Weergaven voor toegankelijkheid maken
Dit artikel geeft meer details over de ontwerprichtlijnen die worden besproken in Best practices voor het ontwerpen van toegankelijke weergavenen stappen voor het maken van deze weergaven in Tableau Desktop (versie 10.2 en hoger).
Algemene stappen
Als auteur van inhoud kunt u weergaven maken waarmee u uw projecten gemakkelijker kunt afstemmen op de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) door deze algemene stappen te volgen:
Stap 1: Maak uw weergaven volgens de best practices op het gebied van toegankelijkheid.
Stap 2: Publiceer de weergaven naar Tableau Server of Tableau Cloud (versie 10.2 en hoger).
Stap 3: Deel de link zodat gebruikers toegang krijgen tot de inhoud in Tableau Cloud of Tableau Server, of sluit de weergaven in op een webpagina zodat gebruikers toegang krijgen tot de inhoud.
Door weergaven te baseren op de richtlijnen voor best practices worden ze toegankelijker, omdat ze door schermlezers worden behandeld als afbeeldingen met een titel en een beschrijving. Via de toetsenbordnavigatie kunnen gebruikers het deelvenster Data weergeven openen, waar ze toegang krijgen tot de onderliggende data van de weergave.
De weergaven opbouwen
Veel van de principes die van toepassing zijn op het creëren van effectieve weergaven in Tableau zijn ook van toepassing op het creëren van toegankelijke weergaven. Het belangrijkste verschil bij het maken van toegankelijke weergaven is dat u altijd andere soorten markeringscodering moet gebruiken als u kleur in de weergave gebruikt. U wilt misschien ook meer tekst in de weergave plaatsen om meer context te bieden voor de weergave en de bijbehorende markeringen.
Houd het simpel
Houd het simpel is een belangrijke stelregel bij het maken van toegankelijke weergaven. Een eenvoudige weergaven helpt mensen om gemakkelijker de relaties en snijpunten in uw data te zien.
Hoe kunt u een weergave eenvoudiger maken? Benadruk alleen de meest relevante en belangrijke gegevens. Verklein de markeringen in de weergave om alleen te laten zien wat nodig is. Beperk het niveau aan details en de granulariteit in de weergave om te voorkomen dat gebruikers door de bomen het bos niet meer zien.
Houd er bij het ontwerpen van uw weergaven rekening mee dat uw gebruikers toegang hebben tot de onderliggende data in de weergave. De data die u in de weergave opneemt, zijn wat schermlezers lezen wanneer gebruikers de onderliggende data bekijken op het tabblad Samenvatting van het deelvenster Data weergeven.
Richtlijnen die eenvoud ondersteunen:
- Het aantal markeringen in de weergave beperken
- Uw weergaven richten op leesbaarheid
- Beperk het aantal kleuren en vormen in één weergave
- Gebruik filters om het aantal markeringen in de weergave op een bepaald moment te verminderen
Het aantal markeringen in de weergave beperken
Houd het aantal markeringen onder de 1000 om ervoor te zorgen dat de weergave via de browser wordt gerenderd en niet via de server.
Opmerking: Door de client gerenderde weergaven zijn meestal toegankelijker dan door de server gerenderde weergaven. Om ervoor te zorgen dat een ingesloten weergave in de browser wordt gerenderd, moet u ervoor zorgen dat de weergave minder dan 1000 markeringen heeft, inclusief items in legenda's en filters.
Wanneer u aan een weergave werkt, wordt het aantal markeringen van de weergave in Tableau Desktop weergegeven (linkeronderhoek van het venster).
Voorbeeld van een weergave met te veel markeringen
Het volgende voorbeeld toont een weergave met meer dan 20.000 markeringen. De weergave toont een meer granulair detailniveau in de data (in plaats van geaggregeerd). Er zijn meerdere dimensies (voor regio, categorie, subcategorie) en metingen (voor verkoop, winst, winst per order en winstratio) aan de weergave toegevoegd. De productnaam staat op 'Detail', waardoor een markering wordt toegevoegd voor elk product in de dataset.
