Roller och ansvarsområden i Tableau-projektteam

Det här innehållet är en del av Tableau Blueprint – ett ramverk med vilket ni kan zooma in och förbättra hur organisationen använder data för att få större genomslag. Sätt igång genom att göra vår utvärdering(Länken öppnas i ett nytt fönster).

Det tvärfunktionella projektteamet består bland annat av IT/BI-specialister, Tableau-administratörer och utvalda innehållsskapare (datastewards och innehållsskapare). Det tvärfunktionella projektteamet är inriktat på följande:

• Skapa och underhålla analysmetoder, vilket inkluderar att definiera Kontroll i Tableau, -policyer och -riktlinjer.
  • Fastställa roller och ansvarsområden för hantering av organisationens data i enlighet med verksamhetskrav och/eller lagstadgade krav.
  • Planera och genomföra Tableau-driftsättningen och tillämpa organisationens vision för modern analys.
  • Se över policyer och rutiner regelbundet för att anpassa sig till och utvecklas enligt skiftande affärsbehov.

Beroende på organisationens storlek och graden av specialisering för en viss roll kan det hända att var och en av de roller som anges nedan motsvarar en person i en stor organisation, medan fler än en person kan ha olika roller i mindre organisationer. Det viktigaste är att varje roll fylls vid den tidpunkt då den behövs – snarare än att ha ett visst antal personer i projektteamet. Diagrammet nedan visar var projektteamets roller kan placeras i en organisatorisk hierarki (i större driftsättningar kan communityledare finnas med i vart och ett av verksamhetsområdena).

Obs! Både Tableau Server och Tableau Cloud har stöd för multitenans. Tableau Server-administratörer kan skapa webbplatser för att separera användare och innehåll och delegera ansvar för administrativa uppgifter samt utse platsadministratörer för administration som begränsas till platsnivån. Tableau Cloud-platsadministratörer hanterar webbplatsinställningar, skapar projekt för att organisera innehåll och delegerar ansvar för administrativa uppgifter.

IT-/BI-specialistroller

IT/BI-specialistrollerna ansvarar gemensamt för att integrera Tableau med din företagsarkitektur och göra data tillgänglig för Tableau-användarna på ett säkert och kontrollerat sätt. Om IT- och analysavdelningarna är kombinerade eller uppdelade kan variera från företag till företag. Deras medverkan är avgörande för planering, installation, konfiguration och löpande hantering och övervakning av driftsättningen.

Inledningsvis bör möten med hela projektteamet hållas varje vecka eller varannan vecka för att planera och följa upp hur driftsättningen fortskrider. När en rutin har uppnåtts i verksamheten kan mötena hållas mer sällan såvida du inte planerar för uppgradering, skalning av serverinfrastruktur eller integrering med andra system.

IT-/BI-specialist-roll

Ansvarsområden

Analyschef eller
IT-tjänsteägare

Analyschefen äger användningen av Tableau, inklusive placering och anpassning av analys inom organisationen, anpassning till strategiska initiativ samt användarnas engagemang och acceptans.

Företagsarkitekt

Företagsarkitekten fastställer tekniska behov och integrerar Tableau med standarder för företagsarkitektur.

Säkerhets- och efterlevnadsadministratör

Säkerhets- och efterlevnadsansvarige ser till att företaget följer sina interna säkerhets- och datasäkerhetspolicyer och externa lagstadgade krav.

Databasadministratör

Databasadministratören ansvarar för administration, övervakning, underhåll och säkerhet för databaserna i organisationen. I samarbete med datatekniker och datastewards tillhandahåller databasadministratören dataåtkomst och hjälper till med att modellera, strukturera och optimera datakällor som är anslutna till Tableau.

Systemadministratör

Systemadministratören installerar, konfigurerar, hanterar och underhåller den maskinvara och det operativsystem som Tableau Server eller Tableau Bridge är installerade på i datacentret eller molnet. Denna tillämpar samtidigt företagets policyer i enlighet med affärs- och teknikstrategin.

Nätverksadministratör

Nätverksadministratören underhåller nätverkskommunikation och -anslutningar som SSL, VPN, Tableau Bridge och mobilnätverk och deras åtkomst till Tableau Server eller Tableau Cloud.

Klientadministratör

Klientadministratören installerar och konfigurerar klientprogramvara, inklusive databasdrivrutiner, Tableau Desktop, Tableau Prep Builder, Tableau Mobile och Tableau Bridge.

