Datalabels
Datalabels zijn metadata die u aan data-assets kunt koppelen. Datalabels helpen data in te delen en informatie door te geven aan gebruikers. Bijvoorbeeld:
- Eén gepubliceerde databron heeft meer gezag dan andere, gelijknamige databronnen. De databroncertificering kan u helpen gebruikers te informeren welke databron wordt aanbevolen.
- Een kolom in een database bevat verouderde informatie. Met een datalabel als waarschuwing kunt u auteurs en lezers van werkmappen informeren dat de data niet actueel zijn.
- Een tabel met het inkomen van medewerkers bevat gevoelige informatie die niet mag worden gedeeld. Een label voor gevoelige data kan gebruikers erop wijzen dat ze voorzichtig moeten zijn bij het gebruik van data uit de tabel.
- Sommige gepubliceerde databronnen kunnen worden gegroepeerd op basis van de afdeling die ze heeft gepubliceerd. Een aangepaste labelcategorie met aangepaste labels kan de afdelingen identificeren die verantwoordelijk zijn voor de databronnen.
Opmerking: datalabels zijn een meer recente en meer uitbreidbare manier om na te denken over manieren om metadata in te delen. Certificeringen en datakwaliteitswaarschuwingen, die lang voordat de term 'datalabels' bestond deel uitmaakten van de Databeheer-licentie, worden nu beschouwd als categorieën in het bredere concept voor datalabels. Dit geldt ook voor de gevoeligheidslabels die zijn uitgebracht in Tableau Cloud juni 2023 en Tableau Server 2023.3.
Er is een Databeheer-licentie vereist voor alle bewerkingen van datalabels, behalve voor handelingen die verband houden met de certificering van gepubliceerde databronnen.
Assets die u kunt labelen
U kunt labels toevoegen aan de volgende Tableau-inhoud en externe assets:
- Databases
- Tabellen
- Kolommen (behalve certificering) (kolomlabels geïntroduceerd in Tableau Cloud oktober 2022/Server 2022.3)
- Databronnen
- Flows
- Virtuele verbindingen
- Virtuele verbindingstabellen
Labelnamen en -categorieën
Elk label heeft een naam en categorie. De namen en categorieën die in Tableau zijn geïntegreerd, zijn:
Naam | Categorie |
Gecertificeerd | Certificering |
Verouderd | Datakwaliteitswaarschuwing |
Verouderde data | Datakwaliteitswaarschuwing |
In onderhoud | Datakwaliteitswaarschuwing |
Waarschuwing | Datakwaliteitswaarschuwing |
Extractvernieuwing mislukt | Datakwaliteitswaarschuwing |
Flowuitvoering mislukt | Datakwaliteitswaarschuwing |
Gevoelige data1 | Gevoeligheid |
1In Tableau Cloud maart 2023/Server 2023.1 en eerder gebruikt het label Gevoelige data de categorie Datakwaliteitswaarschuwing.
Vanaf Tableau Cloud oktober 2023 en Tableau Server 2023.3 kan een beheerder met de Labelmanager op de pagina Datalabels of via de REST API de geïntegreerd labels aanpassen of nieuwe labelnamen en -categorieën maken. (Met de REST API kunnen Tableau Cloud-beheerders sinds juni 2023 een aantal geïntegreerd labels wijzigen en andere toevoegen in bepaalde categorieën.) Zie Datalabels beheren voor meer informatie.
Labelcategorieën
De categorie van een label heeft onder meer invloed op waar en hoe het label verschijnt, of het wordt weergegeven bij downstream assets en welke onderdelen aanpasbaar zijn.
Certificering
In een selfserviceomgeving met meerdere uitgevers en talloze assets kan het lastig zijn om aanbevolen inhoud te vinden. Met certificering kunt u assets als vertrouwd markeren, en de assets geven badges weer op verschillende plaatsen in Tableau. Zie Certificering gebruiken om gebruikers te helpen vertrouwde data te vinden voor meer volledige informatie.