Voorbeeld van een weergave met minder markeringen
Het volgende voorbeeld toont een toegankelijkere weergave (minder dan 100 punten). De data worden samengevoegd en vertonen een minder granulariteit voor de data. In de weergave worden twee dimensies (regio en productcategorie) en één meting (verkoop) gebruikt.
Voor meer details over deze concepten, zie Data-aggregatie in Tableau en Hoe dimensies het detailniveau beïnvloeden in de weergave.
U kunt het aantal markeringen op verschillende manieren beperken:
Maak weergaven van geaggregeerde data in plaats van weergaven met veel detailniveaus. Plaats geen dimensies die duizenden waarden bevatten op de optie Detail van de markeringskaart.
Als u een dimensie wilt gebruiken die zich in een hiërarchie bevindt, maar de hiërarchie niet beschikbaar wilt maken in de weergave, gebruikt u een kopie van die specifieke dimensie. Kopieer het veld dat u wilt gebruiken uit de hiërarchie en bouw de weergave met de gekopieerde versie van de dimensie.
Zo voorkomt u dat gebruikers de hiërarchie in de ingesloten weergave uitvouwen, waardoor het aantal markeringen in de weergave kan toenemen, en op de server moet worden gerenderd in plaats van in de browser.
Klik met de rechtermuisknop op een dimensie in de hiërarchie en selecteer vervolgens Dupliceren. Er verschijnt een kopie van de dimensie.
Klik met de rechtermuisknop op de gekopieerde dimensie en selecteer vervolgens Naam wijzigen. Geef de gekopieerde dimensie een unieke, betekenisvolle naam. Gebruik nu die dimensie om de weergave samen te stellen.
Beperk het aantal metingen en dimensies dat wordt gebruikt om de weergave te maken.
Minder toegankelijk: Het volgende voorbeeld toont een weergave met vier metingen in de rijen en drie dimensies in de kolommen. Meer velden zorgen voor een complexere weergave.
Toegankelijker: Deze weergave heeft twee dimensies in de kolommen en één meting in de rijen. Het kleinere aantal velden in de weergavestructuur maakt de weergave overzichtelijker en leidt minder af.
Uw weergaven richten op leesbaarheid
Horizontaal georiënteerde labels en kopteksten zijn gemakkelijker te lezen dan verticaal georiënteerde labels.
Minder toegankelijk: In dit voorbeeld wordt de tekst verticaal weergegeven.
Toegankelijker: In dit voorbeeld is er ruimte aan de weergave toegevoegd, zodat de tekst horizontaal kan worden weergegeven.
Als u de richting van de weergave en de kopteksten en labels wilt wijzigen, klikt u op de Omwisselen op de werkbalk. U kunt natuurlijk ook het formaat van de weergave wijzigen, zodat er meer ruimte is voor horizontale labels. In dit voorbeeld is het formaat van de tabel gewijzigd. Zie Het formaat van tabellen en cellen aanpassen voor meer informatie.
Het aantal kleuren en vormen in een weergave beperken
Als u een dimensie op kleur of vorm weergeeft, gebruik dan niet meer dan tien kleuren en vormen in één weergave, zodat gebruikers elke kleur en vorm kunnen onderscheiden en belangrijke patronen kunnen zien.
Doe dit niet: In het volgende voorbeeld herhalen de lijnkleuren zich nadat de 10e markering is toegepast op producttype.
Doe dit wel: In het volgende voorbeeld zijn filters gebruikt om het aantal markeringen dat tegelijk kan worden weergegeven, te beperken. Hierdoor bedraagt het aantal kleuren en vormen in de weergave nooit meer dan tien.
Filters gebruiken om het aantal markeringen in een weergave te verminderen
Met filters kunt u het aantal markeringen in de weergave beperken, zodat gebruikers alleen zien wat u wilt dat ze zien. Zie Data uit uw weergaven filteren voor meer informatie over het maken van filters.
