Hantering av Tableau-licenser

Det här innehållet är en del av Tableau Blueprint – ett ramverk med vilket ni kan zooma in och förbättra hur organisationen använder data för att få större genomslag. Sätt igång genom att göra vår utvärdering(Länken öppnas i ett nytt fönster).

När du har köpt användarbaserade licenser bör du hantera dem i enlighet med organisationens processer för programvarulicenser för tilldelning till nya Tableau-användare. I takt med att analyskompetensen ökar bör du ändra Tableau-licensnivåerna och kräva tillbaka tillgängliga Tableau-licenser när någon lämnar företaget. Inloggningsbaserad licenshantering och beviljande av roll vid inloggning är tillgängligt i Tableau Server och Tableau Cloud.

Med huvudlicensmodellen finns det inga Creator-användare som kan utnyttja LBLM. Om du staplar användarbaserade licenser med en huvudlicens kan de tilldelade Creator-användarna aktivera Desktop och Prep genom att logga in på en server (LBLM). Kontakta din försäljningsrepresentant på Tableau om du är intresserad av att använda huvudlicensmodellen.

Inloggningsbaserad licenshantering

Inloggningsbaserad licenshantering hjälper dig att hantera licensiering för användare med Creator-roller på Tableau Server och Tableau Cloud. Användare med rollerna Explorer eller Viewer kan inte använda den här funktionen. Om du använder rollbaserade prenumerationer med Tableau Server eller Tableau Cloud kan du förenkla din licenshantering med hjälp av inloggningsbaserad licenshantering och eliminera separata produktnycklar för Tableau Desktop och Tableau Prep Builder. Du behöver bara hantera en eller flera produktnycklar för lokala Tableau Server eller, som i fallet med Tableau Cloud, så behöver du inte hantera några produktnycklar alls. Mer information finns i Inloggningsbaserad licenshantering (Tableau ServerTableau Cloud).

Obs! Inloggningsbaserad licenshantering är standardalternativet för licenshantering och aktivering för Tableau Cloud. För Tableau Desktop som används med Tableau Server i en lokal miljö kräver inloggningsbaserad licenshantering en särskild produktnyckel som aktiverar den. Om Tableau Server inte är aktiverat för inloggningsbaserad licenshantering kan du kontakta din försäljningsrepresentant från Tableau och få en speciell produktnyckel som är aktiverad för inloggningsbaserad licenshantering.

Bevilja roll vid inloggning

Från och med 2020.3 kan administratörer genom att bevilja roll vid inloggning snabbt lägga till alla personer i en organisation i en viss webbplats utan att behöva känna till eller tilldela lämplig roll (Creator, Explorer, Viewer). I stället tilldelas en minimiroll till den grupp som en användare tillhör. Tills dess att dessa gruppmedlemmar faktiskt loggar in förblir de olicensierade och minimirollen beviljas enligt först till kvarn-principen. Mer information finns i Bevilja roll vid inloggning (Tableau ServerTableau Cloud)

Fördelarna med Bevilja roll vid inloggning är bland annat:

• Det går snabbt att lägga till alla potentiella användare i din organisation
  • Användarna behöver inte längre begära licenser, vilket eliminerar risken för flaskhalsar i administrationen
  • Förbrukar endast en plats eller licens för dem som faktiskt aktiverar sig genom att logga in
  • Kompatibilitet med nya och befintliga grupper
  • Tidsbesparingar tack vare minskningen av antalet engångstilldelningar av licenser, vilket sparar tid
  • Synergier med inloggningsbaserad licenshantering för att förenkla hanteringen av Creator-licenser
  • Underlättar övergången från den gamla eller centrala licensmodellen till användarbaserad licensiering

REKOMMENDATIONER FÖR BÄSTA PRAXIS:

• Gör licensändringar innan du aktiverar alternativet bevilja roll vid inloggning, till exempel genom att ta bort licenser för användare som aldrig har loggat in. Användarens befintliga platsroller ändras inte när funktionen aktiveras (endast när de loggar in). När funktionen är aktiverad kan medlemmar i gruppen inte "nedgraderas" till en lägre roll (inklusive olicensierad) utan att först tas bort från användargruppen.
  • Användare som får prenumerationer ska förbli licensierade. Om du har användare som får prenumerationer på Tableau-instrumentpaneler men inte loggar in på Tableau, kommer den här funktionen att leda till att deras prenumerationer slutar fungera. Vi rekommenderar att du låter dessa personer behålla sin licens (detta kan vara din chefs chef), så att de kan få den data de behöver – även om de sällan eller aldrig loggar in.
  • Aktivera åtkomst för alla. Om du börjar använda Tableau rekommenderar vi att du tar in alla potentiella användare i Tableau som olicensierade användare. På så sätt kan alla användare få omedelbar åtkomst medan du optimerar användningen. Du kan övervaka användaracceptansen genom att titta på gruppmedlemskapet och skala upp licenser vid behov.