Dynamiska topologiförändringar för Tableau Server

Med introduktionen av TSM erbjuder Tableau Server även möjligheten att göra vissa topologiförändringar eller uppdateringar utan att starta om servern. Dessa kallas för dynamiska topologiförändringar och är möjliga med Backgrounder- och VizQL Server-processerna.

Du kan öka eller minska antalet bakgrundsprocessor- eller VizQL Server-instanser på en nod utan att omstart av Tableau Server krävs om noden redan har minst en instans av processen igång. Du behöver endast ändra antalet instanser av Backgrounder eller VizQL Server. Om du även lägger till eller tar bort en annan process, eller om du lägger till den första instansen av bakgrundsprocessorn eller VizQL Server till en nod eller tar bort den sista instansen av någondera från noden, måste Tableau Server startas om.

Dynamiska konfigurationsändringar

Från och med version 2020.2.0 av Tableau Server kan även vissa konfigurationsändringar göras dynamiskt med hjälp av konfigurationsnycklar. Du kan göra dynamiska topologiförändringar samtidigt som du gör dynamiska konfigurationsändringar, allt utan att behöva starta om Tableau-servern. Se Tableau Server-versionsinformation i Vad är nytt och ändrat på för 2020.2 av Tableau Server för mer information om dynamiska konfigurationsändringar.

Exempelscenarier

Överväg följande exempel för att bättre förstå varför detta kan vara användbart:

• Backgrounder – i slutet av ett försäljningskvartal använder ditt säljteam Tableau Server för att hålla reda på sina siffror. Instrumentpaneler som är beroende av extrakt visar säljare hur de presterar. Alla fördröjningar i extraktuppdateringar innebär att teamet inte ser de mest uppdaterade siffrorna. Du kan lägga till ytterligare Backgrounder-funktioner till valfri nod som redan har minst en Backgrounder-funktion eller VizQL-server och öka genomströmningen av extraktuppdateringar. Detta hjälper till att garantera att siffrorna är uppdaterade när teamet avslutar sitt kvartal. Senare, efter att kvartalet är slut, kan du reducera Backgrounder-instanserna igen för att återställa Tableau Server till sin ursprungliga konfiguration.
  • VizQL Server – om Tableau Server på samma sätt inte kan hålla jämna steg med vyuppdateringar, kan du snabbt lägga till ytterligare VizQL Server-instanser till valfri nod som redan har minst en VizQL Server-instans eller Backgrounder konfigurerad. I exemplet på Backgrounder ovan kanske du vill ta bort VizQL-servrar tillfälligt, för att få plats med ytterligare Backgrounder-instanser, och sedan lägga till dem igen innan användare anländer på morgonen.

Göra dynamiska topologiförändringar

Du kan göra dynamiska topologiförändringar med TSM-webbgränssnittet eller via kommandoraden. Använd webbgränssnittet genom att logga in på TSM med en webbläsare. På fliken Konfiguration kan du sedan uppdatera antalet Backgrounder- eller VizQL Server-instanser för noden du uppdaterar. Se Konfigurera noder för mer information. För att göra dina ändringar med TSM CLI via en kommandotolk ska du köra kommandot tsm topology set-process. Se Anger antalet processer på en nod för mer information.

Inverkan av dynamiska topologiförändringar

När du gör dynamiska topologiförändringar som tar bort befintliga instanser av VizQL Server eller Backgrounder, tas instanserna bort omedelbart. Var medveten om följande potentiella inverkan på användare och jobb som körs för närvarande:

• Backgrounder – alla aktuella jobb avslutas. Den normala återförsökslogiken i Tableau Server startar om dessa jobb med en annan Backgrounder-instans.

• VizQL Server – alla för närvarande aktiva sessioner avslutas. Användare kan se ett felmeddelande. Att uppdatera webbläsaren bör ta bort felet.

Bästa praxis

Tableau rekommenderar att du testar alla dynamiska topologiförändringar som planeras att använda innan du implementerar dem i produktionsmiljön. Detta hjälper dig att helt förstå potentiell inverkan på dina användare samt schemalagda uppdateringar och prenumerationer och låter dig nyttja fördelarna och flexibiliteten som erbjuds av dynamisk topologi på bästa sätt.

Automatisera dynamiska topologiförändringar

Du kan automatisera dynamiska topologiförändringar. Om du till exempel har schemalagt de flesta av dina extraktuppdateringar över natten och vet att servern har extra kapacitet när användare inte är inloggade, kan du använda ett skript eller annat automatiskt driftsättningsverktyg för att lägga till Backgrounder-instanser när de kan användas mest effektivt. Du kan sedan bort dem innan arbetsdagen börjar.

Använd kommandot tsm status -v och analysera utdata i ditt skript för att automatiskt få status för processer. Alternativt kan du använda TSM REST API för att få serverstatus. API:et är för närvarande i alfa. Se Hämta serverstatus(Länken öppnas i ett nytt fönster) för mer information.

Här följer ett exempelskript för att ställa in fyra instanser av Backgrounder på nod2:

echo Adding/Removing Processes
tsm topology set-process -pr backgrounder -n node2 -c 4
tsm pending-changes apply
echo Done!

Ytterligare information

Tableau Server-processer