Best practices voor gepubliceerde databronnen
Het publiceren van databronnen naar Tableau Cloud of Tableau Server is essentieel voor het onderhouden van één enkele bron voor uw data. Door data te publiceren, kunt u deze ook delen met collega's, ook als deze collega's Tableau Desktop niet gebruiken, maar wel de machtiging hebben om werkmappen te bewerken in de webbewerkingsomgeving.
Updates van een gepubliceerde databron worden doorgevoerd in alle verbonden werkmappen, ongeacht of de werkmappen zelf zijn gepubliceerd of niet.
Waaruit een gepubliceerde databron bestaat
Een Tableau-databron bestaat uit het volgende:
De dataverbindingsgegevens waarin wordt beschreven welke data u naar Tableau wilt importeren voor analyse. Wanneer u verbinding maakt met de data in Tableau Desktop, kunt u joins maken, waaronder joins tussen tabellen met verschillende datatypen. U kunt de namen van velden op de pagina Databron wijzigen, zodat ze beschrijvender zijn voor de mensen die met uw gepubliceerde databron werken.
Een extract, als u besluit er een te maken. Hieronder en in de aanvullende bronnen vindt u richtlijnen voor wanneer u een extract moet maken.
Informatie over hoe u toegang krijgt tot de data of deze kunt vernieuwen. De verbinding omvat ook toegangsinformatie. Voorbeelden van dit soort informatie zijn:
Het pad naar een origineel Excel-bestand.
Ingesloten referenties of OAuth-toegangstokens voor directe toegang tot de data.
Als alternatief zijn er geen referenties, zodat gebruikers worden gevraagd deze in te voeren wanneer ze toegang willen krijgen tot de data (ongeacht of ze een werkmap willen bekijken die ermee is verbonden, of een nieuwe werkmap ermee willen verbinden).
Zie Referenties instellen voor toegang tot uw gepubliceerde data voor meer informatie.
Aanpassing en opschoning waarmee u en anderen de databron efficiënt kunnen gebruiken. Wanneer u met uw weergave werkt, kunt u berekeningen, sets, groepen, bins en parameters toevoegen, aangepaste veldopmaak definiëren, ongebruikte velden verbergen, enzovoort.
Al deze verfijningen worden onderdeel van de metadata in de databron die u publiceert en onderhoudt.
Een databron voorbereiden voor publicatie
Wanneer u een databron publiceert, moet u rekening houden met de volgende best practices:
Maak de verbinding voor de informatie die u in Tableau wilt importeren en voer eventuele aanpassingen en opschoningen uit waarmee u en anderen de databron efficiënt kunnen gebruiken.
Maak indien van toepassing een extract van de data die u wilt publiceren. Zie het volgende gedeelte, Wanneer een extract gebruiken, voor meer informatie.
Ontwikkel een naamgevingsconventie voor databronnen.
- Nadat u een databron hebt gepubliceerd, kunt u deze een andere naam geven in Tableau Cloud of Tableau Server. Als u een gepubliceerde databron wilt hernoemen, kiest u het menu Meer acties naast de naam van uw databron. Kies dan Hernoemen en voer de nieuwe naam in. U kunt ook de REST API Databron bijwerken gebruiken om een gepubliceerde databron te hernoemen. Zorg ervoor dat u een doordachte naamgevingsconventie gebruikt, zodat andere gebruikers van de data kunnen afleiden met welke databron ze verbinding moeten maken.
- Wanneer een gepubliceerde databron wordt hernoemd, krijgen alle werkmappen die die databron gebruiken de nieuwe naam nadat de volgende vernieuwing van de databron is voltooid. Net als het hernoemen van werkmappen wordt het hernoemen van een gepubliceerde databron niet opgeslagen in de revisiegeschiedenis van een databron.
- U kunt bijschriften toevoegen en bewerken voor uw databron, maar als u het bijschrift wijzigt, verandert de naam van de onderliggende gepubliceerde databron niet. Als u de onderliggende gepubliceerde databronnaam bewerkt, wordt het bijschrift niet bijgewerkt. Maar maakt u zich geen zorgen: er wordt nog steeds naar de juiste databron verwezen. U ziet de bijgewerkte onderliggende gepubliceerde databronnaam in het tabblad Databron.
