Uppgradera Resource Monitoring Tool

Dessa anvisningar gäller för uppgradering av en befintlig installation av Tableau Resource Monitoring Tool.

I ett försök att verkställa våra företagsvärderingar om jämlikhet har vi ändrat icke-inkluderande terminologi där det är möjligt. Vi behåller den befintliga terminologin eftersom ändrade villkor på vissa platser kan orsaka en brytande förändring. Därför kan du fortsätta att se villkoren i CLI-kommandon och -alternativ, installationsmappar, konfigurationsfiler och andra instanser. Mer information finns i Om Tableau-hjälpen(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Obs! Resource Monitoring Tool utför en uppgradering lokalt och uppgraderar den nuvarande installationen till den nyare versionen. Avinstallera inte den befintliga installationen innan uppgraderingen.

Uppgraderingsanteckningar

Tänk på följande innan du startar uppgraderingsprocessen:

1. Om du planerar att flytta för att använda en extern lagringsplats (PostgreSQL) eller extern meddelandekötjänst (RabbitMQ) ska du läsa avsnittet om bästa praxis för uppgradering i följande ämnen:
  2. Från och med version 2022.3 har Tableau Resource Monitoring Tool inbyggd krypterad kommunikation mellan RMT-servern och agenterna. Du måste dock köra rmtadmin rotate-mq-certificates på alla agenter för att aktivera TLS. Detta gäller för RabbitMQ som har konfigurerats lokalt på samma dator som RMT Server. Mer information om hur du gör detta finns i Uppgraderingssteg för att aktivera TLS för RabbitMQ nedan.

3. Du kan behöva starta om datorn under en uppgradering. Detta händer oftast om filer är låsta och inte kan uppdateras av installationsprogrammet. Installatören ber om detta vid behov. På grund av den här möjligheten bör du överväga att göra uppgraderingarna utanför arbetstid.

4. Om du vid uppgradering av Resource Monitoring Tool (server och agenter) kör installationsprogrammet som en annan Windows-användare än den användare som körde den ursprungliga installationen, kan det hända att anpassade installationskataloger som användes i den ursprungliga installationen inte kan identifieras av uppgraderingsprogrammet. I så fall installeras uppgraderingen i en annan katalog.

5. Ibland kommer Resource Monitoring Tool-databasen att ändras och i sådana fall kommer en databasmigrering att inkluderas i uppgraderingsprocessen. Vid en databasmigrering kommer du att se en meddelandebanderoll högst upp på RMT-serverns webbsida med en beräknad tid då processen kommer att slutföras. Nedan visas en skärmdump med exempel:

När du expanderar banderollen kan du granska detaljerna om uppgraderingens effekter. Ändringarna är unika för varje version och detaljerna som visas är specifika för den versionen.

6. Resource Monitoring Tool är bakåtkompatibel med Tableau Server-versioner, men inte framåtkompatibel. Detta innebär att Resource Monitoring Tool-versionen ska vara samma eller en senare version än den Tableau Server-version som du övervakar.

Av kompatibilitetsskäl rekommenderar Tableau att du uppgraderar Resource Monitoring Tool först och sedan fortsätter med att uppgradera Tableau Server. Mer information finns i Produktkompatibilitet med Tableau Server.

Så här uppgraderar du Resource Monitoring Tool

Vi rekommenderar att du gör en lokal uppgradering av Resource Monitoring Tool. Om du avinstallerar Resource Monitoring Tool och installerar en ny version av databasen kan det leda till att data skadas, och du kommer att uppmanas att installera om den tidigare versionen och göra om uppgraderingsprocessen.

1. Logga in på Resource Monitoring Tool i webbläsaren och bekräfta att den fungerar innan uppgraderingen påbörjas.

2. Kopiera den nya versionen av installationsprogrammet för RMT-servern till datorn med RMT-servern.

3. Kopiera den nya versionen av installationsprogrammet för RMT-agenten till de datorer där RMT-agenter har installerats. RMT-agenter är installerade på Tableau Server-noder som du övervakar.