U kunt ook de volgende filtermodi tonen, zodat gebruikers zelf kunnen bepalen welke data worden weergegeven. De filtermodi voor meer toegankelijke weergaven in Tableau zijn:
Eén waarde (lijst): een filter met keuzerondjes. Er kan slechts één item tegelijk worden geselecteerd. Gebruikers filters met één waarde geven, is een uitstekende manier om het aantal markeringen in de weergave te verminderen.
Meerdere waarden (lijst): een filter met een lijst met items (met selectievakjes) die tegelijkertijd kunnen worden geselecteerd. Met filters met meerdere waarden kunnen meer markeringen tegelijkertijd worden weergegeven.
Eén waarde (vervolgkeuzelijst): een filter met een vervolgkeuzelijst met items. Er kan slechts één item tegelijk worden geselecteerd. Gebruikers filters met één waarde geven, is een uitstekende manier om het aantal markeringen in de weergave te verminderen.
Meerdere waarden (vervolgkeuzelijst): een filter met een vervolgkeuzelijst met items die tegelijkertijd kunnen worden geselecteerd. Met filters met meerdere waarden kunnen meer markeringen tegelijkertijd worden weergegeven.
Klik met de rechtermuisknop op het veld dat u als filter wilt gebruiken en selecteer vervolgens Filter tonen om een filter weer te geven.
Als u de filtermodus wilt selecteren, selecteert u het filter Eén waarde (lijst), Eén waarde (vervolgkeuzelijst), Meerdere waarden (lijst), of Meerdere waarden (vervolgkeuzelijst) in het vervolgkeuzemenu.
Als u alleen de opties Eén waarde (lijst) of Eén waarde (vervolgkeuzefilter) wilt toepassen, kunt u de optie Alle uit het filter verwijderen. Selecteer in het vervolgkeuzemenu voor het filter Aanpassen en schakel de optie Waarde van Alle tonen uit.
De volgende afbeelding toont de optie Aanpassen in een filter.
Wanneer u meerdere filters in een werkblad gebruikt, houd dan rekening met de volgende richtlijnen:
Wanneer u een weergave maakt, is het nuttig om de browserzoom tot 200% uit te testen. Zo weet u zeker dat alle componenten in de weergave worden weergegeven zoals bedoeld.
Vermijd het horizontaal plaatsen van filters in een werkblad. Bij instanties waar het browservenster niet breed genoeg is, overlappen componenten in de weergave (zoals filters) de visualisatie.
Verplaats de filters niet nadat u ze aan de weergave hebt toegevoegd. Als u de filters verplaatst of hun volgorde wijzigt, kan de tabvolgorde veranderen.
Dit voorbeeld toont een weergave met het filter Eén waarde (lijst) voor de productcategorie en het filter Meerdere waarden (lijst) voor de besteldatum van het product. Met het filter Eén waarde (lijst) kan slechts één producttype tegelijk worden weergegeven (Alle is verborgen).
Meer tekst tonen en zorgen dat deze nuttig is
Zorg ervoor dat u titels, bijschriften en markeringslabels opneemt in uw weergaven. U kunt de titels en bijschriften bewerken om meer context en details te bieden, zodat gebruikers de weergave beter kunnen begrijpen.
Wees nauwkeurig en consistent in de naamgeving van elk object in de weergave.
Neem tekst op om uit te leggen hoe componenten van een visualisatie zich tot elkaar verhouden.
Verwijder overbodige tekst.
U kunt de metingen en dimensies in het deelvenster Data ook hernoemen zodat de veldnamen betekenisvol zijn.
Dit zijn de verschillende elementen in een weergave die u kunt weergeven en bewerken:
Titels (werkblad, filters en legenda's). Toon titels voor het werkblad, filters en legenda's. De standaardtiteltekst is de naam van het werkblad of het veld waarnaar wordt verwezen door het filter of de legenda. U kunt elke titel bewerken om meer context te bieden.