Datakwaliteitswaarschuwingen
Het identificeren van problematische data is belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen bij gebruikers. Met datakwaliteitswaarschuwingen kunt u data-assets markeren die bekende problemen vertonen. Wanneer u een datakwaliteitswaarschuwing aan een asset koppelt, wordt er een waarschuwing weergegeven bij de asset en alle downstream assets die hier gebruik van maken. Hierdoor worden consumenten van de data zich bewust van problemen met de brondata. Bijvoorbeeld: als u een databasetabel als verouderd markeert, kunnen gebruikers een waarschuwing zien als ze werkmappen bekijken die op die tabel zijn gebaseerd.
Bovendien kunnen datakwaliteitswaarschuwingen automatisch worden ingesteld wanneer een extractvernieuwing of een flowuitvoering mislukt, en weer worden verwijderd wanneer deze slagen. Met de pagina Datalabels of de REST API kunnen beheerders nieuwe, aangepaste labels voor datakwaliteitswaarschuwingen maken. Hierdoor worden nuance en specificiteit toegevoegd aan de waarschuwingen waaruit gebruikers kunnen kiezen. Zie Een datakwaliteitswaarschuwing instellen voor volledige informatie.
Gevoeligheidslabels
Bepaalde data moet anders worden behandeld. Met gevoeligheidslabels kunt u informatie over datagevoeligheid doorgeven aan consumenten van die data. Wanneer u een asset als gevoelig markeert, zien gebruikers die door Tableau Cloud bladeren hier badges bij en ook bij alle downstream assets die hier gebruik van maken. Als u bijvoorbeeld een tabelkolom als gevoelig markeert, kan een gebruiker die een nieuwe werkmap schrijft op basis van die tabel mogelijk een waarschuwing zien. Verder kunnen beheerders met de pagina Datalabels of de REST API aangepaste gevoeligheidslabels maken. Hierdoor worden nuance en specificiteit toegevoegd aan de reeks indelingen waaruit gebruikers kunnen kiezen bij gevoeligheidslabels.
Opmerking: gevoeligheidslabels zijn geïntroduceerd in Tableau Cloud juni 2023 en Tableau Server 2023.3. Eerdere versies van Tableau Cloud en Tableau Server geven datagevoeligheid aan via de datakwaliteitswaarschuwing 'Gevoelige data' in plaats van een speciale gevoeligheidscategorie.
Zie Gevoeligheidslabels voor volledige informatie.
Aangepaste labelcategorieën
Soms moet u data indelen op een manier die niet wordt gedekt door certificering, datakwaliteitswaarschuwingen of gevoeligheidslabels. Met aangepaste categorieën die beheerders definiëren, kunt u labels gebruiken om assets in te delen op elke manier die uw organisatie geschikt acht. Een beheerder in uw organisatie kan bijvoorbeeld een categorie maken met de naam 'Afdeling' met daarin labels voor verkoop-, marketing- en andere afdelingen, klaar om toe te passen op de assets op uw site. Zie Labels met aangepaste categorieën voor volledige informatie.
Let op: de mogelijkheid voor beheerders om labelnamen en -categorieën te maken via de Labelmanager is uitgebracht in Tableau Cloud in oktober 2023 en Tableau Server 2023.3. Tableau Cloud-beheerders zouden de REST API in juni 2023 op een beperktere manier kunnen gebruiken om aangepaste labelnamen met geïntegreerde categorieën te maken.
Waar datalabels worden getoond
Datalabels worden getoond op verschillende plaatsen, zoals
- de bovenkanten van assetpagina's (werkmappen, databronnen, tabellen, enzovoort)
- Assetlijsten (de pagina's Verkennen, de pagina Externe assets, enzovoort)
- het deelvenster Data voor Desktop en webauthoring
- Het venster Catalogusdetails voor webauthoring
- Het deelvenster Datadetails
De kleur geeft de categorie en het zichtbaarheidsniveau van een label aan:
- Groen geeft aan dat de asset gecertificeerd is
- Blauw geeft een kwaliteitswaarschuwing voor standaardzichtbaarheid aan
- Geel geeft een kwaliteitswaarschuwing voor hoge zichtbaarheid aan
- Grijs geeft een gevoeligheidslabel voor standaardzichtbaarheid aan of een label met een aangepaste categorie
- Paars geeft een gevoeligheidslabel voor hoge zichtbaarheid aan
Selecteer een labelbadge om details voor labels van die categorie op de asset te bekijken. In het geval van labels met kwaliteitswaarschuwingen en gevoeligheidslabels omvatten de details labels die zijn overgenomen van upstream assets. Als u labels met kwaliteitswaarschuwingen of gevoeligheidslabels in een tabel onderzoekt, omvatten de details labels in downstream kolommen. Selecteer de asset om naar de pagina van de gerelateerde asset te gaan. Certificeringslabels en aangepaste categorielabels worden niet overgenomen van upstream assets.
