till exempel flera faktorer som påverkar kraven på diskutrymme, bland annat om du kommer att publicera extrakt eller flöden och antalet arbetsböcker i Tableau Server. Mer information om vad som kan påverka kraven på ledigt diskutrymme finns i Nödvändigt diskutrymme.

Installationstyp

Processor

CPU

RAM

Ledigt diskutrymme

Enskild nod

• 64-bitar (x86_64 chipset)
  • Måste stödja instruktionsuppsättningarna SSE4.2 och POPCNT
  • ARM-baserade processorer stöds inte

8 kärnor (16 vCPU:er), 2,0 GHz eller mer

Version 2022.3 och senare:

• 128 GB

Version 2021.4.0 till version 2022.1.x:

• 64 GB

Version 2021.3.x och tidigare:

• 32 GB

50 GB

Om du lägger till Tableau Prep Conductor i installationen av Tableau Server rekommenderar vi att du lägger till en andra nod som bara kör Tableau Server Prep Conductor. Denna nod ska ha minst 4 kärnor (8 vCPU:er) och 16 GB RAM-minne.

Driftsättning för flera noder och företagsinstallationer

Kontakta Tableau för teknisk vägledning.

Noder måste uppfylla eller överskrida minimikraven för maskinvara, förutom:

• Dedikerade noder för bakgrundsprocesser som kör upp till två instanser av bakgrundsprocessorn, där 4 kärnor kan accepteras.

• Dedikerad nod för Tableau Prep Conductor: minst 4 kärnor (8 vCPU:er) och 16 GB RAM.

• Dedikerad nod för oberoende gateway: minst 2 kärnor (4 vCPU:er), 8 GB RAM och 100 GB ledigt diskutrymme.

Viktigt: Kravet på diskutrymme kan inte kontrolleras förrän du initierar TSM. Om du inte har tillräckligt med utrymme får du inte veta detta förrän du har installerat Tableau Server-paketet.

50 GB tillgängligt diskutrymme, med minst 15 GB allokerat till katalogen /opt och resten allokerat till katalogen /var för datalagring.

• Ledigt diskutrymme beräknas när installationsprogrammet för Tableau Server har tagits bort. Installationsprogrammet använder cirka 1 GB utrymme. Du kan behöva tilldela ytterligare diskutrymme beroende på olika faktorer, till exempel om du ska använda extrakt.

De huvudsakliga Tableau Server-delarna måste installeras i en katalog med minst 15 GB ledigt diskutrymme. Tableau Server-paketet installeras om du försöker installera Tableau Server på en dator som inte har tillräckligt med utrymme, men du kan inte fortsätta med installationen. Som standard är installationsplatsen katalogen /opt. Du kan ändra installationsplatsen för Tableau Server på RHEL-distributioner.

Om du planerar att använda extrakt i stor utsträckning kan du behöva tilldela ytterligare diskutrymme. Du kan ange en annan katalog för lagring av data (extrakt) under installationen.

• Utrymmeskrav för nätverksanslutna enheter för extern fillagring: Om du planerar att konfigurera Tableau Server med extern fillagring måste du beräkna hur mycket lagringsutrymme som ska avsättas på den nätverksanslutna enheten.

Beräkna lagringsutrymme: Du måste ta hänsyn till mängden lagringsutrymme som krävs för att publicera och uppdatera extrakt. Dessutom måste du ta hänsyn till storleken på lagringsplatsens säkerhetskopia, om du inte uttryckligen väljer att köra säkerhetskopieringen separat enligt beskrivningen i avsnittet Alternativ 2: Säkerhetskopiera lagringsplatsen separat.

• Extrakt:
      • Tänk på antalet extrakt som kommer att publiceras till Tableau Server och storleken på varje extrakt. Testa behovet genom att publicera flera extrakt till Tableau Server och sedan kontrollera hur mycket diskutrymme som används. Du kan använda denna mängd diskutrymme för att enklare räkna ut hur många extrakt som kommer att publiceras till Tableau Server med tiden samt hur varje befintligt extrakt kommer att öka i storlek.
      • Tänk på utrymmet som krävs av temp-mappen när extrakten uppdateras. Temp-mappen, där ett extrakt lagras under uppdatering, kan kräva upp till tre gånger mer utrymme än extraktets slutliga storlek.

• Lagringsplatsens säkerhetskopia:
      • För att få en uppskattning av datastorleken på lagringsplatsen kan du kontrollera storleken på katalogen <data directory>/pgsql/data/base.

