Migrera Tableau Server från Windows till Linux

Kunder som kör Tableau Server på Windows kan migrera till Linux genom att ta en säkerhetskopia av sin befintliga Tableau-installation och återställa den till en ny installation på Linux. Detta ämne beskriver de steg som krävs för att göra denna migrering. Du kan inte migrera eller uppgradera från en betaversion av Tableau Server till en officiellt släppt version.

De grundläggande stegen för att migrera från Tableau Server på Windows till Tableau Server på Linux inkluderar:

1. Steg 1: Planera din migrering – Planera för din migrering, inklusive att samla in all information du behöver för att lyckas. Under detta steg bör du bekanta dig med potentiella skillnader mellan Tableau Server på Windows och Tableau Server på Linux.

2. Steg 2: Skapa en säkerhetskopia – Skapa en säkerhetskopia av Tableau Server på Windows.

3. Steg 3: Installera Tableau Server på Linux och återställa Windows-säkerhetskopian – Installera en ny instans av Tableau Server på Linux i en testmiljö så att du kan testa migreringen och sedan återställa din Windows-säkerhetskopia. Återställningen av din Windows-säkerhetskopia kommer att återställa Tableau-innehållet (användare, projekt, webbplatser, arbetsböcker och datakällor), men kommer inte att återställa anpassningar, så du måste spendera lite tid på att konfigurera Tableau Server på Linux för att matcha förväntningarna i din organisation. Om du har en installation med flera noder måste du lägga till noder och konfigurera dem separat.

4. Steg 4: Testa Tableau Server på Linux – Testa Tableau Server på Linux för att kontrollera att innehållet är där som förväntat, och att användare kan utföra alla åtgärder de gör i Windows. Titta specifikt på eventuella förändringar som identifierats som potentiella skillnader mellan Tableau Server i Windows och Tableau Server på Linux. Inkludera viktiga intressenter i testerna både för att utnyttja deras kunskaper och för att hjälpa till att kommunicera de kommande förändringarna.

5. Steg 5: Installera Tableau Server på Linux i din produktionsmiljö och återställa Windows-säkerhetskopian – När du är säker på att Tableau Server på Linux ger dig den funktionalitet du behöver, kan du installera Tableau i din produktionsmiljö på Linux och återställa Windows-säkerhetskopian.

Steg 1: Planera din migrering

En lyckad migrering från Windows till Linux kräver en del förberedelse i förväg. Du måste uppfylla följande krav:

• Identitetsregister: Du kan endast återställa från en säkerhetskopia som har samma typ av identitetsregister som servern som körs. En säkerhetskopia från en server som använder lokal autentisering kan till exempel återställas till en Tableau-server som har initierats med lokal autentisering. En säkerhetskopia från en server som använder Active Directory-autentisering kan dock inte återställas till en server som har initierats med lokal autentisering. För att ändra identitetsregister från ett lokalt identitetsregister till ett externt identitetsregister, se Ändra identitetsregistret.

• Serveradministratör: Du måste ha lösenord för minst ett av användarkontona med serveradministratörsrättigheter från driftsättningen av Tableau Server-källan (Windows). Du måste ha samma användare som serveradministratör i den migrerade distributionen till Linux.

• Ren installation av Tableau Server för Linux: När du installerar Tableau Server på Linux senare i detta ämne, se till att använda samma identitetsregistertyp som du använder på Windows, och skapa inte användare eller innehåll. När du återställer Windows säkerhetskopieringsfil till Linux driftsättning av Tableau Server kommer alla användardata och allt innehåll att bytas ut från Windows-säkerhetskopieringsfilen.

• Skillnader mellan Windows och Linux: Granska skillnaderna mellan Tableau Server på Windows och på Linux så att du är medveten om dem och kan undersöka det i din testmiljö.

• Om du migrerar från en version av servern på Windows före 10.5, ska du hantera migrationen som en uppgradering och bekanta dig med eventuella ändringar mellan din befintliga version och 10.5 genom att läsa Vad har ändrats(Länken öppnas i ett nytt fönster) i servern på Windows-hjälpen.

• Eventuella anpassade teckensnitt som du använder kan behöva installeras på din Linux-dator och kan återges på ett annat sätt där än i Windows.

• Anslutningsalternativ för Linux är en delmängd av de som är tillgängliga för Tableau Server på Windows. Granska vilka anslutningstyper som finns tillgängliga och se till att de du behöver stöds.

Steg 2: Skapa en säkerhetskopia

Använd TSM för att skapa säkerhetskopian.

Om du migrerar från Tableau Server i Windows:

1. Logga in på datorn som kör Tableau Server i Windows.

2. Öppna en kommandotolk som administratör.

3. Kör följande kommando:

tsm maintenance backup -f <filename> -d

Inkludera flaggan -d för att inkludera datumet i säkerhetskopieringsfilens namn.

För mer information, se Säkerhetskopiera Tableau Server-data(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau Server i Windows-hjälpen.

Steg 3: Installera Tableau Server på Linux och återställa Windows-säkerhetskopian

Installera Tableau Server på Linux i en testmiljö:

• Installera Tableau Server för Linux enligt proceduren, Installera och konfigurera Tableau Server. Använd samma identitetsregister som i din driftsättning av Windows och skapa inte användare eller innehåll.

