Planera en plats

Innan du lägger till användare och innehåll på en plats rekommenderar vi att du planerar följande aspekter av platsen.

I följande avsnitt går vi igenom dessa platskomponenter och utgår ifrån att du är bekant med

Obs! Den här artikeln och det här avsnittet gäller endast självhanterade driftsättningar av Tableau Server som finns lokalt eller i molnet. Om du använder Tableau Cloud, se Hantera åtkomst till innehåll(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Projekt

Du kan skapa projekt på en plats som fungerar som behållare inom vilka du kan organisera innehållstillgångar (som datakällor och arbetsböcker). Till exempel kan du skapa ett projekt som innehåller alla certifierade datakällor och arbetsböcker som organisationen använder för uppdragskritiska beslut. Eller så kan du skapa projekt per avdelning.

Projekt är även användbara för att hantera behörigheter. När du vet hur dina användare behöver komma åt innehåll är det oftast lättast att skapa projekt utifrån den typen av innehåll och upprätthålla behörigheter på projektnivå.

Varje plats har ett standardprojekt som kallas Standard. När du skapar projekt tar det nya projektet den första uppsättningen behörigheter från standardprojektet. Standardprojektet fungerar i praktiken som en mall för nya projekt. Som förklaras i relaterade artiklar rekommenderar vi för de flesta miljöer att du endast använder standardprojektet som en behörighetsmall och inte som en behållare för publicerat innehåll.

Du hittar mer information i Använda projekt för att hantera åtkomst till innehåll.

Användare och grupper

Användare som publicerar innehåll eller öppnar publicerat innehåll på en plats måste kunna logga in på platsen. Om användaren redan har ett konto på servern måste du lägga till användaren till rätt plats. Du kan lägga till en användare till fler än en plats. Om användaren inte redan finns måste du skapa ett användarkonto. Oavsett bör du göra en lista över de användare som måste kunna logga in på varje plats.

Obs! Serverlicensen kan begränsa antalet användare du kan ha eller vilken åtkomstnivå användarna kan ha. Kontakta serveradministratören för att säkerställa att du kan ha ett konto för alla användare.

I allmänhet rekommenderar vi att du skapar grupper på servern och sedan lägger till användare till grupperna. Detta gör det mycket enklare att hantera behörigheter. Du kan tilldela grupper behörigheter för att bevilja att användare i gruppen dessa behörigheter. (Se nästa avsnitt.)

En vanlig strategi är att skapa grupper för användare som använder innehåll på liknande sätt. Till exempel kanske du skapar en grupp med namnet SalesWBPublishers för alla användare i säljavdelningen som publicerar arbetsböcker, och en separat grupp med namnet SalesDSPublishers för personer inom försäljning som publcierar datakällor. Var och en av dessa uppsättningar användare behöver en egen uppsättning kapaciteter, så det är lämpligt att ha en grupp för varje behov.

Platsroller och behörigheter

Varje användare har en platsroll som avgör det maximala antalet behörigheter de kan ha på platsen. Som en del av platsplaneringen måste du bestämma varje användares platsroll. En användare med en platsroll som är för begränsad kanske inte kan utföra det arbete som krävs. Bästa praxis avseende säkerhet är emellertid att begränsa användarnas kapaciteter så att de endast har de som behövs för att kunna utföra arbetet. Detta kallas att man följer principen om minsta möjliga behörighet.

Du eller en platsadministratör som du delegerar den här uppgiften till måste också fastställa vilka behörigheter en användare behöver för att kunna arbeta med innehåll. Varje innehållstillgång (arbetsbok, datakälla, projekt) har stöd för en uppsättning kapaciteter. Till exempel kan du Visa eller Lägga till kommentarer i en arbetsbok. Innan en användare kan utföra uppgifter på en arbetsbok måste han eller hon ha de behörigheter som krävs. Rekommenderad praxis är att ta fram en mappning av behörigheter för användare utanför Tableau innan du försöker konfigurera detta på servern.

Behörigheter avgöra vad en användare kan göra inom ramen för platsrollen. En användare vars platsroll är Viewer kan aldrig publicera på platsen, oavsett vilka behörigheter du beviljar. En användare vars platsroll är Creator kan publicera en arbetsbok till platsen, men endast om användaren har behörighet att spara och visa arbetsböcker.

Scheman för extraktuppdatering

Om användare publicerar datakällor eller arbetsböcker som innehåller extrakt bör du se till att extrakten är uppdaterade, så att de innehåller de senaste data. Användare kan uppdatera ett extrakt manuellt, men det är inte alltid en bra idé om extraktet är stort och uppdateringen tar lång tid. I stället kan du upprätta scheman för när ett extrakt ska uppdateras. Ytterligare en planeringsuppgift för en platsadministratör är därför att tänka ut när extrakt bör uppdateras och ta fram scheman.