Optimera för extrakt
Försök att optimera för extrakt om extraktschemat motsvarar hög resursanvändning eller om extrakt tar lång tid att slutföra.
Obs! I det här avsnittet används exempelarbetsboken från övervakningsavsnittet. Mer information finns i Analysera data med exempelarbetsboken för prestanda.
När du ska optimera för extrakt
Hög CPU-användning motsvarar extraktscheman
Använd kontrollpanelen för bakgrundsjobb i provarbetsboken för prestanda för att visa antalet bakgrundsjobb som körs av Tableau Server, inklusive uppdateringsjobb för utdrag. Kontrollpanelen visar också hur länge bakgrundsjobb är försenade - det vill säga hur lång tid det tar mellan det att ett bakgrundsjobb schemaläggs och att det faktiskt körs. Om du ser långa förseningar vid vissa tider på dygnet eller många jobb körs samtidigt, prova då att fördela arbetsscheman över olika tider på dygnet för att minska belastningen på servern.
Jämför även de tider då det finns många bakgrundsjobb eller långa förseningar med CPU-användningen av servern. Använd instrumentpanelen CPU-användning om du vill visa procentandelen av den totala CPU-användningen och procentandelen CPU-användning för respektive process. Eftersom bakgrundsprocessorn kör bakgrundsjobb är det den första processen som visar påfrestning när det finns många extraktuppdateringsjobb eller långsamma extraktuppdateringsjobb. Observera att CPU-användningen av bakgrundsprocessorn periodvis men kortfristigt når 100 procent. Detta indikerar att det finns intensiva uppdateringsjobb i ett återkommande schema.
Obs! Procentandelen av processoranvändningen för enskilda processer kan uppgå till mer än 100 procent eftersom processorutnyttjandet för enskilda processer mäts för en given processorkärna. Den totala CPU-användningen mäts däremot för alla processorkärnor.
Extrakt misslyckas eller körs långsamt
Använd administratörsvyn Bakgrundsaktiviteter för extrakt för att avgöra hur många extrakt som misslyckas och hur lång tid extrakt tar att slutföra. Frekventa fel kan indikera ett problem med en viss datakälla.
Sätt att optimera för extrakt
När hög CPU-användning motsvarar extraktuppdateringsscheman såsom det gör i exemplet som visades tidigare, bör du optimera för extrakt.
Justera extraktuppdateringsschema
Använd kontrollpanelen för bakgrundsjobb i provarbetsboken för prestanda för att identifiera optimala tider för körning av extrakt. Förutom att köra extrakt vid lågbelastningstidpunkter kan du distribuera extraktuppdateringar i syfte att minimera samtidig serverbelastning. Om extraktuppdateringar fortsätter att förorsaka problem, minska då frekvensen av extraktuppdateringar så mycket som möjligt på följande sätt:
Schemalägg extrakt för tidpunkter då servern inte är upptagen.
Minska frekvensen för uppdateringar.
Snabba på specifika extrakt
Använd administratörsvyn Bakgrundsaktiviteter för extrakt i syfte att identifiera defekta extrakt och långvariga extrakt.
Minska storleken på extrakt. Du kan hjälpa till att förbättra serverns prestanda genom att begränsa extraktets datauppsättning, genom att filtrera eller aggregera och begränsa, genom att dölja oanvända fält. För att göra dessa ändringar, använd Tableau Desktop-alternativen Dölj alla oanvända fält och Aggregera data för synliga dimensioner. Mer information finns i avsnittet Skapa ett extrakt i Tableau-hjälpen.
Om du vill ha allmänna tips om hur du bygger arbetsböcker med goda resultat kan du söka efter ”prestanda” i Tableau-hjälpen. För att se hur arbetsböcker presterar efter att de har publicerats på Tableau Server kan du skapa en prestandaregistrering. Mer information finns i Skapa en prestandaregistrering.
Använd inkrementella uppdateringsjobb. Inkrementella uppdateringsjobb lägger till nya rader i ett befintligt extrakt istället för att skapa extraktet från grunden. Den här typen av uppdatering av extrakt körs snabbt eftersom den endast bearbetar de data som har lagts till sedan senaste gången som uppdateringsjobbet för extraktet kördes. Den tar dock inte hänsyn till data som har uppdaterats istället för att läggas till i en datakälla. Som ett resultat av detta bör du fortfarande ibland köra fullständiga uppdateringsjobb om du kör inkrementella uppdateringsjobb. Du kan till exempel köra ett helt uppdateringsjobb en eller två gånger i veckan för en datakälla istället för varje dag.
Anpassa körningsläge för uppdatering av extrakt
När du skapar extraktuppdateringsscheman, se då till att de körs i parallellt körningsläge. När du kör ett schema parallellt körs det på alla tillgängliga bakgrundsprocesser, även om schemat bara innehåller en enda uppdateringsuppgift. När du kör ett schema seriellt körs det bara på en enda bakgrundsprocess. Som standard är körningsläget inställt på parallellt så att uppdateringsuppgifterna avslutas så snabbt som möjligt.
Under vissa omständigheter kan det dock vara meningsfullt att ställa in körningsläget som seriellt. Du kan till exempel ställa in körningsläget som seriellt om ett mycket stort jobb hindrar andra scheman från att köras eftersom det använder alla tillgängliga bakgrundsprocesser.
Öka antalet bakgrundsprocesser
En enskild bakgrundsprocess kan förbruka 100 procent av en enda processorkärna för vissa uppgifter. Som ett resultat beror det totala antalet instanser du ska köra på datorns tillgängliga kärnor. Om du har Tableau Server installerat i ett kluster och kör bakgrundsprocesser på en separat nod är en bra tumregel att ställa in antalet bakgrundsprocesser till mellan hälften av antalet kärnor och det fulla antalet kärnor i datorn som kör bakgrundsprocesserna.
Mer information om att konfigurera processer finns i Konfigurera noder.
Isolera processer
Om du har Tableau Server installerat i ett kluster ser du den största fördelen med att flytta bakgrundsprocesserna till en separat nod för att undvika resurskonflikt. Detta beror på att bakgrundsprocessen är mycket processorintensiv och att köra den på samma nod där andra processorintensiva processer körs kan sakta ner servern. Till exempel kan både VizQL-serverprocessen och datamotorprocessen vara CPU-intensiva. Läs tvånodskonfigurationen i ämnet Rekommenderade baslinjekonfigurationer för mer information.