Insiktsplattformen och insiktstyperna i Tableau Pulse

När du skapar ett mätvärde i Tableau Pulse får du också automatiskt de insikter som Tableau Pulse identifierar för varje mätvärde.

Insights-plattformen i Tableau Pulse upptäcker drivkrafter, trender, bidragsgivare och utstickare för mätvärden. Den flaggar och beskriver proaktivt viktiga insikter på ett naturligt språk och med hjälp av visuella förklaringar. Den översta insikten för varje mätvärde visas tillsammans med mätvärdet.

Tableau Pulse ger dig också möjlighet att utforska data ytterligare genom frågor för de insikter som funktionen upptäcker för ett mätvärde. Denna guidade frågor-och-svar-upplevelse avslöjar gradvis insikter i kontexten av mätvärdet. När du och andra klickar er igenom de föreslagna frågorna om data visas svaren i lättlästa diagram med insikter om underliggande data.

Mer information finns i Tableau Pulse: Proaktiva svar på vanliga affärsfrågor med automatiserade insikter(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Insiktssammanfattningar belyser intressanta mätvärden

När Tableau AI aktiveras och du eller andra följer två eller fler mätvärden ger Tableau Pulse en översikt som hjälper er att snabbt se de senaste insikterna över intressanta mätvärden. Denna insiktssammanfattning visas högst upp i sammanfattningar och på Tableau Pulse-startsidan.

Tableau Pulse ser över de mätvärden som du följer och utnyttjar Tableau AI för att sammanfatta de viktigaste förändringarna. Förändring mellan olika perioder och Ovanlig förändring är de insiktstyper som beaktas för insiktssammanfattningar.

Insiktssammanfattningar använder en stor språkmodell (LLM) för att ge en personlig översikt i klarspråk. Tableau AI är byggt på Einstein Förtroendelager, vilket innebär att det möjliggör pålitliga, etiska och öppna AI-drivna upplevelser utan att kompromissa vad gäller datasäkerhet och integritet. Mer information finns i Tableau AI i Tableau Pulse(Länken öppnas i ett nytt fönster) och Generativ AI med Einstein för Tableau(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Typer av insikter som identifieras av Tableau Pulse

Frågorna som användarna vanligtvis ställer om mätvärden kan grupperas i välkända analysmönster: beskrivande, diagnostiska, prediktiva och föreskrivande.

• Beskrivande frågor: Vad hände med mitt mätvärde?

• Diagnostiska frågor: Varför hände det?

• Prediktiva frågor: Vad är troligt att hända härnäst?

• Preskriptiva frågor: Vilka åtgärder ska jag vidta?

Insights-plattformen i Tableau Pulse fokuserar på att hjälpa användare att svara på grundläggande beskrivande frågor de har om sina mätvärden, som:

• Hur mycket har ett mätvärde förändrats sedan den senaste perioden eller samma period förra året?

• Hur trendar ett mätvärde över tid?

• Vilka medlemmar av en dimension bidrar mest till ett mätvärde?

• Vilka andra dimensioner driver ett mätvärde i en gynnsam riktning?

Insikter i Tableau Pulse kan varna användare om dolda ändringar eller anomalier i Tableau Pulse-mätvärden så att de bättre kan diagnostisera problem. Till exempel:

• Är mätvärdet högre eller lägre än normalt?

• Är mätvärdet ovanligt koncentrerat till ett fåtal enheter av en dimension?

• Har trenden för mätvärdet förändrats nyligen?

• Finns det några ovanligt stora poster eller utstickare som påverkar mätvärdet?

Insiktstyper i Tableau Pulse

Följande insiktstyper används i Tableau Pulse:

InsiktstypBeskrivningKonfigurerbar?

Förändring mellan olika perioder

Visar hur ett mätvärde har förändrats mellan två olika perioder.

Denna insikt visas som en del av varje mätvärde.

Alltid på som standard

Tableau Pulse tar hänsyn till insikten för Förändring mellan olika perioder för insiktssammanfattningar.

De största bidragsfaktorerna

Visar de högsta värdena i en dimension för ett mätvärde inom ett givet tidsintervall.

En stor bidragsfaktor är en dimensionsmedlem som rankas i topp N som bidrag till det aktuella mätvärdet, aggregerat inom ett angivet tidsintervall.

Alltid på som standard

Tableau Pulse använder insikten för De största bidragsfaktorerna i mätvärden för uppdelningar.

De minsta bidragsfaktorerna

Visar de lägsta värdena i en dimension för ett mätvärde inom ett givet tidsintervall.

En liten bidragsfaktor är en dimensionsmedlem som rankas bland de nedersta N som bidrag till det aktuella mätvärdet, aggregerat inom ett angivet tidsintervall.