Bijschriften (in werkbladen). Toon het bijschrift op het werkblad. Standaard bevat het bijschrift een samenvatting van wat er in de weergave wordt getoond. U kunt deze tekst uitbreiden om meer context te bieden.
Labels (markeringskaart, labelknop). Standaard worden labels niet getoond in een weergave, dus u moet de optie selecteren om ze weer te geven.
Minder toegankelijk: Dit voorbeeld toont een weergave met beperkte tekst. Veel tekstelementen worden niet getoond: een bijschrift voor het werkblad, markeringslabels, een beschrijvende titel en aanvullende tekst over de weergave in het titelgebied. Ook zijn de filter- en legendatitels niet bewerkt om meer context te bieden.
Toegankelijker: Dit voorbeeld toont dezelfde weergave met meerdere tekstelementen die worden weergegeven om meer details en context te bieden. Titels en bijschriften worden weergegeven in het werkblad. De titel van het werkblad is bewerkt en bevat tekst die beschrijft hoe de data in de weergave worden aangeduid. Het bijschrift voor het werkblad bevat de standaard samenvattingstekst die automatisch door Tableau wordt gegenereerd. De legendatitels zijn bewerkt, zodat ze logischer zijn voor deze weergave. De markeringslabels tonen winstwaarden, zodat gebruikers niet alleen hoeven te vertrouwen op de kleur.
U kunt ook weergaven maken waarin alleen tekst wordt weergegeven, zoals dit voorbeeld van een teksttabel waarin vergelijkbare data worden weergegeven.
Titels en bijschriften voor het werkblad weergeven en bewerken
Selecteer Werkblad > Titel tonen en selecteer vervolgens Werkblad > Bijschrift tonen.
Klik in het vak Titel bovenaan de weergave op het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op Titel bewerken.
Typ tekst in het tekstgebied, maak deze op en klik vervolgens OK. U kunt naast markeringstekst ook tekst toevoegen, of de markeringstekst vervangen.
Klik in het vak Bijschrift op het vervolgkeuzemenu en klik vervolgens op Bijschrift bewerken.
Typ tekst in het tekstgebied en maak de tekst op. Klik op het vervolgkeuzemenu en klik op OK. U kunt naast de standaardtekst ook tekst toevoegen, of de standaardtekst vervangen.
Markeringslabels tonen in de weergave
Klik op Label op de markeringskaart en klik vervolgens op Markeringslabels tonen.
Veldnamen bewerken in het deelvenster Data
Klik met de rechtermuisknop op de dimensie of meting en klik vervolgens op Naam wijzigen.
Bewerk de naam en druk op Enter.
Zie Veldnaam wijzigen voor meer details.
De titels van filters of legenda's bewerken
De tekst die bij legenda's en filters hoort, moet hun doel duidelijk beschrijven. Bewerk titels voor filters en legenda's om hun functie aan te geven. Verwijs op naam naar filters in de instructies die u opgeeft in de titel of het bijschrift van het werkblad.
Klik op het vervolgkeuzemenu voor het filter en klik vervolgens op Titel bewerken.
Bewerk de tekst en selecteer vervolgens OK.
Tekengrootte
Door de lettergrootte van uw tekst te vergroten, wordt de tekst toegankelijker. Selecteer Opmaak > Werkboek om de standaardgrootte van de tekst voor de hele werkmap te wijzigen. Voor meer details, zie Uw werk opmaken.
U kunt de lettergrootte ook op werkbladniveau wijzigen.
Alternatieve tekst bewerken om deze beschrijvender te maken (Tableau Cloud en Tableau Desktop)
Vanaf Tableau Cloud 23.2 en Tableau Desktop 23.3 kunt u de alternatieve tekst aanpassen die automatisch door Tableau wordt gegenereerd. Zo kunt u de tekst beschrijvender en betekenisvoller maken voor uw publiek.
Via het contextmenu van een dashboard hebt u toegang tot de alternatieve teksteditor.
