Nummerfunktioner

I den här artikeln beskrivs nummerfunktioner och hur de används i Tableau. Vi visar också hur du skapar en nummerberäkning med ett exempel .

Varför ska jag använda nummerfunktioner?

Med nummerfunktioner kan du utföra beräkningar på datavärden i dina fält. Nummerfunktioner kan endast användas med fält som innehåller numeriska värden. Mer information finns i Datatyper.

Du kan till exempel ha ett fält som innehåller värden för variationer i budgeten som du har gett namnet Budgetvarians. Ett av dessa värden kan vara -7. Du kan använda ABS-funktionen för att returnera det absoluta värdet för det numret och alla andra nummer i det fältet.

Beräkningen kan se ut ungefär så här:

ABS[Budget Variance]

Och för det -7-värdet blir utdata 7.

Nummerfunktioner som är tillgängliga i Tableau

ABS

SyntaxABS(number)
UtdataNummer (positivt)
DefinitionReturnerar det absoluta värdet för givet <number>.
Exempel
ABS(-7) = 7
ABS([Budget Variance])

I det andra exemplet returneras det absoluta värdet för alla nummer i fältet Budget Variance.

Obs!Se även SIGN.

ACOS

SyntaxACOS(number)
UtdataNummer (vinkel i radianer)
DefinitionReturnerar arcus cosinus (vinkeln) för givet <number>.
Exempel
ACOS(-1) = 3.14159265358979
Obs!Den omvända funktionen, COS, tar vinkeln i radianer som argument och returnerar cosinus.

ASIN

SyntaxASIN(number)
UtdataNummer (vinkel i radianer)
DefinitionReturnerar arcus sinus (vinkeln) för givet <number>.
Exempel
ASIN(1) = 1.5707963267949
Obs!Den omvända funktionen, SIN, tar vinkeln i radianer som argument och returnerar sinus.

ATAN

SyntaxATAN(number)
UtdataNummer (vinkel i radianer)
DefinitionReturnerar arcus tangens (vinkeln) för givet <number>.
Exempel
ATAN(180) = 1.5652408283942
Obs!

Den omvända funktionen, TAN, tar vinkeln i radianer som argument och returnerar tangensen.

Se även ATAN2 och COT.

ATAN2

SyntaxATAN2(y number, x number)
UtdataNummer (vinkel i radianer)
DefinitionReturnerar arcus tangens (vinkeln) mellan två nummer (x och y). Resultatet är i radianer.
Exempel
ATAN2(2, 1) = 1.10714871779409
Obs!Se även ATAN, TAN och COT.

CEILING

SyntaxCEILING(number)
UtdataHeltal
DefinitionAvrundar ett <number> till närmaste heltal av samma eller högre värde.
Exempel
CEILING(2.1) = 3
Obs!Se även FLOOR och ROUND.
Databasbegränsningar

CEILING är tillgängligt via följande kopplingar: Microsoft Excel, textfil, statistikfil, publicerade datakällor, Amazon EMR Hadoop Hive, Amazon Redshift, Cloudera Hadoop, DataStax Enterprise, Google Analytics, Google BigQuery, Hortonworks Hadoop Hive, MapR Hadoop Hive, Microsoft SQL Server, Salesforce och Spark SQL.

COS

SyntaxCOS(number)

Nummerargumentet är vinkeln i radianer.

UtdataNummer
DefinitionReturnerar cosinus för en vinkel.
Exempel
COS(PI( ) /4) = 0.707106781186548
Obs!

Den omvända funktionen, ACOS, tar cosinus som argument och returnerar vinkeln i radianer.

Se även PI. Om du vill konvertera en vinkel från grader till radianer använder du RADIANS.

COT

SyntaxCOT(number)

Nummerargumentet är vinkeln i radianer.

UtdataNummer
DefinitionReturnerar cotangens för en vinkel.
Exempel
COT(PI( ) /4) = 1
Obs!Se även ATAN, TAN och PI. Om du vill konvertera en vinkel från grader till radianer använder du RADIANS.

DEGREES

SyntaxDEGREES(number)

Nummerargumentet är vinkeln i radianer.

UtdataNummer (grader)
DefinitionKonverterar en vinkel i radianer till grader.
Exempel
DEGREES(PI( )/4) = 45.0
Obs!

Den omvända funktionen, RADIANS, tar en vinkel i grader och returnerar vinkeln i radianer.

Se även PI().

DIV

SyntaxDIV(integer1, integer2)
UtdataHeltal
DefinitionReturnerar heltalsdelen av en division, där <integer1> divideras med <integer2>.
Exempel
DIV(11,2) = 5

EXP

SyntaxEXP(number)
UtdataNummer
DefinitionReturnerar e upphöjt till givet <number>.
Exempel
EXP(2) = 7.389
EXP(-[Growth Rate]*[Time])
Obs!Se även LN.

