Behörigheter, platsroller och licenser

Om du vill lägga till en användare i Tableau Cloud måste det finnas en tillgänglig licens. (Användare kan även läggas till som olicensierade och konfigureras till att använda en licens först när de loggar in. Mer information finns i Bevilja licens vid inloggning.) För varje plats som användaren tillhör har de exakt en platsroll som begränsas av deras licens. En användare har behörigheter för innehåll på platsen som begränsas av vad platsrollen tillåter.

Licenser och platsroller gäller för användare. Behörighetsfunktioner gäller för innehåll.

Licenser tilldelas en användare när de skapas (eller loggas in för första gången) på Tableau Server eller Tableau Cloud-platsen. Användare är licensierade som Creator, Explorer eller Viewer.

• Licensnivåer används baserat på den maximala platsroll som en användare kan ha på den servern.
    • Platsrollerna Platsadministratör – Creator och Creator använder en Creator-licens.
    • Platsrollerna Platsadministratör – Explorer, Explorer (kan publicera) och Explorer använder minst en Explorer-licens.
    • Platsrollen Viewer använder minst en Viewer-licens.
    • En olicensierad användare kan finnas på platsen, men de kan inte logga in om de inte fick beviljat platsrollen vid inloggning.
  • För Tableau Cloud använder en användare en licens per plats och har endast en platsroll.

Platsroller tilldelas en användare för varje plats de är medlemmar i.

• Platsroller bestämmer de maximala funktioner som en användare kan ha på den platsen. (Till exempel kommer en användare med platsrollen Viewer aldrig att kunna ladda ner en datakälla även om denna funktion uttryckligen beviljas dem på en specifik datakälla.)
  • Platsroller ger inte i sig några möjligheter, med undantag för administratörens platsroller. Administratörer har alltid alla funktioner som är tillämpliga på deras licensnivå.

Behörigheter består av funktioner, till exempel möjligheten att spara till ett projekt, webbredigera en arbetsbok, ansluta till en datakälla, etc. Dessa gäller för grupper eller användare för ett specifikt innehåll (projekt, datakälla, arbetsbok, vy eller flöde).

• Behörighetsfunktioner ges inte till grupper eller användare i ett vakuum utan snarare i innehållssammanhang. En användare kan ha olika funktioner för olika innehållsresurser.
  • Behörigheter utvärderas baserat på samspelet mellan en användares platsroll och behörighetsreglerna för den användaren eller någon grupp de är medlemmar i.
  • Vissa åtgärder som webbredigering kan kräva en kombination av funktioner. Mer information finns i Behörighetsinställningar för specifika scenarier.

Platsroller och deras maximala kapacitet

Dessa tabeller visar vilka funktioner som är tillgängliga för en platsroll. Det kan finnas andra sätt för en användare med en platsroll att utföra en liknande åtgärd. Även om Viewers inte har möjlighet att använda Dela anpassad för att visa sina anpassade vyer för andra i arbetsboken kan de till exempel dela anpassade vyer genom att kopiera vyns URL. Mer information om vad respektive platsroll kan göra finns i Allmänna funktioner som tillåts för varje platsroll.

Projekt

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy
Publicera

Arbetsböcker

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy
Filter
Visa kommentarer
Lägga till kommentarer
Ladda ner bild/PDF
Ladda ner sammanfattningsdata
Kör Förklara data
Dela anpassad
Ladda ner fullständiga data
Webbredigering
Ladda ner arbetsbok/Spara en kopia
Skriva över
Skapa/uppdatera mätvärden
Flytta*
Ta bort
Ange behörigheter

† Du styr Förklara data i platsinställningarna och i en arbetsbok med hjälp av funktionen Kör förklara data. Tillgängligheten av Förklara data i visningsläge styrs i en arbetsbok i dialogrutan Förklara datainställningar.

‡ Innan Tableau 2021.3 styrdes funktionen Skapa/uppdatera mätvärden av funktionen Ladda ner fullständiga data.

Datakällor

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy
Anslut
Ladda ner datakälla
Skriva över
Ta bort
Ange behörigheter

Dataroller

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy
Skriva över
Flytta*
Ta bort
Ange behörigheter

Flöden

För att köra flöden enligt ett schema måste du ha en Datahantering-licens. Mer information om konfiguration av flödesinställningar finns i Skapa och interagera med flöden på webben. Explorer-licensanvändare kan köra flöden på Tableau Cloud.

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy
Ladda ner flöde
Webbredigering
Kör flöde
Skriva över
Flytta*
Ta bort
Ange behörigheter

Fråga data-linser

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy
Skriva över
Flytta*
Ta bort
Ange behörigheter

Mätvärden

Utfasning av gammal mätvärdesfunktion

Tableaus gamla mätvärdesfunktion togs bort från Tableau Cloud i februari 2024 och kommer inte att finnas i Tableau Server version 2024.2. I oktober 2023 tog Tableau bort möjligheten att bädda in mätvärden i Tableau Cloud och Tableau Server version 2023.3. Med Tableau Pulse har vi utvecklat en förbättrad upplevelse i vilken du kan spåra mätvärden och ställa frågor om data. Mer information finns i Skapa mätvärden med Tableau Pulse. Där kan du lära dig mer om den nya upplevelsen och Skapa och felsöka mätvärden (utfasad) för den utfasade funktionen.

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy
Skriva över
Flytta*
Ta bort
Ange behörigheter

Samlingar

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy

Virtuella anslutningar

Virtuella anslutningar kräver en Datahantering-licens. Se Om Datahantering för mer information.

BehörighetCreatorExplorer (kan publicera)ExplorerViewer
Vy
Anslut
Skriva över
Flytta*
Ta bort
Ange behörigheter

* Även om rollen Explorer kan ges funktionen Flytta kan den inte ha funktionen Publicera i ett projekt och därför finns det ingen plats för dem att flytta innehåll till. Funktionen Flytta bör därför inte anses vara möjlig för platsrollen Explorer.