Konfigurera aviseringar för serverhändelser

En Tableau Services Manager (TSM)-administratör kan konfigurera Tableau Server att tillåta aviseringar för följande händelser:

• Innehållsuppdateringar
    • Extraheringsfel (aktiveras som standard)
    • Prenumerationsvyer för användare (inaktiverad som standard)
  • Övervakning av servertillstånd
    • Ändringar av serverstatus (inaktiverad som standard)
    • Desktop-licensrapportering (inaktiverad som standard)
  • Enhetsutrymme
    • E-postvarningar när diskutrymmet överskrider eller förblir under förkonfigurerade tröskelvärden (inaktiveras som standard)
    • Registrerar användningshistorik (aktiverad som standard)

Obs! Du måste konfigurera SMTP innan du kan konfigurera prenumerationer eller meddelanden. Mer information finns i Konfigurera SMTP-inställningar.

1. Öppna TSM i en webbläsare:

https://<tsm-computer-name>:8850.

Du hittar mer information i Logga in på webbgränssnittet för Tableau Services Manager.

2. Klicka på Meddelandenpå fliken Konfiguration och klicka på Händelser.

3. Konfigurera aviseringsinställningar för din organisation:

• Innehållsuppdateringar
      • Skicka e-postmeddelanden om extraktuppdatingar misslyckas

När det här alternativet är aktiverat (standard), kan en serveradministratör ställa in e-postmeddelanden som ska skickas när uppdateringar av extrakt misslyckas. Dessa meddelanden är konfigurerade på webbplatsnivå, så även om det här alternativet är aktiverat, skickas inte meddelanden om inte alternativet Skicka e-post till datakälla och arbetsbokens ägare när schemalagda uppdateringar misslyckas är aktiverat för en webbplats (detta är aktiverat som standard). För mer information, se Aktivera schemaläggning och felmeddelanden för uppdatering av extrakt.

• Tillåt användare att ta emot e-post för vyer som de har prenumererat på

När det här alternativet är aktiverat (som standard är det inaktiverat), kan en serveradministratör konfigurera en webbplats för att skicka prenumerationsmail. Dessa e-postmeddelanden är konfigurerade på webbplatsnivå och kan endast konfigureras när det här alternativet är aktiverat. Läs mer i Skapa en webbplats för prenumerationer.

När användare prenumererar på en arbetsbok eller vy skickas en ögonblicksbild av vyn till dem på schemalagd basis, så att de kan se de senaste uppdateringarna utan att behöva logga in på Tableau Server.

Om du vill tillåta användare att bifoga PDF-renderingar i prenumerationsmeddelanden väljer du Låt användare lägga till bilagor i prenumerationsvyer.

• Övervakning av servertillstånd
      • Skicka e-postmeddelanden för Tableau Server-processhändelser (upp, ned eller reservomkoppling)

Tableau Server skickar ett e-postmeddelande när datamotorn, fillagringen, gatewayen eller arkivservern stoppar eller startar om, eller när den ursprungliga Tableau Server-noden stoppar eller startar om.

Om du kör en enserverinstallation (alla processer på samma dator) skickas hälsovarningar endast när Tableau Server är igång. Inga ”ned”-varningar skickas. Om du kör en distribuerad installation som är konfigurerad för reservomkoppling innebär en nedvarning att den aktiva lagringsplatsen eller en datamotorinstans har misslyckats och den efterföljande UP-varningen innebär att den passiva instansen (lagringsplatsen) eller andra instansen (datamotorn) i den processen har tagit över.

Obs! Tableau Server är designat för att vara självkorrigerande. Om en tjänst eller process slutar svara eller inte är aktiv försöker Tableau Server starta om den. Detta kan ta mellan 15 till 30 minuter att slutföra. På grund av detta kan det vara kontraproduktivt att omedelbart reagera på alla tjänst- eller processvarningar. Detta gäller särskilt i en installation med redundanta tjänster som kan hantera förfrågningar medan systemet startas om.

• Aktivera Tableau Desktop-licensrapportering

Licensrapporteringsdata har sitt ursprung i Tableau Desktop och skickas till Tableau Server. När det här alternativet är aktiverat, kommer Tableau Server att generera och visa den administrativa rapporten för Desktop-licensrapportering. För information om rapporten, se Användning av Desktop-licenser.

• Enhetsutrymme

Aktivera aviseringar (varningar) för kvarvarande diskutrymme på din Tableau-server.

• Skicka e-postmeddelanden om oanvänt enhetsutrymmen sjunker under tröskelvärden

Du kan konfigurera Tableau Server att skicka e-postmeddelanden när diskanvändningsutrymmet på en nod passerar en tröskel eller förblir under tröskeln. Och du kan konfigurera hur ofta tröskelmeddelanden skickas.