- Tik op de visualisatie om deze te selecteren, vouw het menu Meer opties uit en kies Toegankelijkheid.
- Werk de alternatieve tekst bij in het vak met de alternatieve tekstbeschrijving en selecteer vervolgens OK.
In een werkblad hebt u via de werkbalk of het deelvenster Datagids toegang tot de alternatieve teksteditor.
Vanuit de werkbalk:
- Selecteer Werkblad en kies Toegankelijkheid.
- Werk de alternatieve tekst bij in het vak met de alternatieve tekstbeschrijving en selecteer vervolgens OK.
Vanuit het deelvenster Datagids
- Open het deelvenster Datagids in de ontwerpmodus door op het pictogram Datagids te klikken .
- Selecteer Alternatieve tekst bewerken onder Toegankelijkheid.
- Werk de alternatieve tekst bij in het vak met de alternatieve tekstbeschrijving en selecteer vervolgens OK.
Opmerking: U moet zich in de auteursmodus bevinden om alternatieve tekst te kunnen bewerken. Als u geen toegang hebt tot de Datagids, neem dan contact op met uw beheerder. Het kan zijn dat de Datagids voor uw organisatie is verborgen.
Kleuren zorgvuldig gebruiken en zorgen voor contrast
Er zijn verschillende kleurenpaletten beschikbaar, afhankelijk van het type veld dat op de optie Kleur in de markeringskaart wordt geplaatst. Zorg ervoor dat u voor elk kleurenpalet dat u gebruikt, voldoende contrast biedt en wijs ook kleuren toe die van elkaar verschillen in het licht-donkerspectrum.
Voor dimensies (discreet) wordt als best practice voorgesteld om het palet Kleurenblind te gebruiken. Mogelijk moet u de kleuren aanpassen die aan verschillende dimensiewaarden zijn toegewezen. Probeer voldoende contrast te bieden en wijs kleuren toe die van elkaar verschillen in het licht-donkerspectrum. Bij monochrome tinten kunt u het palet Seattle-grijs uitproberen met Kleurgradatie ingesteld op 5.
Voor meetwaarden (continu), kunt u het palet Blauw of Oranje-blauw divergerend uitproberen met de optie Kleurgradatie ingesteld op 5. Mogelijk moet u het aantal gebruikte stappen aanpassen. Bij monochrome tinten kunt u het palet Grijs uitproberen met Kleurgradatie ingesteld op 5.
Voor de tekstkleur geldt als algemene richtlijn dat de visuele presentatie van tekst en afbeeldingen bij tekst een contrastverhouding van minimaal 4,5:1 heeft (grote tekst 3:1). De standaard kleuropmaak van Tableau volgt deze voorgeschreven contrastverhoudingen. Met een tool voor contrastanalyse(Link wordt in een nieuw venster geopend) kunt u de contrastverhoudingen van tekstkleuren en achtergronden testen.
Belangrijk: Wanneer u kleuren in een weergave gebruikt, moet u ook andere soorten codering voor labels opgeven, zoals labels, grootte, vorm en positie. Vertrouw niet alleen op kleur om de verschillen in markeringen over te brengen.
Dimensie op kleur
Minder toegankelijk: Deze weergave toont een voorbeeld van een discrete dimensie die wordt geplaatst op de optie Kleur, die is ingesteld op het Tableau 20-palet. Het lijnpad biedt nuttige informatie over de positie, maar de kleuren geven geen duidelijk onderscheid tussen de lijnmarkeringen.
Toegankelijker: In het volgende voorbeeld wordt het palet Kleurenblind gebruikt. Ook wordt nu de optie Vorm gebruikt om te versterken wat de kleuren al aangeven.