Projektledare

Projektledaren ser till att projektet levereras i tid och inom budget genom att effektivt bemanna och hantera relationer med många olika grupper, fördela och använda resurser på ett effektivt sätt och upprätthålla ett samarbetsvilligt, motiverat och framgångsrikt team.

Communityledare

Communityledaren koordinerar användarengagerande insatser, till exempel supportresurser, event för att främja engagemang och låta användare inom företaget få kontakt med varandra samt sprida analystänkande.

Obs! Det är inte alla organisationer som har en dedikerad roll för dessa ansvarsområden.

Tableau-administratörsroller

Tableau Serveradministratörer ansvarar för driften av serverapplikationen, medan Tableau-platsadministratörer ansvarar för sina respektive webbplatser, behörigheter, innehåll och användare när webbplatser används.

Inledningsvis bör möten med hela projektteamet hållas varje vecka eller varannan vecka för att följa upp driftsättningens utveckling, innehållsanvändning och användarengagemang. När en rutin har uppnåtts i verksamheten kan administratörsmötena övergå till månatliga möten såvida du inte planerar att uppgradera, ändrar eller skalar infrastrukturen eller aktiverar nya funktioner, som mobil, avancerad analys eller utbyggbara funktioner.

Administratörsroll

Ansvarsområden

Tableau Server-administratör

För att övervaka och underhålla det övergripande servertillståndet har Tableau Server-administratören full tillgång till Tableau Server-inställningar, alla platser på servern, användare och grupper samt alla innehållsresurser, till exempel projekt, datakällor och arbetsböcker.

KPI:er för Tableau Server-administratörer beskrivs i Övervakning i Tableau.

Tableau-platsadministratör

I Tableau Server skapar och hanterar Tableau-platsadministratörer webbplatsens användare och grupper, skapar projekt för att organisera innehållet på webbplatsen och tilldelar behörigheter för att ge användare (grupper) åtkomst till innehållet. De främjar och certifierar också innehåll och mäter användningen av analys på webbplatsen.

I Tableau Cloud har platsadministratörer den högsta administrativa rollen. De hanterar webbplatsinställningar, skapar projekt för att organisera innehåll och delegerar ansvar för administrativa uppgifter. De främjar och certifierar också innehåll och mäter användningen av analys på webbplatsen.

KPI:er för Tableau-platsadministratörer beskrivs i Mätning av Tableau-användarnas engagemang och acceptans.

Rollerna som skapare av Tableau-innehåll

Till innehållsskaparna hör datastewards och innehållsförfattare. Det är viktigt att de personer som väljs ut till projektteamet har en god förståelse för sitt affärsområde och sin data, samt att de bidrar till utvecklingen av organisationens policyer och förfaranden på ett meningsfullt sätt. De innehållsskapare som ingår i projektteamet kallas Tableau-mästare. Mer information finns i Tableaus supportprocesser.

Under den inledande driftsättningen bör datastewards och innehållsförfattare skapa certifierade datakällor och relevanta arbetsböcker som innehållskonsumenterna kan använda vid lanseringen. Eventuella flaskhalsar eller problem som tas upp av denna grupp bör delas med hela projektteamet och/eller den verkställande ledningen för övervägande och lösning, beroende på hur långt driftsättningen har kommit.

Inledningsvis bör möten med hela projektteamet hållas varje vecka eller varannan vecka för att följa upp driftsättningens utveckling, innehållsanvändning och användarengagemang. Veckomöten för innehållsskapare bör hållas för att utbyta bästa praxis, planera och spåra skapandet av innehåll, arbetsflödesdesign och mätvärden för innehållsanvändning. När en rutin har uppnåtts i verksamheten kan mötena övergå till att hållas en gång i månaden såvida du inte testar uppgraderingar eller aktiverar ny funktionalitet, som mobil, avancerad analys eller utbyggbara funktioner.

Rollen som innehållsskapare

Ansvarsområden

Datastewards

Datastewards förstår verksamhetsområdet och interaktionen mellan affärsprocesser och analys. En datasteward ser till att det finns dokumenterade förfaranden och riktlinjer för dataåtkomst och -användning och arbetar tillsammans med databasadministratören och/eller dataingenjörerna för att planera och genomföra en företagsomfattande policy för datakontroll och regelefterlevnad. Datastewards bör ha en Tableau Creator-licens.

Innehållsförfattare

Innehållsförfattare skapar och publicerar instrumentpaneler och/eller datakällor. De ska också vara en resurs för andra som vill utöka sina Tableau-kunskaper. Innehållsförfattare bör ha en Tableau Creator-licens.