Kan slås på eller av på fliken Insikter i inställningarna för mätvärdesdefinitionen

Varning om koncentrerade bidrag (riskmonopol)

Visar när ett litet antal dimensionsmedlemmar utgör en majoritet (50 % eller mer) av bidraget till ett mätvärde.

Kan slås på eller av på fliken Insikter i inställningarna för mätvärdesdefinitionen

De största drivkrafterna

Visar värden för dimensionsmedlemmar som har förändrats mest i samma riktning som den observerade förändringen i mätvärdet.

Kan slås på eller av på fliken Insikter i inställningarna för mätvärdesdefinitionen

De största motståndarna

Visar värden för dimensionsmedlemmar som förändrats mest i motsatt riktning mot den observerade förändringen i mätvärdet.

Kan slås på eller av på fliken Insikter i inställningarna för mätvärdesdefinitionen

Ovanlig förändring

Visar när mätvärdet för ett givet tidsintervall är högre eller lägre än det förväntade intervallet baserat på historiska observationer av mätvärdet.

Alltid på som standard

Tableau Pulse tar hänsyn till insikten Ovanlig förändring för insiktssammanfattningar.

Aktuell trend

Visar aktuella trender för att kommunicera förändringshastighet, riktning och fluktuationer för mätvärdet.

Kan slås på eller av på fliken Insikter i inställningarna för mätvärdesdefinitionen

Varning om förändrad trend

Visar nya trender som skiljer sig betydligt från den nuvarande trenden. Denna insikt kommunicerar förändringshastigheten, riktningen och fluktuationerna för mätvärdet.

Kan slås på eller av på fliken Insikter i inställningarna för mätvärdesdefinitionen

Så genererar och underhåller Tableau Pulse pålitliga insikter

Här är några sätt som Insights-plattformen genererar automatiska affärsinsikter som användare kan lita på:

• Insiktstjänsten i Tableau Pulse börjar med att använda standardiserade, deterministiska statistiska modeller för att identifiera fakta om mätvärden som garanterat är korrekta. Dessa fakta fungerar som sanningen när de genererar insikter.

• Varje insikt som genereras är begränsad till datasäkerhetskontexten (som RLS-inställningar) för användaren som gjorde begäran. Det här tillvägagångssättet säkerställer att användare endast kan se data de har behörighet att se.

• Analytiker kan aktivera eller inaktivera olika insikter som upptäcks för ett mätvärde så att de kan kontrollera vad som levereras till deras användare.

Så här sammanför Tableau Pulse det hela: statistiktjänsten Insight-plattformen använder det analytiska sammanhanget för mätvärdet som följs eller visas för att köra automatiska statistiska analyser som genererar fakta om mätvärdet. Dessa fakta svarar på de olika frågorna med hjälp av användarens datasäkerhetskontext.

Insiktssammanfattningar genereras på ett naturligt språk baserat på statistiska sanningar. De mest relevanta fakta bearbetas av Tableau AI. Dessa fakta används som sanningar för att kontextualisera språkgenerering. De resulterande fakta som genereras kombineras och dyker upp i flera funktioner i Tableau Pulse som insiktssammanfattningar när Tableau AI är aktiverat för en plats.

Så avgör Insights-plattformen relevans

För att minska bruset tar Tableau Pulse bara fram de mest relevanta, användbara insikterna – och undviker att visa falska resultat. Insights-plattformen tar hänsyn till följande faktorer för att säkerställa att de insikter som användarna ser är relevanta och användbara:

• Det analytiska sammanhanget för insikter bygger på mätvärdesdefinitionen i Tableau Pulse. Till skillnad från andra lösningar som letar efter insikter i alla kolumner i datan, begränsar Insights-plattformen sin analys till de mätvärden och dimensioner som refereras till av mätvärdesdefinitionen, som kurerats av analytiker. Dessutom beaktas endast det filtrerade sammanhanget för det mätvärde användaren tittar på eller följer när insikter genereras.

• Insikter rangordnas baserat på inverkan på mätvärdet. Varje faktum som upptäcks av Insights-plattformen poängsätts baserat på den inverkan det har på mätvärdet. Endast de fakta som fastställts ha störst statistisk inverkan på mätvärdet returneras först.

• Feedback ger ännu mer personliga insikter. Användarna kan ge tummen upp eller tummen ner för insikter de ser för att ange om insikterna är användbara. Insiktsplattformen lär sig av detta och kan ytterligare anpassa vilken sorts insikter som visas för en användare.

När de här faktorerna kombineras garanterar det att bland alla insikter som hittas för ett mätvärde, så visas bara de som anses vara mest användbara för användarna i Tableau Pulse.