Flytta processen för lagringsplatser

I Tableau Server lagras serverdata på PostgreSQL-lagringsplatsen. Det ska alltid finnas minst en aktiv lagringsplatsinstans i Tableau Server-installationen och det går att ha maximalt två instanser (en aktiv, en passiv) om minst tre noder används för installationen. Det går inte att ta bort lagringsplatsinstanser om det bara finns en.

Detta innebär att du måste lägga till en andra instans om du vill flytta på den enda instansen för lagringsplatsen från en nod till en annan. Synkronisera sedan den nya lagringsplatsen med den gamla innan du tar bort den gamla. Starta servern för att synkronisera lagringsplatsinstanserna. När du lägger till en ny lagringsplats synkroniseras den automatiskt med den nya instansen.

Vid borttagning av noder från serverkluster som agerar värd för den enda lagringsplatsinstansen måste du lägga till en andra lagringsplatsinstans och synkronisera instanserna innan du tar bort noden.

Det går att flytta lagringsplatsen tillsammans med fillagringen. Läs mer i Flytta fillagringsprocessen.

Spara en fullständig säkerhetskopia av Tableau Server innan du utför ändringar av lagringsplatsen. Mer information finns i avsnittet om tsm maintenance backup.

Viktigt: Det går inte att lägga till en andra lagringsplatsinstans samtidigt som du tar bort den första. Du måste köra båda för att synkronisera innehållet från den första med den andra innan du tar bort den ursprungliga instansen.

Följ dessa steg för att flytta lagringsplatsen:

1. Lägg till en ny instans av lagringsplatsen på en annan nod, starta servern och vänta tills den synkroniserats med den första lagringsplatsen.

2. Ta bort lagringsplatsinstansen från den ursprungliga noden.

Innan du flyttar en lagringsplats måste du lägga till en andra instans på en andra nod. När du har gjort det, och när de två instanserna har synkroniserat alla data på den ursprungliga lagringsplatsen, tar du bort den ursprungliga instansen. Dessa steg måste utföras separat så att innehållet mellan de två instanserna kan synkroniseras.

Lägg till en ny instans av lagringsplatsen.

1. Öppna TSM i en webbläsare:

https://<tsm-computer-name>:8850

Du hittar mer information i Logga in på webbgränssnittet för Tableau Services Manager.

2. Klicka på fliken Konfiguration.

3. Så här gör du med noden som lagringsplatsen ska läggas till för:

Välj Lagringsplats (pgsql).

4. Klicka på Väntande ändringar längst upp på sidan:

Listan Väntande ändringar visas.

En varning visas om du konfigurerar ett kluster med 3–5 noder och inte har driftsatt någon samordningstjänstensemble. Du kan fortsätta och driftsätta en samordningstjänstensemble i ett separat steg. Mer information om hur du driftsätter en samordningstjänstensemble finns i Driftsätta en ensemble för samordningstjänst.

5. Klicka på Tillämpa ändringarna och starta om och sedan på Bekräfta för att bekräfta omstarten av Tableau Server.

6. Kontrollera att alla processer är aktiva på fliken Status när Tableau Server har startats om.

Ta bort en instans av lagringsplatsen.

1. Kontrollera att alla processer är aktiva på fliken Status i TSM. När båda lagringsplatser visas som Aktiva kan du ta bort den första.

2. Klicka på fliken Konfiguration.

3. Avmarkera rutan Lagringsplats för den nod som lagringsplatsen ska flyttas från.

4. Klicka på Väntande ändringar överst på sidan.

En varning visas om du konfigurerar ett kluster med 3–5 noder och inte har driftsatt någon samordningstjänstensemble. Du kan fortsätta och driftsätta en samordningstjänstensemble i ett separat steg. Mer information om hur du driftsätter en samordningstjänstensemble finns i Driftsätta en ensemble för samordningstjänst.

5. Klicka på Tillämpa ändringarna och starta om och sedan på Bekräfta för att bekräfta omstarten av Tableau Server.

Innan du flyttar en lagringsplats måste du lägga till en andra instans på en andra nod. När du har gjort det, och när de två instanserna har synkroniserat alla data på den ursprungliga lagringsplatsen, tar du bort den ursprungliga instansen. Dessa steg måste utföras separat så att innehållet mellan de två instanserna kan synkroniseras.

Lägg till en ny instans av lagringsplatsen.

1. Lägg till lagringsplatsen (pgsql) i en annan nod:

tsm topology set-process -n <nodeID> -pr pgsql -c 1
  2. Tillämpa ändringarna. Om de väntande ändringarna kräver att servern startas om visar kommandot pending-changes apply en kommandotolk så att du vet att en omstart kommer att ske. Kommandotolken visas även om servern stoppas, men i så fall sker ingen omstart. Du kan utelämna tolken med alternativet --ignore-prompt, men det påverkar inte omstartsbeteendet. Om ändringarna inte kräver omstart används de utan någon kommandotolk. Du hittar mer information i tsm pending-changes apply.

tsm pending-changes apply
  3. Vänta tills lagringsplatsen på den andra noden har synkroniserats med lagringsplatsen på den första.

tsm status -v

Vänta tills statusen för den nya lagringsplatsen visas som ”passiv”.

Ta bort en instans av lagringsplatsen.

När den nya lagringsplatsinstansen har synkroniserats klart och visas som ”passiv” tar du bort den ursprungliga instansen på följande sätt:

1. Ta bort lagringsplatsen från den första noden genom att ställa in processantalet till 0 (noll):

tsm topology set-process -n <nodeID> -pr pgsql -c 0
  2. Tillämpa ändringen. Om de väntande ändringarna kräver att servern startas om visar kommandot pending-changes apply en kommandotolk så att du vet att en omstart kommer att ske. Kommandotolken visas även om servern stoppas, men i så fall sker ingen omstart. Du kan utelämna tolken med alternativet --ignore-prompt, men det påverkar inte omstartsbeteendet. Om ändringarna inte kräver omstart används de utan någon kommandotolk. Du hittar mer information i tsm pending-changes apply.