Bevilja licens vid inloggning

Med Bevilja licens vid inloggning (bevilja roll vid inloggning) kan olicensierade användare i vissa grupper bli licensierade när de loggar in på en Tableau-plats. Detta gör licensprovisioneringen smidigare för administratörer och gör att användare inte behöver begära en licens innan de använder Tableau.

Mer information om platsrollkapacitet och minsta platsroll finns i Ställa in användarnas platsroller.

Föreställ dig till exempel en Active Directory-grupp som heter Marknadsföring och som har 100 användare, men endast 25 användare behöver åtkomst till Tableau Server. En plats- eller serveradministratör kan importera alla användare i Active Directory-gruppen Marknadsföring, ställa in gruppens minsta platsroll på Explorer och välja Bevilja roll vid inloggning. När någon av Tableau-användarna i Marknadsföring loggar in på Tableau-platsen beviljas han eller hon licensen Explorer. Användare som inte behöver Tableau Server förblir olicensierade, såvida inte de loggar in.

Obs! Mer information om fördelar och bästa praxis finns i Bevilja roll vid inloggning(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau Blueprint, Tableaus planeringsverktyg för datadrivna organisationer.

Aktivera Bevilja roll vid inloggning

Du kan aktivera Bevilja roll vid inloggning för nya eller befintliga grupper. I följande steg får du lära dig hur du använder Bevilja roll vid inloggning för att lägga till nya användare som är berättigade till en licens men som kanske inte kommer att använda någon. Så kan vara fallet när företaget har många berättigade användare men ett begränsat antal Tableau-licenser.

1. Klicka på Grupper på en plats och klicka sedan på Lägg till grupp.

Lägg till nya användare genom att importera en Active Directory-grupp. Ange namnet på den grupp som du vill importera och välj sedan gruppnamnet i listan som visas.

2. Välj en minsta platsroll för användarna och välj Bevilja roll vid inloggning.

Alla användare i den valda Active Directory-gruppen importeras som olicensierade användare. Den minsta platsroll som har angetts för gruppen tilldelas endast gruppanvändare som loggar in på Tableau Server.

3. Klicka på Importera.

Obs! Bevilja platsroll vid inloggning kan även aktiveras i lokala grupper för att tilldela en minsta platsroll till gruppmedlemmar när de loggar in på Tableau Server. Mer information finns i Skapa en lokal grupp.

Ändra användarroller med Bevilja roll vid inloggning

Om en användare ingår i en grupp som använder Bevilja roll vid inloggning kan inte den användarrollen ställas in till olicensierad eller nedgraderas till en roll som är lägre än den minsta platsroll som har angetts för gruppen, oavsett om användaren loggar in eller inte. Administratörer kan dock uppgradera en användares platsroll manuellt.

För att nedgradera en användares platsroll eller ta bort en användares licens till platsen måste du ta bort användaren från de grupper som använder Bevilja roll vid inloggning.

Enligt villkoren i slutanvändaravtalet(Länken öppnas i ett nytt fönster) kan licenser som beviljas behöriga användare omtilldelas permanent till ny användare. Användare kan endast nedgraderas till en lägre platsroll (inklusive Olicensierad) när de permanent avbryter åtkomsten till serverprogramvaran i en högre roll.

Ta bort användare som påverkas av Bevilja roll vid inloggning

Du kan endast ta bort en användare från en plats om användaren inte äger något innehåll. Om du försöker att ta bort en användare som äger innehåll ställs användarens platsroll in till Olicensierad och tas bort från alla grupper, men användaren tas inte bort från platsen. Om du vill ta bort innehållsägare tar du bort ägare från grupper som använder Bevilja platsroll eller så omtilldelar du innehållsägarskapet till en annan användare. Mer information finns i Ta bort användare från en plats i hjälpavsnittet Visa, hantera eller ta bort användare.

Om standardgruppen Alla användare använder Bevilja platsroll går det inte att ta bort användare som äger innehåll från platsen eller ta bort deras licenser. Om du vill ta bort eller avlicensiera dessa användare omtilldelar du innehållsägarskapet till en annan användare. Därefter kan du ta bort eller avlicensiera användaren.

Tableau REST API kan användas för att omtilldela innehållsägarskap för en arbetsbok. Mer information finns i avsnittet om metoden Update Workbook (Uppdatera arbetsbok) i hjälpen för REST API. REST API kan även användas till att ta bort användare från platsen och överföra innehållsägarskapet till en annan användare. Mer information finns i avsnittet om metoden Remove User from Site (Ta bort användare från plats) i hjälpen för REST API.

Mer information om ändring av innehållsägarskap i Tableau Server finns i Hantera innehållsägarskap.