Hantera ett flöde

När du publicerar ett flöde i Tableau Server eller Tableau Cloud kan du hantera dina flöden och ändra dem efter behov. Det här ämnet beskriver de olika åtgärder du kan vidta för att hantera dina flöden.

Obs! Innehållet i detta ämne gäller både Tableau Server och Tableau Cloud, undantag anges specifikt.

Hantera dina flöden

Nedan följer en lista över åtgärder du kan vidta för att hantera dina flöden:

• Skapa flöden: Från och med version 2020.4 kan du som Skapare skapa flöden direkt på webben. Från sidan Start, klicka på Skapa > Flöde eller klicka på Ny > Flöde från sidan Utforska. Mer information finns i Tableau Prep på webben.

• Redigera flöden: Från och med version 2020.4 kan du som Skapare redigera flöden direkt på webben. Navigera till listan över flöden, välj Åtgärder och klicka på Redigera flöde eller öppna ett flöde och klicka på knappen Redigera.

När du redigerar ett flöde flyttas ändringarna till ett utkasttillstånd. När du är klar publicerar du ditt flöde för att göra ändringarna och skapa en ny version av flödet. Mer information finns i Spara automatiskt och arbeta med utkast.

• Kör flöden: Du kan köra ett flöde manuellt förutom att skapa schemalagda flödesuppgifter som körs vid en viss tidpunkt.
  • Obs! Datahantering krävs inte att köra flöden manuellt, men krävs för att schemalägga flöden som ska köras.

• Navigera till listan med flöden, välj ett eller flera flöden du vill köra, välj Åtgärder och klicka på Kör nu.

• Tagg: Taggar är nyckelord du kan skapa för flöden för att hjälpa dig att hitta, filtrera och kategorisera innehåll. Konstruktörer kan lägga till taggar i flöden när de publicerar dem. Men du kan också lägga till taggar i alla arbetsböcker, vyer eller datakällor som du har åtkomst till och du kan ta bort alla taggar som du har lagt till. Du kan lägga till en tagg i en lista med flöden.

Gå till listan med flöden, välj ett eller flera objekt du vill tagga, välj Åtgärder och klicka på Tagg. Du kan lägga till en tagg i ett specifikt flöde från listan med flöden som beskrivs ovan. Öppna flödet och på fliken Översikt väljer du Åtgärder och klickar på Tagg.

• Ändra ägare: Administratörer och flödesägare kan ändra ägare och bara till sig själva.

• Behörigheter: Du kan ange behörigheter för användare och ange om de kan utföra redigeringsåtgärder som att spara, ladda ner, flytta till ett annat projekt och ta bort. Dessutom kan du ange vem som kan visa och köra flödet.

• Ladda ner: Du kan ladda ner ett flöde för att visa eller ändra det med Tableau Prep Builder. Du behöver ladda ner behörigheter för att kunna ladda ner ett flöde. Du har det som standard om du är ägaren, men du kan behöva lägga till det för andra användare.

• Revisionshistorik: När du ändrar i flödet och publicerar det på nytt i samma projekt med samma namn skapas en ny version av flödet. Du kan visa revisionshistoriken genom att välja Revisionshistorik i åtgärdsmenyn. Flödesägare har behörighet att återställa en tidigare version av ett flöde.

• Flytta: Du kan flytta flöden mellan projekt. För att flytta ett flöde måste användarna ha behörigheten Flytta. Du har det som standard för flöden som du äger, men du kan behöva lägga till det för andra användare.

• Byta namn: Du kan byta namn på ett flöde. För att byta namn på ett flöde måste användarna ha behörigheten Spara. Du har det som standard för flöden som du äger, men du kan behöva lägga till det för andra användare.

• Ta bort: Du kan ta bort ett flöde. För att ta bort ett flöde måste användarna ha behörigheten Ta bort. Du har det som standard för flöden som du äger, men du kan behöva lägga till det för andra användare.

Vem kan göra detta?