• Om du vill veta den exakta storleken på lagringsplatsens data öppnar du säkerhetskopian och använder storleken på filen workgroup.pg_dump.
  • Antalet kärnor baseras på ”fysiska” kärnor. Fysiska kärnor kan representera verklig servermaskinvara eller kärnor på en virtuell dator (VM). Hyper-threading ignoreras vid räkning av kärnor.

• RAM-minnet som visas är det minsta som rekommenderas för en installation med en nod. Installationen kan fungera bättre med mer RAM-minne, beroende på till exempel aktivitet, antal användare och bakgrundsjobb.

En fullständig lista med rekommendationer och minimikrav finns i avsnittet Minsta maskinvarukrav och rekommendationer för Tableau Server. Information om de maskinvaruspecifikationer som Tableau använder internt för att testa skalbarhet finns i Maskinvarurekommendationer för produktionsinstallationer.

När det gäller driftsättning i offentliga moln på Amazon Web Services och Google Cloud Platform så är deras ”vCPU” i själva verket en CPU-hypertråd, inte en komplett CPU-kärna. Vid dimensionering av molninstanser behöver du dubbelt så många vCPU jämfört med vad som anges i CPU-kraven för Tableau Server (8 vCPU krävs för en minimal testinstallation, 16 vCPU rekommenderas för en installation med bara en nod).

Operativsystemkrav

Följande Linux-distributioner stöds:

2021.4.x2022.1.0 -
2022.1.11
2022.1.12+2022.3.0 -
2022.3.3
2022.3.4+2023.1.0 -
2023.1.7
2023.1.8+2023.3.02023.3.1+
AlmaLinux 8.x
AlmaLinux 9.x
Amazon Linux 2
Amazon Linux 2023
CentOS 7.9+
(inte 8.x)
CentOS Stream 8.x
CentOS Stream 9.x
Debian 9Obs! Från och med juli 2022 stöds inte längre Debian-distributioner. Mer information finns i det här Tableau Community-inlägget(Länken öppnas i ett nytt fönster).
RHEL 7.3+
RHEL 8.3+
RHEL 9.x
Oracle Linux 7.3+
(inte 8.x)
Oracle Linux 8.x
Oracle Linux 9.x
Rocky Linux 8.x
Rocky Linux 9.x
Ubuntu 16.04 LTS
Ubuntu 18.03 LTS
Ubuntu 20.04 LTS
Ubuntu 22.04 LTS

Information om kraven för Linux-distributioner med Tableau Server i en container finns i Stödda distributioner för byggnad.

Viktigt: För att säkerställa att du har de senaste säkerhets- och funktionskorrigeringarna rekommenderar Tableau starkt att du använder den senaste versionen av Linux-distributionen som du driftsätter på. Tableau testar och validerar normalt på den senaste mindre versionen av en större distributionsversion som stöds.

Ytterligare anteckningar om Linux-distributioner:

• Distributioner från Red Hat Enterprise Linux (RHEL), CentOS, Oracle Linux och Amazon Linux kallas kollektivt RHEL-liknande i denna dokumentation.

• Från och med juli 2022 stöds inte längre Debian-distributioner. Mer information finns i det här Tableau Community-inlägget(Länken öppnas i ett nytt fönster).

• Icke-LTS-utgåvor av Ubuntu stöds inte.

• Ubuntu version 17.04 stöds inte.

• Stöd för Ubuntu version 20.04 lades till i Tableau Server version 2023.1.0 och i underhållsversionerna av Server 2022.1.12 och 2022.3.4. Det stöds inte i tidigare versioner.
  • Tidigare versioner av CentOS och Ubuntu stöds inte eftersom Tableau Server kräver systemd för processhantering.

• Installationsversionen med filtillägget debinstalleras både på Ubuntu- och Debian-distributioner.

• Anpassade kärnor stöds inte.

I en installation av Tableau Server med flera noder måste alla datornoder där du installerar Tableau köra Linux och dessutom samma distribution av Linux.

Installationskatalog

De huvudsakliga Tableau Server-komponenterna installeras som standard i katalogen /opt.