Er is één indicator voor elke labelcategorie, ongeacht hoeveel labels van die categorie zich op de asset bevinden of erdoor worden overgenomen. De indicator is gekleurd voor hoge zichtbaarheid als een of meer van de labels die deze vertegenwoordigt, labels met hoge zichtbaarheid zijn. Stel bijvoorbeeld dat voor een tabel een kwaliteitswaarschuwing voor standaardzichtbaarheid geldt, en dat de upstream database van de tabel een kwaliteitswaarschuwing voor hoge zichtbaarheid kent. U ziet een gele indicator voor Kwaliteitswaarschuwing (2) omdat de indicator twee kwaliteitswaarschuwingen vertegenwoordigt, waarvan één hoge zichtbaarheid betreft.
Kwaliteitswaarschuwingen met hoge zichtbaarheid en gevoeligheidslabels met hoge zichtbaarheid die van invloed zijn op weergaven en sessies voor webauthoring zorgen dat waarschuwingen worden weergegeven.
Deze meldingen informeren gebruikers dat de data die ze zien met zorg moeten worden behandeld. Als u de link Datadetails openen selecteert, wordt meer informatie weergegeven over de labels die van invloed zijn op de data.
Het dialoogvenster Datalabels
Vanaf Tableau Cloud februari 2024 en Tableau Server 2024.2 kunt u datalabels aan assets toevoegen, eruit verwijderen en ze wijzigen met het geconsolideerde dialoogvenster Datalabels. (Extract- en flowvernieuwingscontrole worden nog steeds beheerd via afzonderlijke dialoogvensters.)
Om het dialoogvenster Datalabels voor een asset te openen, selecteert u het menu Acties (...) naast de asset en selecteert u vervolgens Datalabels. Kies Certificering, Datakwaliteitswaarschuwing, Gevoeligheidslabel of Alle labels om het dialoogvenster Datalabels te openen met het juiste tabblad.
De verticale tabbladen aan de linkerkant van het dialoogvenster komen overeen met de categorieën datalabels, met uitzondering van de tabbladen Alle labels en Geselecteerde labels bovenaan de lijst.
- Het tabblad Alle labels bevat alle datalabels van de site in alle categorieën. Elk label dat voor de asset is geselecteerd, wordt gecontroleerd. Dit omvat datalabels die voor de asset zijn geselecteerd toen het dialoogvenster werd geopend, naast alle labels die sindsdien zijn geselecteerd.
- Het tabblad Geselecteerde labels somt alle datalabels op die voor de asset zijn geselecteerd. Dit omvat datalabels die voor de asset zijn geselecteerd toen het dialoogvenster werd geopend, naast alle labels die sindsdien zijn geselecteerd.
- De andere tabbladen komen overeen met datalabelcategorieën. Op deze tabbladen worden alle datalabels vermeld die aan de categorie zijn gekoppeld. Elk label dat voor de asset is geselecteerd, wordt gecontroleerd. Dit omvat datalabels die voor de asset zijn geselecteerd toen het dialoogvenster werd geopend, naast alle labels die sindsdien zijn geselecteerd.
De zoekbalk bovenaan het dialoogvenster retourneert datalabels die overeenkomen met de zoekterm die u opgeeft. U kunt alle gewenste labels in de resultaten selecteren of deselecteren.
Om datalabels voor een asset te wijzigen:
- Ga naar het label met de zoekbalk of verticale tabbladen om het label te vinden.
- Als u een datalabel aan de asset wilt toevoegen, vinkt u het vakje ernaast aan.
