Het publiceren van een werkmap voorbereiden

Wanneer u een werkmap publiceert, moet u beslissingen nemen over hoe anderen toegang krijgen tot de weergaven en de data die daaraan ten grondslag liggen. U moet ook rekening houden met de ervaring die u en anderen zullen hebben bij het werken met de weergaven op de server. Voordat u uw werkmap publiceert, kunt u de informatie in dit onderwerp gebruiken om deze beslissingen te nemen en de prestaties van de werkmap te verbeteren.

Opmerking: Als u een Tableau-sitebeheerder hebt, controleer dan of uw organisatie al publicatierichtlijnen heeft waarin deze vragen reeds zijn beantwoord.

De onderdelen van een typische gepubliceerde werkmap

Tijdens het publicatieproces selecteert u instellingen die bepalen hoe de onderdelen van de werkmap met elkaar interacteren. De volgende afbeelding toont een vereenvoudigd overzicht van de structuur van een werkmap.

  1. De onderliggende (oorspronkelijke) data waarmee u verbinding hebt gemaakt toen u de werkmap hebt gemaakt. Wanneer u publiceert, geeft u aan of u inlogdata wilt opnemen voor toegang tot deze data, of dat gebruikers inlogdata moeten invoeren om toegang te krijgen tot de data.

  2. De Tableau-databron. De plek waar alles gebeurt. Deze bevat de XML-metadata die beschrijven hoe iemand toegang krijgt tot de onderliggende data (A), veldaanpassingen of berekeningen die u in Tableau hebt gemaakt en wanneer u het extract moet vernieuwen (indien aanwezig).

    In deze afbeelding zijn de data in de werkmap ingesloten en bevatten ze een schema voor het extraheren van verbindingen en het vernieuwen ervan, een aantal berekeningen, enzovoort.

  3. Een weergave met data van B, die u beschikbaar wilt stellen aan uw collega's zodat zij deze op de server kunnen bewerken of ermee kunnen werken. Wanneer u publiceert, kunt u de bladen selecteren die u wilt delen, zoals weergaven, dashboards en verhalen.

Hoe iemand toegang krijgt tot de data en hoe deze actueel gehouden worden

Tijdens de publicatiestappen moet u de volgende vragen over de dataverbinding beantwoorden. Zie Best practices voor gepubliceerde databronnen als u hulp nodig hebt bij het beantwoorden hiervan.

  • Publiceert u met een liveverbinding naar de data, of maakt u een extract?

    Zie Toegang autoriseren tot Cloud-data die worden gepubliceerd naar Tableau Cloud als u liveverbindingen naar Tableau Cloud publiceert.

  • Wilt u de verbindingen van de werkmap publiceren als afzonderlijke, zelfstandige Tableau-databronnen (en vervolgens de werkmap verbinden met de gepubliceerde data) of wilt u de data in de werkmap insluiten?

    Tip: Als de werkmap al verbinding maakt met een Tableau-databron, behoudt u de bestaande verbinding. Dat betekent dat u zojuist deze vraag hebt beantwoord.

  • Wilt u dat de werkmap de data weergeeft wanneer andere gebruikers de werkmap openen, of wilt u dat ze hiervoor databasereferenties moeten opgeven? (In beide gevallen moeten ze ook toegang hebben tot de site en het project waarnaar u publiceert.)

    Dit kan ingewikkeld zijn, afhankelijk van de data waarmee de werkmap verbinding maakt. In veel gevallen werkt het eenvoudige pad naar data, zoals hieronder beschreven, prima. Als dit niet voor u werkt (of als u het niet zeker weet), ga dan naar Referenties instellen voor toegang tot uw gepubliceerde data.

Het eenvoudige pad naar data-autorisatie

Wanneer u de publicatiestappen doorloopt, geeft u aan hoe uw werkmapgebruikers toegang krijgen tot de data waarmee de werkmap verbinding maakt. Dit doet u in de sectie Databronnen van het dialoogvenster Werkmap publiceren.

Afhankelijk van het verbindingstype kan het eenvoudige pad geschikt zijn voor uw omgeving. U voert dan een van de volgende handelingen uit:

Voor een verbinding met een Tableau-databron: Behoud de bestaande verbinding en sluit het wachtwoord in.

Voor andere dataverbindingen:

  1. Voordat u het dialoogvenster Werkmap publiceren opent, maakt u een extract en neemt u alleen de data op die u voor de werkmap nodig hebt.

  2. Sluit in het dialoogvenster Werkmap publiceren het extract in de werkmap in en selecteer Toegang na vernieuwing toestaan. Dit laatste sluit de referenties in de verbinding in.

  3. Nadat u de resterende instellingen hebt opgegeven en op Publiceren hebt geklikt, stelt u een vernieuwingsschema in.

Zie Uitgebreide stappen voor het publiceren van een werkmap voor alle stappen.

Scenario's waarbij data-autorisatie extra inspanning vereist

Het eenvoudige pad werkt niet in elke situatie het beste. Hier volgen enkele van de redenen waarom u hiervan zou moeten afwijken:

  • In plaats van het insluiten van data in werkmappen, vereisen uw huidige beleidsregels dat databronnen afzonderlijk worden gepubliceerd en dat werkmappen worden gekoppeld aan de gepubliceerde databronnen in Tableau.

    Hiervoor zijn een paar stappen meer nodig dan alleen het insluiten van de data. Als u echter de keuze hebt tussen beide, is het beter om de data apart te publiceren en op de server te beheren.

  • U hebt een gebruikersfilter toegevoegd om beveiliging op rijniveau af te dwingen. In dit scenario is het gebruikelijker om liveverbindingen te publiceren en zijn er andere stappen nodig om het filter te beveiligen.

  • U publiceert naar Tableau Server en u gebruikt eenmalige aanmelding via SAP HANA of Impala, of uw werkmap maakt verbinding met data die impersonation-gebaseerde autorisatie kunnen gebruiken (SQL Server of Kerberos-compatibele data).

  • Andere redenen hebben te maken met de databeveiliging of het autorisatiebeleid van uw organisatie, waar uw IT-personeel u mee kan helpen.

Zelfs als het pad dat u gekozen hebt achteraf niet het beste blijkt te zijn, kunt u dit eenvoudig corrigeren door opnieuw te publiceren. In sommige gevallen kan uw sitebeheerder de instellingen rechtstreeks op de server wijzigen.

De prestaties en het gebruiksgemak van de werkmap beoordelen

Houd rekening met best practices voor prestaties en interactie wanneer u werkmappen maakt die u wilt publiceren. Als het lang duurt voordat wijzigingen worden weergegeven terwijl u in Tableau Desktop werkt, zal het even lang of nog langer voordat ze op de server worden weergegeven. Eenvoudige maatregelen die hierop een groot effect hebben, zijn onder andere het beperken van het aantal markeringen dat u aan een weergave toevoegt, het beperken van het aantal weergaven dat u aan een dashboard toevoegt en het verwijderen van ongebruikte velden uit uw databron.

Zie voor aanvullende tips de volgende onderwerpen:

Bedankt voor uw feedback.De feedback is verzonden. Dank u wel.