Overweeg om de volgende rollen toe te wijzen aan uw Tableau-gebruikers:
Een data-steward (of team) die de databronnen voor de Tableau-community maakt en publiceert, die voldoen aan de datavereisten van uw organisatie.
Een sitebeheerder die gepubliceerde inhoud, extractvernieuwingen en machtigingen beheert op de server waarop u publiceert (Tableau Server of Tableau Cloud).
Centraal beheer helpt wildgroei van databronnen te voorkomen. Auteurs die verbinding maken met beheerde data, kunnen erop vertrouwen dat de antwoorden die ze daarin vinden, de huidige stand van zaken binnen het bedrijf weerspiegelen.
Wanneer een extract gebruiken
Onder de volgende omstandigheden kan het zijn dat u een extract moet publiceren in plaats van live verbinding te maken.
Data publiceren naar Tableau Cloud die niet rechtstreeks bereikbaar zijn
Tableau Cloud in de cloud heeft geen toegang tot databronnen die u op uw lokale netwerk beheert. Afhankelijk van de verbinding moet u mogelijk een extract publiceren en een vernieuwingsschema instellen met behulp van Tableau Bridge.
Sommige in de cloud gehoste databronnen vereisen altijd extracten. Voorbeelden hiervan zijn Google Analytics, Salesforce.com, Oracle, OData en enkele ODBC-databronnen. Voor sommige van deze databronnen kunt u rechtstreeks in Tableau Cloud vernieuwingsschema's instellen; voor andere gebruikt u Tableau Bridge.
Databronnen van webdataconnectoren vereisen altijd extracten. Als u verbinding maakt met de databron met behulp van standaardverificatie met gebruikersnaam en wachtwoord, kunt u deze vernieuwen met Tableau Bridge. Als u verbinding maakt met de WDC-databron via OAuth-verificatie, moet u een alternatieve methode gebruiken om deze te vernieuwen.
Voor meer informatie over hoe Tableau Bridge zowel extract- als liveverbindingen ondersteunt met data die Tableau Cloud niet rechtstreeks kan bereiken, raadpleegt u Tableau Bridge gebruiken om de opties voor nieuwheid van data uit te breiden(Link wordt in een nieuw venster geopend) in de Help van Tableau Cloud.
Prestaties verbeteren
Zelfs als de server liveverbindingen met uw data ondersteunt, kan een extract zinvoller zijn. Als de database bijvoorbeeld groot is of de verbinding traag, kunt u een subset extraheren die alleen de relevante informatie bevat. Het extract kan gemakkelijker en sneller verwerkt worden dan een liveverbinding.
In gevallen waarin u een liveverbinding of een extract dat u volgens een schema vernieuwt, kunt gebruiken, kunt u het beste met beide opties experimenteren om te zien welke het beste voor u werkt.
Functionaliteit inschakelen die de databron niet inherent ondersteunt
Stel bijvoorbeeld dat u de functie Mediaan wilt gebruiken met SQL Server-data.
Voor meer informatie over het maken van data-extracten raadpleegt u Uw data extraheren.
Data afzonderlijk of ingesloten in werkmappen publiceren
U kunt databronnen publiceren als zelfstandige bronnen waarmee werkmappen verbinding maken, of u kunt werkmappen publiceren met de databronnen die erin zijn opgenomen.
Wanneer u een werkmap publiceert en een verbinding iets anders specificeert dan een Tableau-databron die naar hetzelfde project is gepubliceerd, worden de data gepubliceerd als onderdeel van de werkmap (soms aangeduid als ingesloten in de werkmap).
Wanneer data zijn ingesloten in een werkmap:
De toegang tot de databron is beperkt tot de werkmap waarin u deze hebt gepubliceerd. Noch u, noch andere gebruikers kunnen verbinding maken met die data vanuit een andere werkmap.
U kunt schema's voor het vernieuwen van extracten instellen, net zoals u dat doet voor databronnen die u afzonderlijk publiceert.
Elke manier van publiceren heeft zijn voordelen. De onderstaande tabel toont een aantal veelvoorkomende vergelijkingspunten. Het is geen volledige lijst en het zijn generalisaties. Hoe deze en andere factoren op u van toepassing zijn, hangt af van uw omgeving.
