Een basisweergave maken om uw data te verkennen

In dit onderwerp wordt de databron Sample - Superstore gebruikt om te laten zien hoe u basisweergaven maakt en uw data verkent. Het laat zien hoe uw kijk op data in Tableau verandert naarmate u de toepassing beter leert kennen.

Als u Tableau Cloud en Tableau Server gebruikt om data te verkennen en weergaven te bewerken, raadpleegt u Tableau gebruiken op het web.

Verbinding maken met uw data

De eerste stap is om verbinding te maken met de data die u wilt verkennen. In dit voorbeeld ziet u hoe u verbinding maakt met data van Sample - Superstore in Tableau Desktop.

  1. Open Tableau. Klik op de startpagina, onder Verbinding maken, op Microsoft Excel. Navigeer in het dialoogvenster Openen naar het Excel-bestand Sample - Superstore op uw computer. Ga naar /Documents/My Tableau Repository/Datasources/version number/[language]. Selecteer Sample - Superstore en klik vervolgens op Openen.

  2. Nadat u verbinding hebt gemaakt met de Excel-data, worden op de pagina Databron de werkbladen of tabellen in uw data weergegeven. Sleep de tabel 'Bestellingen' naar het canvas om die data te gaan verkennen.

    Afhankelijk van de manier waarop uw data zijn gestructureerd, moet u de data mogelijk nog meer voorbereiden en integreren voordat u deze in Tableau kunt gaan verkennen. Zie Verbinding maken met data en data voorbereiden en Tips voor het werken met uw data voor meer informatie over het verbinding maken met uw data.

  3. Klik op het tabblad van het werkblad om naar het nieuwe werkblad te gaan en uw analyse te starten.

Het deelvenster Data

In het werkblad worden de kolommen uit uw databron weergegeven als velden aan de linkerkant in het deelvenster Data. Het deelvenster Data bevat verschillende velden die zijn geordend per tabel. Voor elke tabel of map in een databron worden dimensievelden boven de grijze lijn en meetwaardevelden onder de grijze lijn weergegeven. Dimensievelden bevatten doorgaans categorische data, zoals producttypen en datums, terwijl meetwaardevelden numerieke data bevatten, zoals verkoop- en winstcijfers. In sommige gevallen kan een tabel of map in eerste instantie alleen dimensies of alleen meetwaarden bevatten. Zie Dimensies en meetwaarden, blauw en groen voor meer informatie.

Zie Velden zoeken voor meer informatie over het zoeken naar velden in het deelvenster Data. Zie De Tableau-werkruimte voor meer informatie over de onderdelen van de werkruimte.

Als u meer dan één databron in een werkmap gebruikt, klikt u op de naam van de databronverbinding in het deelvenster Data om deze voor gebruik te selecteren. Zie Navigeren door databronnen in het deelvenster Data voor meer informatie.

Zie Velden in het deelvenster Data ordenen en aanpassen, Standaardinstellingen van velden bewerken en Werken met databronnen in het deelvenster Data voor meer informatie over de vele manieren waarop u de velden in het deelvenster Data kunt aanpassen.

Als u gerelateerde dimensievelden hebt, wilt u deze mogelijk groeperen in een map of als een hiërarchie. In deze databron zijn bijvoorbeeld Land, Staat, Stad en Postcode gegroepeerd in een hiërarchie met de naam Locatie. U kunt inzoomen op een hiërarchie door op het plusteken (+) in een veld te klikken of uitzoomen door op het minteken (-) in een veld te klikken.

De weergave maken

Een weergave is een visualisatie die u in Tableau maakt. Een visualisatie kan een diagram, grafiek, kaart, plot of zelfs een teksttabel zijn.

Voordat u begint met het maken van een weergave, moet u bedenken welke vraag of vragen u met de data wilt beantwoorden. Elke weergave die u in Tableau maakt, moet beginnen met een vraag. Wat wilt u weten?

Elke keer als u een veld naar de weergave of een container sleept, stelt u een vraag over de data. De vraag varieert afhankelijk van het veld dat u kiest, waar u het plaatst en de volgorde waarin u het aan de weergave toevoegt.

Bij elke vraag die u stelt, verandert de weergave om het antwoord visueel uit te beelden met markeringen die worden weergegeven door vormen, tekst, hiërarchieën, tabelstructuren, assen en kleuren.

Verschillende manieren om een weergave te maken

Wanneer u een weergave maakt, voegt u velden toe uit het deelvenster Data. U kunt dit op verschillende manieren doen.

Bijvoorbeeld:

  • Sleep velden uit het deelvenster Data en plaats ze op de kaarten en in de containers die deel uitmaken van elk Tableau-werkblad.

