Visa, hantera eller ta bort användare

Administratörer kan hantera platsens användare, genom att lägga till och ta bort användare, ställa in de grupper som användaren är medlem i, ställa in användarens platsroller med mera. Serveradministratörer kan hantera användare på flera platser samtidigt på sidan Alla platser.

Visa och hantera användare på en plats

Logga in på platsen som platsadministratör och välj sedan Användare. På den här sidan kan du göra något av följande för att hantera användare:

• Ange gruppmedlemskap, ange platsroll eller ta bort användaren från platsen. Om du har konfigurerat platsen för enkel SAML-inloggning kan du ställa in den valda användarens autentiseringstyp. Om din server är konfigurerad för lösenordspolicyer och spärrning av kontoåtkomst kan du låsa upp åtkomsten till ett spärrat användarkonto. Om servern är konfigurerad för en eller flera identitetspooler(Länken öppnas i ett nytt fönster) kan du lägga till eller ta bort användare.

• Välj ett användarnamn för att se information om användarna, till exempel vilka innehåll de äger, vilka visningar de prenumererar på och kontoinställningarna.

Användarsidan Inställningar finns tillgänglig när följande villkor är uppfyllda:

• Användaren är endast medlem på platser som styrs av platsadministratören

• Platsadministratörer kan som standard hantera användare. Tableau Server-administratörer kan ändra denna åtkomst för webbplatsadministratörer.

Om servern är konfigurerad för att använda det interna användarhanteringssystemet (lokal autentisering) kan du redigera visningsnamn, e-postoch lösenord för användare efter att de har lagts till. Om du gör många ändringar kan det vara enklare att importera ändringarna från en CSV-fil. Mer information finns i Importera användare och Riktlinjer för import av CSV-fil.

Visa och redigera serveranvändare

Logga in på Tableau Server som serveradministratör. Välj Hantera alla platser på platsmenyn och välj sedan Användare.

Hantera användarnas platsmedlemskap

Server- och platsadministratörer kan som standard hantera användare för enskilda platser. Serveradministratörer kan också hantera användare och deras platsroller för flera platser. Du kan göra detta på nivån Alla platser (på servernivå).

1. Välj Hantera alla platser i platsmenyn och välj sedan Användare.

2. Markera kryssrutorna bredvid användarna på sidan Serveranvändare och välj sedan Åtgärder > Platsmedlemskap.

3. Välj en eller flera platser och en platsroll för varje plats. Klicka sedan på Spara.

Sök efter användare (eller grupper eller platser)

Använd filterreglaget i det övre högra hörnet för att visa sökrutan och filtret för platsroller och använd dessa för att söka efter en specifik användare (eller grupp eller plats). Använd sedan sökrutan eller filtren för att hitta de användare (eller grupper eller platser) du vill. Sökningen kontrollerar visningsnamnet och användarnamnsattributen.

Sökrutan har stöd för jokertecken (*). Om du till exempel söker efter John* kommer alla användarnamn som börjar med John att visas.

Ytterligare:

• Från och med Tableau Server 2021.4.1 kan jokertecken (*) användas med ett specialtecken för att söka efter namn som innehåller specialtecken. Till exempel: sync-* eller *sync-*.
  • Från och med Tableau Server 2022.1.13 måste namn anges med exakta diakritiska tecken, när du söker efter namn med diakritiska tecken. Detta producerar relevanta resultat. Ange José för att till exempel att söka efter José. Att söka efter Jose returnerar inte ett resultat.
  • Från och med Tableau Server 2022.3.5 kan jokertecken (*) användas med OCH- eller ELLER-villkor när användare filtreras. Att till exempel söka efter *aw* AND John* returnerar alla användare vars namn innehåller aw och vars namn börjar med John.

Ta bort användare från en plats

Du kan endast ta bort en användare om denne inte äger något innehåll (till exempel projekt, arbetsböcker, vyer, datakällor, samlingar eller datadrivna aviseringar). Om du försöker ta bort en användare som äger innehåll ställs användarens platsroll in som Olicensierad, men användaren tas inte bort.

Om standardgruppen Alla användare har aktiverat Bevilja platsroll vid inloggning måste användarens innehåll tilldelas en annan användare eller tas bort innan de kan bli olicensierade eller tas bort. Mer information om Bevilja roll vid inloggning finns i Ta bort användare som påverkas av Bevilja roll vid inloggning. Mer information om hur du ändrar innehållsägarskap finns i Hantera innehållsägarskap.Hantera innehållsägarskap

Obs! På Tableau Server tas användaren också bort från servern när en administratör tar bort en användare från en plats (och användaren endast tillhör den platsen).

1. Logga in på en plats som administratör och gå sedan till området Användare. Välj en eller flera användare som ska tas bort och välj sedan Åtgärder > Ta bort.

2. Klicka på Ta bort i dialogrutan för bekräftelse.

Ta bort användare från servern

Du kan endast ta bort en användare om användaren inte äger något innehåll (projekt, arbetsböcker, vyer eller datakällor). Om du försöker ta bort en användare som äger innehåll ställs användarens platsroll in som Olicensierad, men användaren tas inte bort.

Om en användare är medlem på flera platser och äger innehåll på någon av dessa platser tas de bort från de platser där de inte äger innehåll. Användaren förblir medlem på de platser där de äger innehåll, men degraderas till platsrollen Olicensierad.

1. Klicka på Hantera alla platser i platsmenyn och klicka sedan på Användare. Klicka på Användare i en miljö med en plats.

Välj en eller flera användare som ska raderas och klicka sedan på Åtgärder > Radera.

2. Klicka på Radera i dialogrutan för bekräftelse.

Ändra lösenord för användare av en enda plats

Om du vill ändra lösenordet för en användare med medlemskap på en enda plats loggar du in på Tableau Server som platsadministratör eller serveradministratör.

1. Se till att rätt plats har valts i menyn.

2. Klicka på Användare.

3. Klicka på visningsnamnet för en användare.

4. Klicka på Inställningar.

5. Klicka på länken Ändra lösenord, redigera lösenordet och klicka på Spara lösenord.

Klicka på länken Ändra lösenord i Användarinställningar.

Ändra lösenord för användare av flera platser

Om du vill ändra lösenordet för en användare med medlemskap på flera platser loggar du in på Tableau Server som serveradministratör.

1. Klicka på Hantera alla platser i platsmenyn.

2. Klicka på Användare.

3. Klicka på visningsnamnet för en användare.

4. Klicka på länken Ändra lösenord, redigera lösenordet och klicka på Spara lösenord.