• Den katalog där du installerar Tableau Server måste ha minst 15 GB ledigt diskutrymme. Tableau Server-paketet installeras om du försöker installera Tableau Server på en dator som inte har tillräckligt med utrymme, men du kan inte fortsätta med installationen.
  • Du kan ange en annan installationsplats än standardplatsen på RHEL-liknande system, men du kan inte ändra installationsplatsen på Ubuntu.
  • Ange inte en symbolisk länk eller en katalog på en NFS-volym (Network File System) när du anger en annan installationsplats än standardplatsen på RHEL-liknande system.

Datakatalog

Tableau Server skapar som standard en datakatalog för allt innehåll och alla extrakt som hanteras av Tableau. Katalogen skapas här: /var/opt/tableau/tableau_server.

Du kan ange en annan katalog för datalagring (extrakt) under installationen. Om du tänker använda en annan katalog skapar du inte den katalogen. Låt i stället Tableau Server-installationen skapa katalogen. Datakatalogen kräver särskilda behörigheter som anges under installationen.

Om du vill byta datakatalog måste du skicka en flagga tillsammans med sökvägen för datakatalogen när du kör skriptet initialize-tsm. Se Hjälputdata för skriptet initialize-tsm.

Om du ändrar standarddatakatalogen:

• Ange inte en symbolisk länk eller en plats för datakatalogen på en NFS-volym (Network File System).
  • Ange inte en datakatalog med en sökväg som innehåller en punkt eller ett blanksteg. Om sökvägen innehåller en punkt eller ett blanksteg misslyckas initieringen.
  • Datakatalogen måste vara en annan katalog än installationskatalogen.

Viktigt: Du kan inte ändra datakatalogens plats efter att du kört initialize-tsm. Datakatalogens plats består under hela driftsättningens livstid, inklusive efterföljande uppgraderingar.

Tableau Prep Conductor

Tableau Prep Conductor är en av processerna på Tableau Server. Den kör ett flöde, kontrollerar anslutningens inloggningsuppgifter och skickar en varning om ett flöde misslyckas. Tableau Prep Conductor utnyttjar schemaläggnings- och spårningsfunktionerna i Tableau Server så att du kan automatisera körningsflöden för att uppdatera flödesutdata i stället för att logga in på Tableau Prep Builder för att köra enskilda flöden manuellt efterhand som data förändras.

Tableau Prep Conductor har en separat licens och är tillgängligt via Datahantering-licensen. Mer information om licensiering för Tableau Prep Conductor finns i Licens för Datahantering.

Du bör aktivera Tableau Prep Conductor på en dedikerad nod. Du hittar mer information här:

Ytterligare krav

Se till att miljön även uppfyller följande ytterligare krav:

Värdnamn

• Tableau Server måste kunna matcha värdnamnet till en IP-adress antingen med hjälp av domännamnservern (DNS) eller en lokal värdfil på den dator som kör Tableau Server. Som standard lagras värdfilerna i /etc/hosts.
  • Serverns värdnamn får inte ändras efter att du startat Tableau Services Manager under konfigurationen. Detta kan till exempel hända om du använder paketet ”cloud-init” för att initiera en virtuell dator och sedan installerar Tableau Server på den virtuella datorn.
  • Värdnamn som innehåller understreck (_) stöds inte av Tableau Server.

Statisk IP-adress

Den dator där du installerar Tableau Server måste ha en statisk IPv4- eller IPv6-adress.

Databasdrivrutiner

För att kunna ansluta till specifika datakällor måste rätt databasdrivrutiner vara installerade på den dator där du installerar Tableau Server. Mer information finns i Databasdrivrutiner.

Tillgängliga portar

TSM och Tableau Server kräver båda en tillgänglig TCP-port för att du ska kunna komma åt dem. TSM använder som standard port 8850, och gateway-tjänsten för Tableau Server använder som standard port 80. Du bör försäkra dig om att varken port 8850 eller port 80 används på det aktuella systemet innan du installerar Tableau Server. Om de portarna inte är tillgängliga kan TSM- och gateway-portarna mappas om dynamiskt till andra portnummer, och det finns för tillfället inget gränssnitt för att visa vilka portar de har mappats om till.

Läs mer i Tableau Services Manager-portar.

Konfiguration av lokal brandvägg

Om du kör en brandvägg på datorn där du ska installera Tableau Server, måste du öppna följande standardportar för Tableau Server-trafik. Alla portnummer utom 443 kan ändras.