Meetwaarde op kleur
Minder toegankelijk: Deze weergave toont een voorbeeld van een continue meetwaarde die op Kleur is geplaatst, ingesteld op het palet Blauw-Groenblauw met verloopkleuren. Deze weergave biedt onvoldoende contrast tussen de kleuren en er is onvoldoende contrast in het licht-donkerspectrum. Doordat ook verschillende formaten worden gebruikt, is de weergave enigszins duidelijk, maar dit kleurenpalet kan het voor mensen met kleurenblindheid moeilijk maken om de contrastverschillen tussen markeringen te zien.
Toegankelijker: Deze weergave gebruikt het palet Oranje-blauw uiteenlopend met kleurgradaties. Dit palet biedt meer contrast tussen markeringen.
Een palet selecteren
De weergave moet al een meting of dimensie op kleur bevatten om deze optie beschikbaar te maken.
Klik op Kleur op de markeringskaart en klik vervolgens op Kleuren bewerken.
Om naar de optie Kleurenpalet selecteren te gaan, klikt u op de vervolgkeuzepijl en selecteer u het palet.
Dit voorbeeld laat zien hoe u het palet Kleurenblind selecteert.
Klik voor palet Kleurenblind op Palet toewijzen en klik vervolgens op OK. Klik anders op OK.
De kleur van een waarde wijzigen:
Klik op een waarde aan de linkerkant, onder Data-item selecteren.
Klik op een nieuwe kleur in het palet aan de rechterkant. Beweeg de muis over een staal om de kleur te identificeren. Herhaal dit voor de waarden die u wilt wijzigen.
Klik op OK om het dialoogvenster Kleuren bewerken te sluiten.
Het volgende voorbeeld toont het palet Oranje-blauw uiteenlopend met kleurgradatie ingesteld op 5 stappen.
Klik voor palet Kleurenblind op Palet toewijzen en klik vervolgens op OK. Klik anders op OK.
Zie Kleureigenschappen voor meer informatie over kleuren en paletten.
Visuele aanwijzingen bieden die verder gaan dan kleur: positie, grootte en vorm
Wanneer u kleur gebruikt voor veldwaarden, moet u ook andere typen codering voor markeringen opgeven zoals labels, positie, grootte en vorm. Gebruik positie, grootte of vorm voor dezelfde veldwaarden om de verschillen tussen markeringen te versterken. Deze mechanismen bieden uw gebruikers allemaal informatie over de data.
Als u kleur gebruikt om meet- of dimensiewaarden weer te geven, zorg er dan voor dat u voldoende contrast biedt in het licht-donkerspectrum voor de kleuren die u aan verschillende markeringen toewijst.
Minder toegankelijk: Dit voorbeeld toont hetzelfde spreidingsdiagram zonder gebruik van kleur, vorm of grootte om contrast te creëren. De positie van de markeringen biedt betekenisvolle informatie, maar de weergave zou meer visuele aanwijzingen goed kunnen gebruiken.
Toegankelijker: Dit voorbeeld toont een berekend veld met de naam Kwadrant dat wordt gebruikt voor kleur en vorm. Positie, kleur en vorm worden gebruikt om elk markering duidelijk te onderscheiden. De assen verduidelijken ook de positie en betekenis van de markering.
Alles op een rijtje
In dit volgende voorbeeld ziet u hoe tekst, vorm, kleur en grootte allemaal kunnen samenwerken om een toegankelijke weergave te creëren. De omzet wordt weergegeven door de grootte van elke cirkel (markering). De winst wordt weergegeven met kleur en tekst. De titel en het bijschrift voor de weergave worden getoond en zijn bewerkt om meer context te bieden. De filter- en legendatitels zijn ook bewerkt om meer context te bieden.
Walk-through: De reis van minder toegankelijk naar meer toegankelijk
Laten we nu een ontoegankelijke visualisatie transformeren naar een visie die duidelijk en toegankelijk is. De data in deze startweergave hebben een gedetailleerder detailniveau en een structuur die kan bijdragen aan 'cognitieve overload' bij een schermlezer.
