Ändra loggningsnivåer

Som standard loggas händelser i Tableau Services Manager (TSM) och Tableau Server på info-nivån. Du kan ändra standardinställningen om du behöver samla mer information (till exempel om du har kontakt med Tableaus support).

Som bästa praxis bör du inte öka loggningsnivåerna förutom när du felsöker ett problem, och enligt anvisningar från supporten. Du bör endast ändra loggningsnivå till ”debug” när du undersöker ett specifikt problem. Om du ändrar loggnivån kan det få följande effekter:

• Om du ökar loggnivån till debug eller trace ökar mängden information som loggas, vilket kan ha stor påverkan på prestandan. Återskapa problemet och återställ loggningsnivån till info.
  • Mängden information på loggningsnivån warn och error är ofta för liten för att vara till någon hjälp för Tableaus support.

Obs! När du loggar på DEBUG-nivån samlas fullständig miljöinformation in när Tableau startas. Det innebär att om du har känslig information i en miljövariabel kan den inkluderas i en logg. Loggning på standardnivån INFO samlar bara in säker miljöinformation.

Loggningsnivåer

Loggningsnivåerna nedan visas baserat på mängden information som loggas, från minsta till största:

• off
  • fatal
  • error
  • warn
  • info (standardinställningen)
  • debug
  • trace

Ändra loggningsnivåer

Ange loggningsnivåer för TSM- och Tableau Server-processer med hjälp av tsm configuration set-konfigurationsnycklarna. Vilken nyckel du använder beror på vilken komponent i TSM eller Tableau Server som du vill ändra loggningsnivå för.

Loggnivå för dynamisk konfiguration

I version 2020.2 introducerade vi dynamisk konfiguration. Funktionen har utökats i efterföljande versioner. Om du bara ändrar loggningsnivåer för en eller flera av dessa komponenter och du kör rätt version av Tableau, kan du ändra loggningsnivåerna utan att starta om Tableau Server.

Dessa loggningsnivåer stöder dynamisk konfiguration, från och med följande versioner:

• 2020.2 – TMS-tjänster (tsm.log.level) och kontrollprogramtjänster (tsm.controllerapp.log.level).
  • 2020.3 – bakgrundsprocess (backgrounder.log.level), klusterstyrenhet (clustercontroller.log.level), dataserver (dataserver.log.level), fillagring (filestore.log.level), egenskaper för datakälla (tdsservice.log.level) och VizQL-server (vizqlserver.log.level).
  • 2020.4 – introducerar interaktiv mikrotjänstbehållare (tomcatcontainer.log.level) och programserver (vizportal.log.level).

Konfigurationsnycklar för att ändra loggningsnivåer

Den här tabellen innehåller både dynamiskt konfigurerbara nycklar och nycklar som inte stöder dynamisk konfiguration.

KonfigurationsnyckelSökväg till berörda loggar

(sökvägen börjar med C:\ProgramData\Tableau\Tableau Server\data\tabsvc\logs\)

tsm.log.level

Ändrar TSM-loggningsnivåer för: clientfileservice, licenseservice, tabadminagent, tabadmincontroller och tabsvc

\<service>\<service>_node<n>-<instance>.log

exempel: \clientfileservice\clientservice_node1-0.log

tsm.controlapp.log.level

Ändrar TSM-loggningsnivåer för: kontrollprogram

\<service>\control_<service>_node<n>-<instance>.log

exempel: \clientfileservice\control_clientservice_node1-0.log

\filestore\control_filestore_node1-0.log

<process>.native_api.log.level

Giltiga processnamn är backgrounder, vizportal, vizqlserver och dataserver

Obs! De kan inte konfigureras dynamiskt.

\vizqlserver\*.txt

backgrounder.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: bakgrundsprocess

\backgrounder\*.log

clustercontroller.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: klusterstyrenhet

\clustercontroller\*.log

dataserver.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: dataserver

\dataserver\*.log

filestore.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: fillagring

\filestore\*.log

gateway.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: gatewaykontrollprocesser

\gateway\*.log

gateway.httpd.loglevel

Obs! Implementerades i version 2021.3.0

Ändrar loggningsnivåer för: gateway

\gateway\*.log

hyper.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: Hyper

\hyper\*.log

tdsservice.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: tjänsten Egenskaper för datakälla

\tdsservice\*.log

tomcatcontainer.log.level

Ändrar loggningsnivåer för mikrotjänstbehållare i: interaktiv mikrotjänstbehållare och icke-interaktiv mikrotjänstbehållare

\tomcatcontainer\*.log

vizportal.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: dataserver

\vizportal\*.log

vizqlserver.log.level

Ändrar loggningsnivåer för: VizQL Server

\vizqlserver\*.log

Mer information finns i Alternativ för tsm configuration set.

Om du bara ändrar dynamiskt konfigurerbara loggningsnivåer behöver du inte stoppa och starta servern (mer information finns i  Loggnivå för dynamisk konfiguration ovan). Om du ändrar andra loggningsnivåer kan du behöva stoppa Tableau Server innan du ändrar loggningsnivåerna och starta om servern efteråt. Om så är fallet tillfrågas du om detta.

I en Tableau Server-installation med flera noder anger du loggningsnivåerna från den första noden.

Så här ändrar du loggningsnivån:

1. (Valfritt för dynamiskt konfigurerbara loggningsnivåer i 2020.2.0 och senare.) Stoppa Tableau Server genom att öppna en kommandotolk och skriva:

tsm stop

2. Ange loggningsnivån genom att skriva tsm configuration set -k <config.key> -v <config_value>

där <config.key> är en av nycklarna i tabellen ovan och <config_value> är en giltig loggningsnivå.

Exempel:

• tsm configuration set -k backgrounder.native_api.log.level -v debug
    • tsm configuration set -k tsm.log.level -v debug
    • tsm configuration set -k tsm.controlapp.log.level -v debug
  3. Tillämpa väntande ändringar genom att köra kommandot tsm pending-changes apply.
  4. (Valfritt, endast om servern stoppats.) Starta Tableau Server genom att köra följande kommando:

tsm start

Återställa loggningsnivåer

När du har återskapat problemet och samlat in information om det återställer du loggningsnivåerna för att undvika fortsatt påverkan på prestandan och för att förhindra att extra diskutrymme tas upp.

Återställ loggningsnivån till standardnivån (info) genom att köra lämpligt kommando med alternativet -d. Du måste tillämpa väntande ändringar när du har återställt nivån. Om du återställer loggningsnivåer för Tableau Server-processer kan du behöva stoppa servern innan du gör ändringen och starta om servern när ändringarna har tillämpats.

Exempel:

• tsm configuration set -k backgrounder.native_api.log.level -d
  • tsm configuration set -k tsm.log.level -d