Arbeta med loggfiler

Tableau Server skapar loggfiler som en normal del av sina aktiviteter. Du kan behöva använda serverloggfilerna problem felsöks med Tableau Server eller om Tableau-support begär dem från dig för att hjälpa dig att korrigera ett problem.

Du kan skapa ett zippat arkiv med loggarna med kommandot tsm maintenance ziplogs. Det zippade arkivet innehåller kopior av loggarna som kan packas upp och läsas. Alternativt kan de skickas till Tableau-support. När du har en kopia av arkivet kan du ta bort det från servern. Se Ögonblicksbilder av loggfiler (arkivloggar) för mer information om arkiv med loggfiler.

Den här samlingen med ämnen erbjuder information om hur du skapar arkiv med loggfiler, innehållet i specifika loggfiler och information om när och hur du kanske vill läsa en loggfil.

Innehållet i Tableau Server-loggar

Varje Tableau Server-process skriver information om vad den gör till sin egen loggfil. Var och en av dessa erbjuder detaljerad information om åtgärderna för varje process. Sammantaget innehåller dessa loggfiler detaljerad information om intern kommunikation mellan komponenter i Tableau Server medan användarnas förfrågningar eller automatiserade uppgifter bearbetas. Tableau Server-loggar innehåller endast teknisk information som är användbar för felsökning såsom status för olika komponenter, vidtagna åtgärder vid olika processer, kommunikationsförsök, frågor till databasen (exklusive resultat) och tidpunkter för förfrågningarna.

Loggfiler kan innehålla vissa specifika data såsom namn på databasservrar såväl som deras IP-adresser och portar, namn eller IP-adresser för Tableau Server-datorer samt webbadresser för, och namn på, arbetsböcker och vyer som användare har haft tillgång till.

Loggfiler innehåller inga känsliga kunddata såsom lösenord, resultaten på frågorna eller data som visas på vyerna.

Obs! När du loggar på DEBUG-nivån samlas fullständig miljöinformation in när Tableau startas. Det innebär att om du har känslig information i en miljövariabel kan den inkluderas i en logg. Loggning på standardnivån INFO samlar bara in säker miljöinformation.

Kommandot tsm maintenance ziplogs låter användare generera ett zippat arkiv med loggfiler och även inkludera data om Tableau Server-lagringsplatser, om alternativet -d är specificerat. Lagringsplatsen innehåller metadata från Tableau Server (såsom användarnamn, grupper, projekt, behörigheter på Tableau Server och scheman för extraktuppdatering). Lagringsplatsen innehåller även layout- och anslutningsinformation för arbetsböckerna. De innehåller dock inga data såsom lösenord, faktiska data från databasen eller data som visas i vyn.

Data som visas i vyer kommer från extraktfiler eller databaser och cachelagras i minnet. De sparas inte i loggar eller, i fallet med liveanslutningar, i separata filer på Tableau Server-datorer. Extraktfiler lagras på Tableau Server-datorer som .hyper-filer i mappen dataengine men ingår aldrig i det zippade arkivet med loggfiler.

Undersöka problem med Tableau Server

Omfånget och komplexiteten hos möjliga problem med Tableau Server innebär att det inte finns någon enkel process som du kan använda för att undersöka alla problem. Ett generellt tillvägagångssätt skulle dock inkludera följande steg:

1. Rensa upp befintliga loggfiler för att reducera deras storlek. Du hittar mer information i Ta bort filer som inte behövs.

Viktigt: Om du vill få hjälp från Tableau-support med att felsöka ett problem måste du se till att skapa ett zippat arkiv med loggfilerna innan du rensar upp dem. Rensningen kan radera viktig information som supporten kan behöva. Se Ögonblicksbilder av loggfiler (arkivloggar) för information om hur du skapar arkiv med loggfiler.

2. Ställa in lämplig loggningsnivå. Detta är något som Tableau-support erbjuder information om. Se Ändra loggningsnivåer för mer information inklusive effekten av olika loggnivåer.
  3. Återskapa problemet som felsöks för att låta loggarna registrera händelserna relaterade till problemet.
  4. Skapa ett arkiv med loggfilerna. Se Ögonblicksbilder av loggfiler (arkivloggar) för mer information.

Viktigt: Använd detta arkiv när du tittar på loggfilerna. Du bör inte redigera, flytta eller ta bort några filer direkt på servern.

5. Granska loggfilen för TSM- administrationsstyrenheten (\tabadmincontroller\tabadmincontroller_node<n>-<n>.log) för att förstå alla konfigurationer eller driftsättningar som görs av TSM från kommandoraden, webbgränssnittet eller API:er, inklusive jobb som har startats av TSM. Börja med styrenhetens loggfil. Det är här du får mest användbar information.

Obs! tsm.log är inte lika mångordig som tabadmincontroller_*.log men kan erbjuda användbar och extra felsökningsinformation.

6. Granska loggfilerna för Apache (\httpd\access.####_##_##_##_##_##.log och \httpd\error.log) för förfrågningar som kan vara relaterade till problemet du undersöker.

Apache-loggfilerna innehåller en hel del ”brus” som inte gäller för problemen du upplever.

• Om du hittar en förfrågan som verkar vara relaterad till ditt problem kan du söka i mappen vizqlserver efter poster som inkluderar det unika ID-numret för förfrågan som finns i Apache-loggfilerna.
    • Leta efter svarskoden och meddelandet som är kopplat till ID-numret för förfrågan.
    • Sök efter namnet på arbetsboken, vyn, instrumentpanelen eller datakällan som är relaterad till ditt problem. Se till att leta efter en relevant tidsstämpel.
    • Om du hittar en förfrågan som verkar vara relaterad till problemet bör du se över svarskoden som är kopplad till förfrågan. (200s är bra, 500s indikerar problem.)
    • Hitta det unika ID-numret för din förfrågan som är kopplat till förfrågan du har identifierat (det unika ID-numret för förfrågan är en alfanumerisk sträng på 24 tecken i slutet av din förfrågan).
  7. Granska arkiven med loggfiler ytterligare för att söka efter andra meddelanden och möjliga fel.

• Använd ID-numret för din förfrågan från Apache-loggfilerna för att söka i mappen vizqlserver som tillhör arkivet med loggfiler som innehåller relaterade loggposter. Leta efter indikationer på ett problem (såsom felmeddelanden eller långvariga frågor).
    • Logshark är ett kostnadsfritt verktyget med öppen källkod och kan vara ett användbart alternativ för att granska arkiv med loggfiler. Se Felsöka Tableau Server(Länken öppnas i ett nytt fönster) i Tableau Blueprint för mer information.
  8. Granska skriptloggar.

Tableau Server sparar loggfiler för de flesta skript som ingår i skriptmappen. Som standard:C:\Program Files\Tableau\Tableau Server\packages\scripts.<version_code>\ Dessa loggfiler sparas till:

• <install_drive>\<install\path>\logs\
      som standard:
    • C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server\logs\
  9. Kontakta support

Skicka det zippade arkivet till Tableau om du inte kan lösa problemet själv, eller om det begärs av Tableau-support.