Tableau Server-administratören

Kan utföra följande uppgifter på alla platser:

• Skapa flöden

• Redigera publicerade flöden
  • Visa en lista över alla utkastflöden

• Kör flöden
  • Ta bort flöden

• Ladda ner flöden

• Ändra ägare

• Ändra behörigheter

• Byt projekt

• Lägg till/ta bort taggar

• Ändra beskrivning

• Ändra namn

• Uppdatera flödesuppgift

• Ta bort flödesuppgift

• Skapa en flödesuppgift*

• Versionshantering*

*Vissa ytterligare villkor gäller för dessa åtgärder:

• Så här skapar du en flödesuppgift:

• Ett flödesschema måste finnas tillgängligt. Endast serveradministratörer kan skapa ett schema.
    • Flödet måste ha minst ett utmatningssteg.
    • Flödesversionen måste vara kompatibel med Tableau Server-versionen.
  • Versionshantering:

• Revisionshistorik måste vara aktiverad på platsen.

• Användarrollen får publiceras till projektet.

Tableau-platsadministratör

Kan utföra följande uppgifter på flöden som publiceras på de platser som de är platsadministratörer för:

• Skapa flöden

• Redigera publicerade flöden
  • Visa en lista över alla utkastflöden

• Kör flöden
  • Ta bort flöden

• Ladda ner flöden

• Ändra ägare

• Ändra behörigheter

• Byt projekt

• Lägg till/ta bort taggar

• Ändra beskrivning

• Ändra namn

• Uppdatera flödesuppgift

• Ta bort flödesuppgift

• Skapa en flödesuppgift*

• Versionshantering*

Vissa ytterligare villkor gäller för dessa åtgärder:

• Så här skapar du en flödesuppgift:

• Ett flödesschema måste finnas tillgängligt. Endast serveradministratörer kan skapa ett schema.
    • Flödet måste ha minst ett utmatningssteg.
    • Flödesversionen måste vara kompatibel med Tableau Server-versionen.
  • Versionshantering:

• Revisionshistorik måste vara aktiverad på platsen.

• Användarrollen får publiceras till projektet.

Projektledare

Kan utföra följande uppgifter på flöden som publiceras i de projekt där de har behörigheter för projektledare:

• Skapa flöden

• Redigera publicerade flöden

• Kör flöden
  • Ta bort

• Ladda ner

• Ändra behörigheter

• Byt projekt

• Lägg till/ta bort taggar

• Ändra beskrivning

• Ändra namn

• Uppdatera flödesuppgift

• Ta bort flödesuppgift

• Skapa en flödesuppgift*

• Versionshantering*

*Vissa ytterligare villkor gäller för dessa åtgärder:

• Så här skapar du en flödesuppgift:

• Ett flödesschema måste finnas tillgängligt. Endast serveradministratörer kan skapa ett schema.
    • Flödet måste ha minst ett utmatningssteg.
    • Flödesversionen måste vara kompatibel med Tableau Server-versionen.
  • Versionshantering:

• Revisionshistorik måste vara aktiverad på platsen.

• Användarrollen får publiceras till projektet.

Projektägare

Kan utföra följande uppgifter på flöden som publiceras i de projekt som de äger:

• Skapa flöden

• Redigera publicerade flöden

• Kör flöden
  • Ta bort

• Ladda ner

• Ändra behörigheter

• Byt projekt

• Lägg till/ta bort taggar

• Ändra beskrivning

• Ändra namn

• Uppdatera flödesuppgift

• Ta bort flödesuppgift

• Skapa en flödesuppgift*

• Versionshantering*

* Vissa ytterligare villkor gäller för dessa åtgärder:

• Så här skapar du en flödesuppgift:

• Ett flödesschema måste finnas tillgängligt. Endast serveradministratörer kan skapa ett schema.
    • Flödet måste ha minst ett utmatningssteg.
    • Flödesversionen måste vara kompatibel med Tableau Server-versionen.
  • Versionshantering:

• Revisionshistorik måste vara aktiverad på platsen.

• Användarrollen får publiceras till projektet.

