Best practices voor het ontwerpen van toegankelijke weergaven

U hebt een geweldige weergave gemaakt en u wilt deze toegankelijker maken om ervoor te zorgen dat al uw gebruikers de data die u hebt verzameld, kunnen zien en begrijpen.

Tableau ondersteunt verschillende besturingselementen waarmee u toegankelijke weergaven kunt bouwen en voldoen aan de vereisten van US Section 508 en de richtlijnen voor toegankelijkheid van webinhoud (WCAG 2.1 AA). Zorg ervoor dat inhoud die wordt gedeeld vanuit Tableau Cloud of Tableau Server de stappen volgt in Weergaven voor toegankelijkheid maken en ook aansluit bij de volgende WCAG 2.1 AA-principes:

  • Waarneembaar: Informatie en componenten van de gebruikersinterface moeten aan gebruikers worden gepresenteerd op een manier die de gebruikers kunnen waarnemen. Overweeg om alternatieve tekst of andere manieren op te nemen om de inhoud te presenteren.

  • Bedienbaar: De componenten van de gebruikersinterface en de navigatie moeten toegankelijk zijn voor gebruikers vanaf de verschillende apparaten of methoden die ze gebruiken om met de weergave te communiceren.
  • Begrijpelijk: De informatie die in de weergave wordt gepresenteerd, moet begrijpelijk zijn voor uw gebruikers. Gebruik bijvoorbeeld duidelijk te onderscheiden namen en labels voor verschillende elementen die in uw weergave worden getoond.

Volg de best practices die in dit artikel worden beschreven en neem de stappen op die worden beschreven in Weergaven voor toegankelijkheid maken om weergaven te bouwen die toegankelijk zijn voor al uw gebruikers wanneer ze worden gepubliceerd op Tableau Server of Tableau Cloud.

Houd het simpel

WCAG 2.1 AA-principe: Begrijpelijk

Mogelijk hebt u veel informatie die u via uw weergave wilt communiceren. Weergaven met veel en/of complexe data kunnen echter moeilijk te begrijpen of te navigeren zijn met een schermlezer of toetsenbord. Gebruik de volgende richtlijnen om alles te communiceren wat u wilt, zonder uw gebruikers te overweldigen met een overvolle weergave.

  • Aggregeer uw data waar mogelijk, om het aantal getoonde markeringen te verminderen. Als er meer dan 1000 markeringen worden weergegeven, kan dit ertoe leiden dat de weergave wordt gerenderd door de server, en niet door de browser. Deze gerenderde weergaven worden nog niet ondersteund voor WCAG-uitlijning.

    Gebruikers hebben ook toegang tot de pagina Data weergeven (standaard ingeschakeld) om de onderliggende data voor de cijfers te bekijken. U kunt de data van die pagina desgewenst ook downloaden naar een toegankelijke toepassing, zodat de gebruiker ze op die manier kan bekijken.

    Voorbeeld: Dit voorbeeld toont twee verschillende staafdiagramweergaven om het verschil tussen een gedetailleerde en geaggregeerde weergave te illustreren.

    Niet gemakkelijk toegankelijk - Te veel markeringenToegankelijker - Geaggregeerde weergave
    Kolomdiagram met 5000 markeringenKolomdiagram met tekstlabels en minder markeringen
    • Zoveel details maken de weergave een stuk lastiger om te begrijpen.

    • De weergave toont meer dan 5000 markeringen en bevat niet genoeg tekst om aan te geven wat de verschillende markeringen vertegenwoordigen.

    • De weergave is lastig te lezen door gebruikers die schermlezers nodig hebben.

    • Dit voorbeeld toont dezelfde weergave, waarbij de data op een hoger niveau zijn geaggregeerd.

    • Belangrijke datapunten zijn nog steeds opgenomen, maar zijn nu gemakkelijker voor gebruikers om te lezen en te begrijpen.

    • Het aantal markeringen is teruggebracht van ruim 5000 naar ongeveer 20.

    • Gebruikers kunnen nog steeds de onderliggende details van de markeringen lezen door de focus op de weergave te plaatsen en vervolgens op Enter te drukken om de pagina Data weergeven te openen.

     

  • Overweeg het gebruik van eenvoudige grafische elementen, zoals staaf- of lijndiagrammen, waarmee u tekst, kleur en vormen kunt gebruiken om meer context aan de weergave toe te voegen.

  • Beperk het aantal markeringen en gebruik alleen de markeringen die de belangrijkste datapunten benadrukken.

Zie Houd het simpel in Weergaven voor toegankelijkheid maken voor voorbeelden en informatie over hoe u dit type weergave kunt maken.