Återställ Tableau Server på Windows-säkerhetskopia:

1. Kopiera Windows-säkerhetskopieringsfilen till datorn som kör Tableau Server på Linux. Som standard kommer återställningsprocessen att leta efter filen på den här platsen:

/var/opt/tableau/tableau_server/data/tabsvc/files/backups/

Du kan ändra platsen. Du hittar mer information i Sökvägar för tsm.

2. Kör följande kommando för att stoppa Tableau Server:

tsm stop
  3. Kör följande kommando för att återställa från säkerhetskopian:

tsm maintenance restore -f <filename.tsbak>

Där <filename.tsbak> är namnet på din säkerhetskopia, till exempel tabserver-2017-10-20.tsbak.

Mer information finns i tsm underhåll återställa

4. Kör följande kommando för att starta Tableau Server:

tsm start

När du har återställt ditt Tableau-innehåll kan du behöva konfigurera Tableau Server. Om du till exempel migrerar från en installation med flera noder måste du lägga till och konfigurera de ytterligare noderna. Du måste också konfigurera eventuella anpassningar som du har gjort i Windows, inklusive kopiering över bild- eller logofiler om tillämpligt.

Steg 4: Testa Tableau Server på Linux

När du har installerat Tableau Server på Linux och återställt din Windows-säkerhetskopia kan du testa den nya versionen av Tableau Server. Eftersom återställningsprocessen bara återställer innehåll till Tableau, kan du behöva uppdatera konfiguration, topologi (lägga till ytterligare noder till exempel), och eventuella anpassningar du har i din Windows-installation.

Du bör känna till skillnaderna mellan Windows och Linux samt eventuella problemområden. Testa grundläggande funktionalitet, tillsammans med eventuella särskilda aspekter av servern som din organisation förlitar sig på. Det kan till exempel finnas viktiga datakällor som din organisation använder med Tableau. Testa dessa för att vara säker på att du ser vad du förväntar dig.

Dessa är några testområden som ska beaktas:

• Användaråtkomst. Bekräfta att Tableau Server-användare, inklusive administratörer kan logga in. Testa din normala inloggningsprocess för användare. Be några av dina användare att delta i testningen för att se till att de kan logga in som förväntat och att de kan komma åt samma innehåll som de har åtkomst till i din produktionsmiljö.

• Visa inbyggda administratörsvyer. Med denna utgåva av Tableau Server på Linux måste du installera PostgreSQL-drivrutiner manuellt, och administratörsvyerna är beroende av dessa. Bekräfta att du har installerat de drivrutiner som krävs genom att öppna de inbyggda administratörsvyerna. Mer information finns i Administrativa vyer .

• Tillgänglighet av datakälla. Tableau Server på Linux stöder en delmängd av datakällorna på Tableau Server i Windows. Du måste bekräfta att de datakällor som används av din organisation stöds på Linux och installera alla drivrutiner som krävs. Mer information om vilka datakällor som stöds finns Tekniska specifikationer för Tableau Server.(Länken öppnas i ett nytt fönster) Information om installation av drivrutiner finns Databasdrivrutiner.

• Tillgång till filbaserade datakällor på delade enheter. Datakällor som Excel-filer på nätverksenheter kräver särskilda åtgärder för att vara åtkomliga från Linux. Du eller din IT-avdelning måste montera enheterna och uppdatera alla arbetsböcker med hjälp av dessa datakällor. Mer information om anslutning till nätverksenheter finns i Tableau Community.

• Visa publicerade arbetsböcker. Låt användare som är bekanta med innehållet försöka visa publicerade arbetsböcker för att se till att de visas som förväntat. Testvyer som är inbäddade i webbsidor (till exempel i SharePoint-sidor). Var särskilt medveten om hur teckensnitt kan skilja sig mellan Windows och Linux, och vissa anpassade teckensnitt kan behöva läggas till i din Linux-dator, eller ersättas med andra teckensnitt om de inte är tillgängliga på Linux. Instrumentpanellayouter kan också se annorlunda ut, på grund av skillnader i teckensnitt.

• Serverprocesser. Logga in till Tableau Server som serveradministratör och öppna sedan sidan Serverstatus för att bekräfta att alla tjänster och processer körs som förväntat. Var medveten om avsiktliga förändringar på grund av ändringar i version 10.5. Mer information finns i Tableau Server datamotor.

• Publicera arbetsböcker och datakällor. Be användarna publicera arbetsböcker och datakällor från Tableau Desktop för att kontrollera att det fungerar som förväntat. Du kan behöva installera drivrutiner för att stödja datakällans anslutningar som du använder. Se Databasdrivrutiner.

• Prenumerationer och extraktuppdateringar. Kör några extraktuppdateringar manuellt för att bekräfta att de slutförs. Kör några viktiga schemalagda extraktuppdateringar för att bekräfta att de slutförs som förväntat.

• Behörigheter. Bekräfta att behörigheter fortfarande är inställda som förväntat för användare och innehåll.

• Kommandoradsverktyg och API:er. Om tillämpligt ska du testa kommandoradsverktygen (tsm och tabcmd) och programåtkomst via API:er.

Steg 5: Installera Tableau Server på Linux i din produktionsmiljö och återställa Windows-säkerhetskopian

När du har slutfört testningen och identifierat de områden som kräver ytterligare ändringar från din sida, eller kommunikation med dina användare, är du redo att installera Tableau Server på Linux i din produktionsmiljö och återställa Windows-säkerhetskopian. Följ samma steg som beskrivs ovan för att göra detta.