FLOOR

SyntaxFLOOR(number)
UtdataHeltal
DefinitionAvrundar ett nummer till närmaste <number> av samma eller lägre värde.
Exempel
FLOOR(7.9) = 7
Obs!Se även CEILING och ROUND.
Databasbegränsningar

FLOOR är tillgängligt via följande kopplingar: Microsoft Excel, textfil, statistikfil, publicerade datakällor, Amazon EMR Hadoop Hive, Cloudera Hadoop, DataStax Enterprise, Google Analytics, Google BigQuery, Hortonworks Hadoop Hive, MapR Hadoop Hive, Microsoft SQL Server, Salesforce och Spark SQL.

HEXBINX

SyntaxHEXBINX(number, number)
UtdataNummer
DefinitionMappar en x-, y-koordinat till x-koordinaten för närmaste sexkantiga klass. Klasserna har sidolängd 1, så indata kan behöva skalas därefter.
Exempel
HEXBINX([Longitude]*2.5, [Latitude]*2.5)
Obs!HEXBINX och HEXBINY är grupperings- och plottningsfunktioner för sexkantiga klasser. Sexkantiga klasser är ett effektivt och elegant alternativ för visualisering av data på ett x/y-plan, som till exempel en karta. Eftersom klasserna är sexkantiga liknar varje klass en cirkel, vilket minimerar variationen i avstånd från datapunkten till mitten av klassen. Detta gör klustringen både mer korrekt och informativ.

HEXBINY

SyntaxHEXBINY(number, number)
UtdataNummer
DefinitionMappar en x-, y-koordinat till y-koordinaten för närmaste sexkantiga klass. Klasserna har sidolängd 1, så indata kan behöva skalas därefter.
Exempel
HEXBINY([Longitude]*2.5, [Latitude]*2.5)
Obs!Se även HEXBINX.

LN

SyntaxLN(number)
Utdata

Nummer

Utdata är Null om argumentet är mindre än eller lika med noll.

DefinitionReturnerar den naturliga logaritmen för ett <number>.
Exempel
LN(50) = 3.912023005
Obs!Se även EXP och LOG.

LOG

SyntaxLOG(number, [base])

Om det valfria basargumentet inte finns, används bas 10.

UtdataNummer
DefinitionReturnerar logaritm för ett nummer för den givna basen.
Exempel
LOG(16,4) = 2
Obs!Se även POWER LN.

MAX

SyntaxMAX(expression) eller MAX(expr1, expr2)
UtdataSamma datatyp som argumentet, eller NULL om någon del av argumentet är null.
Definition

Returnerar det största värdet för de två argumenten, som måste vara av samma datatyp.

MAX kan även tillämpas på ett enskilt fält som en aggregering.

Exempel
MAX(4,7) = 7
MAX(#3/25/1986#, #2/20/2021#) = #2/20/2021#
MAX([Name]) = "Zander"
Obs!

För strängar

MAX är vanligtvis det värde som kommer sist i alfabetisk ordning.

För datakällor i databaser är strängvärdet MAX det högsta i den sorteringssekvens som definierats i databasen för den kolumnen.

För datum

För datum är MAX det senaste datumet. Om MAX är en aggregering kommer resultatet inte att ha någon datumhierarki. Om MAX är en jämförelse kommer resultatet att behålla datumhierarkin.

Som en aggregering

MAX(expression) är en aggregerad funktion och returnerar ett enda aggregerat resultat. Detta visas som AGG(expression) i visualiseringen.

Som en jämförelse

MAX(expr1, expr2) jämför de två värdena och returnerar ett värde på radnivå.

Se även MIN.

MIN

SyntaxMIN(expression) eller MIN(expr1, expr2)
UtdataSamma datatyp som argumentet, eller NULL om någon del av argumentet är null.
Definition

Returnerar det minsta värdet för de två argumenten, som måste vara av samma datatyp.

MIN kan även tillämpas på ett enskilt fält som en aggregering.

Exempel
MIN(4,7) = 4
MIN(#3/25/1986#, #2/20/2021#) = #3/25/1986#
MIN([Name]) = "Abebi"
Obs!

För strängar

MIN är vanligtvis det värde som kommer först i alfabetisk ordning.

För datakällor i databaser är strängvärdet MIN det lägsta i den sorteringssekvens som definierats i databasen för den kolumnen.

För datum

För datum är MIN det tidigaste datumet. Om MIN är en aggregering kommer resultatet inte att ha någon datumhierarki. Om MIN är en jämförelse kommer resultatet att behålla datumhierarkin.

Som en aggregering

MIN(expression) är en aggregerad funktion och returnerar ett enda aggregerat resultat. Detta visas som AGG(expression) i visualiseringen.

Som en jämförelse

MIN(expr1, expr2) jämför de två värdena och returnerar ett värde på radnivå.

Se även MAX.

PI

SyntaxPI()
UtdataNummer
DefinitionReturnerar den numeriska konstanten pi: 3,14159…
Exempel
PI() = 3.14159
Obs!Användbar för trigonometriska funktioner som tar indata i radianer. Se även RADIANS.