 

Titels en bijschriften

WCAG 2.1 AA-principe: Waarneembaar, begrijpelijk

Goed beschrijvende tekst in titels en bijschriften biedt context aan gebruikers die ondersteunende technologie toepassen. Hiermee kunnen ze de data in uw weergave een stuk makkelijker begrijpen. Met de volgende richtlijnen kunt u de visuele aard van Tableau aanpassen aan de behoeften van al uw gebruikers.

  • Beschouw uw weergaven als een aanvulling op de tekst die u gebruikt om ze te beschrijven.

  • Gebruik tekst in titels en bijschriften om uw visualisaties en wat u eigenlijk wilt laten zien, helder te beschrijven.

  • Gebruik eenvoudige, gemakkelijk te begrijpen taal. Vermijd jargon, acroniemen of afkortingen.

  • Gebruik geen woorden als 'afbeelding van' of 'foto van' in uw tekstbeschrijvingen, omdat schermlezers deze informatie soms al bevatten.

  • Vermijd het gebruik van hoofdletters (bijvoorbeeld in kopteksten of titels), omdat deze moeilijk leesbaar kunnen zijn.

    Voorbeeld: Dit voorbeeld toont twee verschillende staafdiagrammen. Eén diagram gebruikt heel weinig tekst en de ander gebruikt titels en bijschriften om context toe te voegen

    Niet gemakkelijk toegankelijk - Te weinig tekstToegankelijker - Beschrijvende tekst toegevoegd om context te bieden
    Kolomdiagram met minimale tekstKolomdiagram met toegevoegde titels en bijschriften
    • Een titel van één woord is niet beschrijvend genoeg.

    • De markeringen onderscheiden zich door kleur en grootte. Maar zonder aanvullende tekst kan de context voor deze markeringen moeilijk te begrijpen zijn.

    • Er is geen bijschrift of andere verklarende tekst om deze weergave te verduidelijken.

    • Dit voorbeeld toont dezelfde weergave, maar bevat aanvullende verklarende tekst in zowel de titel als het bijschrift.

    • Dezelfde contrastkleurschaal en grootteverschillen worden gebruikt, maar voor extra context zijn er labels toegevoegd aan de staafmarkeringen.

Zie Meer tekst tonen en zorgen dat deze nuttig is in Weergaven voor toegankelijkheid maken voor informatie en voorbeelden over het bouwen van een weergave die tekst bevat voor meer context.

 

Aanvullende tekst

WCAG 2.1 AA-principe: Waarneembaar, begrijpelijk

Als u in uw weergave meer tekst gebruikt dan alleen voor titels en bijschriften, kunnen gebruikers makkelijker de context begrijpen van de verschillende elementen die u toont. Ook kunt u zo de relatie tussen uw data en de verschillende besturingselementen beschrijven (zoals legenda's en filters).

Gebruik de volgende richtlijnen voor het toevoegen van extra tekst:

  • Gebruik tekst in koppen op legenda's of filters om het besturingselement te beschrijven en wat het doet. U kunt ook tekstzones op een dashboard gebruiken om extra context aan uw visualisaties toe te voegen om diepgaander te beschrijven wat u laat zien.

  • Voeg alternatieve tekst (alt-tekst) toe aan visualisaties. Vanaf Tableau 23.1 wordt de alternatieve tekst voor visualisaties automatisch gegenereerd. In Tableau 23.2 en hoger kunt u de automatisch gegenereerde alternatieve tekst bewerken om zo extra context toe te voegen waarvan u weet dat deze belangrijk is voor uw publiek.
  • Verwijs waar mogelijk naar de besturingselementen op het label. Als u bijvoorbeeld het label voor een legenda wijzigt van Subcategorie naar Kleursleutel voor producttype kan dat gebruikers helpen om de relatie tussen de besturingselementen en de data beter te begrijpen.

  • Als u tekst van een link in uw weergave opneemt, gebruik dan tekst die beschrijft waar de link de gebruiker naartoe brengt. Gebruik bijvoorbeeld tekst zoals 'Statistieken over de opwarming van de aarde voor 1990-2000'. Vermijd woorden als 'Klik hier', 'Meer' of 'Meer informatie'. Deze tekstvoorbeelden zijn te algemeen en kunnen verwarrend zijn voor gebruikers.

  • Voorbeeld: In het volgende voorbeeld worden twee bellendiagrammen weergegeven. Eén weergave gebruikt alleen de tekst die standaard wordt getoond bij het maken van een weergave, en één weergave heeft extra tekst die context toevoegt aan de hele weergave om de betekenis over te brengen.