4. Stoppa RMT-agenterna på alla Tableau Server-noder som kör RMT-agenttjänsten med följande kommando:

rmtadmin stop

5. Använd följande kommando för att stoppa RMT-servern, på datorn som kör RMT-servertjänsten:

rmtadmin stop

6. Vänta tills det inte finns några pågående processer med Resource Monitoring Tool, tabrmt-master eller tabrmt-agent i namnet i Aktivitetshanteraren på datorer med RMT-servern och agenterna innan du fortsätter till nästa steg.

7. Kör installationsprogrammet för RMT-servern på den dator där RMT-servern har installerats. Detta installerar eller uppgraderar alla nödvändiga tillbehör och uppgraderar sedan RMT Server.

Du kan inte ändra installationsplatsen till en anpassad katalog under uppgraderingen om Resource Monitoring Tool redan har installerats på standardplatsen.

8. Kör installationsprogrammet för RMT-agenten på alla datorer där RMT-agenter har installerats.

Viktigt: Från och med 2021.4 måste du ange ett Kör som användare-konto för RMT-agenten. Det här kontot används för att komma åt Tableau Server för insamling av övervakningsinformation. För Kör som användare-kontot anger du samma konto som du för närvarande använder för Kör som användare-kontot i Tableau Server. Om det här kontot tidigare var inställt på ett anpassat användarkonto och inte standardkontot (NT AUTHORITY/nätverkstjänst) kommer det att återställas till standardkontot under uppgraderingsprocessen. Du kan använda kommandot rmtadmin service-setup efter installationen för att ändra den till det ursprungliga anpassade användarkontot.

9. Kontrollera att RMT-servern och -agenterna körs. Starta RMT-servern och -agenterna om de inte startas om automatiskt när uppgraderingen är klar.

10. Logga in på Resource Monitoring Tool i en webbläsare och kontrollera att den fungerar. Om installationen inte fungerar kan det bero på ett problem med användarkontot som används för att köra uppgraderingen. Avsnittet med uppgraderingskommentarer i början av ämnet innehåller mer information om det användarkonto som ska användas för uppgradering.

Kontrollera att RMT-agenterna har uppgraderats genom att gå till menyn Admin och välja Environments. Klicka sedan på ikonen Edit Environment för att visa mer information om miljön. Du kan se RMT-agentens version på fliken Server. Detta kan vara användbart för att fastställa vilka RMT-agenter som har uppgraderats när du har ett Tableau Server-kluster med flera noder.

Uppgraderingssteg för att aktivera TLS för RabbitMQ

Eftersom agenterna i tidigare versioner än 2022.3 har kommunicerat med okrypterad anslutning till RabbitMQ-meddelandekötjänsten, måste dessa agenter uppdateras att använda de nya säkra anslutningsuppgifterna vid uppgradering till version 2022.3 eller senare. Stegen för att göra detta är följande:

1. När du har utfört uppgraderingsstegen som beskrivs i avsnittet ovan stoppar du alla agenter genom att köra följande kommando:

rmtadmin stop --agent

2. Ladda ner bootstrap-filen för miljön genom att köra följande kommando:

rmtadmin bootstrap-file --env<myenvironment> --filename <The absolute or relative path including the file name>

3. Kör följande kommandon på alla datorer där agenten har installerats.

rmtadmin rotate-mq-certificate <BOOTSTRAP_FILE> --username=<RMT Server Username> --password-file=<RMT Server Password file name>

4. Starta om alla agentdatorer när du har kört kommandot rmtadmin rotate-mq-certificate utan fel.

Vem kan göra detta?

För att uppgradera Resource Monitoring Tool måste du ha följande behörigheter:

• Administratör på den dator du installerar Resource Monitoring Tool.
  • Tableau Server-administratör.
  • Resource Monitoring Tool Administratör.