  • Dubbelklik op een of meer velden in het deelvenster Data.

  • Selecteer een of meer velden in het deelvenster Data en kies vervolgens een diagramtype uit Laten zien, waarmee de diagramtypen worden weergegeven die geschikt zijn voor de velden die u hebt geselecteerd. Zie Laten zien gebruiken om met een weergave te beginnen voor nadere informatie.

  • Als u een tabelweergave wilt maken, plaatst u een veld op het raster Veld hier neerzetten.

    Zie Een visualisatie maken door velden naar de weergave te slepen voor meer informatie over het maken van visualisaties met velden.

    Als u data in Tableau gaat verkennen, zult u ontdekken dat er veel manieren zijn om een weergave te maken. Tableau is zeer flexibel en ook erg vergevingsgezind. Als u tijdens het maken van een weergave op een doodlopend spoor bent beland, kunt u altijd teruggaan naar een vorig punt in uw verkenning.

    • Als u iets ongedaan wilt maken of opnieuw wilt uitvoeren, klikt u op de werkbalk op Ongedaan maken of Opnieuw .

    U kunt alle voorgaande bewerkingen ongedaan maken tot de laatste keer dat u de werkmap opende. U kunt bewerkingen een onbeperkt aantal keren ongedaan maken of opnieuw uitvoeren.

Een geheel nieuwe weergave maken

Deze stappen laten zien hoe u een basisweergave maakt die de winst op jaarbasis weergeeft.

  1. Sleep vanuit het gebied Dimensies in het deelvenster Data het veld Besteldatum naar de container Kolommen. Mogelijk moet u de hiërarchie Bestelling uitvouwen om de orderdatum te kunnen zien.

    Wanneer u een veld over een container sleept, geeft een plusteken aan dat de container het veld kan accepteren.

    De resulterende tabel bestaat uit vier kolommen en één rij. Elke kolomkop duidt een lid van het veld Orderdatum aan (het standaarddatumniveau is JAAR). Elke cel bevat een label 'Abc', wat aangeeft dat het huidige markeringstype voor deze weergave tekst is.

    Het veld is blauw gekleurd, wat aangeeft dat het discreet is. Zie Dimensies en meetwaarden, blauw en groen voor meer informatie.

    Het standaarddatumniveau wordt bepaald door het hoogste niveau dat meer dan één afzonderlijke waarde bevat (bijvoorbeeld meerdere jaren en meerdere maanden). Dat betekent dat als [Besteldatum] data van slechts één jaar, maar van meerdere maanden bevatte, het standaardniveau 'maand' zou zijn. U kunt het datumniveau wijzigen via het veldmenu.

    Als u zich afvraagt waarom er twee groepen datumniveaus zijn (van jaar tot dag), worden bij de eerste groep opties gedeelten van datums en bij de tweede groep opties datumwaarden gebruikt. Zie Datumniveaus wijzigen voor meer informatie.

    Tip: als u de titel op het werkblad wilt verbergen, selecteert u de vervolgkeuzelijst rechts van de titel (Blad 1) en selecteert u Titel verbergen.

  2. Sleep het veld Winst vanuit het deelvenster Data naar de container Rijen.

    Het veld Winst is groen gekleurd in de container Rijen, wat aangeeft dat het continu is. Ook verandert de veldnaam in SUM(Winst). Dat komt doordat meetwaarden automatisch worden geaggregeerd wanneer u ze aan de weergave toevoegt en de standaardaggregatie voor deze meetwaarde is SUM. Zie Dimensies en meetwaarden, blauw en groen voor meer informatie over wat er gebeurt als u een meetwaarde toevoegt aan een weergave en waarom dit gebeurt.

    Tableau transformeert de tabel in een lijndiagram en maakt een verticale as (langs de linkerkant) voor de meetwaarde.

    Met een lijndiagram kunt u goed data over een bepaalde periode vergelijken en effectief trends vaststellen.

    Dit lijndiagram toont de winst over een bepaalde periode. Elk punt op de lijn toont de som van de winst voor het betreffende jaar.

    Bij de volgende stap zoomt u verder in op de tijdsdimensie.

    Inzoomen op de data

    In deze stap ziet u hoe u de weergave kunt aanpassen, zodat naast jaren ook kwartalen worden weergegeven. Naarmate u verder inzoomt op de hiërarchie, verandert de weergave in een geneste tabel.

    U kunt [Besteldatum] per kwartaal laten zien op een van de volgende manieren:

    • Klik op de knop met het plusteken aan de linkerkant van het veld YEAR(Besteldatum) in Kolommen.

    • Sleep het veld Besteldatum (opnieuw) uit het deelvenster Data en zet het neer in de container Kolommen rechts van YEAR(Besteldatum).