    Niet gemakkelijk toegankelijk - Te weinig tekstToegankelijker - Meer beschrijvende tekst
    bellendiagram met heel weinig tekstbellendiagram met titel, bijschriften en meer tekst
    • Deze weergave gebruikt alleen standaardtekst voor de bladtitel en standaardlabels voor de filters en legenda.

    • De markeringen onderscheiden zich alleen door grootte en kleur.

    • Er is geen bijschrift of andere verklarende tekst in de weergave opgenomen om context te bieden.

    • Dit voorbeeld toont dezelfde weergave, maar bevat aanvullende verklarende tekst.

    • Er is extra tekst toegevoegd aan de titel en het bijschrift om de relatie tussen de markeringen uit te leggen en om extra context te bieden over wat de weergave laat zien.

    • Markeringslabels worden toegevoegd om winstcijfers weer te geven, zodat gebruikers niet alleen op de kleur hoeven te vertrouwen om deze informatie te begrijpen.

Zie Meer tekst tonen en zorgen dat deze nuttig is En Weergaven voor toegankelijkheid maken in Weergaven voor toegankelijkheid maken voor informatie en voorbeelden over hoe u een weergave kunt maken die extra tekst voor context bevat.

 

Kleur en contrast

WCAG 2.1 AA-principe: Waarneembaar, begrijpelijk

Door kleuren te gebruiken kunt u de markeringen in uw weergave beter van elkaar onderscheiden. Voor gebruikers met een visuele beperking biedt het gebruik van kleur alleen echter niet altijd voldoende onderscheid, vooral als er veel markeringen in een weergave voorkomen. Hanteer de volgende richtlijnen voor kleuren in uw weergaven:

  • Tableau biedt een kleurenblind-palet waarmee u de juiste kleuren voor uw weergave kunt selecteren. Probeer voor elk kleurenpalet dat u gebruikt voldoende contrast te bieden en wijs ook kleuren toe die van elkaar verschillen in het licht-donkerspectrum.

  • Gebruik voor lijnmarkeringen aanvullende opties zoals vormen, grootte en labels om ze beter te kunnen onderscheiden.

  • Gebruik tools voor contrastanalyse(Link wordt in een nieuw venster geopend) om de beste tekstkleuren en achtergronden met voldoende contrastverhoudingen te selecteren. Zorg ervoor dat het kleurcontrast voor tekst sterk is en voldoet aan de contrastverhoudingsnormen van 4,5:1 (3:1 voor grote tekst).

    Voorbeeld: Dit voorbeeld toont twee lijndiagrammen. In één diagram wordt kleur alleen gebruikt om de lijnen te onderscheiden, terwijl het andere diagram meer geschikte kleuren en vormen gebruikt om markeringen te onderscheiden

    Niet gemakkelijk toegankelijk - Alleen kleur gebruikt om markeringen te onderscheidenToegankelijker - Kleur en vorm gebruikt om markeringen te onderscheiden
    lijndiagram dat alleen kleur gebruikt om markeringen te onderscheidenlijndiagram dat zowel kleur als vormen gebruikt om markeringen te onderscheiden
    • Deze weergave gebruikt alleen kleur om de lijnen van elkaar te onderscheiden.

    • De markeringen in de weergave gebruiken geen kleurenpalet dat volledig toegankelijk is voor gebruikers met een visuele beperking.

    • Dit voorbeeld toont dezelfde weergave, maar gebruikt zowel kleur als vorm om de markeringen te identificeren.

    • Een kleurenlegenda en een vormlegenda met duidelijke titels geven aan wat de kleuren en vormen in de weergave voorstellen.

Zie Weergaven voor toegankelijkheid maken in Weergaven voor toegankelijkheid maken voor informatie en voorbeelden over hoe u een weergave kunt maken waarin kleur wordt gebruikt om markeringen te onderscheiden.

 

Uw weergave publiceren

WCAG 2.1 AA-principe: Waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk

Om uw weergaven beschikbaar te maken voor uw gebruikers, publiceert u de weergave naar Tableau Server of Tableau Cloud. Klik in het werkbalkmenu op Delen/ Gebruikers kunnen werken met de weergave- en werkbalkknoppen met behulp van een schermlezer of toetsenbord. Zie Toetsenbordtoegankelijkheid voor Tableau-weergaven voor meer informatie.

Voor informatie over het publiceren en insluiten van werkmappen zoekt u naar de insluitcode die u naar uw webpagina's wilt kopiëren en schakelt u de werkbalk uit. Zie De weergave publiceren en delen in Weergaven voor toegankelijkheid maken.

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.