Förbereda publicering av en arbetsbok

När du publicerar en arbetsbok måste du fatta beslut som bestämmer hur andra får tillgång till vyerna och data bakom vyerna. Du måste också ta hänsyn till den upplevelse som du och andra får genom interaktionen med vyerna på servern. Innan du publicerar arbetsboken kan du ta hjälp av informationen i det här avsnittet för att fatta dessa beslut och förbättra arbetsbokens prestanda.

Obs! Om du har en platsadministratör bör du kontrollera om organisationen redan har riktlinjer för publicering som besvarar dessa frågor.

Detta utgörs en vanlig publicerad arbetsbok av

Under publiceringsprocessen väljer du inställningar som fastställer hur de olika delarna av arbetsboken interagerar med varandra. På följande bild visas en förenklad översikt över en arbetsboks struktur.

1. De underliggande data (originaldata) som du anslöt till när du skapade arbetsboken. När du publicerar anger du om inloggningsuppgifter för åtkomst till dessa data ska inkluderas eller om användare måste ange inloggningsuppgifter för att få åtkomst till dem.

2. Tableau-datakällan. Det är här det händer. Den innehåller XML-metadata som beskriver hur du öppnar underliggande data (A), fältanpassningar eller beräkningar du har gjort i Tableau samt när du ska uppdatera extraktet, om det finns något sådant.

På den här bilden har data bäddats in i arbetsboken och innehåller en extraktanslutning och ett uppdateringsschema, några beräkningar och så vidare.

3. En vy som visar data från B, som du vill göra tillgänglig för kollegor så att de kan redigera eller interagera med den på servern. När du publicerar kan du välja vilka blad du vill dela, som till exempel vyer, instrumentpaneler och berättelser.

Bestämma hur data ska öppnas och hållas aktuella

Under publiceringsstegen måste du besvara följande frågor om dataanslutningen. Hjälp med svaren får du i Bästa praxis för att publicera datakällor.

• Kommer du att publicera med en liveanslutning till data eller kommer du att skapa ett extrakt?

Om du publicerar liveanslutningar till Tableau Cloud, se Auktorisera åtkomst till molndata som har publicerats till Tableau Cloud.

• Vill du publicera arbetsbokens anslutningar som separata, fristående Tableau-datakällor (och sedan ansluta arbetsboken till publicerade data) eller vill du bädda in data i arbetsboken?

Tips: Om arbetsboken redan ansluter till en Tableau-datakälla behåller du den befintliga anslutningen. Det innebär att du redan har besvarat frågan.

• Vill du att arbetsboken ska visa data när andra användare öppnar den eller vill du att användare ska uppge inloggningsuppgifter för databasen? (Oavsett vilket måste de även ha åtkomst till platsen och projektet du publicerar till.)

Detta kan vara komplicerat beroende på de data som arbetsboken ansluter till. I många fall fungerar den enkla vägen till data som beskrivs nedan. Om det inte fungerar (eller om du är osäker), se Ange autentiseringsuppgifter för åtkomst till publicerade data.

Den enkla vägen till dataauktorisering

När du går igenom publiceringsstegen anger du hur användare av arbetsboken ska komma åt data som arbetsboken ansluter till. Detta gör du i avsnittet Datakällor i dialogrutan Publicera arbetsbok.

Beroende på anslutningstyp kan den enkla vägen vara rätt för din miljö. Gör något av följande:

För en anslutning till en Tableau-datakälla: Behåll den befintliga anslutningen och bädda in lösenordet.

För andra dataanslutningar:

1. Innan du öppnar dialogrutan Publicera arbetsbok skapar du ett extrakt och inkluderar endast de data du behöver för arbetsboken.

2. I dialogrutan Publicera arbetsbok bäddar du in extraktet i arbetsboken och väljer Tillåt uppdateringsåtkomst. Det sistnämnda bäddar in inloggningsuppgifterna i anslutningen.

3. När du har angett de återstående inställningarna och klickat på Publicera anger du ett uppdateringsschema.

De fullständiga stegen finns i Omfattande steg för att publicera en arbetsbok.

Scenarier där dataauktorisering kräver lite extra ansträngning

Den enkla vägen är inte bäst i alla situationer. Här är några anledningar till att du kanske bör undvika den:

• I stället för att bädda in data i arbetsböcker kräver befintliga policyer att du publicerar datakällor separat och ansluter arbetsböcker till Tableaus publicerade datakällor.

Detta innebär några fler steg än att bädda in data, men när det går att välja mellan de båda metoderna anses det vara bättre att publicera data separat och hantera dem på servern.

• Du har lagt till ett användarfilter för att tillämpa säkerhet på radnivå. I det här scenariot är det vanligare att publicera liveanslutningar, och andra steg krävs för att säkra filtret.

• Du publicerar till Tableau Server och du använder enkel inloggning med SAP HANA eller Impala, eller så ansluter arbetsboken till data som kan använda impersoneringsbaserad auktorisering (SQL Server- eller Kerberos-aktiverade data).

• Andra anledningar som har att göra med organisationen datasäkerhet eller auktoriseringspolicyer, som IT-personalen kan hjälpa till med.

Även om det visar sig att den väg du valt inte var den bästa, kan du enkelt korrigera detta genom att publicera på nytt. I vissa fall kan platsadministratören ändra inställningarna på servern direkt.

Bedöma arbetsbokens prestanda och användarvänlighet

Ha bästa praxis för prestanda och interaktion i åtanke när du skapar arbetsböcker som du vill publicera. Om det tar lång tid innan ändringar visas när du arbetar i Tableau Desktop tar de lika lång eller längre tid att visa på servern. Ett par enkla steg du kan ta som kan ha stor inverkan är att begränsa antalet markeringar du kan lägga till i en vy, begränsa antalet vyer du kan lägga till i en instrumentpanel och att ta bort oanvända fält från datakällan.

Fler tips finns i följande avsnitt: