Herkomst gebruiken voor impactanalyse

Weten waar uw data vandaan komen is de sleutel tot vertrouwen in de data. Als u weet wie deze data nog meer gebruikt, kunt u de impact van gewijzigde data in uw omgeving analyseren. De functie Herkomst in Tableau Catalog helpt u beide te doen.

Wanneer u een Databeheer-licentie hebt en Tableau Catalog hebt ingeschakeld, hebt u toegang tot herkomstinformatie voor uw inhoud. Zie 'Over Tableau Catalog' in de Help van Tableau Server(Link wordt in een nieuw venster geopend) of Tableau Cloud(Link wordt in een nieuw venster geopend) voor meer informatie over Tableau Catalog.

Als u de herkomst van een asset wilt bekijken, navigeert u eerst naar de pagina van de asset. Uw opties voor deze stap zijn onder meer:

  • Zoek de asset en selecteer deze.
  • Navigeer ernaar vanaf Verkennen.
  • Als het een externe asset is (zoals een database of tabel) die zich niet in een project bevindt, ga er dan naartoe via Externe assets. (Deze optie werkt ook voor externe assets die zich bevinden in projecten.)

Selecteer vervolgens het tabblad Herkomst.

Opmerking: herkomstdata voor flows worden niet weergegeven als de flow parameterwaarden bevat. Zie Parameters maken en gebruiken in flows(Link wordt in een nieuw venster geopend) in de Help van Tableau Prep voor meer informatie over het gebruik van parameters in flows.

Herkomst wordt weergegeven op het tabblad Herkomst van de inhoudspagina

Herkomst toont afhankelijkheden in relatie tot het herkomstanker, dat wil zeggen de geselecteerde asset. Een herkomstanker kan een database, tabel, werkmap, gepubliceerde databron, virtuele verbinding, virtuele verbindingstabel of flow zijn. (In de afbeelding hierboven is het anker de databron 'Orders (superstore)' en in de afbeelding hieronder is het anker de tabel 'Batters'.) Alle assets onder het anker zijn, direct of indirect, afhankelijk van het anker en worden uitvoer- of downstream assets genoemd. De assets boven het anker zijn de assets waarvan het anker direct of indirect afhankelijk is. Deze worden invoer- of upstream assets genoemd.

Het deelvenster Herkomst wordt weergegeven aan de rechterkant van een tabel- of databasepagina

Vanaf Tableau Cloud juni 2023 en Tableau Server 2023.3 bevatten herkomstpagina's voor databronnen opties voor zoeken en filteren (in de rechterbovenhoek van de veldenlijst). Hiermee kunt u snel interessante of relevante velden vinden.

Wanneer u een veld in een databron of een kolom in een tabel selecteert, wordt de herkomst gefilterd om alleen downstream assets weer te geven die afhankelijk zijn van het veld (of de kolom) of de upstream invoer in het veld (of de kolom). U ziet een voorbeeld in deze tabel 'Batters' met de herkomst die is gefilterd voor de kolom 'Games':

Herkomst wordt gefilterd om het aantal assets weer te geven dat het geselecteerde veld of de geselecteerde kolom omvat

U kunt een upstream of downstream asset selecteren in het deelvenster Herkomst om de details ervan te bekijken. Wanneer u bijvoorbeeld Databronnen selecteert, wordt de lijst met databronnen die afhankelijk zijn van deze tabel links van het deelvenster Herkomst weergegeven.

Vanuit het deelvenster Herkomst kunt u naar elke asset navigeren die verband houdt met uw oorspronkelijke keuze, in dit geval de tabel, door de links te volgen die u interesseren.

Ingesloten asset worden weergegeven in Externe assets

Tableau Catalog beschouwt een externe asset als 'ingesloten' als het selectievakje Externe bestanden opnemen is ingeschakeld wanneer een databron of werkmap wordt gepubliceerd. Wanneer een externe asset (database, tabel of bestand) is ingesloten in gepubliceerde Tableau-inhoud (werkmappen, databronnen en flows), wordt de externe asset door de inhoud gebruikt, maar kan deze niet met andere gebruikers worden gedeeld. Die ingesloten externe asset wordt in de herkomst upstream weergegeven van de Tableau-inhoud en vermeld in Externe assets.

Om te zien of een externe asset is ingesloten, gaat u naar de detailpagina van de externe asset en kijkt u of 'Ingesloten asset' wordt vermeld onder Categorie.

'Ingesloten asset' wordt weergegeven onder het label Categorie

Zie Data afzonderlijk publiceren of ingesloten in werkmappen(Link wordt in een nieuw venster geopend) in de Help voor Tableau Desktop en webauthoring voor informatie over ingesloten data.

Herkomst en aangepaste SQL-verbindingen

Houd rekening met het volgende wanneer u de herkomst bekijkt van een verbinding die aangepaste SQL gebruikt:

  • De herkomst is mogelijk niet compleet.
  • Catalog biedt geen ondersteuning voor het weergeven van kolominformatie voor tabellen die alleen bekend is via een aangepaste SQL.
  • Kaarten met velddata bevatten mogelijk geen links naar verbonden kolommen, of tonen mogelijk helemaal geen verbonden kolommen.
  • Kaarten met kolomdetails bevatten mogelijk geen links naar velden die de kolom gebruiken, of tonen mogelijk helemaal geen velden.

Zie Tableau Catalog-ondersteuning voor aangepaste SQL(Link wordt in een nieuw venster geopend) in de Help voor Tableau Desktop en webauthoring voor meer informatie.

Catalog ondersteunt geen kubussen

Kubusdatabronnen (ook wel multidimensionale of OLAP-databronnen genoemd) worden niet door Tableau Catalog ondersteund. Tableau-inhoud (zoals een databron, weergave of werkmap) die afhankelijk is van kubusdata, geeft geen kubusmetadata of kubusherkomst weer in Catalog.

Aantal herkomsten en aantal tabbladen komen niet overeen

Het kan zijn dat u een discrepantie opmerkt in het aantal assets tussen het hulpmiddel Herkomst in Tableau Catalog en de tabbladen in Tableau Server of Tableau Cloud.

Deze afwijking wordt verklaard door het feit dat herkomsten en tabbladen assets op een andere manier tellen. Op een bepaald moment kan Catalog bijvoorbeeld alleen assets tellen die zijn geïndexeerd, terwijl Tableau Server of Tableau Cloud alle assets telt die zijn gepubliceerd. Andere redenen voor verschillen in aantallen kunnen worden verklaard door het volgende:

  • Of u beschikt over machtigingen voor 'Weergave’ voor de asset.
  • Er is een asset verborgen.
  • Bepaalde velden worden in een werkmap gebruikt.
  • Een asset os er direct of indirect aan verbonden.
  • Een asset bevindt zich in een persoonlijke ruimte.

Voorbeeld van niet-overeenkomend aantal werkmappen

Hier ziet u bijvoorbeeld hoe het aantal tabbladen en het aantal herkomsten voor werkmappen worden bepaald.

Het aantal tabbladen voor Verbonden werkmappen is 239 en het aantal Werkmappen in Herkomst is 230

Het tabblad Verbonden werkmappen telt werkmappen die aan beide onderstaande criteria voldoen:

  • Maakt verbinding met de databron (ongeacht of er daadwerkelijk velden in de werkmap worden gebruikt).
  • De gebruiker heeft machtigingen voor weergave (ongeacht of het een werkblad, dashboard of verhaal betreft).

Herkomst in Tableau Catalog telt werkmappen die aan al deze criteria voldoen:

  • Is geïndexeerd door Tableau Catalog.
  • Maakt verbinding met de databron en gebruikt minimaal één veld in de databron.
  • Bevat werkbladen, inclusief dashboards of verhalen die een werkblad bevatten, die ten minste één veld in de databron gebruiken.

Wanneer metadata worden geblokkeerd vanwege beperkte machtigingen, of wanneer de asset zich in een persoonlijke ruimte bevindt, telt Catalog de werkmap nog steeds. Maar in plaats van enkele van de gevoelige metadata ziet u Machtigingen vereist. Zie Toegang tot herkomstinformatie voor meer informatie.

E-mail gebruiken voor contact met eigenaren

Aan het einde van de herkomst staan Eigenaren. De lijst met eigenaren bevat iedereen die is toegewezen als eigenaar of contactpersoon voor inhoud downstream van het herkomstanker.

U kunt eigenaren een e-mail sturen om hen op de hoogte te stellen van wijzigingen in de data. (Om eigenaren een e-mail te sturen, moet u de mogelijkheid 'Overschrijven' (Opslaan) hebben voor de inhoud van het herkomstanker.)

  1. Selecteer Eigenaren om de lijst te zien van mensen die worden beïnvloed door de data in deze herkomst.
  2. Selecteer de eigenaren naar wie u een bericht wilt sturen.
  3. Klik op E-mail verzenden om het venster E-mailbericht te openen.
  4. Voer het onderwerp en uw bericht in het tekstvak in en klik dan op Verzenden.
Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.