Deze weergave is bedoeld om de totale omzet voor elke verkoopregio weer te geven, samen met de winstratio, om te bepalen welke typen producten goed lijken te verkopen, maar in werkelijkheid niet winstgevend zijn. Ook de winst en de winst per order worden weergegeven.
We zullen er enkele wijzigingen in aanbrengen op basis van de concepten en best practices die eerder in dit artikel zijn genoemd.
Stap 1: Verlaag het detailniveau in de weergave.
Omdat de dimensie voor productnaam op Detail staat, wordt elk product in de dataset weergegeven met een markering in de weergave.
- Verwijder de dimensie voor productnaam uit Details. Met deze wijziging neemt het aantal markeringen in de weergave af van ruim 20.000 naar slechts 272.
Door het aantal markeringen in de weergave te verminderen, kunt u ervoor zorgen dat de ingesloten weergave in de browser wordt gerenderd, en niet op de server.
Stap 2: Maak een meer geaggregeerde weergave van de data.
Verminder het aantal metingen in de kolommen en het aantal dimensies in de rijen.
Verwijder de meting voor regio (hiervoor kunnen we een filter voor de regio gebruiken). Het aantal markeringen is nu veranderd naar 68.
Vervang categorie en subcategorie (beide dimensies die deel uitmaken van de producthiërarchie) door kopieën (die geen deel uitmaken van een hiërarchie) die zijn hernoemd naar Productcategorie en Producttype. Verwijder het subcategoriefilter.
Zo voorkomt u dat gebruikers de hiërarchie in de ingesloten weergave uitvouwen, waardoor het aantal markeringen in de weergave kan toenemen. De weergave wordt nu in de browser gerenderd, en niet op de server.
De weergave is al meer geaggregeerd en vereenvoudigd, maar we zijn er nog niet.
- Verplaats winst, winst per order en winstratio vanuit Kolommen naar Tooltip.
Het aantal markeringen is nu 17. De onderliggende details in de data zijn nog steeds beschikbaar in het deelvenster Data weergeven, maar het verminderde aantal markeringen zorgt ervoor dat de weergave toegankelijker is omdat deze in de browser kan worden gerenderd.
Stap 3: Controleer de instellingen van het kleurenpalet.
Het palet is ingesteld op Oranje-blauw uiteenlopend.
- Stel Kleurgradatie in op 5.
Stap 4: Werk de tekst bij en toon deze in de weergave.
Wijzig de titel zodat deze logisch is voor de nieuwe weergave.
Laat het bijschrift van het werkblad zien.
Toon de markeringslabels.
Sleep winstratio naar Label op de markeringskaart.
Bewerk de filter- en legendatitels.
Stap 5: Open het venster Datavenster op het tabblad Samenvatting.
Dit is de tekst die schermlezers voor deze weergave gaan lezen. De vier meetwaarden zijn per producttype opgenomen in de onderliggende data.
De weergave publiceren en delen
Nadat u uw weergaven heeft gemaakt, kunt u het volgende doen om ze toegankelijker te maken:
Publiceer de weergaven naar Tableau Server of Tableau Cloud en deel de link, of sluit de weergave in op een toegankelijke webpagina. Zie Uitgebreide stappen voor het publiceren van een werkmap voor meer informatie over het publiceren van een weergave.
Zorg ervoor dat gebruikers toegangsrechten hebben tot de weergaven te bekijken en dat ze de onderliggende data kunnen inzien in het deelvenster Data weergeven.
Publiceren naar Tableau Public
Nadat u de werkmap hebt gemaakt en opgeslagen in Tableau Public, moet u de optie 'Werkmap en de data erin mogen door anderen worden gedownload' inschakelen, zodat de eindgebruiker het deelvenster Data weergeven kan openen.
Machtigingen voor webbewerking uitschakelen
Om te voorkomen dat uw gebruikers de optie Bewerken kunnen zien in de werkbalk van de weergave, stelt u de machtiging Webbewerking in op Weigeren wanneer u uw werkmap publiceert. U moet de Tableau Cloud-beheerder ook op de hoogte stellen als u werkmappen publiceert waarbij gebruikers geen toegang mogen krijgen tot de webbewerkingsmodus.