Flödesägare

Kan utföra följande uppgifter i flöden som de äger:

• Skapa flöden

• Redigera utkast (flöden de äger) och Publicerade flöden

• Kör flöden

• Ta bort flöden
  • Ladda ner flöden

• Ändra ägare

• Ändra behörigheter

• Byt projekt

• Lägg till/ta bort taggar

• Ändra beskrivning

• Ändra namn

• Uppdatera flödesuppgift

• Ta bort flödesuppgift

• Skapa en flödesuppgift*

• Versionshantering*

*Vissa ytterligare villkor gäller för dessa åtgärder:

• Så här skapar du en flödesuppgift:

• Ett flödesschema måste finnas tillgängligt. Endast serveradministratörer kan skapa ett schema.
    • Flödet måste ha minst ett utmatningssteg.
    • Flödesversionen måste vara kompatibel med Tableau Server-versionen.
  • Versionshantering:

• Revisionshistorik måste vara aktiverad på platsen.

• Användarrollen får publiceras till projektet.

Användare med Creator-licens

Kan utföra följande uppgifter:

• Skapa flöden

• Redigera utkast (flöden de äger) och Publicerade flöden

• Köra flöden (med behörigheter för att köra flöde)
  • Ta bort (med borttagningsbehörigheter)

• Ladda ner (med nedladdnings-, spara som- eller läsbehörigheter)

• Ändra behörigheter (med ändringsbehörigheter)
  • Ändra projekt (med flyttbehörighet och skrivbehörighet för destinationsprojektet)

• Lägg till/ta bort taggar (med läsbehörigheter)

• Ändra beskrivning (med spara-behörigheter)

• Ändra namn (med spara-behörigheter)

• Uppdatera Flödesuppgift (med körningsbehörigheter)

• Ta bort flödesuppgift (med körningsbehörigheter)

• Skapa en flödesuppgift* (med körningsbehörigheter)

• Versionshantering* (med visnings-, läs-, spara som-, nedladdningsbehörigheter)

* Vissa ytterligare villkor gäller för dessa åtgärder:

• Så här skapar du en flödesuppgift:

• Ett flödesschema måste finnas tillgängligt. Endast serveradministratörer kan skapa ett schema.
    • Flödet måste ha minst ett utmatningssteg.
    • Flödesversionen måste vara kompatibel med Tableau Server-versionen.
  • Versionshantering:

• Revisionshistorik måste vara aktiverad på platsen.

• Användarrollen får publiceras till projektet.

Användare med Explorer-licens

Kan utföra följande uppgifter:

Obs! Från och med version 2020.4 kan Explorer-licensanvändare inte längre köra flöden på Tableau Server.

• Explorer-licensanvändare (med behörighet att köra flöden) kan köra flöden på Tableau Cloud.

• Ta bort (med borttagningsbehörigheter)

• Ladda ner (med nedladdnings-, spara som- eller läsbehörigheter)

• Ändra behörigheter (med ändringsbehörigheter)
  • Ändra projekt (med flyttbehörighet och skrivbehörighet för destinationsprojektet)

• Lägg till/ta bort taggar (med läsbehörigheter)

• Ändra beskrivning (med spara-behörigheter)

• Ändra namn (med spara-behörigheter)

• Uppdatera Flödesuppgift (med körningsbehörigheter)

• Ta bort flödesuppgift (med körningsbehörigheter)

• Skapa en flödesuppgift* (med körningsbehörigheter)

• Versionshantering* (med visnings-, läs-, spara som-, nedladdningsbehörigheter)

*Vissa ytterligare villkor gäller för dessa åtgärder:

• Så här skapar du en flödesuppgift:

• Ett flödesschema måste finnas tillgängligt. Endast serveradministratörer kan skapa ett schema.
    • Flödet måste ha minst ett utmatningssteg.
    • Flödesversionen måste vara kompatibel med Tableau Server-versionen.
  • Versionshantering:

• Revisionshistorik måste vara aktiverad på platsen.

• Användarrollen får publiceras till projektet.

Användare med Viewer-licens

Viewer-användare kan inte hantera flöden, men de kan se flödet och de flödets olika versioner.

Mer information om fullständiga funktioner du kan ställa in på flöden finns i Behörighetsfunktioner(Länken öppnas i ett nytt fönster).