Afzonderlijk gepubliceerd | Ingesloten in werkmap |
---|---|
Het publiceren van databronnen is een stap in de richting van centraal databeheer. U kunt beleid maken dat erop gericht is de wildgroei aan databronnen te minimaliseren en mensen te helpen de juiste data te vinden voor het werk dat ze doen. | Elke ingesloten databron heeft een aparte verbinding met de data. Elk van deze data kan op elk willekeurig moment iets anders laten zien dan de ander (en er is vaak sprake van wildgroei van databronnen). |
Bedoeld om te delen; wordt beschikbaar voor andere Tableau-gebruikers om verbinding mee te maken. | Data zijn alleen beschikbaar binnen de werkmap; ze zijn niet beschikbaar voor andere Tableau Desktop-gebruikers om verbinding mee te maken. |
Zonder richtlijnen voor inhoudsbeheer en selfservice kan het voor gebruikers die afhankelijk zijn van de data om hun werk te doen, verwarrend zijn om een lange lijst met databronnen te zien waarmee verbinding moet worden gemaakt. Bovendien is het lastiger om dit op de server te beheren. | Gebruikers creëren hun eigen verbindingen en weten precies welke data ze krijgen. |
Iemand die een gedeelde databron wijzigt, weet mogelijk niet zeker of deze wijzigingen geen effect hebben op de gekoppelde werkmappen. | Als u de data wilt wijzigen, moet u de werkmap openen. Daar kunt u het resultaat van de wijziging bekijken. |
Zelfs als de effecten van wijzigingen in de databron op gekoppelde werkmappen zijn gepland, is het bijwerken van die gekoppelde werkmappen lastig. | Hetzelfde als hierboven. Als er echter meerdere werkmappen zijn die vergelijkbare data gebruiken en moeten worden bijgewerkt, kan het de moeite lonen om verbinding te maken met een gepubliceerde databron. |
Extracten kunnen volgens een schema worden vernieuwd. U stelt één vernieuwingsschema in voor het extract. Alle werkmappen die hiermee verbinding maken, tonen dan altijd de meest recente data. | Ingesloten extracten die niet worden vernieuwd, kunnen handig zijn om momentopnames in de tijd weer te geven. Als u de data actueel wilt houden, moet elke werkmap een eigen vernieuwingsschema hebben. |
Helpt u doorgaans om de prestaties op de server of site te optimaliseren. | De prestaties kunnen worden beïnvloed wanneer de server meerdere werkmappen bevat die verbinding maken met dezelfde oorspronkelijke data en elke werkmap een eigen vernieuwingsschema heeft. |
Extracten up-to-date houden
Wanneer u een databron met een extract publiceert, kunt u deze volgens een schema vernieuwen. De manier waarop u vernieuwingen plant, is afhankelijk van het type databron en of u publiceert naar Tableau Server of Tableau Cloud.
Raadpleeg voor meer informatie de volgende onderwerpen:
Data actueel houden(Link wordt in een nieuw venster geopend) op Tableau Cloud
Data actueel houden(Link wordt in een nieuw venster geopend) op Tableau Server
Extra resources
Inzicht in Tableau-data-extracten(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Een versie-agnostische serie in drie delen van Gordon Rose op de Tableau-blog. Het bevat een diepgaande blik op de bestandsstructuur van het extract, richtlijnen voor het gebruik van extracten en best practices.
O Extract, Where Art Thou?(Link wordt in een nieuw venster geopend) en TDE of Live? When to Use Tableau Data Extracts (or not)(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Berichten van Tableau Visionary Jonathan Drummey op zijn blog Drawing with Numbers. Bevat tips over extracten, legt de verschillende bestandstypen uit en beschrijft verschillende publicatiescenario's. (Lees ook de reacties.)
Tableau-extracten – Wat / Waarom / Hoe etc.(Link wordt in een nieuw venster geopend)
Van de blog die wordt onderhouden door The Information Lab, een Tableau Gold Partner.
Disclaimer: hoewel we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze links naar externe websites accuraat, actueel en relevant zijn, kan Tableau geen verantwoordelijkheid nemen voor de nauwkeurigheid of recentheid van pagina's die door externe providers worden onderhouden. Neem contact op met de externe site voor antwoorden op vragen over de inhoud op de site.