Det finns två tröskelvärden som du måste ställa in, Varningströskel och Kritisk tröskel. Trösklarna uttrycks i procent av det återstående diskutrymmet. Det kritiska tröskelvärdet måste vara lägre än varningströskeln.

Du anger också Sänd tröskelvarning var alternativet. Detta avgör hur ofta, i minuter, varningar och kritiska meddelanden ska skickas. Standardvärdet är 60 minuter.

• Registrera informationen om diskutrymmesanvändning och tröskelvärdesöverträdelser för användning i anpassade administrationsvyer

När du konfigurerar Tableau Server för att registrera diskutrymmesanvändning sparas information om ledigt diskutrymme i lagringsplatsen och du kan visa användningshistoriken med hjälp av Administrativa vyer.

4. Klicka på Spara väntande ändringar när du har angett konfigurationsinformationen.

5. Klicka på Väntande ändringar längst upp på sidan:

6. Klicka på Tillämpa ändringarna och starta om.

De olika meddelandevärden som beskrivs ovan kan ställas in individuellt med kommandot tsm configuration set. Alternativt kan du skapa en json-fil och skicka alla konfigurationsvärden i en åtgärd. Båda metoderna beskrivs i detta avsnitt.

Ställ in meddelandevärden individuellt

Följande tabell visar nyckel-/värdeparen som kartlägger till de aviseringshändelser som beskrivs tidigare i detta ämne. Använd kommandot tsm configuration set med följande syntax för att ställa in ett enda nyckel-/värdepar:

tsm configuration set -k <config.key> -v <config_value>

Om du till exempel vill aktivera felmeddelanden för jobb kör du följande kommando:

tsm configuration set -k backgrounder.notifications_enabled -v true

MeddelandealternativNyckelVärde
Extraheringsfel eller flödesfelbackgrounder.notifications_enabledtrue | false
Aktivera prenumerationsvyer för användaresubscriptions.enabledtrue | false
Aktivera PDF-bilagor för prenumerationersubscriptions.attachments_enabledtrue | false
Maximal bifogad storlek (MB) för prenumerationsaviseringarsubscriptions.max_attachment_size_megabytesheltalsvärde, standard är 150
Ändringar av serverstatussvcmonitor.notification.smtp.enabledtrue | false
Licensrapporteringfeatures.DesktopReportingtrue | false
Återstående utrymmesgränser: aktivera e-postmeddelandenstorage.monitoring.email_enabledtrue | false
Återstående utrymmeströsklar: varningsprocentstorage.monitoring.warning_percentheltal, till exempel ,20
Återstående utrymmeströsklar: kritisk procentstorage.monitoring.critical_percentheltal, till exempel ,15
Ange e-postintervallstorage.monitoring.email_interval_minheltalsvärde, t.ex. i minuter, 25
Registrera användningshistorikstorage.monitoring.record_history_enabledtrue | false

När du är klar med att ange värden måste du köra följande kommando:

tsm pending-changes apply

Om de väntande ändringarna kräver att servern startas om visar kommandot pending-changes apply en kommandotolk så att du vet att en omstart kommer att ske. Kommandotolken visas även om servern stoppas, men i så fall sker ingen omstart. Du kan utelämna tolken med alternativet --ignore-prompt, men det påverkar inte omstartsbeteendet. Om ändringarna inte kräver omstart används de utan någon kommandotolk. Du hittar mer information i tsm pending-changes apply.

Ställ in alla meddelandevärden med en enda json-fil

Om du vill göra alla aviseringsinställningar med en enda konfiguration kan du skicka en json-fil.

Kopiera och redigera följande mall för att skapa en fil för din konfiguration.

{
  "configKeys": {
    "backgrounder.notifications_enabled": true,
    "subscriptions.enabled": true,
    "subscriptions.attachments_enabled": true,
    "subscriptions.max_attachment_size_megabytes": 150,
    "svcmonitor.notification.smtp.enabled": true,
    "features.DesktopReporting": true,
    "storage.monitoring.email_enabled": true,
    "storage.monitoring.warning_percent": 20,
    "storage.monitoring.critical_percent": 15,
    "storage.monitoring.email_interval_min": 25,
    "storage.monitoring.record_history_enabled": true
  }
}

När du har sparat filen skickar du den med följande kommando:

import av tsm-inställningar -f <path-to-file.json>

Tillämpa ändringar genom att köra följande kommando:

tsm pending-changes apply

Om de väntande ändringarna kräver att servern startas om visar kommandot pending-changes apply en kommandotolk så att du vet att en omstart kommer att ske. Kommandotolken visas även om servern stoppas, men i så fall sker ingen omstart. Du kan utelämna tolken med alternativet --ignore-prompt, men det påverkar inte omstartsbeteendet. Om ändringarna inte kräver omstart används de utan någon kommandotolk. Du hittar mer information i tsm pending-changes apply.