- Selecteer een zichtbaarheidsniveau (indien van toepassing) en desgewenst een bericht.
- Als u een datalabel uit een asset wilt verwijderen, schakelt u het vakje ernaast uit.
- Voeg meer labels voor de asset toe, verwijder of wijzig deze door deze stappen te herhalen
- Om uw wijzigingen in de datalabels voor de asset vast te leggen en het dialoogvenster te sluiten, klikt u op Opslaan. Als u al uw wijzigingen sinds het openen van het dialoogvenster ongedaan wilt maken, klikt u op Annuleren en bevestigt u dat u de wijzigingen ongedaan wilt maken.
Opmerking: als u het datalabel selecteert in plaats van het selectievakje ernaast, worden details over het label weergegeven zonder de status van het selectievakje te wijzigen. Deze actie is handig als u de labelbeschrijving wilt zien of wijzigingen in het bericht wilt aanbrengen zonder de status van het label voor de asset te wijzigen.
Het geconsolideerde dialoogvenster Datalabels is niet beschikbaar in Tableau Server.
Zie voor gedetailleerde informatie over de labels in specifieke categorieën het betreffende onderwerp:
- Certificering gebruiken om gebruikers te helpen vertrouwde data te vinden
- Een datakwaliteitswaarschuwing instellen
- Gevoeligheidslabels
- Labels met aangepaste categorieën
Machtigingen vereist voor interactie met datalabels van assets
De machtigingen die vereist zijn voor het bekijken, toevoegen, bijwerken en verwijderen van labels van assets zijn als volgt:
- Om een datalabel te bekijken, moet u beschikken over machtigingen voor Lezen voor de bijbehorende asset.
- Als u een ander datalabel dan een certificeringslabel wilt toevoegen, bijwerken of verwijderen, hebt u machtigingen voor Schrijven nodig voor de bijbehorende asset.
- Om een certificeringslabel toe te voegen, bij te werken of te verwijderen, moet u een beheerder zijn. Anders moet u een projectleider of producteigenaar zijn voor het project waarin de asset zich bevindt.
- Om een certificeringslabel voor een externe asset te kunnen toevoegen, bijwerken of verwijderen buiten een project, moet u beschikken over de machtiging Machtigingen wijzigen voor de bijbehorende asset.
Vergelijking van datalabels en tags
Tableau Cloud en Tableau Server beschikken ook over een andere oplossing voor indeling van assets: tags. Datalabels en tags verschillen op belangrijke punten:
Gebied | Datalabels | Tags |
Structuur en controle | Beheerders beheren het bereik van datalabels | Geen administratieve controle over het bereik van tags die gebruikers toevoegen |
Machtigingen | De mogelijkheid om datalabels toe te voegen/bij te werken/te verwijderen wordt beheerd via Assetmachtigingen | Explorers en Creators kunnen alle assets taggen die ze kunnen bekijken |
Uiterlijk | De iconografie van datalabels is gemakkelijk te zien en omvat een kleurcode op categorie en zichtbaarheidsniveau | Tags worden op minder plaatsen getoond dan datalabels en hebben geen iconografie |
Overname | Sommige datalabels (zoals waarschuwingen en gevoeligheidslabels) worden weergegeven op downstream assets | Geen overname |
Zoeken/filteren | Certificerings- en kwaliteitswaarschuwingen kunnen in sommige assetlijsten als filters worden gebruikt | Zoekresultaten retourneren assets met overeenkomende tags, en tags kunnen in sommige assetlijsten als filters worden gebruikt |
API toegankelijk | Toegang via REST API en Metadata-API is mogelijk | Toegang via REST API en Metadata-API is mogelijk |
Licentievereisten | Heeft een Databeheer-licentie nodig (behalve voor de certificering van gepubliceerde databronnen) | Geen licentievereisten |
Gebruik | Gestructureerde indeling gericht op het verstrekken van belangrijke informatie die het gebruik van data door gebruikers kan beïnvloeden | Open methode om assets te categoriseren |
Zie Tags gebruiken(Link wordt in een nieuw venster geopend) in de Help voor Tableau Desktop en webauthoring voor meer informatie over tags.