Selecteer Server > Werkmap publiceren in Tableau Dektop.
Selecteer onder Machtigingen de optie Bewerken, selecteer Alle gebruikers en selecteer vervolgens opnieuw Bewerken.
Selecteer Weigeren voor de machtigingen voor webbewerking. Klik op Toepassen en vervolgens op OK.
De weergave delen of insluiten
Wanneer u klaar bent om uw weergave te delen, gaat u naar de weergave in Tableau Server of Tableau Cloud en klikt u op de knop Delen op de werkbalk om de link te kopiëren of te delen met een gebruiker op de site. De werkbalk en het navigatievenster van de weergave worden ondersteund voor conformiteit en bevatten de optie 'Overslaan en naar inhoud gaan' voor toetsenbordnavigatie en een focusindicator.
Als alternatief kunt u de weergave insluiten in de HTML-code van een WCAG-conforme webpagina. Zie Weergaven insluiten in webpagina’s voor meer informatie.
Voorbeeld van insluitcode
<script type='text/javascript' src='http://Your_Server/javascripts/api/viz_v1.js'></script> <div class='tableauPlaceholder' style='width: 1256px; height: 818px;'> <object class='tableauViz' width='1256' height='818' style='display:none;'> <param name='host_url' value='http%3A%2F%2FYour_Server%2F' /> <param name='site_root' value='' /> <param name='name' value='name of the visualization' /> <param name='tabs' value='yes' /> <param name='showShareOptions' value='true' /> </object> </div>
In een weergave-URL:
https://myserver/t/Sales/views/MyCoSales/SalesScoreCard?embed=y
Ingesloten weergaven moeten op de browser worden gerenderd (niet op de server)
Weergaven die door de server worden gerenderd, zijn minder toegankelijk dan weergaven die door de client worden gerenderd. Om ervoor te zorgen dat een ingesloten weergave in de browser wordt gerenderd, zorgt u ervoor dat de weergave minder dan 1000 markeringen heeft. U kunt ook de waarde voor render instellen op true in de URL voor de ingesloten weergave.
Bijvoorbeeld:
http://localhost/views/Supplies/MyView?:render=true
Rendering aan clientzijde is standaard ingeschakeld (true).
Over machtigingen
Voor gebruikers die toegang vereisen tot de onderliggende data moet u de juiste siterol en machtigingen instellen, zodat ze uw ingesloten weergaven kunnen bekijken en ermee kunnen werken. Dit betekent ook toegang tot de projecten en werkmappen die de weergaven bevatten. Uw gebruikers hebben minimaal de machtiging 'Beknopte data bekijken en downloaden' nodig. De mogelijkheid om de onderliggende data te bekijken is noodzakelijk voor gebruikers die schermlezers gebruiken.
Gebruikers die de ingesloten weergave bekijken, moeten over de volgende rollen beschikken:
Siterol voor Explorer, Viewer of Gast.
Opmerking: De siterol Viewer is beperkter en kan geen filters gebruiken, en ook niet het tabblad Volledige data bekijken.
Weergeven-machtiging voor het project waarin de werkmap zich bevindt.
Weergeven-machtigingen voor de werkmap en de bijbehorende weergaven.
Beknopte data downloaden-machtiging om de onderliggende data in de weergave te bekijken op het tabblad Samenvatting van het deelvenster Data weergeven.
Volledige data downloaden-machtiging als de gebruiker alle beschikbare data in de databron moet bekijken op het tabblad Volledige data van het deelvenster Data weergeven.
Zie Inhoudsmachtigingen instellen in de Help bij Tableau Cloud voor informatie over het instellen van machtigingen voor werkmappen en weergaven.
De weergave testen
Test uw ingesloten weergave met de sneltoetsen voor ingesloten weergaven. Geef uw gebruikers deze informatie in uw gebruikersdocumentatie.