PortTCP/UDPAnvänds av ...TYPE OF INSTALLATION
Allt

Driftsatt/Hög tillgänglighet

80TCPGatewayX
443TCPSSL. När Tableau Server är konfigurerad för SSL dirigerar applikationsservern om förfrågningar till denna port. Ändra inte denna port.X
8850TCPTableau Services Manager.X
8060TCPPostgreSQL-databasX
8061TCPPostgreSQL verifieringsport för säkerhetskopieringX
8000-9000TCPPortintervall reserverade som standard för dynamisk mappning av Tableau-processer X
27000-27009TCPPortintervall som används av Tableau Server för licenstjänst. Detta intervall måste vara öppet på noden som kör licenstjänsten och tillgängligt från andra noder. Som standard är det den initiala noden som kör licenstjänsten.X

Läs mer i Tableau Services Manager-portar och Konfigurera en lokal brandvägg.

Systemanvändare och grupper

Tableau Server på Linux behöver använda en oprivilegierad användare och två grupper för att fungera korrekt. Standardkontot och grupperna skapas automatisk i Tableau under konfigurationen. Du kan också ange befintliga konton om du vill. Läs mer i Systemanvändare och grupper

och TSM-behörighetsgrupp.

Sudo- och rotåtkomst

Alla installations- och administrationsuppgifter för Tableau Server måste köras med rotbehörighet. Detta uppnås ofta med sudo-kommandot, men det går också att köra kommandona direkt som rotanvändare.

För att installera Tableau Server med rotkontot måste du ange ett användarkonto under installationen. Det kontot används sedan för att hantera TSM. Ange önskat konto genom att köra skriptet initialize-tsm med alternativet -a. Se Hjälputdata för skriptet initialize-tsm.

Kontolösenord

Det användarkonto som du använder för att installera och administrera Tableau Server måste kunna autentisera med ett lösenord. Det innebär att användaren inte får använda något annat autentiseringssätt (till exempel autentisering med offentlig nyckel).

Om det konto du använder för att installera och initiera Tableau Server inte har något lösenord kan du ange ett med kommandot passwd:

sudo passwd $USER

Åtkomstkrav för portar

Om du vill utföra en fjärrinstallation av Tableau Server, till exempel med SSH, kontrollerar du att följande portar är öppna:

• 8850. Den port som används för TSM-webbgränssnittet. Du kan använda det här gränssnittet för att konfigurera Tableau Server.
  • 80. Den port som används för det huvudsakliga Tableau Server-webbgränssnittet.

Installationsprogrammet för Tableau Server försöker öppna de här portarna under installationen, men kan bara öppna dem för firewalld-brandväggen. Om datorn har en annan brandvägg måste du öppna portarna innan du installerar.

Miljöer med virtuella behållare

Från och med version 2021.2 kan vissa konfigurationer av Tableau Server på Linux köras i en behållare. Du kan läsa mer om de konfigurationer som stöds i Tableau Server i en container.

Tidigare versioner av Tableau Server på Linux och konfigurationer som saknar stöd har inte testats och stöds inte i miljöer med virtuella behållare, som Docker. I de här fallen fungerar Tableau Server på Linux inte som väntat när det installeras i de här miljöerna.

Paketkrav

Systemd

Tableau Server kräver systemd för att hantera tjänster. Det här paketet installeras som standard på CentOS 7 och Ubuntu 16. Om du bestämmer dig för att testa Tableau Server i en modifierad version av de här distributionerna kan du köra följande kommando för att bekräfta att systemd har installerats:

whereis systemd

Om systemd har installerats visas installationsplatsen. Du kan till exempel se följande utdata:

systemd: /usr/lib/systemd /etc/systemd /usr/share/systemd /usr/share/man/man1/systemd.1.gz

Om systemd är installerat, men kraven för systemd inte uppfylls i den kontroll som utförs av installationsprogrammet för Tableau, är det troligt att systemd inte är igång. Kontrollera att systemd är igång genom att köra följande kommando:

ls /run/systemd

Utdata visas som en lista över filer och kataloger. Om systemd är igång inkluderar utdata system. Om system inte ingår i utdata är systemd inte igång.

Antivirusprogram

Antivirusprogram som skannar kataloger som används av Tableau Server kan skapa konflikter med installationen och den pågående användningen av Tableau Server. I vissa fall kan detta resultera i installationsfel, problem med att starta Tableau Server eller påverka prestanda. Följ rekommendationerna i kunskapsbasen(Länken öppnas i ett nytt fönster) om du planerar att köra antivirusprogram på datorn som kör Tableau Server.

Fortsätt till nästa steg: Installera och konfigurera Tableau Server.