    De nieuwe dimensie verdeelt de weergave in afzonderlijke deelvensters voor elk jaar. Elk deelvenster heeft op zijn beurt kolommen voor kwartalen. Deze weergave wordt een geneste tabel genoemd omdat er meerdere kopteksten worden weergegeven, waarbij kwartalen binnen jaren zijn genest. Het woord 'kopteksten' is in dit voorbeeld enigszins misleidend, omdat de kopteksten voor de jaren bovenaan het diagram worden weergegeven, terwijl de kopteksten voor de kwartalen onderaan worden weergegeven.

    Het detailniveau verhogen met Small Multiples

    In deze stap ziet u hoe u de geneste tabelweergave kunt aanpassen, zodat een klantsegment wordt toegevoegd. Hierbij wordt een Small Multiples-weergave gemaakt.

    Sleep de dimensie Segment uit het deelvenster Data en zet het vervolgens net links van SUM(Winst) in Rijen.

    Het veld wordt toegevoegd aan de container Rijen en er worden rijkopteksten gemaakt. Elke koptekst duidt een lid van het veld Segment aan.

    U kunt ook hetzelfde resultaat bereiken door Segment net links van de as Winst in de weergave neer te zetten (zoals u ziet in de afbeelding hieronder). Tableau ondersteunt vaak meerdere manieren om velden aan de weergave toe te voegen.

    Opmerking: in Tableau kunt u geen dimensie rechts van een meetwaarde plaatsen in de containers Rijen of Kolommen, omdat die visuele structuur niet logisch is in de weergave.

    De nieuwe dimensie verdeelt het beeld in 12 deelvensters, één voor elke combinatie van jaar en segment. Deze weergave is een complexer voorbeeld van een geneste tabel. Elke weergave die een dergelijk raster van afzonderlijke diagrammen bevat, wordt een Small Multiples-weergave genoemd.

    Dit zou het juiste detailniveau (granulariteit) voor de weergave kunnen zijn. Een andere optie is om op dit punt een deel van de data uit de weergave te filteren om het eenvoudiger te maken.

    De weergave filteren om uw verkenning te focussen

    In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe u uw verkenning kunt focussen door slechts een deel van de data weer te geven. U kunt bijvoorbeeld de weergave aanpassen zodat alleen data voor bestellingen in 2018 en 2019 worden weergegeven.

    1. Sleep de meetwaarde Besteldatum uit het deelvenster Data en plaats het in de container Filters .

    2. Kies in het dialoogvenster Filterveld het datumniveau waarop u wilt filteren: Jaren. Klik vervolgens op Volgende.

    3. In het volgende deelvenster vinkt u de twee jaren uit die u niet in de weergave wilt opnemen.

    4. Klik op OK als u klaar bent.

    De weergave wordt bijgewerkt zodat alleen datarijen worden weergegeven waarvan de besteldatum 2018 of 2019 is. Tableau kan nu meer ruimte toewijzen aan de data waarin u geïnteresseerd bent.

    Vervolgens brengt u meer detail aan in uw dataverkenning door een veld naar de eigenschap Kleur op de kaart Markeringen te slepen.

    De kaart Markeringen gebruiken om uw analyse meer diepte te geven

    In deze stap ziet u hoe u de weergave kunt aanpassen om de markeringen te kleuren op basis van de regio.

    1. Sleep de dimensie Regio uit het deelvenster Data en plaats deze op Kleur.

      Als u een dimensie op Kleur plaatst, worden de markeringen gescheiden naargelang de leden in de dimensie en wordt aan elk lid een unieke kleur toegewezen. In de kleurenlegenda worden de namen van alle leden en de bijbehorende kleur weergegeven.

      Elk deelvenster bevat nu vier lijnen, één voor elke regio. De visualisatie toont nu data over de winst, samengevat op het detailniveau Regio.

      De weergave toont nu de winst per klantsegment en regio voor 2018 en 2019.

      Zie Containers en Kaarten, Markeringen en Hoe dimensies het detailniveau beïnvloeden in de weergave voor meer informatie over de kaart Markeringen en het detailniveau. Zie ook Understanding the grain in your data (Over het detailniveau van uw data)(Link wordt in een nieuw venster geopend) van Tableau Tim.

Andere informatiebronnen

Voor gerelateerde onderwerpen en sites, zie ook:

Een video bekijken: u kunt bekijken hoe veel Tableau-concepten en -productfuncties worden besproken en gedemonstreerd op de website van Tableau Tim(Link wordt in een nieuw venster geopend) en het YouTube-kanaal(Link wordt in een nieuw venster geopend).

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.