POWER

SyntaxPOWER(number, power)
UtdataNummer
Definition<number> upphöjs till angiven <power>.
Exempel
POWER(5,3) = 125
POWER([Temperature], 2)
Obs!Du kan även använda symbolen ^, som i 5^3 = POWER(5,3) = 125

Se även EXP, LOG och SQUARE.

RADIANS

SyntaxRADIANS(number)
UtdataNummer (vinkel i radianer)
DefinitionKonverterar givet <number> från grader till radianer.
Exempel
RADIANS(180) = 3.14159
Obs!Den omvända funktionen, DEGREES, tar en vinkel i radianer och returnerar vinkeln i grader.

ROUND

SyntaxROUND(number, [decimals])
UtdataNummer
Definition

Avrundar <number> till ett angivet antal siffror.

Det valfria decimals-argumentet anger hur många decimaler som ska inkluderas i slutresultatet. Om decimals utelämnas avrundas numret till närmaste heltal.

Exempel
ROUND(1/3, 2) = 0.33
Obs!

Med vissa databaser, som SQL Server, kan du ange en negativ längd, där −1 avrundar nummer till tiotal, −2 avrundar till hundratal och så vidare. Detta gäller inte för alla databaser. Till exempel gäller det inte för Excel eller Access.

Tips: Eftersom ROUND kan stöta på problem på grund av den underliggande flyttalsrepresentationen av tal – som 9,405 som avrundas till 9,40 – kan det vara bättre att formatera numret till önskat antal decimaler istället för att avrunda det. Formatering av 9,405 till två decimaler ger det förväntade 9,41.

Se även CEILING och FLOOR.

SIGN

SyntaxSIGN(number)
Utdata-1, 0 eller 1
DefinitionReturnerar symbolen för ett <number>: Möjliga returvärden är -1 om numret är negativt, 0 om numret är noll och 1 om numret är positivt.
Exempel
SIGN(AVG(Profit)) = -1
Obs!Se även ABS.

SIN

SyntaxSIN(number)

Nummerargumentet är vinkeln i radianer.

UtdataNummer
DefinitionReturnerar sinus för en vinkel.
Exempel
SIN(0) = 1.0
SIN(PI( )/4) = 0.707106781186548
Obs!

Den omvända funktionen, ASIN, tar sinus som argument och returnerar vinkeln i radianer.

Se även PI. Om du vill konvertera en vinkel från grader till radianer använder du RADIANS.

SQRT

SyntaxSQRT(number)
UtdataNummer
DefinitionReturnerar kvadratroten för ett <number>.
Exempel
SQRT(25) = 5
Obs!Se även SQUARE.

SQUARE

SyntaxSQUARE(number)
UtdataNummer
DefinitionReturnerar kvadraten för ett <number>.
Exempel
SQUARE(5) = 25
Obs!Se även SQRT och POWER.

TAN

SyntaxTAN(number)

Nummerargumentet är vinkeln i radianer.

UtdataNummer
DefinitionReturnerar tangens för en vinkel.
Exempel
TAN(PI ( )/4) = 1.0
Obs!Se även ATAN, ATAN2, COT och PI. Om du vill konvertera en vinkel från grader till radianer använder du RADIANS.

ZN

SyntaxZN(expression)
UtdataVad som helst eller 0
Definition

Returnerar <expression> om det inte är null. Annars returneras noll.

Använd den här funktionen för att ersätta null-värden med nollor.

Exempel
ZN(Grade) = 0
Obs!Det här är en mycket användbar funktion när du använder fält som kan innehålla null-värden i en beräkning. Att omge fältet med ZN kan förhindra fel orsakade av beräkning med null-värden.

Skapa en nummerfunktion

Följ stegen nedan för att lära dig hur du skapar en nummerfunktion.

1. I Tableau Desktop ansluter du till den sparade datakällan Urval - Superstore, som ingår i Tableau.

2. Navigera till ett arbetsblad och välj Analys > Skapa beräknat fält.

3. Gör följande i den beräkningsredigerare som visas:

• Namnge det beräknade fältet Minimiförsäljningstransaktion

• Ange följande formel:

MIN(Sales)

• Klicka på OK när du är klar.

Den nya nummerberäkningen visas under Mätvärden i rutan Data. Precis som med de andra fälten kan du använda detta i en eller flera visualiseringar.

När Minimiförsäljning placeras på Text på kortet Markeringar i arbetsbladet ändras dess namn till AGG(Minsta försäljning), vilket anger att det inte kan aggregeras ytterligare, eftersom det redan har aggregerats ner till den lägsta detaljnivån (det minsta försäljningsvärdet för alla poster).

Det här exemplet visar minimiförsäljningen per kategori.

När underkategorin tas med i vyn visas minimiförsäljningen för varje underkategori.

Se även

Funktioner i Tableau

Tableau-funktioner (i bokstavsordning)

Tableau-funktioner (efter kategori)

Formatera beräkningar i Tableau