Vad är en webbplats

Du kanske är van vid att använda termen plats för ”en samling anslutna datorer” eller kanske som den korta formen av ”webbplats”. I Tableau betyder plats en samling användare, grupper och innehåll (arbetsböcker och datakällor) som är avskärmade från andra grupper och innehåll på samma instans av Tableau Server. Ett annat sätt att förmedla detta är att Tableau Server har stöd för flera klienter genom att låta serveradministratörer skapa platser på servern för flera uppsättningar av användare och innehåll.

Allt serverinnehåll publiceras, nås och hanteras per plats. Varje plats har sin egen URL och sin egen uppsättning användare (även om varje serveranvändare kan läggas till på flera platser). Innehåll i varje plats (projekt, arbetsböcker och datakällor) är helt separerat från innehåll på andra platser.

Om du är serveradministratör på din Tableau Server driftsättning kan du läsa mer om webbplatser, när de ska användas (kontra projekt) och mer i Översikt över webbplatser(Länken öppnas i ett nytt fönster)i avsnittet Hantera server.

Obs! Denna artikel gäller konfigurering av webbplatser för Tableau Server driftsättningar. För Tableau Cloud, se Platsadministratörens roll och uppgifter(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Platsadministratörsuppgifter

Om serveradministratörens webbplatsroll ger en användare obegränsad åtkomst till hela Tableau Server distributionen, ger webbserveradministratörens webbplatsroller en användare obegränsad eller minimalt begränsad åtkomst på webbplatsnivå. Skillnaderna mellan platsadministratör – Creator och platsadministratör – Explorer ligger i graden av dataanslutning och publiceringsåtkomst. Båda webbplatsrollerna gör det möjligt att administrera själva webbplatsen och hantera webbplatsanvändare. Mer information finns i Ställa in användarnas platsroller.

Även om en serveradministratör kan arbeta både på server- och platsnivå gör vi en åtskillnad mellan de två uppgiftsnivåerna. Platsadministratören ansvarar vanligtvis för att skapa och underhålla det ramverk som gör det möjligt för Tableau-användare i organisationen att publicera, dela, hantera och ansluta till datakällor och arbetsböcker. I detta sammanhang inkluderar platsadministratörens uppgifter något av följande (och båda webbplatsrollerna tillåter denna åtkomstnivå):

• Att skapa projekthierarkier för att organisera webbplatsens datakällor och arbetsböcker.

Detta kan innefatta delegering av projekthantering till projektledare.

• Att skapa grupper och tilldela behörigheter som ger användarna tillgång till endast det innehåll de behöver.

• Att lägga till och ta bort användare, samt tilldela deras webbplatsroller.

Detta är tillåtet som standard på en webbplats, men en serveradministratör kan begränsa denna åtkomst till servernivå.

• Hantera webbplatsens extrakt och prenumerationsscheman.

• Att övervaka webbplatsaktivitet.

Mer information om skillnaden mellan serveradministratör och platsadministratör finns i Tillgång till webbplatser på administratörsnivåi avsnittet Hantera server.

Steg för att konfigurera din webbplats

Tabellen nedan visar en lös sekvens av steg för att ställa in en webbplats, tillsammans med länkar till ämnen där du kan få mer information. Du kan slutföra stegen i den ordning som passar dig.

Innan du utför stegen för att konfigurera webbplatsen rekommenderar vi dock att du tillbringar lite tid med artiklarna i det här avsnittet och lär dig mer om webbplatsautentisering, webbplatsroller, projekt och behörigheter. Helst dokumenterar du en plan för dina projekt, grupper och övergripande behörighetsstrategi. Ställ sedan in några projekt och lägg till en preliminär uppsättning användare för att testa planen och lösa problem innan du lägger till de återstående användarna. Du kan ändra många webbplatsinställningar när användarna har börjat arbeta på webbplatsen, men försök att redan från början minska antalet ändringar efter driftsättningen.

Planera

För att komplettera rekommendationerna ovanför denna tabell måste du skaffa en översikt över hur platskomponenterna fungerar tillsammans vid Planera en plats.

Konfigurera åtkomst

Samarbeta med platsadministratören för att avgöra hur användarna loggar in på webbplatsen och konfigurera webbplatsen på rätt sätt.

Om servern till exempel är konfigurerad för enkel inloggning med hjälp av SAML kan du också konfigurera SAML-autentisering på platsnivå.

Skapa projekt och behörighetsstrukturen

Projekt hjälper dig att organisera innehåll, delegera innehållshantering på projektnivå och hantera behörigheter på ett effektivt sätt. För att komma igång, se Använda projekt för att hantera åtkomst till innehåll.

Lägga till användare

Bestäm vilka användare som kan logga in på webbplatsen. Se Lägga till användare på en plats.

Skicka dina data till Tableau Server

När du har skapat din projekt- och behörighetsstruktur, utse godkända användare för att publicera och hantera granskade datakällor till lämpliga projekt på webbplatsen.

I vissa organisationer har personer flera olika Tableau-roller. Platsadministratörer brukar också vara dataansvariga. Med det menar vi att de skapar, publicerar och hanterar Tableau-dataanslutningar. Om detta är du, se till att du har tilldelats platsrollen platsadministratör – Creator.

När innehållet har publicerats på webbplatsen kan du behålla anslutningsinformation (inloggningsuppgifter, åtkomsttokens) och uppdateringsscheman. Mer information finns i Uppdatera data enligt ett schema.

Analysera platsanvändning och prestanda

Övervaka användning, prestanda och andra mätvärden. Se Administrativa vyer .